Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Carisma czy Primera

Featured Replies

Napisano

Witam

poszukuje autka rocznik 97-99 do 15tyś, przyzwoicie wyposarzony

w tej chwili zeszło do ntego że chce kupić albo carisme albo primere, bardziej podoba mi sie ten pierwszy ale może jakieś opinie...

Napisano

> Witam

> poszukuje autka rocznik 97-99 do 15tyś, przyzwoicie wyposarzony

> w tej chwili zeszło do ntego że chce kupić albo carisme albo primere,

> bardziej podoba mi sie ten pierwszy ale może jakieś opinie...

Moj ojciec mial Primere nowa od 99' do 07;, pratycznie zero problemow przez 8 lat i 100 kkm przebiegu, jedynie przeglady i paliwko ok.gif. Samochod troche nudny (przed FL), ale praktycznie bezawaryjny. W niktorych egzeplarzach pojawialy sie problemy z wahaczami przednimi, ale nie jest to droga rzecz.

Napisano

napisz coś więcej jaki silnik Cie interesuje(1.6, 1.8, ew. traktor?) , czy bardziej sedan czy Htb ?

Napisano
  • Autor

> napisz coś więcej jaki silnik Cie interesuje(1.6, 1.8, ew. traktor?)

chcialbym 1.8 GDI ale podobno problem z instalacja gazową-zaczynając od ceny-dlatego interesuje mnie 1.6

> , czy bardziej sedan czy Htb ?

ładniejszy od sedana

Napisano

> chcialbym 1.8 GDI ale podobno problem z instalacja gazową-zaczynając od ceny-dlatego interesuje mnie 1.6

to fakt instalacja jest cholernie droga, a nawet jeśli ktoś sie zdecyduje, to zanim jej zakup się zwróci to na tym LPG silnik zostanie zajeżdżony co wynika z konstrukcji układu wtryskiwania paliwa. GDI sam w sobie jest silnikiem bardzo oszczędnym (trasa 6, miasto 8-9) aczkolwiek przy kupnie auta uzywanego dobrze jest dokładnie posłuchać pracy silnika, tzn, na ile głośno klepią wtryskiwacze i czy auto nie ma huśtawek z obrotami, co jest przyczyną zawalonej syfem przepustnicy na skutek niskiej jakości naszych paliw. PO prostu jesli kupować z takim silnikiem to silnik MUSI chodzić idealnie, jakiekolwiek z wyżej wymienionych przyczyn praktycznie go dyskwalifikują bo jest to efekt troche nieprawidłowej eksploatacji, troche naszego rynku paliw (generalnie motor słabo sie nadaje na europejską herbatę)

> ładniejszy od sedana

pojęcie względne 270751858-jezyk.gif

1.6/1.8 zarówno z wersji przed liftingiem nadwozia jak i 1.6 po liftingu są silnikami najlepiej sie sprawującymi. Ba 1.8 sprzed liftu daje nieco lepsze odczucia jeżeli chodzi o dynamikę, przy niezauważalnych róznicach w spalaniu (na bardzo zbliżonym poziomie)

Po liftingu poprawiono konstrukcję tylnego zawieszenia, przez co auto jest stabilniejsze, ale znowu beznadziejnie dobrano materiały wykonczenia wnętrza, przez co środek stracił na atrakcyjności (moje subiektywne zdanie).

Co do samej awaryjności, to podobnie jak przedmówca wyraził sie o primerze,czyli jeżeli auto nie jest zniszczone, i katowane, to tylko płyny zmieniać i jeździć. Ja mam cari już 4 lata i prócz płynów i rozrządu jedyne co musiałem do tej pory wymienić to amortyzatory przednie, bo w naszych warunkach drogowych jeden ze starych sie wylał.

