Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda nad/pod wywanikiem z przodu

Featured Replies

Napisano

Witam,

chodzi o strone pasazera. swego czasu z tym walczylem i zakleilem uszczelke przedniej szyby jakims szczeliwem. wydaje sie ze przez jakis czas byl spokoj. ale teraz znowu woda sie zbiera. jest ktos, kto juz sie uporal na 100% z tym problemem? zastanawiam sie nad sensem wymiany uszczelki przedniej szyby. normlanie masakra jak sie zbiera woda w aucie wrrr.gifwrrr.gifwrrr.gif

Napisano

> Witam,

> chodzi o strone pasazera. swego czasu z tym walczylem i zakleilem

> uszczelke przedniej szyby jakims szczeliwem. wydaje sie ze przez

> jakis czas byl spokoj. ale teraz znowu woda sie zbiera. jest

> ktos, kto juz sie uporal na 100% z tym problemem? zastanawiam

> sie nad sensem wymiany uszczelki przedniej szyby. normlanie

> masakra jak sie zbiera woda w aucie

Prześledź też motyw wpływania wody przednim słupkiem pod uszczelką, czy też rynienką, otworami na wiązki. hmm.gif

Może spływa woda po drzwiach pod mocowaniem lusterka? hmm.gif

Napisano

witam,

porady są tu i tu2

sprawdź czy sprawdziłeś 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Witam,

> chodzi o strone pasazera. swego czasu z tym walczylem i zakleilem

> uszczelke przedniej szyby jakims szczeliwem. wydaje sie ze przez

> jakis czas byl spokoj. ale teraz znowu woda sie zbiera. jest

> ktos, kto juz sie uporal na 100% z tym problemem? zastanawiam

> sie nad sensem wymiany uszczelki przedniej szyby. normlanie

Ja uporałem się po części, tak jak wcześniej kolega pisał sprawdź czy nie leci Ci woda pod uszelką drzwi pasażera, u mnie tam własnie leciała ale zakleiłem silikonem i tez leci, teraz z innego miejsca ale o wiele rzadziej, choć jak już zaczyna to powódź jest. Drugim miejscem skąd leci to jest hmm... mniej więcej okolice radia (chodzi o tył radia) i nawiew. U mnie najprawdopodobniej jest to problem z nagrzewnicą, jednakże koszty robocizny są bardzo wysokie i nie naprawiałem tego, na szczęście od długiego czasu już woda mi tam nie leciała. Nie radzę jeździc na myjnie, bo wtedy zawsze u mnie leci oraz co jest dość trudne unikać wielkich ulew, kiedy trochę pada jest ok ale przy dużej ulewie pewnego razu dosłownie ja i pasażer byliśmy cali mokrzy, bo woda ciurkiem leciała z nawiewów i niestety radio mi zalało frown.gif Zlokalizuj najpierw miejsce z którego leci.

Napisano
  • Autor

Zlokalizuj najpierw miejsce z którego

> leci.

problem w tym ze trudno to zlokalizowac. gdybym to mogl zrobic to sprawa bylaby prosta.

Napisano

> problem w tym ze trudno to zlokalizowac. gdybym to mogl zrobic to

> sprawa bylaby prosta.

Posadź kogoś w aucie i lej wodę na drzwi pasażera, jeśli tam jest dziura osoba siedząca w środku zobaczy, że leci woda, jesli nie po deszczu lub wizycie na myjni (bo nie zawsze musi lecieć) sprawdź czy jest mokro z tyłu radia, tam na dole po środku jest taki plastik (wiem, że nie brzmi to profesjonalnie ale nie umiem nazwać tej części 270751858-jezyk.gif)

Napisano
  • Autor

> Posadź kogoś w aucie i lej wodę na drzwi pasażera, jeśli tam jest

> dziura osoba siedząca w środku zobaczy, że leci woda, jesli nie

> po deszczu lub wizycie na myjni (bo nie zawsze musi lecieć)

> sprawdź czy jest mokro z tyłu radia, tam na dole po środku jest

> taki plastik (wiem, że nie brzmi to profesjonalnie ale nie umiem

> nazwać tej części)

nie, z tylu tam gdzie radio jest sucho. ta woda sie musi gdzies indziej przedostawac. prawdopodobnie z uszczelki okna albo drzwi, ale jest to trudne do ustalenia. ostatnio na deszczu obmacywalem czy sie gdzies nie wlewa. niestety nic nie znalazlem a dywanik mokry.

