Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie z cyklu "Czy ten typ tak ma"??

Featured Replies

Napisano

WItam otóż jest sprawa wyglada tak: Punciaczek na zimnym silniku od obrotów 2000-3000 popiskuje radosnym "wziiiiit" powyzej zanika,na rozgrzanym tak w okolicach 2700 obr robi te "wziiit",co to jest??.pasek od alternatora wymienilem i dalej to samo. i jeszcze jedno, pomiedzy 3000-4000 obrotów auto staje sie glosne coś bardziej zaczyna wyć ale powyzej i ponizej jest ciszej, tez dziwne. Czy ktos spotkał sie z podobnymi dziwactwami??

Napisano

> WItam otóż jest sprawa wyglada tak: Punciaczek na zimnym silniku od

> obrotów 2000-3000 popiskuje radosnym "wziiiiit" powyzej

> zanika,na rozgrzanym tak w okolicach 2700 obr robi te

> "wziiit",co to jest??.pasek od alternatora wymienilem i dalej to

> samo. i jeszcze jedno, pomiedzy 3000-4000 obrotów auto staje sie

> glosne coś bardziej zaczyna wyć ale powyzej i ponizej jest

> ciszej, tez dziwne. Czy ktos spotkał sie z podobnymi

> dziwactwami??

Zapodaj mp3 albo to opisz z większą ilością wyrazów dźwiękonaśladowczych zlosnik.gif bo trudno cokolwiek zrozumieć. Ale mogę dać dobrą radę - podjedź do najbiższego warsztatu i niech ktoś posłucha - pewnie zrobi to za darmo a Ty zdecydujesz czy i gdzie naprawiać.

Napisano
hmm.gif Powodów tego zachowania może być bardzo dużo. Może sam altek nawala, amoże np masz gdzieś nieszczelność w obudowie filtra powietrza i pobiera obcy luft niewiem.gif
Napisano
  • Autor

Hiehie no MP3-ki niemam tak sie zastanawialem czy to alternator jest pekniety?

Napisano

> dziwactwami??

mnie po pewnym czasie od rozpoczęcia takich dźwięków umarł alternator więc stawiałbym na niego

Napisano

Niestety obudowa alternatora lubi pękać, raczej zimową porą, mimo to lepiej sprawdzić żeby się cala nie rozleciała i nie narobiła większych szkód.

Napisano
  • Autor

Z tego co sie orientuje to mozna kupic sama obudowe bez stojana, duzo jest roboty przy zlozeniu altka do kupy? czy moze lepiej poszukac jakas uzywke od innego modelu co nielubi pekać

Napisano

> Z tego co sie orientuje to mozna kupic sama obudowe bez stojana, duzo

> jest roboty przy zlozeniu altka do kupy? czy moze lepiej

> poszukac jakas uzywke od innego modelu co nielubi pekać

poszukaj tzw. wyroby rzemieśliniczego, jest bardziej wytrzymały od standardowej obudowy...

jeśli zostawisz starego altka w rozliczeniu to nowy dostaniesz ze sporym rabatem, przynajmniej ja tak zrobiłem

pozdrawiam

Napisano

witaj, najlepiej kup sobie altek od sc są niepękające. Ja już altek robiłem 3 razy, miałem obudowe rzemieslnicza i tez pekla... teraz mam org. magnetti ale liczę sie z tym ze szybciej lub pozniej peknie... rada - łożyska w altku zmieniaj tylko na firmowe - tak mi w serwisie alternatorów powiedzieli, bo niektórzy zakładają polskie łożyska, i mi właśnie przez takie łożysko szlag trafił uzwojenie... bo sie łożysko posypało....

A o tym że można wsadzić altek z sc do punto to poszukaj w internecie, widziałem nawet gdzieś zdjęcie z założonym takim altkeim, podobno nie trzeba nic przerabiać, bo uchwyty pasują.

Napisano

ostatnio takie odglosy wydobywaly sie z kropka Bibixa , jak sie pozniej okazalo to byla rolka napinacza paska rozrzadu hmm.gif

Napisano

W moim cos "tyrka"(trrrrrrr)w okolicachskrzyni biegow przy dodawaniu gazu i za %&*@#$ nie moge zlokalizowac co to chyba zdam sie na ASO frown.gif

Napisano

> dziwactwami??

Miałem to samo. Okazało się, że to piszczy rolka napinacza paska rozrządu. Po wymianie rolki wszystko ok. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> mnie po pewnym czasie od rozpoczęcia takich dźwięków umarł alternator

> więc stawiałbym na niego

to był takie charakterystyczne gwizdanie po odpaleniu kropka zlosnik.gif

Napisano

> - łożyska w altku zmieniaj tylko na

> firmowe - tak mi w serwisie alternatorów powiedzieli, bo

> niektórzy zakładają polskie łożyska,

Pisałem już o tym na forum, że do alternatorów zakładane winny być łożyska ze zwiększonym luzem oznaczane poza numerem łożyska symbolem C3. Stosowanie do alternatorów łożysk zwykłych, lub łożysk o podwyższonej dokładności wykonania np. P6 (takie łożyska znajdują się w sklepach motoryzacyjnych) powoduje znaczne skrócenie ich żywotności.

Nie ma znaczenia czy łozysko jest polskie, niemieckie ,szwedzkie czy niewiem jakiego producenta jeżeli niewłaściwie dobrana jest klasa dokładności wykonania to nawet łożysko najbardziej renomowanej firmy rozsypie się w bardzo krótkim czasie. grinser006.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.