Największą bolączką tego auta (1.6i 1.8-NIE GDI) jest jedynie francuska skrzynia biegów, w której względnie często (co ok 40 tys km) wyrabiają sie plastikowe tulejki wybieraka , przez co 1 i 5 mogą ciężko wchodzić - koszt tulejek to ok 70 PLN (pasują od Volvo S/V 40 - ta sama skrzynia), a czas wymiany to 15 min (najlepiej na kanale).

kosztem takich bolączek dostaje się często bardzo bogato wyposażone (wersje GLS/LS) i przede wszystkim komfortowe auto o przyzwoitych osiągach i umiarkowanym spalaniu

napisałem to ku potomnym, bo i tak wiem, że już jesteś u nas na forum smile.gif

Napisano

witam,

korzystając z okazji zapytam smile.gif

jak jest z dostepnością części i cenami do Cari i ewentualnie Space Stara?

tego drugiego tez rozaważam, ale czytałem, że "ruda" dośc często występuje ...

pozdrawiam

PS. ile np. trzeba zapłacić za rozrząd z wymianą, kpl. sprzęgło, amorki?

Napisano

> witam,

> korzystając z okazji zapytam

> jak jest z dostepnością części i cenami do Cari i ewentualnie Space

> Stara?

> tego drugiego tez rozaważam, ale czytałem, że "ruda" dośc często

> występuje ...

> pozdrawiam

> PS. ile np. trzeba zapłacić za rozrząd z wymianą, kpl. sprzęgło,

> amorki?

części uzywanych jest tyle ile widać na allegro, nasprowadzali mase anglików i innych wynalazków z niemiec to nie ma sie o co martwić

nowe części dostępne bezproblemowo chociażby w JC.

kompletny rozrząd (częsci) zamyka sie w 300 PLN robocizna ok 100. amorki na przód 220/szt oryginalne KYB (monroe do cari sie nie nadają, bo szybko sie wybijają), sprzęgło nie pamiętam

generalnie wszystko zalezy gdzie sie zaopatrujesz w części bo chociażby za amortyzator można zapłacić 220 za sztuke, a widziałem, że nawet po 300 za sztuke gdzieniegdzie wołają

Napisano

> nowe części dostępne bezproblemowo chociażby w JC.

podobno kiepska jakość...

> kompletny rozrząd (częsci) zamyka sie w 300 PLN robocizna ok 100.

piszesz o 1,6 ? bo 1,8 GDI chyba nieco więcej ( w serwisie podobno ok. 3000zł); za 100 zł to w Gdańsku chyba nikt tego nie zrobi frown.gif

zresztą w serwisie polecali mi silnik 1,6 lub 1,9 diesel...

najmniej kłopotliwe i sporo tańsze w utrzymaniu...(podobno smile.gif )

pozdrawiam

Napisano

> podobno kiepska jakość...

nie marki JC tylko w sieci sklepów JC (mają też częsci innych marek)

Ponadto większość uzytkowników mitsu (jakieś pół Polski) i tak zaopatruje sie w częsci i jednego skromnego człowieka z Pabianic wink.gif

> piszesz o 1,6 ? bo 1,8 GDI chyba nieco więcej ( w serwisie podobno

> ok. 3000zł);

bzdury, jacyś zdziercy....

obecnie ASO wołają z robocizną coś koło 1000 PLN (marża na częsciach), a w nieautoryzowanych warsztatach ok 550-600PLN z robocizną. W końcu to tylko silnik DOHC, który sie różni sposobem wtryskiwania paliwa a nie rozrządem.

> zresztą w serwisie polecali mi silnik 1,6 lub 1,9 diesel...

> najmniej kłopotliwe i sporo tańsze w utrzymaniu...(podobno )

> pozdrawiam

1.6/1.8. Diesla odradzam, chyba, że po liftingu jednostkę DID, bo jeśli tego z pierwszej serii, to jest to stary motor ktory renault pakowało już na początku lat 90 do R19. Słowem jednostka przestarzała technicznie

pozdrawiam

Napisano

> chcialbym 1.8 GDI ale podobno problem z instalacja gazową-zaczynając

Instalacji gazowe w ogóle się nie a zainstalować do GDI

> od ceny-dlatego interesuje mnie 1.6

> ładniejszy od sedana

Co do Carismy to modele sprzed 1999 roku to stara kasta. Bezynowe silniki bardzo dobre, 1.6 bardzo trwały, Słabawe jest zawieszenie w Carismie...

Polecam: http://www.mitsubishi-grafix.pl/forum2/index.php?c=11&sid=788c93211ab267e363670e2cff0a45af. Duzo ciekawostek na temat carismy i opinie z pierwszej ręki...

