Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne odgłosy przy wysokim biegu i niskich obrotach

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych Grupowiczów

Proszę o pomoc w rozpoznaniu usterki. Silnik X14NZ bez wspomagania. 140tyś przebiegu.

Obawy są następujące:

W momencie gdy na liczniku mam np. 50km/h, włączony 5 bieg i dam gaz do dechy to słyszę dziwne szemranie (tarcie, pyrkanie - ciężko to określić), autko wtedy mulasto przyśpiesza, ale to 60KM i zawsze mulasto przyśpieszało passed_out.gif chodzi o ten dźwięk, nigdy go nie było a od wczoraj go słuszę, podobnie jest np. na 3 biegu gdy przy gazuję z 20km/h.

Oczywiście to nie jest moja normalna jazda (proszę mnie nie karcić), tylko testuję.

Dzwięk dobiega raczej z prawej strony.

Pierwsze co mi przyszło do głowy to sprzęgło, ale biegi wchodzą ok, auto na mocy raczej nie straciło. Przy startowaniu nie szarpie no i poza tym jest z lewej strony. Dodam że nawedt startowałem z 3 biegu i spoko. Czy to może być jednak sprzęgło, jak to jeszcze sprawdzić ???

Kilka dni temu dolałem jakieś dwie setki oleju do silnika, auto kupiłem od znajomego (przed 2 miesiącami) który wymieniał olej ok 4000km temu, więc nie wymieniałem tylko przedwczoraj dolałem takiego jak on twierdził że był wlany. Czy może on wlał inny a ja inny i taki będzie objaw??

Pierwszy raz usłyszałem to po dwu dniowym postoju w garażu, jak pod górkę wjżdzałem na 5 biegu i spadały obroty.

Bardzo proszę o pomoc co to może być, może np. wtryskiwacz słychać jak się męczy, czy w ogóle jest się czym przejmować??

P.S.

Dużo informacji może bez użytecznych napisałem, ale chciałem jak najwiarygodniej oddać stan i sytuację.

Napisano

Czesc

Ale jak dodajesz ten gaz przy małej predkosci to słyszysz te dzwieki i sa one polaczone z szarpaniem?

Czy te dzwieki to moze raczej takie buczenie?

A tak na marginesie. Nie szukaj sobie usterek i problemówi przestań katować/"testować" auto. To jest benzyna i ja trzeba krecic, wyzej i czerpać z tego przyjemność, a nie jezdzic jak dieslem grinser006.gif

Jezdzij normalnie to nie bedzisz mial problemów.

Co do dolewki oleju nie wydaj mi sie by mozna to było z czym kolwiek powiazac

Napisano
  • Autor

Dziękuję za szybka odpowiedź.

Słychać ten dźwięk i nic nie szarpie, tak naprawdę nic się z autem nie dzieje poza tym dzwiękiem.

Raczej buczenie to nie jest, słychać jak by się sprzęgło ślizgało, no ale sprawdzałem jak opisywałem wcześniej i wychodzi na to że jest ok.

Kilka dni temu nic nie było słychać a teraz słychać, więc coś się musi dziać.

A co w takim przypadku - wysoki bieg i mała prędkość i gaz do dechy?? co z tym sprzęgłem jest wtedy obciążone na max?? czy wcale nie?? może to po prostu pierwsza oznaka że w przyszłości będzie do wymiany??

Napisano

> na liczniku mam np. 50km/h, włączony 5 bieg i dam gaz

> do dechy [...] na 3 biegu gdy

> przy gazuję z 20km/h. to słyszę dziwne szemranie (tarcie, pyrkanie - ciężko

> to określić)

U mnie w takiej sytuacji nie słychać szemrania tylko silnik otwiera maskę, wygląda, patrzy mi głęboko w oczy i pyta: "och..jałeś?"

Toż pewnie, że jak dasz do dechy przy 50km/h na piątce będzie słychać jak wszystko w silniku protestuje przed takim traktowaniem.

Tylko jedno pytanie: czemu mają służyć te testy łącznie z ruszaniem z trójki? Badasz wytrzymałość rozrządu i panewek?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Czemu mają służyć te testy łącznie z ruszaniem z

> trójki? Badasz wytrzymałość rozrządu i panewek?

