Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Da się odkręcić brzęczącą osłonę kata bez demolki ???

Featured Replies

Napisano

Kurcze skorodowane to jest jak diabli , jak odkręcić dziadostwo ? Jak się ułamie gwint co wtedy można zrobić. Chcę się za to zabrać i zrobić podkładki, ale nie chcę jeszcze bardzie popsuć. Prosze o rady !

Napisano

> Kurcze skorodowane to jest jak diabli , jak odkręcić dziadostwo ? Jak

> się ułamie gwint co wtedy można zrobić. Chcę się za to zabrać i

> zrobić podkładki, ale nie chcę jeszcze bardzie popsuć. Prosze o

> rady !

podgrzej coca colę do 50 stopni i polewaj nakrętki przez dwa trzy dni albo kup jakiś środek do skorodowanych śrub(zależy co taniej wyjdzie grinser006.gif) i też polewać przez 2-3 dni powinno puścić. ja tak zawsze robię i skutkuje. nigdy nie puści jeśli polejesz i za moment chcesz odkręcić choćby to był środek ,,cud". tylko taka metoda.powodzenia

Napisano
  • Autor

> podgrzej coca colę do 50 stopni i polewaj nakrętki przez dwa trzy dni

> albo kup jakiś środek do skorodowanych śrub(zależy co taniej

> wyjdzie ) i też polewać przez 2-3 dni powinno puścić. ja tak

> zawsze robię i skutkuje. nigdy nie puści jeśli polejesz i za

> moment chcesz odkręcić choćby to był środek ,,cud". tylko taka

> metoda.powodzenia

Dzięki, a jak ukręcę to co wtedy ? Da się to naprawić ? Do czego ta osłona jest przykręcona ???

Napisano

> Dzięki, a jak ukręcę to co wtedy ? Da się to naprawić ? Do czego ta

> osłona jest przykręcona ???

z tego co pamietam to do kolektora wydechowego, więc jeśli ukręcisz trzeba będzie nawiercać nowe otwory i gwintować, ale na pweno to osłona? czy może jak juz pisałem katalizator w środku

Napisano
  • Autor

> z tego co pamietam to do kolektora wydechowego, więc jeśli ukręcisz

> trzeba będzie nawiercać nowe otwory i gwintować, ale na pweno to

> osłona? czy może jak juz pisałem katalizator w środku

Jak dociskam osłonę to się cisza robi, przestaje brzęczeć, więc katalizator odpada

Napisano

> Jak dociskam osłonę to się cisza robi, przestaje brzęczeć, więc

> katalizator odpada

jasne sorry ale nie widziałem odpowiedzi w innym wątku. no to pozostają tylko próby odkręcenia i większe podkładki albo nowa osłona ale nie wiem ile to coś może kosztować, znajac życie nie mało w aso.pozdrawiam i powodzenia

Napisano

> Kurcze skorodowane to jest jak diabli , jak odkręcić dziadostwo ? Jak

> się ułamie gwint co wtedy można zrobić. Chcę się za to zabrać i

> zrobić podkładki, ale nie chcę jeszcze bardzie popsuć. Prosze o

> rady !

wd 40 albo coca cola , dobry klucz i bez probemu pojdzie , 4 u goru , 1 na srodku i 2 od spodu ,ale dokladnie nie pamietam wink.gif

Napisano
  • Autor

> wd 40 albo coca cola , dobry klucz i bez probemu pojdzie , 4 u goru ,

> 1 na srodku i 2 od spodu ,ale dokladnie nie pamietam

Kiedyś był taki opis CityMatica chyba co tam podkładać pod tę osłonę, nie mogę znaleźć... Lepiej odkręcać na ciepłym , czy zimnym silniku ? ( logicznie chyba na zimnym... )

Napisano

> Kiedyś był taki opis CityMatica chyba co tam podkładać pod tę osłonę,

> nie mogę znaleźć... Lepiej odkręcać na ciepłym , czy zimnym

> silniku ? ( logicznie chyba na zimnym... )

Witam!

Ja u siebie odkręcałem na zimnym i dało radę, co prawda 1 śruba się ukręciła, ale nie powoduje to żadnych problemów, przy pozostałych śrubach zastosowałem duże podkładki, średnica około 2,5 cm i dokręciłem, jest cisza, nic nie stuka, nie puka waytogo.gif

Przejechałem już jakieś 15kkm po tym zabiegu i wszystko waytogo.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Ja u siebie odkręcałem na zimnym i dało radę, co prawda 1 śruba się

> ukręciła, ale nie powoduje to żadnych problemów, przy

> pozostałych śrubach zastosowałem duże podkładki, średnica około

> 2,5 cm i dokręciłem, jest cisza, nic nie stuka, nie puka

> Przejechałem już jakieś 15kkm po tym zabiegu i wszystko

> Pozdrawiam

No dobrze, a z czego mają być te podkładki i nakrętki żeby tak szybko nie korodowały ? Ktoś kiedyś pisał, że tylko nie miedź.

Napisano

> No dobrze, a z czego mają być te podkładki i nakrętki żeby tak szybko

> nie korodowały ? Ktoś kiedyś pisał, że tylko nie miedź.

