Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpowietrzeniem układu chłodzenia !

Featured Replies

Napisano

Witam!

Właśnie przerabiam kolejny problem w mojej Sienie. Sytuacja jest następująca:

- wczoraj dolałem płynu bo było go mało na min. (przy zimnym silniku) - fakt jest że wlałem 1 cm ponad max. ze względu na to iż mam instalację LPG i zwiększony układ chłodzenia - no i miałem niespodzianke po ok 5km - wystrzelił mi odpowietrznik na rurze przy przepustnicy oslabiony.gif oczywiście tak, że łeb plastikowej śruby i sporo płynu wywaliło w kosmos a gwint pozostał w tym trójniku beksa.gif

- dziś zauważyłem na forum, że da się to wykręcić za pomocą nagrzanego wkrętaka ok.gif , ale mimo to nie wiem jak skutecznie odpowietrzyć cały układ, żeby nie było takich niespodzianek - dodam, że niestety auto kupiłem z założoną inst. LPG i reduktor/parownik jest wyżej zamontowany niż zbiornik wyrównawczy cieczy chłodzącej i nie wiem czy to wogóle da się jakoś odpowietrzyć confused.gif

prawdopodobnie zapowietrzony układ ma wpływ na wciąż skaczące obroty silnika na noPb i LPG, z którymi walczę od kilku m-cy oslabiony.gif

czy ktoś może ma pomysł jak rozwiązać problem ? hmm.gif

obniżenie reduktora/parownika niestety nie bardzo wchodzi w grę bo brak miejsca (silnik 1.6 16V)

Napisano

A nie masz przypadkiem jakiegoś odpowietrznika na chłodnicy? wink.gif Może nim spróbuj odpowietrzyć. A skaczące obroty to raczej wina zabrudzonego krokowca lub uszkodzonego czujnika temperatury płynu chłodzącego (nie tego na wskaźnik wink.gif) a nie zapowietrzonego układu.

Napisano
  • Autor

> A nie masz przypadkiem jakiegoś odpowietrznika na chłodnicy? Może

> nim spróbuj odpowietrzyć. A skaczące obroty to raczej wina

> zabrudzonego krokowca lub uszkodzonego czujnika temperatury

> płynu chłodzącego (nie tego na wskaźnik ) a nie zapowietrzonego

> układu.

odpowietrzniki są 3 - jeden na chłodnicy, drugi na przewodach dochodzących do nagrzewnicy, a trzeci (ten który mi wystrzelił) na przewodzie do przepustnicy

ostatnio próbowałem odpowietrzyć układ - zacząłem od odkręcenia korka przy zbiorniku płynu (na zimnym silniku) potem odkręciłem odpowietrznik na chłodnicy - jak poleciał płyn zakręciłem, następnie kolejno poodkręcałem odpowietrzniki przy nagrzewnicy i przepustnicy, ale tam nic już nie wyciekło - więc zamknąłem - no i po przejechaniu 5 km zajrzałem pod maskę a tu zonk - wystrzelił odpowietrznik przy przepustnicy i trochę płynu też wywaliło confused.gif

co do krokowca i przepustnicy to są wyczyszczone, czujnika temp. cieczy chłodz. nie sprawdzałem ale wydaje mi się, że jest w porządku bo wentylator się załącza przy temp. ok połowy podziałki na wskaźniku

co do skoków obrotów to podejrzewam właśnie układ chłodzący, bo jeśli jest zapowietrzony to nierównomiernie ogrzewa w parowniku gaz i tym samym czujnik temp. podawanego powietrza (mieszanki powietrze-gaz) podaje zmienne wartości i komputer wysterowuje krokowca tak żeby zwiększył lub zmnieszył odpowiednio obroty niewiem.gif tak mi się wydaje, jak się mylę to proszę o sprostowanie

poza tym jak pisałem wyżej mam dość wysoko zamontowany reduktor/parownik (ponad poziom zbiornika wyrównawczego) ze względu na brak miejsca na jego montaż i niestety nie wiem czy to czasem właśnie nie wpływa na problem właściwego odpowietrzenia układu niewiem.gif

