Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opis kostki zasilającej - zanik pamięci ustawień radia

Featured Replies

Napisano

Witam.

Poszukuję opisu kostki zasilającej tej zaznaczonej na rysunku.

Chodzi mi o to, że po zamontowaniu radia napięcie jest tylko spod stacyjki i jak wyciągnę kluczyk to nastepuje reset radia.

Z uwagi iz jest to auto mojego brackiego : VW POLO 1998 zwracam sie o pomoc bo z językiem u mnie ten tego niezbyt. A w opcji szukaj nic nie znalazłem.

Nie wim teraz czy przypadkiem nie bede musiał doprowadzić tak jakiegoś podtrzymania +12V na stałę. Jeśli tak to pod jaki PIN.

Z góry dziękuję za pomoc.

280273449-1.jpg

post-27223-14352490535232_thumb.jpg

Napisano

Żółty to prąd, a czerwony to impuls ze stacyjki. Przyłącz czerwony po stronie radia do żółtego i będzie dobrze.

Napisano
  • Autor

> Żółty to prąd, a czerwony to impuls ze stacyjki. Przyłącz czerwony po

> stronie radia do żółtego i będzie dobrze.

Ale jak i tak wyłącze stacyjkę to nie będę miał stałego zasilania +12V i dupa. I znowu będzie to samo.

Jeśli nie to proszę o wyprowadzenie z błędu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jeśli podłączysz tak jak mówie, czyli

> http://www.bzyku.nd.e-wro.pl/iso.JPG

> to prąd będzie cały czas.

Niesądzę bo jak wyciągne kluczyk z stacyjki to nie mam napięcia w kostce. Dlatego szukam opisu kostki czy oby jest coś nie tak z autem (bezpiecznik jest OK). Podłączyłem tak jak mowisz i zobaczę poźniej.

Bracki pojechał - bede wiedział jak wróci czy radio zapamietało ustawiena.

Jeszcze jedno żółty kabel odpowiedzialny za pamięć ładuje w radiu jakiś akumulatorek odpowiedzialny za pamięć?

W sumie to chciałbym aby radio grało równiez bez kluczyka. I jak pożniej wyciągne kluczyk z stacyjki to się wyłączy.

Pozdrawiam.

PS. Poki co dzięki za pomoc

Napisano

I ile jeszcze razy mam Ci napisac, że jak podłaczysz tak jak napisałem, to będzie grało cały czas i nie gubiło pamięc? Jak wyciągniesz kluczyk, to prądu nie będzie na czerwonym, ale na żółtym będzie cały czas. Na schemacie masz wyraźnie napisane: Yello - continuous power supply. Żółty kabel, to nie pamięc, tylko Battery, czyli akumulator. A żeby sie jeszcze wyłączało po wyciągnięciu kluczyka, to tak to tylko w Erze wink.gif. Ogólnie da sie zrobic, ale trzeba jakiś układ zastosowac.

Napisano
  • Autor

> I ile jeszcze razy mam Ci napisac, że jak podłaczysz tak jak

> napisałem, to będzie grało cały czas i nie gubiło pamięc? Jak

> wyciągniesz kluczyk, to prądu nie będzie na czerwonym, ale na

> żółtym będzie cały czas. Na schemacie masz wyraźnie napisane:

> Yello - continuous power supply. Żółty kabel, to nie pamięc,

> tylko Battery, czyli akumulator. A żeby sie jeszcze wyłączało po

> wyciągnięciu kluczyka, to tak to tylko w Erze . Ogólnie da sie

> zrobic, ale trzeba jakiś układ zastosowac.

Trochę się kolego denerwujesz. No ale cóz. W każdym bądź razie zrobiłem tak jak na załączonym rysunku i radio gubi pamięć. Chyba, że z krótki odcinek przejechałem i bateria nie zdążyła sie podładować.

Rozumiem Cię doskonale. Skoro nie bedzie pradu z czerwonego to radio bedzie dostawało zasilanie na pamięć z żółtego (dlatego musiałem to zewrzeć). Ciekaw jestem jak długo muszę ładować to aby zaczęło pamiętać (radio było włączone 20 min i nic).

