Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mały remont - kilka pytań :)

Featured Replies

Napisano

witam

po kupnie seja (1.1 spi 2000r van/ rajdowka 270751858-jezyk.gif ) czeka mnie pare rzeczy do zrobienia i mam do Was pare pytan.

1 zakupilem skrzynie biegow (6biegow) z punto 1.1 i czy dobrze wyczytalem ze potrzebuje do zamontowania takiego oto elementu:

http://moto.allegro.pl/item306179498_lapa_skrzyni_biegow_punto_1_1_1996.html

?? pytam zeby sie upewnic. moze potrzebne jest cos jeszcze o czym nie wiem?

2 olej

dla pewnosci chce zalac silnik nowym olejem, pytanie brzmi jakim? samochod bedzie uzytkowany w kjs'ach superoesach itp itd wiec chcialbym sie doradzic czym go zalac. no i skrzynie tez

3 przy ogladaniu przed kupnem moja uwage zwocil dziwny odglos z okolicy stacyjki (?). takie stukanie/klikanie podobne do takiego gdy mamy wlaczony kierunkowskaz. czasam tak tyrka a czasami nie. pozniej okazalo sie ze przy wlaczonych wycieraczkach, gdy zaczyna tykac a wycieraczki wlaczone sa na ten pierwszy powolny bieg, zanim przejada po calej szybie to ruszaja tak na 3cm wraz z tym tyknieciem - nie mam pojecia o co biega. caly czas pali sie tez w na konsoli zolty kluczyk, ale samochod normalnie zapala i jezdzi.

to sa najistotniejsze rzeczy o ktore chcialbym sie poradzic smile.gif jak sobie jeszcze o czyms przypomne to napisze wink.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Widać mało wiesz

nie ukrywam ze mechanikiem nie jestem, wiedzy tez ogromnej nie posiadam, i zarejestrowalem sie na tym forum zeby wiedziec wiecej wink.gif tak wiec jesli wiesz wiecej ode mnie to podziel sie tym bo to ze malo wiem to ja o tym DOBRZE WIEM 270751858-jezyk.gif

Napisano

Nie pisałem tego do Cibie , chodziło o SWAP .

Wiadmo że jak chcesz do KJS to to musisz być w klasie i dlatego w grę wchodzi remont 1.1 ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie pisałem tego do Cibie , chodziło o SWAP .

> Wiadmo że jak chcesz do KJS to to musisz być w klasie i dlatego w grę

> wchodzi remont 1.1

w takim razie sory - zle zrozumialem smile.gif

jeszcze jedna sprawa - mam do wymiany rozrzad i chcialbym sie zapytac, jaki kupic. w fiacie oryginalny z tego co pamietam to koszt ok 170zl - czy jakosc oryginalu jest rzeczywiscie duzo lepsza? jaki radzicie kupic? smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> witam

> po kupnie seja (1.1 spi 2000r van/ rajdowka ) czeka mnie pare rzeczy

> do zrobienia i mam do Was pare pytan.

> 1 zakupilem skrzynie biegow (6biegow) z punto 1.1 i czy dobrze

> wyczytalem ze potrzebuje do zamontowania takiego oto elementu:

> http://moto.allegro.pl/item306179498_lapa_skrzyni_biegow_punto_1_1_1996.html

> ?? pytam zeby sie upewnic. moze potrzebne jest cos jeszcze o czym nie

> wiem?

łapa od punto się nie nadaje, musi być od sc. Teraz masz metalową czy alu ?

> 3 przy ogladaniu przed kupnem moja uwage zwocil dziwny odglos z

> okolicy stacyjki (?). takie stukanie/klikanie podobne do takiego

> gdy mamy wlaczony kierunkowskaz. czasam tak tyrka a czasami nie.

> pozniej okazalo sie ze przy wlaczonych wycieraczkach, gdy

> zaczyna tykac a wycieraczki wlaczone sa na ten pierwszy powolny

> bieg, zanim przejada po calej szybie to ruszaja tak na 3cm wraz

> z tym tyknieciem - nie mam pojecia o co biega.

zdaje się, że wyłącznik czasowy wysiadł

Napisano

> w takim razie sory - zle zrozumialem

> jeszcze jedna sprawa - mam do wymiany rozrzad i chcialbym sie

> zapytac, jaki kupic. w fiacie oryginalny z tego co pamietam to

> koszt ok 170zl - czy jakosc oryginalu jest rzeczywiscie duzo

> lepsza? jaki radzicie kupic?

> pozdrawiam

Pasek Contitech napinacz SKF

Napisano

> 2 olej

> dla pewnosci chce zalac silnik nowym olejem, pytanie brzmi jakim?

> samochod bedzie uzytkowany w kjs'ach superoesach itp itd wiec

Słuchaj, nie wiem jak zasobny masz portfel i ile chcesz zainwestować, po drugie musisz sprawdzić jaki był lany wczesniej i jaki ma przebieg. Jeśli miałeś wlany minerał, a teraz nalejesz jakis syntetyczny to Ci go wypłuka (generalnie nie najlepszy pomysł). Zakladająć że masz mały przebieg, lany był jakiś syntetyk i chcesz wydać parę złoty to polecam Motula lub Castrola sport 0W60, tylko od razu mówię oba są drogie, tańszy jest Castrol, wydatek ok. 300 zł za 4L.Lałem go do Hondy CRX, z mocno kręconym motorem pod rajdy i dawał nawet radę.