zauważyłem także jedną ciekawą sytuację - jak jest poniżej 0 st. C to gdy wezmę odkręcę ogrzewanie w aucie na max. to zaczynają skakać obroty na LPG lub nawet gaśnie, a jak skręcę ogrzewanie na min. to wszystko działa jak trzeba confused.gif z tego co mi się wydaje to albo układ chłodzenia jest zapowietrzony po wymianie reduktora/parownika przez gazowników albo nie wyregulowali mi dobrze kompa od gazu (chyba przeprowadzili regulację na półotwartym ogrzewaniu autka) niewiem.gif

reset autoadaptacji przez zdjęcie klem czy nawet na examinerze pomaga na kilka dni, a komp od benzyny łapie chyba wciąż błedy od LPG (mimo ustawienia emulacji na masę) i świruje zarówno na noPb jak i na LPG confused.gif

czy może ktoś miał takie numery z obrotami

Napisano

Chwilka, ty odpowietrzasz układ chłodzenia na zimnym silniku??? To chyba jakaś nowa metoda wink.gif

Napisano
  • Autor

> Chwilka, ty odpowietrzasz układ chłodzenia na zimnym silniku??? To

> chyba jakaś nowa metoda

no tak wyczytałem w "mądrej książce do Sieny" niewiem.gif to jak się odpowietrza w końcu ten układ na ciepłym czy zimnym silniku ? niewiem.gif

Napisano

> no tak wyczytałem w "mądrej książce do Sieny" to jak się

> odpowietrza w końcu ten układ na ciepłym czy zimnym silniku ?

A jak przy zimnym silniku chcesz odpowietrzyć cały układ? Mnie uczono, że odpowietrza się przy gorącym silniku, w momencie gdy załącza się wentylator.

Napisano
  • Autor

> A jak przy zimnym silniku chcesz odpowietrzyć cały układ? Mnie

> uczono, że odpowietrza się przy gorącym silniku, w momencie gdy

> załącza się wentylator.

aha - czyli mój błąd mlot.gif no to chyba dlatego wywaliło mi ten odpowietrznik hmm.gif dzięki za wyjaśnienie

- czyli muszę odpowietrzać na gorącym silniku od najniżej położonego odpowietrznika, tak? smile.gif

Napisano

> aha - czyli mój błąd no to chyba dlatego wywaliło mi ten

> odpowietrznik dzięki za wyjaśnienie

> - czyli muszę odpowietrzać na gorącym silniku od najniżej położonego

> odpowietrznika, tak?

Na to by wskazywała logika, ale to jest fiat wiec może być inaczej zeby.GIF

Napisano

> A jak przy zimnym silniku chcesz odpowietrzyć cały układ? Mnie

> uczono, że odpowietrza się przy gorącym silniku, w momencie gdy

> załącza się wentylator.

hihi

dobrego nauczyciela miałeś claps.gifklnie.gif

nic tylko mu w papę walnąć

Napisano

> - czyli muszę odpowietrzać na gorącym silniku od najniżej położonego

odpowietrza się NA ZIMNYM !!

1) odkręcasz wszystkie odpowietrzniki

2) zalewasz płynem układ

3) jak zaczyna się wylewać przez odpowietrzniki, to po kolei zakręcasz

4) jak już wylewa się przez trzeci najwyższy odpowietrznik (ja sobie pomagam dmuchaniem w zbiorniczek płynu) to wtedy zakręcasz

5) nawet jeśli parownik jest wyżej niż najwyższy odpowietrznik, to i tak nic nie zrobisz. w trasie, podczas wyższych obrotów ciśnienie płynu powinno przepchnąć powietrze i układ się sam odpowietrzy

6) ważny jest SPRAWNY korek w zbiorniczku wyrównawczym. korek ten działa na nadciśnienie i podciśnienie. jeśli jest uszkodzony, to mogą być problemy z odpowietrzeniem, a nawet możesz mieć wystrzał płynu, bo ciśnienie wytworzone nie może wydostać się przez uszkodzony korek.

