Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do wspomagania w Astrze II ?

Featured Replies

Napisano

Własnie wróciłem z pracy i coś po zapaleniu silnika nie działa wspomaganie i buczy pompa. Jak trochę przygazuje to zaczyna działać ale nadal trochę buczy. Jest ciemno i dopiero jutro sprawdzę poziom oleju. I teraz pytanie: jaki olej jest stosowany i jak go sprawdzić, czy na odpalonym czy zgaszonym silniku? Z góry dziękuję za wszyskie odpowiedzi 20.GIF

Napisano

Poziom sprawdza się po wyłączeniu silnika, olej jest specjalny, do kupienia w ASO.

Napisano

> Poziom sprawdza się po wyłączeniu silnika, olej jest specjalny, do

> kupienia w ASO.

Mysle ze plyn nie jest specjalny. Wystarczy olej do przekladni automatycznych.

Napisano

sprawdz jakiego koloru masz plyn zalany i takim uzupelnij.jezeli bedziesz mial problem z rozpoznaniem koloru,to mozesz sprobowac zamoczyc biala kartke w plynie i moze to Ci rozjasni.

Napisano

> sprawdz jakiego koloru masz plyn zalany i takim uzupelnij.jezeli

> bedziesz mial problem z rozpoznaniem koloru,to mozesz sprobowac

> zamoczyc biala kartke w plynie i moze to Ci rozjasni.

Niektórzy (podkreślnam, że to zasłyszana opinia) uważają, że do wspomagania hydrauliczno - elektrycznego tylko oryginal OPLA (ok 40 zł za litr)

Napisano
  • Autor

Dzieki za wszystkie podpowiedzi. Sprawdziłem dziś poziom oleju do wspomagania i wyszło że jest za mało, miarka nie sięga do oleju. W międzyczasie przewertowałem trochę stronek w internecie i znalazłem olej oplowski do wspomagania elektryczno-hydraulicznego. Pojadę jutro zakupić w ASO bo niestety dziś rano sciana.gif padł akumulator i jutro czeka mnie zakup nowego ( ładowanie nie pomaga ). Mam nadzieję, że to nie ma związku z pompą wspomagania. Bo jakby jakieś zwarcie w pompie to chyba beksa.gif. Myślę że to że wspomaganie nie zaskakiwało do razu spowodowane było słabym akumulatorem. Ale jutro rano się okaże.

Napisano

> Mam nadzieję, że to nie ma

> związku z pompą wspomagania.

Może mieć związek. Wspomaganie elektro- hydrauliczne zadziała dopiero wtedy gdy ładowanie akumultora będzie na odpowiednim poziomie.

Sprawdź jeszcze ładowanie, skoro akumulator zdechł.

pozdrawiam

Napisano

> Niektórzy (podkreślnam, że to zasłyszana opinia) uważają, że do

> wspomagania hydrauliczno - elektrycznego tylko oryginal OPLA (ok

> 40 zł za litr)

może nie tylko oryginał, ale ma to być syntetyk [kolor żółto-zielony], chyba grupa VW stosuje go dłużej niż opel, w każdym razie nie wolno stosować czerwonych Dexron-ów II lub III do automatycznych skrzyń biegów,

brat

Napisano
  • Autor

> Sprawdź jeszcze ładowanie, skoro akumulator zdechł.

> pozdrawiam

No i zakupiłem dziś nowy akumulator za ponad cztery stówki i sciana.gif samochód odpalił ale nie zgasła kontrolka ładowania, no i co za tym idzie nie działa wspomaganie. Diagnoza w ASO : alternator do naprawy sciana.gif Teraz ASO wymontuje alternator, wysyła do serwisu boscha, tam diagnozują usterkę robią wycenę, po mojej zgodzie naprawiają lub nie i odsyłają do ASO. Czas naprawy alternatora cztery dni!!!!!Szlag mnie trafia bo dwa miesiące temu skończyła mi się gwarancja. A co do oleju to dokupiłem w ASO za ponad 40 zł , ale brakowało dosłownie 30ml.

Napisano
  • Autor

A wie ktoś może co to za pompa przyczepiona jest z tyłu do alternatora?

