Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 1.4 12V- wałek rozrządu - Kto zna prawdziwą przyczynę?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przejrzałem forum w kwestii tych nieszczęsnych wałków w 1.4 i tak naprawdę mam straszny mętlik w głowie.

U mnie było tak:

Kupiłem samochód od rodziców przy przebiegu 86kkm, założyłem od razu instalację LPG. Jako, że był jakiś taki słaby i nierówno pracujący, wiedziałem że coś jest do roboty z silnikiem. U mechanika okazało się, że wałek wytarty na wszystkich krzywkach (nie niektórych bardziej, na niektórych mniej), poza tym ciśnienie sprężania na jednym cylindrze zdecydowanie mniejsze niż na pozostałych. W rezultacie wymieniłem wałek, dźwigienki zaworowe, pajączek + uszczelki, pasek rozrządu, świece, uszczelki.

Niestety po 7 kkm, silnik znowu osłabł, a na drugim cylindrze sprężanie 7, na pozostałych 14.

Smarowanie wałka z magistrali - bez zarzutu a wałek znowu zatarty za wszystkich krzywkach. Warsztat uznał mi reklamację i wymienił wałek, dodatkowo wymienił niektóre i podszlifował pozostałe dźwigienki zaworowe.

Teraz silnik pracuje lepiej, chociaż nie jestem zadowolony z "równości" pracy...

Co to może w końcu być??

PS. Mam stary, zużyty wałek. Ew. mogę go poddać regeneracji. Gdzie w Wawie, Piasecznie, Grójcu i okolicach można to zrobić?

-

Pozdrawiam,

Łukasz

Fiat Bravo '96 1.4 12V LPG, 94kkm

Napisano

przyczyna pewnei poznana naprawde nie bedzie

ale teorie sa takie ze jest to proble uszczelek magistrali ktore puszczaja olej lub problem lezy w zapyachniu sie brudem magistrali

ja narazie mam 114 kkm i nie mamm tego problemu jeszcze wogule walek wyglada jak nowy

niektorzy upatruja przyczyny w zlym oleju aler jakby to byla wina zlego oleju to ja juz bym mila dawno zatarty

bo zmieniam olej co 20kkm i to na najtanszego lotosa polsyntetyka 10w 40

czyli scisle wg zalecen fiata

teraz chcem zmienic lej przy 115kkm na shela dla swietego spokoju a jak mi sie zatrze to k.... bede juz wiedzial ze lotosa trzeba lac i sie nie przejmowac

Napisano

umnie tak samo jak narazie wałeczek jakby nówka brawo.gif

do przebiegu 115 tys km jeżdzil na seleni pół syntetyk a teraz smigam na mobilu 10W40 i już ma 123 Tyś km brawo.gif

Napisano

> Witam!

Kilka pytań "uzupełniajacych", który być może wskażą właściwy trop awarii:

-czy przebieg auta jest iwarygodny;

- czy był przperowadzany w przeszłości demontaż głowicy;

- czy mechanicy po wymianie wałka i montażu nowej magistrali sprawdzili skuteczność podawania oleju na wałek;

- czy był płukany układ smarowania silnika;

- jakiego rodzaju oleje był stosowane;

- jakie filtry oleju były montowane.

Dodam jeszcze, że u mnie w Bravo 1.4 po 105 tkm jest wszutsko OK. U mojego brata w identycznym silniku jest OK po 160 tkm.

Pozdrawiam

Darek

Napisano

Dzień dobry

własnie czekam az mi dowiozą dzwigienki i bede składał hehe przyczyn może być wiele ,począwszy od oleju kończąc na chłodzeniu....ja znam przyczyne swoich wydatków....po 120 tysiacach poleciał wałek..cały równiutko...wymiana na nowy ,wymiana pajaka 10 tysiecy i to samo...od początku jezdze na M1 5-w50 silnik w siodku czysciutki jak nowy...ale miska olejowa podgieta...miedzy smokiem a miska jest bardzo mała przerwa i najmniejsze podgiecie powoduje przytkanie ,,smoka,, pompy olejowej...polecam M1 syntetyk...nic nie trzeba myc po 130 tys km

Napisano
  • Autor

> Kilka pytań "uzupełniajacych", który być może wskażą właściwy trop

> awarii:

> -czy przebieg auta jest iwarygodny;

tak, auto kupili rodzice w salonie

> - czy był przperowadzany w przeszłości demontaż głowicy;

nie

> - czy mechanicy po wymianie wałka i montażu nowej magistrali

> sprawdzili skuteczność podawania oleju na wałek;

tak

> - czy był płukany układ smarowania silnika;

nie (po pierwszej wymianie wałka nie, po drugiej tak)

> - jakiego rodzaju oleje był stosowane;

> - jakie filtry oleju były montowane.