Napisano

> hihi

> dobrego nauczyciela miałeś

> nic tylko mu w papę walnąć

Nie, nie będę bił tych co mnie uczyli zeby.GIF Po prostu nie miałem styczności z 1.6 i opisywałem swoje doświadczenia na innych silnikach, też we Fiatach, które zawsze odpowietrzało się przy gorącym silniku smile.gif Może w 1.6 odpowietrza się zimny układ, możliwe, nie będę się kłócił wink.gif

Napisano

> Nie, nie będę bił tych co mnie uczyli Po prostu nie miałem

> styczności z 1.6 i opisywałem swoje doświadczenia na innych

> silnikach, też we Fiatach, które zawsze odpowietrzało się przy

> gorącym silniku Może w 1.6 odpowietrza się zimny układ,

> możliwe, nie będę się kłócił

jak można odpowietrzać na gorącym ?? poparzyć się cieczą odpowietrzników ??

to chyba nie tylko fiaty się tak odpowietrza, a szczególnie 1,6

Napisano

> jak można odpowietrzać na gorącym ?? poparzyć się cieczą

> odpowietrzników ??

> to chyba nie tylko fiaty się tak odpowietrza, a szczególnie 1,6

Nigdy się nie poparzyłem bo nie wykręcam odpowietrznika tylko go lekko odkręcam aż zacznie lecieć płyn. Przecież w układzie jest termostat, który na zimnym silniku jest zamknięty i nie ma obiegu, więc jakieś powietrze zawsze może zostać (w przewodach, parowniku) a później idzie sobie dalej wink.gif

Napisano
  • Autor

> odpowietrza się NA ZIMNYM !!

> 1) odkręcasz wszystkie odpowietrzniki

> 2) zalewasz płynem układ

> 3) jak zaczyna się wylewać przez odpowietrzniki, to po kolei

> zakręcasz

> 4) jak już wylewa się przez trzeci najwyższy odpowietrznik (ja sobie

> pomagam dmuchaniem w zbiorniczek płynu) to wtedy zakręcasz

> 5) nawet jeśli parownik jest wyżej niż najwyższy odpowietrznik, to i

> tak nic nie zrobisz. w trasie, podczas wyższych obrotów

> ciśnienie płynu powinno przepchnąć powietrze i układ się sam

> odpowietrzy

> 6) ważny jest SPRAWNY korek w zbiorniczku wyrównawczym. korek ten

> działa na nadciśnienie i podciśnienie. jeśli jest uszkodzony, to

> mogą być problemy z odpowietrzeniem, a nawet możesz mieć

> wystrzał płynu, bo ciśnienie wytworzone nie może wydostać się

> przez uszkodzony korek.

dzięki wielkie za szczegółowe wyjaśnienie bow.gif

mam tylko jeszcze pytanie - co zrobić jeśli po odkręceniu odpowietrznikana chłodnicy - płyn cieknie, a po odkręceniu kolejno pozostałych odpowietrzników nic nie leci confused.gif (tak było jak "odpowietrzałem układ" zanim wywaliło mi odpowietrznik)? czy też trzeba dmuchnąć w zbiornik wyrównawczy, żeby pociekło z pozostałych?

a co do korka na zbiorniczku - to chyba się nadaje do wymiany, bo inaczej powinien zniwelować za duże ciśnienie w układzie, a przez niego wywaliło mi odpowietrznik oslabiony.gif

Napisano

> dzięki wielkie za szczegółowe wyjaśnienie

> mam tylko jeszcze pytanie - co zrobić jeśli po odkręceniu

> odpowietrznikana chłodnicy - płyn cieknie, a po odkręceniu

> kolejno pozostałych odpowietrzników nic nie leci (tak było jak

IMHO ja bym jakoś "dmuchał" by przez tamte też leciało. oczywiście trzeba zakręcić odpowietrznik na chłodnicy. im więcej powietrza usuniesz tym lepiej.