Chodzi o to że np. mam 60km na liczniku, mam 5 bieg i dodaję gazu aby zebrać się na wyższe obroty i jechać dalej a tu słyszę te dźwięki (brzmi jak u psychoanalityka wink.gif ), których przez te dwa miesiące nigdy nie słyszałem, więc się zaniepokoiłem, czy sprzęgło będzie do wymiany - mały ból, czy silnik coś nie tak np. traci ciśnienie - duży ból.

Np. ogólnie:

Jadę sobie bez obciążenia na jakimś biegu i trochę za wcześnie wrzucę bieg wyższy, do tej pory wolniej się zbierał i jechał, a teraz dodatkowo słychać ten dźwięk.

Np. szczegółowo:

U mnie jest jeszcze akurat duża górka na której skręcam 90 stopni w prawo i tam przy skręcie mam ok 15-20km/h i 2 bieg włączony i po skręcie nadal pod górkę i dodaję gazu i słychać dzisiaj i wczoraj a codziennie przez ostatnie 2 miesiace było ok.

No opisałem jak bym miał rok prawko i jeździć się uczył wink.gif opis ma służyć tylko do celów wczucia się w sytuację.

Ale męczę wam d..ę sorry

To co mam się nie przejmować, czy to jest jednak oznaka czegoś ?? powtarzam nie było tak a jest, skoro to zauważyłem tzn. że coś się dzieje nie jestem maniakiem szukającym problemów na siłę bo życie mi ich nie dostarcza wink.gif

Napisano

Witam.

Sprzęgło w takich okolicznościach nie jest mocno obciążone, bo moment obrotowy jest stosunkowo mały. Za to tłumik drgań skrętnych dostaje ostro z racji sporych zmian wartości momentu. To, czego nie wyrówna tłumik niszczy udarowo skrzynię biegów. Paliwo leje się strumieniem, a nie jest całkowicie spalane - niszczy się wydech.

Wyobraź sobie jak idziesz z taczką i nagle ktoś doczepia ci z tyłu wóz z węglem. Też byś buczał i pyrkał wink.gif

Co do oleju to nawet gdybyś dolał w takiej ilości kujawskiego z pierwszego tłoczenia to nie miałoby to wpływu.

lelek chciałbym to zobaczyć hahaha.gif

Napisano
  • Autor

Super dzięki za wskazówkę

Otóż przypomniałem sobie, że w pewnym zakresie obrotów (dużo wyższych) mam duży rezonans na tłumiku - wiem że astry tak mają bo nie ma siatki, czy jak się to tam fachowo nazywa - ale u mnie jest większy niż w innych astrach (bo kilka w rodzinie jest wink.gif ) więc skoro układ wydechowy dostaje po tyłku to pewnie on u mnie szwankuje, a miałem się nim zająć już dawno, bo jest poluzowany koło KAT'a wink.gif

serdecznie dziękuję

Pozdrawiam wszystkich co złego to nie ja wink.gif

Napisano

> mam 60km na liczniku, mam 5 bieg i dodaję gazu aby

> zebrać się na wyższe obroty i jechać dalej

To wtedy redukuje się do czwórki. wink.gif Po to Niemiec włożył do auta skrzynię biegów. wink.gif

Będzie trudno znaleść co wydaje ten dźwięk bo występuje tylko podczas jazdy więc trzeba by kogoś zamknac pod maską niech wysłyszy. wink.gif

A na poważnie: może przejedź się z jakimś mechanikiem, on ma większe doświadczenie i zdiagnozuje co hałasuje.

Pozdroofka

Napisano

> U mnie w takiej sytuacji nie słychać szemrania tylko silnik otwiera

> maskę, wygląda, patrzy mi głęboko w oczy i pyta: "och..jałeś?"

claps.gifhehe.gif

Napisano

Powiem Ci to co kiedys na kursie powiedział mi instruktor jak za wczesnie zmienialem biegi w poldolocie.

"Jak ktos dał by ci worek cemenentu i kazał wbiec na czwarte pietro to co, wbiegłbys?

Napisano

> Lelek rozłożyłeś mnie

A dzisiaj silnik powiedział: "W końcu będzie jakaś normalna jazda..." grinser006.gifhehe.gif

Przez kilka dni jeździła wyłącznie moja zona.gif . Głownie trasy (2 x 140 km i kilka razy po 40km). Musiała jeździć jak ostatni kapelusznik (aczkolwiek zapłacila mandat za prędkość z_lol1.gif ) bo spalanie wyszło 6,17 winner.gif Dać takiej auto to zamuli silnik jak nic... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.