Nie polecam Carismy 1.9TD (stary silnik z reanult, dość męcząca skrzynia biegów)

Ceny w ASO mitsubishi są kosmiczne - półoś kompletna do DI-D 3000PLN żeby było weselej ta sama półoś we Francji w ASO z montażem (ściągana z centrali z Londynu) po przeliczeniu na PLN 1225 pln - ktoś mi wytłumaczy gdzie tu jest sens?

Carisma ma niestety bardzo niewiele zamienników, to tak naprawdę zlepek 3 aut - Volvo S/V 40, Renault (trochę Laguny) i Mitsubishi

Napisano

> Instalacji gazowe w ogóle się nie a zainstalować do GDI

bzdury kolega pisze nono.gif

podchodzi do niego instalacja IV gen. o ile pamiętam chyba Vialle, ale jej koszt to ok 8000 PLN, i się to nie opłaca (napisane pare postów wyżej)

Napisano

> bzdury kolega pisze

> podchodzi do niego instalacja IV gen. o ile pamiętam chyba Vialle,

> ale jej koszt to ok 8000 PLN, i się to nie opłaca (napisane

> pare postów wyżej)

Tego to nawet nie wiedziałem ale to chyba nowość bo dłuższy czas ten silnik uchodził za niezagazowywalny tongue.gif. Tak czy owak 8000 pln przekroczy chyba wartość połowy samochodu sprzed 1999 roku.

Napisano

> podchodzi do niego instalacja IV gen. o ile pamiętam chyba Vialle,

> ale jej koszt to ok 8000 PLN, i się to nie opłaca (napisane

> pare postów wyżej)

Znasz kogoś, kto zrobił na niej kilkadziesiąt kkm? Bo jak rozglądałem się za gdi słyszałem o instalacjach chłodzących gniazda zaworowe ale działały tylko w teorii. wink.gif

Napisano

takie głosy chodziły, ale jednak holendrzy opracowali instalację do tego silnika. Tak czy inaczej jest nieekonomiczna, bo raz, że droga, a dwa, ze od tego gazu jeszcze bardziej zasyfia sie silnik, który jest niesamowicie czuły na jakość paliwa.

na mitsumaniakowym forum odzywały sie pojedyńcze osoby, które mają w GDI instalacje, ale nie mam pojęcia teraz jak im sie auto sprawuje

Napisano

Moge tylko dodać że silniki benzynowe Primery są praktycznie bezopsługowe posiadają rozrząd napędzany poprzez łańcuch o hydraulicznych popychaczach nie wspomne...

Napisano

> Moge tylko dodać że silniki benzynowe Primery są praktycznie

> bezopsługowe posiadają rozrząd napędzany poprzez łańcuch o

> hydraulicznych popychaczach nie wspomne...

A te bezoPPPPslugowe silniki to mają tak , że lańcuch potrafi strzelić poniżej 100 kkm nawet (dwa takie spotkalem).

Napisano

> Witam

> poszukuje autka rocznik 97-99 do 15tyś, przyzwoicie wyposarzony

> w tej chwili zeszło do ntego że chce kupić albo carisme albo primere,

> bardziej podoba mi sie ten pierwszy ale może jakieś opinie...

WyposaRZonego to z pewnością nie znajdziesz - a jeżeli chodzi o podpowiedź to jeżeli Primera to nie z silnikiem 1.6 - chyba, że dla "kapelusza".

Napisano

Może Almera n-15?? U mnie ma taką father i autko jest jak tra la la 99r 1.4 benzynka ok.gif polecam

Napisano

> A te bezoPPPPslugowe silniki to mają tak , że lańcuch potrafi

> strzelić poniżej 100 kkm nawet (dwa takie spotkalem).

Słucham? Poniżej 100 tys? A nie było przypadkiem tak, że te auta tylko na liczniku miały ponizej 100 tys km? A w rzeczywistości 250-300 tys... Nie słyszałem żeby przy przebiegu poniżej 100 tys km były jakieś kłopoty z łańcuchem rozrządu. W poprzednim swoim N14 kiedy sprzedawałem mialem ok. 160 tys. km i nie było nawet słychać żadnych odgłosów pracującego łańcucha. Nie wiem co trzeba robić żeby rozrząd strzelił poniżej 100 tys km. To nie są silniki fiata 125p 1500/1300.