Napisano

> nie, z tylu tam gdzie radio jest sucho. ta woda sie musi gdzies

> indziej przedostawac. prawdopodobnie z uszczelki okna albo

> drzwi, ale jest to trudne do ustalenia. ostatnio na deszczu

> obmacywalem czy sie gdzies nie wlewa. niestety nic nie znalazlem

> a dywanik mokry.

Bardzo mozliwe, ze woda dostaje Ci sie przez podloge. - w miejscu laczenia progu z podloga i nadkolem potrafi robic sie dziura i wtedy kolo "wtlacza" wode do srodka.

Napisano

> Zlokalizuj najpierw miejsce z którego

> problem w tym ze trudno to zlokalizowac. gdybym to mogl zrobic to

> sprawa bylaby prosta.

a może to po prostu pozostałości po "zimie"?

roztopiony śnieg, mokre buty itd, może nawet zalega już ładnych parę miechów, wysusz autko

ja zacząłem się pilnować- bo też tak miałem - i później już nie było wody niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> a może to po prostu pozostałości po "zimie"?

> roztopiony śnieg, mokre buty itd, może nawet zalega już ładnych parę

> miechów, wysusz autko

> ja zacząłem się pilnować- bo też tak miałem - i później już nie było

> wody

odpada, bo mam glebokie dywaniki gumowe i mokro jest pod nimi, poza tym najczesciej nikogo nie woze, wiec nikt wody nie nanosil (sniegu tym bardziej, bo tej zimy nie bylo hehe.gifhehe.gif )

Napisano
  • Autor

> Bardzo mozliwe, ze woda dostaje Ci sie przez podloge. - w miejscu

> laczenia progu z podloga i nadkolem potrafi robic sie dziura i

> wtedy kolo "wtlacza" wode do srodka.

to moze byc jakis slad, w wolnej chwili to sprawdze yay.gif

Napisano

> to moze byc jakis slad, w wolnej chwili to sprawdze

Popukaj mlotkiem (tylko nie za mocno) w okolicach laczenia nadkola z progiem (od strony kola; trzeba troche odgiac plastikowe nadkole). Gdy bedzie dziura, to latwo w ten sposob znajdziesz.

Napisano

A może po prostu za Butami wnosi ci sie większa ilość wody smile.gif

Napisano

witam, dzis zauwazylem z tyłu za siedzeniem kierowcy pod gumowa wycieraczka stojaca wode, z przodu jest sucho czytalem caly temat czy ktos moze miał podobny problem nie z przodem tylko z tyłem confused.gif bo nie chce zeby zgniło to wszystko.Gdzie moze dostawac sie woda confused.gifspineyes.gif

Napisano

> A może po prostu za Butami wnosi ci sie większa ilość wody

pad.gifhahaha.gifbeksa.gifhahaha.gifWymiękam i to tyle. icon_rolleyes.gif

Napisano

> witam, dzis zauwazylem z tyłu za siedzeniem kierowcy pod gumowa

> wycieraczka stojaca wode, z przodu jest sucho czytalem caly

> temat czy ktos moze miał podobny problem nie z przodem tylko z

> tyłem bo nie chce zeby zgniło to wszystko.Gdzie moze dostawac

> sie woda

Zapewne z dołu od przeżartej rudą podłogi. palacz.gif

Napisano

> Zapewne z dołu od przeżartej rudą podłogi.

dzisiaj bylem na kanale podloga jest zdrowa i dobrze zakonserwowana na progach tez nic nie zauwazylem wokol uszczelek jest sucho z przodu i z tylu ide sie teraz za to zabrac moze dojde do tego sam.