To powiedz mi za co odpowiada PIN 4 w kostce ISO. Czy oby tam nie powinno być na stałę 12 V

Napisano

Jaka bateria? Chodzi o to, że żółty jest stałym plusem i cały czas podaje prąd i nic sie nie łąduje i tyle. Nie potrafie prościej tego wytłumaczyc.

PIN 4 to jest zasilanie stałe radia i tam cały czas ma byc prąd.

Napisano
  • Autor

> Jaka bateria? Chodzi o to, że żółty jest stałym plusem i cały czas

> podaje prąd i nic sie nie łąduje i tyle. Nie potrafie prościej

> tego wytłumaczyc.

> PIN 4 to jest zasilanie stałe radia i tam cały czas ma byc prąd.

a tam wlasnie nic nie ma.

czyli musze poszperac w instalacji samochodu

Napisano

> Witam.

> Poszukuję opisu kostki zasilającej tej zaznaczonej na rysunku.

> Chodzi mi o to, że po zamontowaniu radia napięcie jest tylko spod

> stacyjki i jak wyciągnę kluczyk to nastepuje reset radia.

> Z uwagi iz jest to auto mojego brackiego : VW POLO 1998 zwracam sie

> o pomoc bo z językiem u mnie ten tego niezbyt. A w opcji szukaj

> nic nie znalazłem.

> Nie wim teraz czy przypadkiem nie bede musiał doprowadzić tak

> jakiegoś podtrzymania +12V na stałę. Jeśli tak to pod jaki PIN.

> Z góry dziękuję za pomoc.

Tłumaczenie tego co zaznaczyłeś jest tak jak juz pisali koledzy.

PIN4 - kabel żółty (yellow) - jest to na stałe podłączone zasilanie, najlepiej prosto z akkumulatora przez bezpiecznik jakis.

PIN7 - kabel czerwony (red) - jest to zasilanie lecące od stacyjki, znaczy jak przekręcasz stacyjke to tam wtedy dopiero powinno sie pojawić zasilanie. to mniej wiecej ma włanczac i wyłanczac radio. duzo osob łączy PIN4 i PIN7 razem i sami sobie wyłanczają radio, plus dzieki temu mozna spokojnie sobie na postoju radia posłuchac.

PIN5 - kabel niebieski (blue) - jest to sygnał podawany na antene automatyczną i np. wzmacniacz aby sie włączył wtedy gdy radio sie włączy.

PIN8 - kabel czarny (black) - jest to minus.

I teraz aby radio mozna było włączyć w kazdym momencie, czy sie ma kluczyk czy nie... trzeba połączyć PIN4 i PIN7 i dać im zasilanie najlepiej prosto z akumulatora.

Jezeli, chcesz zeby radio działało jak jest kluczyk przekrecony to PIN7 podłanczasz pod kabelek który daje Ci zasilanie z stacyjki.

to jest dobra opcja, bo wysiadasz z auta i nie martwisz sie czy radio gra czy nie, po prostu wyciagasz kluczyk i radio przestaje grac 270751858-jezyk.gif

Aaa no i w radiu nie ma żadnej bateryjki 270751858-jezyk.gif w radiu jest pamięć, w lepszych radyjkach z tego co pamietam jest pamięć trwała do stacji... znaczy ze sie zapisuje i po odłączeniu zasilania sie nie traci.

ale tak to do tego służy właśnie PIN4, tam ma byc cały czas napięcie wtedy radio bedzie pamietac wszystkie ustawienia!!

Napisano

Ja nie mam zmarwienia przy wysiadaniu czy gra radio, bo po prostu ściągam panel i radio sie wyłącza. Chyba większośc tak robi, więc nie widze w tym problemu.

Napisano

> Witam.

> Poszukuję opisu kostki zasilającej tej zaznaczonej na rysunku.

> Chodzi mi o to, że po zamontowaniu radia napięcie jest tylko spod

> stacyjki i jak wyciągnę kluczyk to nastepuje reset radia.

> Z uwagi iz jest to auto mojego brackiego : VW POLO 1998 zwracam sie

> o pomoc bo z językiem u mnie ten tego niezbyt. A w opcji szukaj

> nic nie znalazłem.