Tzn, ja wkręciłem fabryczne śruby a podkładki mam normalne, stalowe - ocynkowane waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Tzn, ja wkręciłem fabryczne śruby a podkładki mam normalne, stalowe -

> ocynkowane

Ok przez kilka dni bedę polewał dziadostwo WD40, a pod koniec tygodnia odkręcam. A i jeszcze jedno : Jaki to jest dobry klucz ? Bo ja za diabła nie odróżniamn dobrego od złego ? smile.gif

Napisano

> A i jeszcze jedno : Jaki to jest dobry klucz

> ? Bo ja za diabła nie odróżniamn dobrego od złego ?

Wg mojej skali dobry klucz to taki, ktory dobrze przylega, lezy na calej nakretce, srubie np. nasadka szesciokatna i wykonany z dobrej stali np. Chrom- Vanad (Cr-V) lub Chrom- Molibden (Cr-Mo)

Jesli mozesz to nie uzywaj przy odkrecaniu widlaka, nim najlatwiej zrobic okragłe łby srub wink.gif

Napisano

> Ok przez kilka dni bedę polewał dziadostwo WD40, a pod koniec

> tygodnia odkręcam. A i jeszcze jedno : Jaki to jest dobry klucz

> ? Bo ja za diabła nie odróżniamn dobrego od złego ?

Nie patrz na klucze które się za bardzo świecą, ładnie wyglądają , bo to naprawdę badziew. ja polecam stanleya drogi ale dobry, albo polskie z kuźni ,,coś tam coś tam"albo jeszcze yato. wypróbowane i dobre

Napisano

> Kiedyś był taki opis CityMatica chyba co tam podkładać pod tę osłonę,

> nie mogę znaleźć... Lepiej odkręcać na ciepłym , czy zimnym

> silniku ? ( logicznie chyba na zimnym... )

Na ciepłym.... wink.gif

Napisano

> Ok przez kilka dni bedę polewał dziadostwo WD40,

NNie polewaj WD....spali sie i dopiero bedzie dziadostwo...kup colę i lej....ta wyparyje a cukier sie spali....wd stworzy nagar jeszcze trudniejszy do usunięcia-a tak naprawdę to nabij młodkiem z wyczuciem nasadkę o nr mniejszą np 9 na łby i odkręcaj nasadowym-spokojnie sie da..... waytogo.gif

Napisano

> Ok przez kilka dni bedę polewał dziadostwo WD40,

robiłem u siebie i tylko waliło jak się nagrzał , ogólnie u mnie poszlo bez problemów , śruby moze nie wygladaly ladnie ale daly sie odkrecic ok.gif

Napisano
  • Autor

> robiłem u siebie i tylko waliło jak się nagrzał , ogólnie u mnie

> poszlo bez problemów , śruby moze nie wygladaly ladnie ale daly

> sie odkrecic

Nie wiedziałem, ża ta osłona może takie dziwne dźwięki wydawać... Od wczoraj jak ostygnie to leję colę i dziś już nie brzęczy tylko buczy i szura smile.gif , pewnie się śruby luzują. Jak ją dotknę to przestaje smile.gif

Napisano

> Nie wiedziałem, ża ta osłona może takie dziwne dźwięki wydawać... Od

> wczoraj jak ostygnie to leję colę i dziś już nie brzęczy tylko

> buczy i szura , pewnie się śruby luzują. Jak ją dotknę to

> przestaje

Ja jeszcze stosuję do odkręcania specjalny preparat tzw.penetrant do badań penetracyjnych Diffu-Therm(mam go pod dostatkiem bo przy tym pracuję) jest on na bazie nafty. Kiedyś chyba widziałem coś podobnego w castoramie( firma MOST). Chyba najlepszy środek w przypadku zapieczonych śrub. I psikać i odkręcać jak jest ciepły tak jak koledzy podpowiadają.

Napisano

no mnie tez dziwi bo mialem duzo razy sciagana i niegdy nie brzeczala ,ale ogolnie duzo ludzi w p2 na to sie skarzy ok.gif

Napisano
  • Autor

No idała się odkręcić jak masełko po 4 dniach polewania colą smile.gif Tylko czasami karmelem zajeżdżało. Założyłem nowe śruby dałem podkładki i cisza nastała smile.gif . W pewnym punkcie osłona dotykała katalizatora ! Aż takie czarne wypalone miejsce powstało...

W sumie niepokoi mnie jeszcze jeden dźwięk, którego nigdy przedtem nie było. Już wszystkie inne wyeliminowałem, a ten pozostał. No cóż pewnie kiedyś auto się samo zdiagnozuje smile.gif

Po nagrzaniu silnika dochodzi skądś na jałowym takie ciche kwilenie. Podczas jazdy ani na zimnym tego nie ma. Rozrząd zrobiony miesiąc temu ( cały z pompą ) więc chyba nie to. Paski powymieniane, Tak mi się wydaje że gdzieś z okolic katalizatora, ale te dźwięki tak niosą... Auto jeździ już z tym kwileniem 2 tys. km bez zadnych innych objawów,. Mechanicy tego nie słyszą smile.gif Nie ma jak to nasłuchujący własciciel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.