Jeśli cena Cię przeraziła to wlej Castrola Magnateca lub Mobila. tańsze opcje. Tylko nie rób jednego, nie lej mu jakiegoś Lotosa city czy innego szajsu, bo kiedyś się na Tobie zemści smile.gif

Napisano
  • Autor

na ta chwile nie wiem jaka mam lape - czy alu czy metalowa - jaka powinna byc? czy jest to jedyny element ktory jest potrzebny do spasowania tej skrzyni z punto do mojego sejka?

olej - tu jest problem tego rodzaju ze nie wiem jakim silnik jest teraz zalany. przebieg spory - 170tys. 300zl to raczej za duza kwota za olej jak dla mnie dlatego szukalbym czegos "z nizszej polki" wink.gif

Napisano

> na ta chwile nie wiem jaka mam lape - czy alu czy metalowa - jaka

> powinna byc? czy jest to jedyny element ktory jest potrzebny do

> spasowania tej skrzyni z punto do mojego sejka?

> olej - tu jest problem tego rodzaju ze nie wiem jakim silnik jest

> teraz zalany. przebieg spory - 170tys. 300zl to raczej za duza

> kwota za olej jak dla mnie dlatego szukalbym czegos "z nizszej

> polki"

170 tyś to juz troszkę dużo, więc jeśli nie masz kartki jaki był lany wcześniej to wlej mineralny. Polecam np. Mobli 15W40 myślę że zamkniesz sie wgranicach 100 z filtrem.

Napisano

przebieg spory - 170tys.

>

przy takim przebiegu przynajmniej ja bym nie ryzykował wkładania go bez uprzedniego rozebrania silnika na części pierwsze i wymiany podstawowych elementów jakimi są:

pierścienie

panewki korbowe i główne

symeringi

nie mówię już srawdzeniu(zmierzeniu)gładi na wale gdzie pracują panewki,czy nie są porysowane i czy mieszczą się w normie by założyć nominał

Jednym słowem remont silnika.

to tylko moje zdanie co ja bym zrobił po zakupie silnika z takiego silnika by potem nie pluć sobie w gębę i ponownych kosztów nie ponosić

Napisano

>.... Jeśli miałeś wlany minerał, a teraz nalejesz jakis

> syntetyczny to Ci go wypłuka (generalnie nie najlepszy >pomysł). ...

gdzieś tu na autokąciku czytałem niedawno iż nawet jeżdżąc na mineralnym można go spuścić zalać środkiem do płukania (olej ze zwielokrotnioną dawką detergentów) odpalić na 15 minut poczym spuścić i zalać pełnym syntetykiem. Próbował już ktoś tak ?

Napisano

Tylko nie rób jednego, nie lej mu jakiegoś Lotosa

> city czy innego szajsu, bo kiedyś się na Tobie zemści

przy normalny użytkowaniu lotos daje radę, złego słowa na ten olej nie mogę powiedzieć... ( mowa o 5w40 )

masz jakieś złe doświadczenia??

Napisano

> Tylko nie rób jednego, nie lej mu jakiegoś Lotosa

> przy normalny użytkowaniu lotos daje radę, złego słowa na ten olej

> nie mogę powiedzieć... ( mowa o 5w40 )

> masz jakieś złe doświadczenia??

uwazasz ze kjsy i superoesy to jest normalne uzytkowanie? hmm.gif

Napisano
  • Autor

wiec mowicie ze najlepiej byloby rozebrac silnik? wiem ze przebieg jest spory wiec chyba byloby to najlepsze rozwiazanie. tylko ile za taki remont zaplace (?). dochodze do wniosku ze rzeczywiscie zalanie mineralem to najlepsza opcja odnosnie oleju. co z ta lapa do skzyni? to jedyna czesc potrzebna do zamontowania takiej? musi byc alu czy metalowa?

pozdrawiam

Napisano

> Tylko nie rób jednego, nie lej mu jakiegoś Lotosa

> przy normalny użytkowaniu lotos daje radę, złego słowa na ten olej

> nie mogę powiedzieć... ( mowa o 5w40 )

> masz jakieś złe doświadczenia??

Ano pewnie, że mam, przy dużej temp. (czyt. mocnym butowaniu) robi się z niego woda i nie wiem czy kiedyś słyszałeś jak taki olej się gotuje, brzmi trochę jak frytkownica w barze mlecznym zlosnik.gif Tak więc ja bym nie chcial aby mój agent, którego lubie i szanuje, latał na wodzie bo skończy się to pokazaniem mi nono.gif przez niego, a tego żaden z nas by nie chciał. Poztym jeśli chodzi o minerał to wczoraj sprawdzałem za bańkę 4L Mobila zapłacisz 60 zł więc czy jest sens ryzykować z frytkami..... icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.