Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

amortyzatory

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Tak i mi się wydaje.

Tobie się wydaje a ja to wiem na 100% admin.gif

biglaugh.gif

... jak i to, że końcówka produkcji, lata 2000 - 2002, to szedł sobie facet z wózkiem jak w supermarkecie i zdejmował z półek co było w zasięgu ręki wkładając to do wóżka.

A że w tej samej "fabryce" składali inne modele FIATa to i różne różności z innych modeli trafiały do Uno.

icon_rolleyes.gif

Napisano

> Tobie się wydaje a ja to wiem na 100%

> ... jak i to, że końcówka produkcji, lata 2000 - 2002, to szedł sobie

> facet z wózkiem jak w supermarkecie i zdejmował z półek co było

> w zasięgu ręki wkładając to do wóżka.

> A że w tej samej "fabryce" składali inne modele FIATa to i różne

> różności z innych modeli trafiały do Uno.

Ja oryginalnie z tyłu miałem z gazem, a z przodu sam olej. Najlepiej iść do ASO, zapytać, obejrzeć i wszystko będzi jasne - skoro są wąpliwości.

Zresztą, trzeba dodać, że taki z gazem jest lepszy od takiego bez. Ma lepsze zachowanie - zwłaszcza przy bardziej dynamicznej jeździe i wzroście temperatury. No, tylko oczywiście komfort lekko spadnie, bo gazik trochę utwardza.

Napisano

> Tobie się wydaje a ja to wiem na 100%

> ... jak i to, że końcówka produkcji, lata 2000 - 2002, to szedł sobie

> facet z wózkiem jak w supermarkecie i zdejmował z półek co było

> w zasięgu ręki wkładając to do wóżka.

> A że w tej samej "fabryce" składali inne modele FIATa to i różne

> różności z innych modeli trafiały do Uno.

Więc 100% pewności nie możesz mieć zlosnik.gif

Napisano

> Ja oryginalnie z tyłu miałem z gazem, a z przodu sam olej. Najlepiej

> iść do ASO, zapytać, obejrzeć i wszystko będzi jasne - skoro są

> wąpliwości.

> Zresztą, trzeba dodać, że taki z gazem jest lepszy od takiego bez. Ma

> lepsze zachowanie - zwłaszcza przy bardziej dynamicznej jeździe

> i wzroście temperatury. No, tylko oczywiście komfort lekko

> spadnie, bo gazik trochę utwardza.

Ja też miałem z gazem z tyłu i wymieniłem na KYB olej i jest bardzo dobrze (z tyłu).

Co do przodu miałem Krosno olej, zmieniłem na Delphi olej i było dbrze ale już minęło 100kkm i jest tak sobie, tzn amorki nie "puściły" ale nie tłumią za dobrze.

Przy okazji - czy zużyty amortyzator może hałasować? (tłuc się przy przejeżdżaniu przez dziury)?

Sprawdzałem wszystkie tulejki, końcówki, sworznie - brak luzu a jednak przy ostrym dole coś stuka w okolicach kolumny McPersona.

A co do rozwalenia amorków w 899 - dynamiczna jazda (wg Glacy) to jest czysty hard-core cfaniaczek.gif do tego te nasze schody są na prawdę okrutne - wierz mi. Szybka jazda po tym czymś zabija wszystko... ale cóż - bywa że nie ma czasu na emeryt style.

Dzisiaj przejechałem 600km golfem V na fabrycznym sportowym zawieszeniu (taka wersja 3 drzwiowa, obniżona, koła zimowe 16" na szczęście bo letnie są 19" spineyes.gif) i... i DZIĘKUJĘ BARDZO sick.gifsick.gifsick.gif

Fakt, jak była droga - stół to bajka malina cudo bongo hiper siup serduszka.gif ale jak się zaczynały NORMALNE polskie schody to brzuch mnie do tej pory boli sick.gif a na trasie Lublin-Sandomierz-Kraków mało jest tych "stołów" oslabiony.gif

Jak wsiadłem do uniaka to aż mi się lżej na przeponie zrobiło hehe.gif ale amorki muszę zmienić bo swoje odsłużyły.

Spróbuję z gazem kyb, chociaż i Puzonek i Sienek takowe szybciutko rozwalili, ja mam nadzieję że przy wysokiej sprężynie do tego nie dojdzie.

Co do bilsteinów to ponoć jest sporo podróbek i strach kupować oslabiony.gif

Napisano

A ile km wytrzymuja amortyzatory i sprezyny tylne??i ile km wytrzymuja przednie amortyzatory i sprezyny?? tento stukanie to oslony gumowe sa zuzyte od rpzeciazenia samochodu: wiec raz wodzilem trumne i pomik ciezki ktory wazy chyba 300-400 kg, raz plytki i inne do remontu mieszkanai i plus 5 osob w samochodzie to wychodzi 1500 kg a w intrukcji to max 1220 shocked.gif itd. a te poduczki wymienie jak w tym roku skonczy sie remont bo mamy plan remontu w domu. Sorry ze tak dziwnie napisałem do jutro mam egzamin ktorego nie chce mi isc. Moze ktos z was pojdzie za mnie na egzamin?:>

Napisano

> A ile km wytrzymuja amortyzatory i sprezyny tylne??i ile km

> wytrzymuja przednie amortyzatory i sprezyny??