Napisano

Pompa podciśnienia, zasila serwo hamulców i parę zaworków.

Napisano
  • Autor

> Pompa podciśnienia, zasila serwo hamulców i parę zaworków.<

A to dopiero sobie wymyślili, w życiu bym nie wpadł na to. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. A tak na marginesie to w ASO straszyli mnie strasznymi cenami nowych alternatorów, a po przewertowaniu internetu widzę, że ceny nowych ( nie w ASO ) są w dość umiarkowanych cenach od 450 - 520 zł.

Napisano

> A to dopiero sobie wymyślili, w życiu bym nie wpadł na to. Pierwszy

> raz spotykam się z czymś takim. A tak na marginesie to w ASO

> straszyli mnie strasznymi cenami nowych alternatorów, a po

> przewertowaniu internetu widzę, że ceny nowych ( nie w ASO ) są

> w dość umiarkowanych cenach od 450 - 520 zł.

to może odpuść sobie już aso bo będziesz musiał samochód sprzedać na naprawy.

Nie ma u Ciebie w mieście zwykłego mechanika?

myślisz, że ci w aso to super spece?

zaraz wyjdzie, że w aso alternator do wymiany, a zwykły mechanik naprawi to za 100zł.

Napisano
  • Autor

> to może odpuść sobie już aso bo będziesz musiał samochód sprzedać na

> naprawy.

> Nie ma u Ciebie w mieście zwykłego mechanika?

> myślisz, że ci w aso to super spece?

> zaraz wyjdzie, że w aso alternator do wymiany, a zwykły mechanik

> naprawi to za 100zł.

Pojechałem do ASO z kilku powodów, miedzy innymi dlatego, że 1,5 miesiąca temu robiłem u nich przegląd gwarancyjny i gdyby jakaś usterka wynikała z ich winy to miałbym podstawy do roszczeń o bezpłatną naprawę ( głównie chodziło o pompę wspomagania ). A i tak jeden z mechaników podpowiadał mi żeby pisać o uznanie naprawy w ramach rękojmi, ale nie wiem czy są jakieś szanse. Szczerze mówiąc jadąc do ASO liczyłem na to że uszkodzeny jest jakiś przekaźnik, bezpiecznik lub coś podobnego, a jak już stwierdzili że padnięty jest alternator to miałem dwa wyjścia: albo jeździć po mechanikach samochodem w którym nie ma ładowania, albo zostawić im do naprawy. Wybrałem to drugie rozwiązanie bo nie znam w moim mieście godnego zaufania elektryka, który szybko i solidnie by mi to naprawił.

Napisano
  • Autor

No i odebrałem dziś moją Asterkę z serwisu i niestety skończyło się na sporej awanturze. Od samego początku nie mogłem doprosić się o wycenę naprawy, aż w końcu dziś rano przyjechałem, alternator już jest naprawiony, właśnie mechanik montuje i pytam po raz kolejny ile kosztować będzie naprawa? Pan z recepcji serwisu odpowiada, że przyszły z naprawy dwa..... faktura za naprawę alternatora w serwisie boscha ok. dwieście parę.......w czterech stówkach mam się zmieścić. Przyjeżdżam wieczorem po odbiór i już inny pan mówi 620zł. No i nie wytrzymałem poleciały ostre słowa, najpierw telefon do tego co mnie rano informował, później wywaliłem wszystkie inne żale za marnie przeprowadzony serwis dwa miesiące temu itp. W końcu zeszli z ceny do 470 zł. Ale moja noga, a raczej moje cztery kółka już więcej się tam nie pojawią. czerwona.gif

Napisano

za naprawę alternatora płaciłem 240 zł w bosch serwisie

rok gwarancji na części i robociznę

520 kosztuje nowy w opel shopie

Napisano
  • Autor

> za naprawę alternatora płaciłem 240 zł w bosch serwisie

> rok gwarancji na części i robociznę

> 520 kosztuje nowy w opel shopie

też im to powiedziałem, ale oni, że to nie oryginalny tylko zamiennik, a ja im że co to za oryginał co po dwóch latach się psuje itd. itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.