Filtron

POzdrawiam,

Łukasz

Napisano

Miałem taką sytuację w CC700 2x wymieniałem wałek 3X popychacze

Dalej nie wiem co było przyczyną - sprzedałem na wiosnę żeby tej zimy znów nie inwestować w studnię bez dna. Jak n razie w moim 1,4 wałek jest waytogo.gif mam nadzieję że jak najdłużej

Napisano

> przyczyna pewnei poznana naprawde nie bedzie

przecież nietrudno wydedukować co jest grane jeżeli wałek jest starty, 2 dni temu zmieniłem głowice z tego powodu i z 12 krzywek 9 miałem wytartych o innych skutkach braku smarowania nie będę się rozpisywał, wniosek?? zapchana magistrala a przyczyną główną tego zamiaszania jest wymiana oleju na taki który ma większe właściwości wymywające i rozpuszczające

Napisano

> tak, auto kupili rodzice w salonie

> nie

> tak

> nie (po pierwszej wymianie wałka nie, po drugiej tak)

> Filtron

> POzdrawiam,

> Łukasz

Witam!

Zastanawiam się czy przyczyną awarii wałka nie jest zła jakość filtra oleju.

Użytkownik auta praktycznie nie ma żadnej możliwości oceny jakości filtra oleju. Myślę, że część producentów to wykorzystuje i wypuszcza filtry, które nie filtrują.

Stąd - być może - padnięcie wszystkich krzywek wałka w Twoim aucie. Przy zaniechaniu płukania po pierwszej wymianie w układzie smarowania pozostało z pewnością duża ilość metalowych opiłków powstałych podczas niszczenia pierwszego wałka. Być może filtr złej jakości tego nie wyłapał.

Inna hipotezą która nasuwa mi sie, to ustarka w układzie smarowania powodujaca obniżenie ciśnienia oleju. Może warto byłoby sprawdzić czy cisnienie oleju jest właściwe.

I jeszcze jedna sugestia - do admina, warto może przeprowadzić ankietą wśród użytkowników silników 1.4, któa zawierałaby postawione przez mnie pytania i inne do uznania, co może pzoliłoby wyłapać jakąś prawidłowość co do przyczyn występowania padnięcia (lub nie) wałka rozrządu.

Pozdrawiam

Darek

P.S. W swoim Bravo stosuję oryginalny filtr oleju i powietrza - 105 kkm i nie mam żadnych przygód z silnikiem. W Brava brata, którym się "opiekuję" po ponad 160 kkm (i oryginalnych filtrach) też jest OK. Dodam,że ten drugi jeździ na LOTOSIE SYNTETIC wymienianym co 20 kkm.

Napisano

powiem tak, kupienie uszczelki pod pokrywe zaworów i sprawdzenie co jakiś czas stanu wałka i smarowania nie jest dla mnie aż takim wydatkiem czy problemem, po ostatniej awarii mam tak wyczulony słuch na wszystko co sie dzieje pod maską że aż mnie to denerwuje, zaznacze że do momentu awarii bravolot klekotał bardziej rasowo niż najgłośniejszy dizel, no niestety człowiek uczy się na błędach

Napisano
  • Autor

> przyczyną główną tego zamiaszania jest wymiana oleju na taki

> który ma większe właściwości wymywające i rozpuszczające

To by się zgadzało,

Jeszcze kiedy rodzice byli właścicielami Bravo, przy 80 kkm robili przegląd (w ASO!!!!) i nalali tam Mobil 1, wcześniej używana była Selenia.

Jesli chodzi o filtry - czy Filtron jest w miarę OK ?

pozdrawiam,

Łukasz

• 4 tygodnie później...
Napisano

> To by się zgadzało,

> Jeszcze kiedy rodzice byli właścicielami Bravo, przy 80 kkm robili

> przegląd (w ASO!!!!) i nalali tam Mobil 1, wcześniej używana

> była Selenia.

Chlopaki

to jak z tym olejem, bo przegladalam inne posty i jedni pisza lac Lotos inni, ze to syf. jakiego w takim razie oleju powinnam uzywac w moim Bravo 1.4, zeby przedluzyc zywotnosc walka (skadinnad rowniez niedlugo do wymiany).

Napisano

> Chlopaki

> to jak z tym olejem, bo przegladalam inne posty i jedni pisza lac

> Lotos inni, ze to syf. jakiego w takim razie oleju powinnam

> uzywac w moim Bravo 1.4, zeby przedluzyc zywotnosc walka

> (skadinnad rowniez niedlugo do wymiany).