To zależy od wielu spraw i od samych amorków i od spężyn.

Ja uważam że te 100kkm to jest norma, ale to tylko z własnej obserwacji.

Co do sprężyn to powinny dużo dłużej.

Napisano

> To zależy od wielu spraw i od samych amorków i od spężyn.

> Ja uważam że te 100kkm to jest norma, ale to tylko z własnej

> obserwacji.

> Co do sprężyn to powinny dużo dłużej.

Dużo dłużej, czyli ile?

Jak rozpoznać czy sprężyny są już do wymiany, czy jeszcze "pochodzą"?

Czy warto instalować sprężyny tzw. sportowe (gdzieś w internecie widziałem komplet za 300zł.....)?

BTW. Wczoraj skończyłem instalację gazowych KYB na przodzie... Do drogi miałem kawałek po takiej polnej ścieżce... Wrażenie: Ło Jezusicku! Nie wiedziałem, że UNO potrafi tłumić nierówności. Teraz to autko zaczęło jeździć. Pozostała wymiana amortyzatorów z tyłu.... Prawdopodobnie także KYB gazowe smile.gif

Napisano

> Dużo dłużej, czyli ile?

> Jak rozpoznać czy sprężyny są już do wymiany, czy jeszcze "pochodzą"?

> Czy warto instalować sprężyny tzw. sportowe (gdzieś w internecie

> widziałem komplet za 300zł.....)?

> BTW. Wczoraj skończyłem instalację gazowych KYB na przodzie... Do

> drogi miałem kawałek po takiej polnej ścieżce... Wrażenie: Ło

> Jezusicku! Nie wiedziałem, że UNO potrafi tłumić nierówności.

> Teraz to autko zaczęło jeździć. Pozostała wymiana amortyzatorów

> z tyłu.... Prawdopodobnie także KYB gazowe

Wiesz, co do sprężyn to zależy od kierowcy, dróg, ale na dobrą sprawę powinny być ostatnią rzeczą która się psuje/zużywa w takim uniaku...

Co do sportowych - są ogólnie niższe i twardsze.

Świetna sprawa na równe drogi i zakręty, ale jak przychodzą doły (czyli polska norma) to już jest mniej wesoło i ja uważam że trzeba sobie zadać pytanie czy warto, bo na pewno do przyjemności nie należy pokonywanie nierówności na sportowym zawieszeniu.

Ja np. w mojej lokalizacji to nigdy bym się na obniżenie i utwardzenie nie zgodził. Mam lekko usztywniony przód (po 2 gumy na sprężyny) ale to i tak jest miękkie w porównaniu z każdym sportowym zawiasem.

Inna sprawa że np. takie sprężyny w 899 czy 1.0 to jest porażka i wszystko jest lepsze od nich... ja mam od 1.4

A gazówki to też muszę sobie sprawć food.gif

Napisano

Czyli zamiast tych sportowych sprężyn polecasz montaż sprężyn od Uno 1.4? smile.gif

Na moim terenie drogi nie należą do najlepszych w kraju. Największym problemem są dla mnie progi zwalniające. Aby wyjechać z osiedla na świat muszę przejechać przez 5 takich wysokich. I po co to komu??

Chciałbym aby autko zaczęło w końcu "po ludzku" jeździć.

Po wymianie amortyzatorów zmiana jest ogromna, ale pozostał jeszcze tył smile.gif

Napisano

> Czyli zamiast tych sportowych sprężyn polecasz montaż sprężyn od Uno

> 1.4?

> Na moim terenie drogi nie należą do najlepszych w kraju. Największym

> problemem są dla mnie progi zwalniające. Aby wyjechać z osiedla

> na świat muszę przejechać przez 5 takich wysokich. I po co to

> komu??

> Chciałbym aby autko zaczęło w końcu "po ludzku" jeździć.

> Po wymianie amortyzatorów zmiana jest ogromna, ale pozostał jeszcze

> tył

Z tyłem nigdy nie miałem problemu, co innego przód.

Sprężyny od 1.4 są wyższe i twardsze.

Efekt jest taki że przód idzie do góry i się robi sztywniej ciut.

Negatyw (i to spory) to zakręty.

Z racji wysokości i dużego skoku sprężyny auto się znacznie przechyla, nie daje rady nawet stabilizator.

Ja to rozwiązałem dając po 2 gumy usztywniające pomiędzy zwoje sprężyn. Jest dość sztywnawo, ale i tak dużo bardziej miękko niż sportowe obniżające no i zakręty bardzo dobrze zbieram.

Progi zwalniające - bez problemu.

Wszystko zależy od tego po czym i jak jeździsz.

Napisano

Na progach zwalniam prawie do zera i pokonuję je z reguły na "jedynce" wink.gif

Skoro sprężyny od 1.4 podwyższają przód, to u mnie odpadają. Na tych, które mam teraz auto wygląda trochę śmiesznie. Przód jest już zbyt wysoko w stosunku do tyłu.

Myślałem o tym, aby obniżyć nieco auto w celu poprawy jego wyglądu i być może trochę parametrów jazdy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.