> Nie wim teraz czy przypadkiem nie bede musiał doprowadzić tak

> jakiegoś podtrzymania +12V na stałę. Jeśli tak to pod jaki PIN.

> Z góry dziękuję za pomoc.

W czerwonej ramce którą narysowałeś jest widok kostki ISO - czyli takiej "standardowej" kostki używanej przez Volkswagena.

Na pinie nr. "4" powinno być napięcie na stałe - niezależnie od pozycji kluczyka (równiez po jego wyjęciu). Jest ono odpowiedzialne za podtrzymanie pamięci (gdyż radia nie mają żadnych akumulatorków, po odłączeniu zasilania gubią ustawienia - nie dotyczy Blaupunktów).

Jeśli nie ma tam napięcia - nawet po przekręceniu kluczyka to znaczy że coś jest nie tak z instalacją (a może Polo z tego rocznika tak ma - nie wiem).

Można szukać przyczyn, albo pociągnąć zasilanie na stałe.

Jeśli radio ma tylko "brzęczeć" to wystarczy odszukać jakiś gruby kabel pod deską rozdzielczą - np. w pobliżu kierownicy, sprawdzić czy jest na nim ciągle +12V i podpiąć się tma z zasilaniem radia.

Jeśli będziesz chciał żeby radio trochę lepiej zagrało przeciągnij gruby kabel zasilający bezpośrednio z akumulatora (użyj bezpiecznika jak najbliżej akumulatora), taki sam gruby kabel pociągnij do solidnego punktu masowego w kabinie.

Podsumowując - pin "4" w kostce ISO a co za tym idzie żółty przewód wchodzący do kostki w radiu musi mieć doprowadzone +12V na stałe, nawet po wyjęciu kluczyka.

Napisano

> Ja nie mam zmarwienia przy wysiadaniu czy gra radio, bo po prostu

> ściągam panel i radio sie wyłącza. Chyba większośc tak robi,

> więc nie widze w tym problemu.

hmm zeby.GIF no tak, choc nie do konca, w swoim autku tak robie smile.gif

ale w służbowym, jest jakies starsze radyjko na kasety, ale juz ma RDS i tam specjalnie z chłopakami przestawialiśmy tak zeby się wyłanczało po wyjeciu kluczyka.

a to dlatego ze autko zawsze zostaje w miejscu pracy, nikt nie bierze go pod dom, dwa zdarzylo sie pare razy ze podczas rozmowy przez telefon ktos tylko wyciszyl radio ale nie wyłączył... i nastepnego dnia autko juz nie zapalało 270751858-jezyk.gif trza bylo akku ładowac 270751858-jezyk.gif

a pozatym jak jestem zabiegany, na styk docieram do kolejnych celów nie lubie bawic sie w sciaganie panela i chowanie go do futerału i jeszcze chowanie go gdzies w torbie lub kieszeni jakiejs a zwolennikiem metody ściągnij panel i rzuc do schowka nie jestem.

przekrecam kluczyc i wysiadam, radio sie wyłancza wink.gif

Napisano

> W czerwonej ramce którą narysowałeś jest widok kostki ISO - czyli

> takiej "standardowej" kostki używanej przez Volkswagena.

Niestety, w niektórych modelach VW stały+ oraz tzw. 15'tka (plus po stacyjce) są ze sobą zamienione miejscami, więc to też trzeba sprawdzić wink.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety, w niektórych modelach VW stały+ oraz tzw. 15'tka (plus po

> stacyjce) są ze sobą zamienione miejscami, więc to też trzeba

> sprawdzić

DZIĘKI WIELKIE bow.gif

TERAZ WIEM TO CO CHCIAŁEM.

W WEEKEND ZABIERAM SIE ZA OGLĘDZINY

• 8 miesięcy później...
Napisano

A da się tak, żeby radio nie traciło pamięci i jednocześnie wyłaczało się po wyłaczeniu stacyjki???

Napisano

> A da się tak, żeby radio nie traciło pamięci i jednocześnie wyłaczało

> się po wyłaczeniu stacyjki???

No pewnie - zolty na stale pod 12V, a czerwony w miejscu gdzie sie pojawia napiecie po przekreceniu stacyjki. Wystarczy czy szukac numerow w kostce?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.