Mi mechanik powiedział, żebym lał po prostu dobry olej, tyle, że częściej go wymieniał. Tzn. nie co 15tys. a co 10, niekoniecznie najdroższym. Tzn. mówił, że jak leje to co poprzednik a mnie stać to ok, ale może być jakieś markowe 10w40.

Ja mam Mobila 5w50, poprzedni właściciel takim zalewał a ja po prostu nie chce zmieniać.

Najlepiej wlewaj to co poprzednik.

Napisano

> Najlepiej wlewaj to co poprzednik.

niestety, nie wiem, co wlawal poprzednik. weim, ze moja maz wlal Lotos City 15 W 40. nie wiem, co to, ale pewni nic dobrego, bo tani byl. Co musialabym zrobic, zeby dac lepszy. wystarczy spuscic stary, czy trzeba cos umyc?

Napisano

> niestety, nie wiem, co wlawal poprzednik. weim, ze moja maz wlal

> Lotos City 15 W 40. nie wiem, co to, ale pewni nic dobrego, bo

> tani byl. Co musialabym zrobic, zeby dac lepszy. wystarczy

> spuscic stary, czy trzeba cos umyc?

Lotos City 15w40 to olej mineralny - tak więc pozostaje ci raczej wlewać taki olej. Na pewno półsyntetyk, ani syntetyk. Trochę dziwne, że mąż wlał taki olej, skoro zalecane jest 10w40. Ale skoro już to zrobił to nie wlewaj "lepszego" bo silnik zostanie wypłukany" z osadu i może przytkac ci właśnie pajączka i dodatkowo się rozszczelnić.

Napisano

Ale

> skoro już to zrobił to nie wlewaj "lepszego" bo silnik zostanie

> wypłukany" z osadu i może przytkac ci właśnie pajączka i

> dodatkowo się rozszczelnić.

Czy mowiac lepszy masz na mysli te cyferki 10, 15 czy marke oleju?

Napisano

> Ale

> Czy mowiac lepszy masz na mysli te cyferki 10, 15 czy marke oleju?

Witam szanownych kolegów!

Poczytajcie Panowie trochę o olejach w necie. To nie klasa lepkości decyduje o stopniu zawartości substancji myjących i płuczących (5w40, 10w60 i tp) ale (też nie dokońca) klasa jakości np. API SL/CE. Najdokładniej opisuje właściwości czyszczące liczba zasadowa TBN, której nie podają na opakowaniach. Im wyższe TBN tym olej zawiera więcej detergentów, dyspergatorów i mocniej płuka silnik, np.Selenia 20K TBN ma 9,9 (o ile sobie przypominam), Mobil super S - 10,0, Mobil 1 5w50 - 12,0 a Castrol Formula RS 10w60 - 8,6 (i ten olej mam zamiar wlać do mojego bravo 1.6, który ma 120 tys. przebiegu). Lotos semi 10w40, który dużo ludzi leje do naszych wozów ma TBN 9,9 ale specyfikację API: SG czyli wg. FIATA nie nadaje się do tych silników (min.SH - jak instrukcja podaje).

Napisano

Co myslicie o MOBIL SUPER S 10W40 przy przebiegu >160000

Napisano

a co sadzisz o Lotusie 15W/40. sprawdzalam jakosc SJ/CF. Moje Bravo ma przejechane 105 tys

Chlopaki pisza, ze nie jest odpowiedni, ale mam go lac nadal

Napisano

> a co sadzisz o Lotusie 15W/40. sprawdzalam jakosc SJ/CF. Moje Bravo

> ma przejechane 105 tys

> Chlopaki pisza, ze nie jest odpowiedni, ale mam go lac nadal

Błąd się zakradł do tego co napisałem o lotosie semi - API ma SJ a nie SG a TBN - 9.9. Lotos 15w40 TBN ma takie samo jak semisyn. 10w40 czyli 9.9. Gdyby to był mój samochodzik napewno wymienił bym na przynajmniej 10w40 o TBN nieprzekraczającym 10, ale boje się cokolwiek doradzać aby potem nie było na mnie (w przypadku spektakularnego padu klawiaturki).

Pozdrawiam!

Napisano

> Błąd się zakradł do tego co napisałem o lotosie semi - API ma SJ a

> nie SG a TBN - 9.9. Lotos 15w40 TBN ma takie samo jak semisyn.