> a co do korka na zbiorniczku - to chyba się nadaje do wymiany, bo inaczej powinien zniwelować za duże ciśnienie w układzie, a

> przez niego wywaliło mi odpowietrznik

ten korek nie jest zwykłą zakrętką. koszt nowego to ok. 30 PLN - trzeba tylko odpowiedni kupić - patrz na oznaczenia.

sam też mam uszkodzony zaworek na małej sprężynce. nie jest to szczególnie niebezpieczne, ale na razie kasy brak na nowy korek.

korekdf0.jpg

membranadq4.jpg

Napisano

> Nigdy się nie poparzyłem bo nie wykręcam odpowietrznika tylko go

> lekko odkręcam aż zacznie lecieć płyn. Przecież w układzie jest

> termostat, który na zimnym silniku jest zamknięty i nie ma

> obiegu, więc jakieś powietrze zawsze może zostać (w przewodach,

> parowniku) a później idzie sobie dalej

hmm spokojnie ma on przeplyw nawet jak jest zamkniety ... przynajmniej w silnikach fire fiata .... ale ja tez wszedize czytalem o odpowietrzaniu na goraco ...

Napisano

> jak można odpowietrzać na gorącym ?? poparzyć się cieczą

> odpowietrzników ??

> to chyba nie tylko fiaty się tak odpowietrza, a szczególnie 1,6

no normalnie icon_eek.gif ja pierwsze slysze o odpowietrzaniu na zimno ... wlaczasz silnik luzujesz odpowietrzniki wlaczasz ogrzewanie i czekasz , pare razy przygazujesz i odpowietrzone ... ale kazdy robi jak sie nauczyl ..

Napisano

a jak najprosciej poznac ze korek jest walniety i nadaje sie do wymiany??

pozdr

psyhol

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> a jak najprosciej poznac ze korek jest walniety i nadaje sie do

> wymiany??

> pozdr

> psyhol

tego raczej nie sprawdzisz - musiałbyś znać parametry ciśnienia przy którym korek powinien wypuszczać nadmiar powietrza zgromadzonego w zbiorniku i zasymulować nadmierne ciśnienie w całym układzie chłodzenia - ewentualnie może być tak jak było u mnie - wywalił odpowietrznik na przewodzie przy przepustnicy - czyli układ był zapowietrzony bądź korek miał uszkodzony zawór bezpieczeństwa - u mnie chyba było i jedno i drugie 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> odpowietrza się NA ZIMNYM !!

> 1) odkręcasz wszystkie odpowietrzniki

> 2) zalewasz płynem układ

> 3) jak zaczyna się wylewać przez odpowietrzniki, to po kolei

> zakręcasz

> 4) jak już wylewa się przez trzeci najwyższy odpowietrznik (ja sobie

> pomagam dmuchaniem w zbiorniczek płynu) to wtedy zakręcasz

> 5) nawet jeśli parownik jest wyżej niż najwyższy odpowietrznik, to i

> tak nic nie zrobisz. w trasie, podczas wyższych obrotów

> ciśnienie płynu powinno przepchnąć powietrze i układ się sam

> odpowietrzy

> 6) ważny jest SPRAWNY korek w zbiorniczku wyrównawczym. korek ten

> działa na nadciśnienie i podciśnienie. jeśli jest uszkodzony, to

> mogą być problemy z odpowietrzeniem, a nawet możesz mieć

> wystrzał płynu, bo ciśnienie wytworzone nie może wydostać się

> przez uszkodzony korek.

nie chciało mi się spuszczać płynu z układu i zalewać od nowa, więc odpaliłem silnik i odpowietrzałem na gorącym (nie chciało mi się dmuchać w zbiorniczek) oczywiście na chłodnicy od razu pociekł płyn po odkręceniu odpowietrznika, natomiast z pozostałych ciekło dopiero po załączeniu wentylatora chłodnicy i po zakręceniu korka na zbiorniczku wyrównawczym zlosnik.gif - inaczej nie chciało ciec hehe.gif

