Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż czujnika temp. oleju

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam pytanie do użytkowników Multijeta lub JTD. Gdzie jest najlepsze miejsce do podłączenia czujnika temp. oleju w naszych silnikach confused.gif Zamontowałem czujnik w korku oleju i lipa 65st. max czyli lipa...

Koledzy z ogólnego forum napisali, że najlepsze miejsce to wylot oleju z bloku(bo wtedy jest najcieplejszy) - tylko gdzie jest konkretnie takie miejsce? Co sądzicie o trójniku wkręcanym w miejsce czujnika ciśnienia oleju i podłączenie ich razem??? Czy ktoś to sprawdził i czy wskazania są "bardziej wiarygodne"

Dzieki za odp, pzdr...

Napisano

a przy filtrze oleju ...

Napisano
  • Autor

> a przy filtrze oleju ...

Witam,

przy filtrze pewnie będzie lepiej ale jak go tam najlepiej zamocować??? Są jakieś otwory technologiczne które można do tego wykorzystać???

Napisano

> Witam,

> przy filtrze pewnie będzie lepiej ale jak go tam najlepiej

> zamocować??? Są jakieś otwory technologiczne które można do tego

> wykorzystać???

W 115tce sa - poszukaj moich postow z montazu wskaznikow, Brevisa z pytaniem o chlodnice oleju - byla fotka podstawki pod filtr oleju w ktorej sa 2 zakorkowane otwory.

Napisano
  • Autor

> W 115tce sa - poszukaj moich postow z montazu wskaznikow, Brevisa z

> pytaniem o chlodnice oleju - byla fotka podstawki pod filtr

> oleju w ktorej sa 2 zakorkowane otwory.

Dzięki za podpowiedź 20.GIF Poszperałem i znalazłem stary post kolegi z fotkami. Doładowanie mam podłączone dokładnie w tym samym miejscu (czyli na rurze przed intercoolerem - chociaż z tym trafiłem w 10 cool.gif) Jutro spróbuję poszukać tych otworów w podstawce f.oleju bo na zdjęciach widzę, że jtd 115 ma mała chłodniczkę oleju chłodzoną cieczą (chyba blush.gif) a u mnie jest taka sama jak intercooler.

Jak znajdę jakieś ciekawe miejsce to zrobię fot. żeby ułatwić komuś w przyszłości.

Napisano

Niekoniecznie temp oliwy okolo 65 stopni musi byc bledem zamocowania czyjnika ( chociaz moze , poniewaz miska jest calkiem niezle owiewana przez powietrze , ktore chlodzi ....patrz takie malutkie zeberka .....)

Mi osobiscie , na zamontowanym czyjniku w gornej srubie podstawy filtra oleju , przy panujacych warunkach na dworze , "udalo" sie zagrzac stilonka do niecalych 90 .....

Jak dla mnie deczko za malo jak na mocno dlubniety motor .... zreszta niedlugo wszystko sie wyjasni na malej wizycie na hamowniii,,,,,,,czy czujnik do dupy czy stilo niesamowity ,,,,,

Napisano

> Mi osobiscie , na zamontowanym czyjniku w gornej srubie

> podstawy filtra oleju , przy panujacych warunkach na dworze ,

> "udalo" sie zagrzac stilonka do niecalych 90 .....

U mnie jak wdusilem w podloge to i ponad 110 sie pokazywalo - 90 to IMO cos malo. Jesli jezdzisz na jakims super hiper wypasionym oleju to na pelnym gwizku jednak 100+ powinno byc i to spokojnie.

Po montazu magik sprawdzil temp. oleju poprzez wlozenie czujnika w miejsce gdzie jest bagnet - roznica miedzy AutoGauge a czujnikiem w bagnecie wynosila ok 2-3st C.

Dodam, ze Stilo jezdzilo na Mobil 1 0W40 TD.

Napisano
  • Autor

> U mnie jak wdusilem w podloge to i ponad 110 sie pokazywalo - 90 to

> IMO cos malo. Jesli jezdzisz na jakims super hiper wypasionym

> oleju to na pelnym gwizku jednak 100+ powinno byc i to

> spokojnie.

> Po montazu magik sprawdzil temp. oleju poprzez wlozenie czujnika w

> miejsce gdzie jest bagnet - roznica miedzy AutoGauge a

> czujnikiem w bagnecie wynosila ok 2-3st C.

> Dodam, ze Stilo jezdzilo na Mobil 1 0W40 TD.

Witam!

No i dziś w końcu podłączyłem tak jak radziliście - w górny otwór w podstawie filtra oleju. Gwint jest tam taki sam jak w misce oleju więc po prostu przekręciłem tam śrubę z zamontowanym czujnikiem i wszystko w końcu gra smile.gif

Tzn temp. rośnie o wiele szybciej - przy ok 70 st cieczy chłodzącej temp. oleju pokazuje ok 50st. Na takim samym odcinku gdzie wcześniej miałem ok 55st(czujnik w korku miski olejowej) dziś pokazał 75 st - czyli róznica spora.

Po wiechaniu w miasto temp. doszła do ok 80 ale jechałem spokojnie. Jeżdżeę równierz na Mobil 1 0W40 TD. Jak będzie okazjia to go trochę pogonię i zobaczę jaką temp. uzuskam max ale jest już o wiele lepiej.

Dzieki za poradę brawo.gif

Pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

Mały update temperatur ......

Przy malym strojonku motoru ..... czyli 1,5 h godziny na ulicy oraz 1.5 h na hamownii temperatura doszla raz do 110 stopni na czujniku bagnetowym w hamowni .... na wskazniku 100 ..

Sa dwie mozliwosci ..wskaznik ciu.....a lub zle miejsce podlaczenia , chodzi mi o to ze mierzy temp oleku wychodzacego z wymiennika na silnik .....

Za jakis czas postaram sie przelozyc do dolnej sruby i porownac ,,,,

ps. jezeli teraz dochodzi mi do 110 stopnii , co prawda pod dosyc skrajnym obciazeniem , to wole niemyslec co bedzie latem ...... aha czujnik tez autogauge choc juz nie taniocha bo 200 zeta a oliwa to Motul 5w 40 x-cess

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.