> 10w40 czyli 9.9. Gdyby to był mój samochodzik napewno wymienił

> bym na przynajmniej 10w40 o TBN nieprzekraczającym 10, ale boje

> się cokolwiek doradzać aby potem nie było na mnie (w przypadku

> spektakularnego padu klawiaturki).

> Pozdrawiam!

Naklamalam

LOTOS CITY ma API: SF/CC

Zastosowanie: silniki benzynowe, wysokoprężne bez i z turbodoładowaniem oraz zasilane gazem LPG, pracujące w warunkach jazdy miejskiej ( stop&go) Może być stosowany w silnikach wyposażonych w katalizatory.

co oznacza SF?

Napisano

> Naklamalam

> LOTOS CITY ma API: SF/CC

> Zastosowanie: silniki benzynowe, wysokoprężne bez i z

> turbodoładowaniem oraz zasilane gazem LPG, pracujące w warunkach

> jazdy miejskiej ( stop&go) Może być stosowany w silnikach

> wyposażonych w katalizatory.

> co oznacza SF?

API: S - do silników benzynowych, C - wysokoprężnych. Jakość oleju określają kolejne litery alfabetu, np. SA, SB, SC itd. lub CA, CB itd. Im niższa litera alfabetu, tym niższa klasa jakości oleju. Np:

SE - olej przeznaczony do silników z lat '72-'80

SG - olej przeznaczony do silników prod. po roku '89 (z katalizatorem spalin).

Napisano

Żeby było śmieszniej to, że olej jest 15W... nie oznacza automatycznie, że jest mineralny, ani 10W..., że półsynt. - również oleje w tych klasach lepkości zimowej mogą być syntetyczne (full), np. Valvoline Racing 10W60, Motul 300 V Competition 15W50, Castrol RS Racing 10W60, Orlen Platinum Rally Sport 10W60

Napisano
  • Autor

Żeby była jasność. Chciałbym lać do mojego Bravo porządny olej, żeby uniknąć dalszych problemów z wałkiem. Wybór padł na Mobil 1 (dobry wybór ???).

Pytanie tylko: 0W40 (droższy) czy 5W50 (tańszy).

Pozdrawiam,

Łukasz

Napisano

> Żeby było śmieszniej to, że olej jest 15W... nie oznacza

> automatycznie, że jest mineralny, ani 10W..., że półsynt. - (...)

To to ja wiem. Sprawdziłem na stronie lotosa i olej, o którym pisze Minia to olej mineralny, tak więc przejście na syntetyka jest raczej niewskazane. Właśnie dlatego trzeba trochę ostrożniej kupować olej na wymianę.

• 11 miesięcy później...
Napisano

Podobno teraz w ASO można powiększyc dziurki w magistrali (pajączku) przez które olej spływa na wałek, aby się nie zatykały i nie doszło do zatarcia wałka na skutek braku smarowania.

Ja osobiście uważam, że należy stosować w miare dobry olej (kupowany z wiarygodnego źródła, nie z beczki) oraz filtr oleju najlepiej orginalny i regularnie je wymieniać nie po 15kkm a po 10 kkm i powinno być dobrze 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Podobno teraz w ASO można powiększyc dziurki w magistrali przez które

> olej spływa na wałek, aby się nie zatykały.

> Ja osobiście uważam, że należy stosować w miare dobry olej (kupowany

> z wiarygodnego źródła, nie z beczki!) oraz filtr oleju najlepiej

> orginalny i regularnie go wymieniać nie po 15kkm a po 10 kkm i

> powinno być dobrze

>jest konstrukcyjne, sknocone smarowanie wałka, kiedy silnik jest nowy ciśnienie oleju dobre, problemu niema, to pojawia się w okresie po pojawieniu się luzów w ukladzie, prawdopodobnie pompa oleju nie może utzrymać cisnienia, wymieniałem juz 3 razy wałek 93000km pajączek byl regularnie czyszczsony i oleje byly wysokiej klasy

Napisano

> >a gdzie w 1,4 jest filtr oleju

Pod silnikiem, najlepiej wjechać gdzieś na kanał.

Napisano

> Jesli chodzi o filtry - czy Filtron jest w miarę OK ?

Lepiej zastosować orginalny włoski filtr, jest tylko nieco droższy od zamiennika.

Napisano

> Podobno teraz w ASO można powiększyc dziurki w magistrali (pajączku)

> przez które olej spływa na wałek, aby się nie zatykały i nie

> doszło do zatarcia wałka na skutek braku smarowania.

