Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uklad nie chce sie odpowietrzyc - co robic HELPPP

Featured Replies

Napisano

Hej wszystkim

Mam problem z ukladem chlodzenia w swojej astrze, skads sie bierze lewe powietrze albo cokolwiek powodujace ze uklad jest nieodpowietrzony, ale po kolei. Od jakichs 2 miechow wybija mi spod korka plyn, w nieduzych ilosciach ale wybija musialem szmata obkladac. Wymienilem korek (wzialem od kumpla z corsy) i to samo. Wyciekow zadnych innych nie mam. Szukalem dalej, kupilem pompe cieczy (firmy SKF) bo jednoczesnie z nieodpowietrzeniem ukladu mam dziwny objaw ze przy wolnych obrotach leci mi letnie powietrze, natomiast jak krece na 2-4 biegu to elegancko gorace leci. Wymienilem dzisiaj u kolegi pompe (tamta byla nawet w niezlym stanie, lopatki byly nie zezarte) no i po wymianie wlanie plynu, zakrecilem mocno korek i przejazdzka. I tu horror. Po 3 kilometrach cos strzelilo pod maska i od razu temperatura mi rosnie na wskazniku, zagladam pod mache a tu ten najgrubszy waz co idzie od termostatu do chlodnicy spadl z obejma z termostatu, no nic zalozylo sie to spowrotem, zalalem woda i jade zrobilem 2 kilometry a tu jeb znowu cos pyknelo, podnosze mache a tu znowu ten sam waz spadl lecz tym razem z chlodnicy, no szlag jasny, po wizycie u kumpla jedyno co sie na ta chwile dalo zrobic to jazda z lekko dokreconym korkiem tak aby powietrze mialo gdzie uciec i narazie zdaje to egzamin, oczywiscie na tym wezu zamienilem obejmy na skrecane (wczesniej byly sciskane), no ale ilez mozna jezdzic z niedokreconym korkiem !!!.

Dodam ze pol roku temu mialem robiona uszczelke pod glowica, oraz posiadam webasto (a co za tym idzie sa dosztukowane dwa dlugie weze).

Nie mam pojecia co robic dalej, podejrzewam tez nagrzewnice, ale zeby ona sprawiala takie problemy? moze cos z uszczelka? mam ja na gwarancji ale wole sie popytac zanim do goscia wyskocze z tematem.

Napisano

> pol roku temu mialem robiona uszczelke pod glowica

Widać chyba niezbyt fachowo frown.gif

Napisano
  • Autor

> Widać chyba niezbyt fachowo

no ale moze cos wiecej w tym temacie?

Napisano

> no ale moze cos wiecej w tym temacie?

skoro wąż sam już ci spada to podejrzewam że węże od ukł chłodzenia są jak kamień twarde ?

Z tego opisu jakoś nawet bym sie nie zastanawiał nad pompą i nagrzewnicą tylko nad uszczelką lub samą głowicą

Można zrobić test na spaliny w układzie ale myśłe ż ejak odkręcisz korek na odpalonym to i tak będziesz czuł spaliny w płynie frown.gif

Napisano
  • Autor

> skoro wąż sam już ci spada to podejrzewam że węże od ukł chłodzenia

> są jak kamień twarde ?

> Z tego opisu jakoś nawet bym sie nie zastanawiał nad pompą i

> nagrzewnicą tylko nad uszczelką lub samą głowicą

> Można zrobić test na spaliny w układzie ale myśłe ż ejak odkręcisz

> korek na odpalonym to i tak będziesz czuł spaliny w płynie

tak tak dokladnie weze sa twarde natomiast jak jezdze teraz z niedokreconym korkiem to sa calkiem miekkie ale ilez tak mozna jezdzic z niedokreconym korkiem, tez podejrzewam ta cholerna uszczelke, troche sie w to kasy wladowalo na szczescie jest na gwarancji. Spalin zadnych nie czuje w plynie chlodniczym, sama uszczelka jest szczelna bo w ukladzie nie mam oleju jak kiedys

Napisano

Olej będzie jeśli uszkodzenie jest między kanałem olejowym i chłodzącym. Jeśli między komorą spalania i chłodzeniem to oleju nie będzie w płynie, ale będzie gazowanie w układ chłodniczy. Masz gwarancję to czym prędzej jedź do nich i niech to sprawdzą.

Napisano

Potwierdzam przedpiszcze, albo uszczelka pomiędzy cylindrem a kanałem chłodzącym albo głowica pęknięta (pomiędzy kanałem chłodzącym a komorą spalania).

Napisano

> tak tak dokladnie weze sa twarde natomiast jak jezdze teraz z

> niedokreconym korkiem to sa calkiem miekkie ale ilez tak mozna

> jezdzic z niedokreconym korkiem, tez podejrzewam ta cholerna

> uszczelke, troche sie w to kasy wladowalo na szczescie jest na

> gwarancji. Spalin zadnych nie czuje w plynie chlodniczym, sama

> uszczelka jest szczelna bo w ukladzie nie mam oleju jak kiedys

a że sie tak głupio spytam czy czasem ten silnik nie był przegrzany? tam jest zdaje sie tak, że czujnik temp silnika jest umieszczony wysoko, jak ucieka płyn i auto się grzeje to tego na wskaźniku nie widać bo czujnik nie jest zanurzony w cieczy chłodzącej, a wtedy krzyż na drogę bo się tam jakieś cuda [z głowicą? coś mi się obiło o uszy] dzieją jak się go przegrzeje heh,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.