Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło dwu masowe a jego masa = osiągi

Featured Replies

Napisano

Witam

Podobno w JTD można zamontować kilka róznych kół 2-masowych. Wszystkie pasują i wszystkie są prawie identyczne... prawie bo różnią sie niewiele masą ( kilkaset gram ) ale ta niewielka róznica podobno ma gigantyczne znaczenie na osiągi auta

Czy ktoś już przerabiał ten temat....komuś Aso wsadziło inne koło i autko inaczej sie prowadziło ?

Podobno do celów rajdowych koła 2-masowe stacza sie aby miały mniejszą masę....

Może ktoś zgłębił ten temat i moze sie podzielić wiadomościami blagam.gif

Napisano

> Podobno do celów rajdowych koła 2-masowe stacza sie aby miały

> mniejszą masę....

true..ale jak sam zauwazyles sa to warunki rajdowe.. dla przecietnego kowalskiego zywotnosc takiego podzespolu chyba nie zadowoli ...no chyba ze sie ktos przeprowadza do garazu wink.gif

Napisano

Rozmawiałem w Borsku z ludźmi, którzy odchudzili swoje koła... tylko że tam różnica była rzędu: zejście z 15 kg na 7 kg wink.gif

Wrażenia pozytywne, silnik szybciej wchodzi na obroty, pomiary na hamowni wykazują lepszy przebieg momentu obrotowego i mocy ale moc maksymalna różni się niewiele - na granicy błędu pomiaru...

Generalnie kierunek dobry ale trzeba wziąć pod uwagę że ten kij ma dwa końce. odchudzone koło to większe wibracje i bardziej nierównomierna praca silnika.

Nie wiem ile waży oryginalny dwumas ale wydaje mi się że jeśli już to trzeba iść po bandzie i zajrzeć na stronkę którą podesłałem przed chwilą w wątku obok wink.gif tam można zamówić kompletny odchudzony maksymalnie zestaw np. aluminiowy (chociaż nie wiem jeszcze czy robią dwumasy).

Napisano
  • Autor

Nie pytam po to aby to zrobić zlosnik.gif

Pytam bo nic na ten temat nie wiem a mechanik z Fiat-Clubu mówił mi, że nawet w ASO Fiata wstawiali koła które rózniły sie a o tym, że się róznią dowiedzieli sie dopiero jak klienci zaczeli mówić,że auta inaczej sie zachowują ..... ten sam silnik 115 KM moze mieć dwa rózne koła w zależności od programu, pompowtrysków.. itp...

Napisano

wg ePera kół jak mrówków wink.gif

ale spójrzmy:

do mojego mj 140 cv były takie:

55190651, 11400 gram

55188947, 11132 gram

55180519, 11150 gram

55193589, 11600 gram

71793235, 10300 gram (wersja 150 cv ma takie samo)

do wersji 115 cv:

46760001, 12880 gram ŻELIWNE

55185864, 11800 gram STALOWE

71787705, 10000 gram STALOWE

Jak widać jest to prawdą co mówią we FIAT CLUB wink.gif

Ale moim zdaniem różnicy nie da się wyczuć na "hamowni własnosiedzeniowej" ;D ...

Napisano
  • Autor

> pompowtrysków ?

No fakt mlot.gif jak mogłem takie brednie napisać pad.gif

Napisano

> Generalnie kierunek dobry ale trzeba wziąć pod uwagę że ten kij ma

> dwa końce. odchudzone koło to większe wibracje i bardziej

> nierównomierna praca silnika.

Dochodzi potencjalnie przyspieszone zużycie układu przeniesienia napędu no.gif - nie wiem, czy skrzynia z dyfrem tak spokojnie i bez konsekwencji jest to w stanie znieść hmm.gif

BTW. jest też szkoła polegająca na zastąpieniu koła dwumasowego zwykłym kołem zamachowym bez "ruchomych części" spineyes.gif

Napisano

Prośba administracyjna

Proszę o usunięcie z wątku postów, których główna zawartość dotyczy ciągu znaków pompowtrysk, tj, postów o nrach #280393065 i #280395053 oraz o usunięcie z posta #280391065 przedostatniego słowa pompowtrysków.

Autorom i moderatorom z góry dziękuję za przychylność wobec mojej sugestii.

irked.gifirked.gifirked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.