Napisano

> N14 kiedy sprzedawałem mialem ok. 160 tys. km i nie było nawet

> słychać żadnych odgłosów pracującego łańcucha.

Nie oznacza to, że twój silnik byl wykladnikiem jakości.

> Nie wiem co trzeba robić żeby rozrząd strzelił poniżej 100 tys km.

Nic - wada fabryczna/materialowa - skladak angielski i wystarczy.

> To nie są silniki fiata 125p 1500/1300.

Hmm, zostalem oświecony - dzięki.

Napisano

> Instalacji gazowe w ogóle się nie a zainstalować do GDI

prawda waytogo.gif każdy gazownik to potwierdzi

tzn: dać się da, ale lepiej nie próbować zlosnik.gif

Napisano

> Nie oznacza to, że twój silnik byl wykladnikiem jakości.

jestes mechanikiem serwisującym nissany? hmm.gif

Tylko tak można wytłumaczyć fakt spotkania dwóch aut które miały przed upływem 100 tys km problemy z łańcuchem rozrządu. Wydaje mi się, że właśnie mój silnik był wykładnikiem jakości nissana bo tak ma zdecydowana ich większość. Problemy mogą być z egzemplarzami jednostowymi. Jeśli to zdarzyło sie w Twoim aucie - to współczuję bardzo ale miałeś pecha

> Nic - wada fabryczna/materialowa - skladak angielski i wystarczy.

materaiał jest japoński i składany wg japońskich norm. Zgodzę się, ze w związku z montażem w Anglii występują czynniki powodujące pogorszenie jakości aut ale bez przesady

> Hmm, zostalem oświecony - dzięki.

próbowalem Ci uzmysłowić, że w przeciwieństwie do starych silników fiata silniki nissana z założenia mają łańcuchy rozrządu "dożywotnie" i powinno się je wymieniać przy kapitalnym remoncie. Mogą oczywiście zdarzać się przypadki kiedy wytrzymują mniej (w zależności od eksploatacji) ale poniżej 100 tys to przesada

Napisano

> Tak. Problemy z łańcuchami były zarówno w N15 (sporadycznie) jak i w

> N16 (tu zdecydowanie częściej). Mam na myśli QG18.

> Ja swój QG18 robiłem przy ~120kkm. Rzeczywistych a nie tylko

> licznikowych.

też mialeś pecha . Ale to i tak powyżej 100 tys wink.gif.

Pisuję też od dawna na forum Nissana na autocentrum i tam raczej rzadkością wśród użytkowników były problemy z rozrządem przy takim przebiegu. Zdarzały sie owszem, ale przy przebiegu ponad 200 tys. Moje doświadczenia juz z drugim nissanem są mniej więcej takie same. Brak problemów (ba, nawet odgłosów pochodzęcych z łańcucha) przy przebiegu ponad 100 tys. wink.gif

Napisano

> też mialeś pecha . Ale to i tak powyżej 100 tys .

Nie tylko ja. zlosnik.gif W kieleckim Nissanie pracował swego czasu kumpel i komplety rozrządu mieli zawsze w magazynie a samą robotę znali na pamięć. zlosnik.gif Jak sam mówił - zdarzało się zdecydowanie za często jak na łańcuch, a już zdecydowanie jak na przebiegi <100kkm. Choć to nadal przypadki marginalne.

> Pisuję też od dawna na forum Nissana na autocentrum i tam raczej

> rzadkością wśród użytkowników były problemy z rozrządem przy

> takim przebiegu.

Zobacz na nissanklub.pl.

> Zdarzały sie owszem, ale przy przebiegu ponad

> 200 tys.

Nie ma reguły i w tym cały problem.

> Moje doświadczenia juz z drugim nissanem są mniej

> więcej takie same. Brak problemów (ba, nawet odgłosów

> pochodzęcych z łańcucha) przy przebiegu ponad 100 tys.

Nie masz więc pecha jak ja i pozostali. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.