poza tym patent z wykręceniem reszty plastikowego odpowietrznika na gorąco śrubokrętem okazał się idealny brawo.gif uznanie za pomysł - no i w to miejsce poszła śruba chyba M6 z uszczelką od głowicy baterii łazienkowej zlosnik.gif i wszystko chodzi jak trzeba - i co najważniejsze nie cieknie cfaniak.gif wielkie dzięki za pomoc - tak na marginesie sam przewód z tym odpowietrznikiem w sklepie i ASO kosztuje ponad 100PLN icon_eek.gif powariowali - wymiana na śrubkę M6 to groszowa sprawa zlosnik.gif a ile w kieszeni zostało na browca cool.gif

jednak obroty nadal mi świrują i teraz pozostaje jedynie ganiać gazownika coby w końcu wyregulował wszystko jak trzeba tuk.gif

Napisano

> nie chciało mi się spuszczać płynu z układu i zalewać od nowa,

no i git ok.gif

Napisano
  • Autor

mam jeszcze jedno pytanko odnośnie układu chłodzenia - mianowicie przy jakiej temp. lub w jakim położeniu wskazówki na wskaźniku temp. cieczy chłodzącej załącza się wentylator chłodnicy w Sienie 1.6 16V?

wydaje mi się, że ok 90 st. C - tak ok. połowy wskaźnika temp. cieczy chłodzącej - ale pewny nie jestem niewiem.gif

właśnie ostatnio zauważyłem że podczas jazdy w mieście przy korkach temp. wzrasta ponad połowę wskaźnika temp. a wiatrak się nie załącza jak dawniej hmm.gif nawet jesli parkuje tak rozgrzane auto to tez po wylączeniu silnika kiedys odpalał wiatrak a teraz nic niewiem.gif dodam, że na trasie temp. jest OK w zakresie 1/4 wysokości podziałki wskaźnika temp. hmm.gif dziwne

co prawda ostatnio walczyłem z rozrusznikiem (jest to w okolicy wiatraka) ale raczej nie urwałem tam niczego confused.gif chyba, bo przewody wyglądają na całe oslabiony.gif

Napisano

Jak wcześniej wiatrak się włączał przy danej temperaturze a teraz się nie włącza to albo uwalony jest czujnik temp. tym rządzący albo wentyl wink.gif Sprawdź na krótko czy wentylator w ogóle działa, lubią się zacierać (zwłaszcza po zimie). A temperaturę masz chyba normalną (w okolicy 1.4 na wskaźniku, w kilku Sienach/Palio już tak widziałem)

Napisano
  • Autor

> Jak wcześniej wiatrak się włączał przy danej temperaturze a teraz się

> nie włącza to albo uwalony jest czujnik temp. tym rządzący albo

> wentyl Sprawdź na krótko czy wentylator w ogóle działa, lubią

> się zacierać (zwłaszcza po zimie). A temperaturę masz chyba

> normalną (w okolicy 1.4 na wskaźniku, w kilku Sienach/Palio już

> tak widziałem)

dzięki za podpowiedź - też myślałem o tym termowyłączniku ale nie wiem czy da się go jakoś sprawdzić - jaką powinien mieć rezystancję w określonych temp. cieczy chłodzącej?

co do silnika wentylatora to dziwna sprawa, że tak nagle zdechł bez żadnych wcześniejszych objawów confused.gif

Napisano

> dzięki za podpowiedź - też myślałem o tym termowyłączniku ale nie

> wiem czy da się go jakoś sprawdzić - jaką powinien mieć

> rezystancję w określonych temp. cieczy chłodzącej?

> co do silnika wentylatora to dziwna sprawa, że tak nagle zdechł bez

> żadnych wcześniejszych objawów

Sprawdź najpierw wentylator na krótko czy w ogóle działa a dopiero później szukaj dalej wink.gif

Napisano

> przy jakiej temp. lub w jakim położeniu wskazówki na wskaźniku

> temp. cieczy chłodzącej załącza się wentylator chłodnicy w

> Sienie 1.6 16V?