> Ja osobiście uważam, że należy stosować w miare dobry olej (kupowany

> z wiarygodnego źródła, nie z beczki) oraz filtr oleju najlepiej

> orginalny i regularnie je wymieniać nie po 15kkm a po 10 kkm i

> powinno być dobrze

powiększenie otworów tylko pogorszy sprawę nie będzie smarowania na wolnych obrotach i przy rozruchu bo bedzie za małe ciśnienie. Ktoś już próbował takiego rozwiązania z marnym skutkiem.

Napisano

> powiększenie otworów tylko pogorszy sprawę nie będzie smarowania na

> wolnych obrotach i przy rozruchu bo bedzie za małe ciśnienie.

> Ktoś już próbował takiego rozwiązania z marnym skutkiem.

no, ktoś to zrobił na własną rękę

gdyby to było takie proste to nawet włosi by to wymyślili:)

jak powiekszysz otwory spadnie ciśnienie oleju

może przestać sikać po wałku i będzie jeszcze gorzej.

Napisano

> >jest konstrukcyjne, sknocone smarowanie wałka, kiedy silnik jest

> nowy ciśnienie oleju dobre, problemu niema, to pojawia się w

> okresie po pojawieniu się luzów w ukladzie, prawdopodobnie

> pompa oleju nie może utzrymać cisnienia, wymieniałem juz 3 razy

> wałek 93000km pajączek byl regularnie czyszczsony i oleje byly

> wysokiej klasy

A może to wina pompy oleju, która nie podaje już pod właściwym ciśnieniem oleju i może trzeba ją wymienić na nową? niewiem.gif

Napisano

> A może to wina pompy oleju, która nie podaje już pod właściwym

> ciśnieniem oleju i może trzeba ją wymienić na nową?

też podejrzewałem pompę, ale gdyby nie było ciśnienia oleju nie byłoby smarowania na całym pająku a nie tylko na paru krzywkach.

Zresztą u mnie jest smarowanie na pająku, sprawdzałem kilka razy a mimo to wałek się wytarł.

Podejrzewam 2 rzeczy:

- za słaby materiał wałka,

- awaria popychaczy

Widać że dźwigienki mam wyżłobione w jednym miejscu, więc być może krzywka tam mocno uderzała i mimo smarowania materiał nie wytrzymał. Za parę tys. km wszystko powinno się wyjaśnić.

Napisano

Poradziles sobie z walkiem? Jakies nowe odkrycia? Jezeli jest to wina produktow i kupowales je w Auto-Samie, to orientowalem sie jak sprawa wyglada. Odsylasz czesci do nich, oni daja do FAI'a do analizy i jezeli okaze sie ze cos nie tak bylo ze sprzetem, podsylasz fakture za robocizne do Auto-Sama. Wiadomo oczywiscie jak moze wygladac ta analiza, ale sprobowac warto. Musisz byc tylko pewien, ze nie jest to Twoja wina - czyli magistrala nowa, olej nowy, smok i miska wyczyszczone, a najlepiej przedmuchany caly silnik. U mnie pojawil sie psikus - gwinty w glowicy wyjechane (jakis sq... juz grzebal, olal sprawe, dal inne sruby), sruby w zasadzie nie trzymaly i podejrzewam, ze olej wyciekal wlasnie nimi zamiast na walek. Popychacze wg opinii znajomego mechaniora nie psuja sie raczej.

• 5 miesięcy później...
Napisano

> Poradziles sobie z walkiem? Jakies nowe odkrycia? Jezeli jest to wina

> produktow i kupowales je w Auto-Samie, to orientowalem sie jak

> sprawa wyglada. Odsylasz czesci do nich, oni daja do FAI'a do

> analizy i jezeli okaze sie ze cos nie tak bylo ze sprzetem,

> podsylasz fakture za robocizne do Auto-Sama. Wiadomo oczywiscie

> jak moze wygladac ta analiza, ale sprobowac warto. Musisz byc

> tylko pewien, ze nie jest to Twoja wina - czyli magistrala nowa,

> olej nowy, smok i miska wyczyszczone, a najlepiej przedmuchany

> caly silnik. U mnie pojawil sie psikus - gwinty w glowicy

> wyjechane (jakis sq... juz grzebal, olal sprawe, dal inne

> sruby), sruby w zasadzie nie trzymaly i podejrzewam, ze olej

> wyciekal wlasnie nimi zamiast na walek. Popychacze wg opinii

> znajomego mechaniora nie psuja sie raczej.

wałek był ok, magistrala chociaż nowa zapchała się znowu i nie było smarowania na zimnym silniku. Przyczyna zapychania się w dlaszym ciągu nieznana, ale wypłukałem silnik i magistralę (znalazłem w niej kawałek uszczelki nie wiem od czego), zalałem syntetykiem i od 10 kkm spokój.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.