u mnie załącza się ok. 2 mm przed środkową kreską

> wydaje mi się, że ok 90 st. C - tak ok. połowy wskaźnika temp. cieczy

> chłodzącej - ale pewny nie jestem

ok. połowy, może kapeczkę wyżej załącza mi się duży obieg cieczy

> załącza jak dawniej nawet jesli parkuje tak rozgrzane auto to

> tez po wylączeniu silnika kiedys odpalał wiatrak a teraz nic

mi NIGDY wiatrak się nie załączył, jak wyjąłem kluczyk. co innego jak już pracował i wyjąłem kluczyk, to wtedy pracował nadal

> dodam, że na trasie temp. jest OK w zakresie 1/4 wysokości

> podziałki wskaźnika temp.

też tak mam ok.gif

Napisano
  • Autor

> mi NIGDY wiatrak się nie załączył, jak wyjąłem kluczyk. co innego jak

> już pracował i wyjąłem kluczyk, to wtedy pracował nadal

no właśnie tak miałem napisać zlosnik.gif

trochę źle to ująłem mlot.gif

teraz właśnie nawet nie załącza wiatraka przy gorącym silniku (ponad 90 st. C) przed wyłączeniem silnika po zaparkowaniu auta oslabiony.gif

Napisano

> no właśnie tak miałem napisać

to pilnuj bracie i wymeniaj, bo koszty możesz mieć za chwilę spore

shocked.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> to pilnuj bracie i wymeniaj, bo koszty możesz mieć za chwilę spore

w miniony weekend powalczyłem nieco z autkiem na kanale no i dziwna sprawa z tym wiatrakiem - sam zaczął działać grinser006.gif

tzn. posprawdzałem wszytkie przewody w tym układzie oraz podpiąłem wiatrak na krótko, sprawdziłem też bezpiecznik, potraktowałem wszystkie wtyki WD40, sprawdziłem manualnie działanie termostatu no i gdy już byłem pewny że to fiksuje właśnie termowyłącznik wentylatora to w końcu zaskoczył wiatrak confused.gif

no i tu pojawia się pytanie: kiedy powinien zaskoczyć wiatrak wg skali wskaźnika temp. na desce rozdzielczej? - wiem że wskazania wskaźnika nie są dokładne, ale u mnie załącza się teraz wentylator tak jakieś 2-3 mm powyżej połowy skali wskaźnika temp. silnika, a jak u Was? hmm.gif

pozdr.

maciej21

Napisano

> wentylator tak jakieś 2-3 mm powyżej połowy skali wskaźnika

> temp. silnika, a jak u Was?

no to masz dobrze - załączył się, więc OK

u mnie załącza się "pod kreską", ale pisane było wielokrotnie, że wskaźnik to nie przyrząd wzorcowany ok.gif

dla świętego spokoju zbadaj termometrem bezprzewodowym temperaturę cieczy, gdy włącza się wiatrak

Napisano
  • Autor

> dla świętego spokoju zbadaj termometrem bezprzewodowym temperaturę

> cieczy, gdy włącza się wiatrak

dzięki za info, dobry pomysł z termometrem - przetestuję przy okazji piwo.gifok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Do odpowietrzania jest jeszcze jeden patent (szczególnie użyteczny przy wysoko zamocowanym reduktorze). Mozna odkręcić i podnieść wyżej zbiorniczek wyrównawczy płynu.

Napisano
  • Autor

> Do odpowietrzania jest jeszcze jeden patent (szczególnie użyteczny

> przy wysoko zamocowanym reduktorze). Mozna odkręcić i podnieść

> wyżej zbiorniczek wyrównawczy płynu.

no tak ale za wiele to go się nie podniesie bo do pokrywy przedziału silnika niewiele mu brakuje, a parownik i tak wtedy będzie ponad zbiorniczkiem 893goodvibes.gif

Napisano

> no tak ale za wiele to go się nie podniesie bo do pokrywy przedziału

czyli obniżyć parownik ok.gif

Napisano
  • Autor

> czyli obniżyć parownik

i tu niewiele da się zrobić bo w 1.6 16V niewiele jest miejsca między aku a grodzią kabiny - a tam mam umieszczony parownik, pod którym znowu mieści się zbiorniczek płynu hamulcowego oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.