Napisano

> dzisiaj bylem na kanale podloga jest zdrowa i dobrze zakonserwowana

> na progach tez nic nie zauwazylem wokol uszczelek jest sucho z

> przodu i z tylu ide sie teraz za to zabrac moze dojde do tego

> sam.

Jezeli z tylu ci sie zbiera woda to masz dziurawa podloge. Jedyny sposob na uszczelnienie podlogi to zdjecie wykladziny i wygluszenia filcowego (pewnie bedzie mokre z wyropsnietymi grzybami) i obtluczenie podlogi pokaznym spzikulcem zrobiony najlepiej z duzego srubokreta. Sam tak uporalem sie z dziurawa podloga. Z pozoru od spodu podloga byla zdrowa, od gory nie bylo nic widac bo jest masa wygluszajaca. Wykrylem kilka dziur z przodu w miejscu zgrzewania takich wupustow na ramiona od podnosnika (od spodu widac to jako miejsce z otworem). W kazdym narozniku mialem male dziury. Oczywiscie intuicja mi kazala wybic te wygluszenie z kazdej strony auta (wszystkie 4 siedzenia) i poznajdywalem dziury i zalatalem spawajac latki z nierdzewki. Kilka dziur bylo jeszcze w miejscu gdzie masa wygluszajaca byla peknieta i podejzanie wybrzuszona. Zbilem ją i wyszla dziura. Oczywiscie wszystkie dziury "rozwalalem" az do pokazania sie zdrowej blachy. Dlugo sie z tym meczylem ale w koncu mam szczelna podloge. Oczywiscie wymiana progow weszla w gre jak i rowniez przyspawanie dlugiego paska blachy (material wziety ze starych progow) od spodu w miejscu laczenia progow z podloga.

Trzeba sie troche nameczyc zeby tego unolota uszczelnic od spodu i musialbys miec naprawde dobrego mechanika ktoremu bedzie sie chcialo szukac dziur. Jesli nie masz dostepu do spawarki to musisz sam poszukac tych dziur, wszystkie rozbic do zdrowej blachy i tak podziurawiona podloge dac do remontu do blacharza. Przynajmniej bedziesz miec pewnosc ze zadna dziura nie zostala.

Ja zaspawalem rowniez otwory zlewowe fabrycznie naciete to zbicia i wylania wody z podlogi. Stwierdzilem ze nie prydadza mi sie smile.gif

Jak juz bedziesz mial zalatana podloge to musisz poczekac na ulewe i pojezdzic po wszystkich kaluzach jakie znajdziesz, w ten sposob sprawdzisz czy jeszcze gdzies podloga nie nabiera.

Pobaw sie troche bo warto miec pozniej usmiech na pysku ze po wielkiej ulewie i po jezdzie w niej masz sucho.

Napisano

> witam, dzis zauwazylem z tyłu za siedzeniem kierowcy pod gumowa

> wycieraczka stojaca wode, z przodu jest sucho czytalem caly

> temat czy ktos moze miał podobny problem nie z przodem tylko z

> tyłem bo nie chce zeby zgniło to wszystko.Gdzie moze dostawac

> sie woda

Ja miałem podobny problem, okazało się, że mam zatkane dziurki w rancie drzwi (te które mają odprowadzać wodę, która dostanie się do środka skrzydła drzwi pomiędzy szybą właściwą a nieudanymi fiatoskimi zgarniaczami) wystarczyło przewiercić na nowo i problem znikną. Ewentualnie tak jak pisali poprzednicy może być nadgryziony próg lub podłoga sprawdź dobrze, mlot.gifalbo brak zaślepek w progu (tych małych czarnych plastikowych wpinanych w próg od dołu) przez dziurki po nich lubi dostawać się woda do środka progu a z progu do środka prosto na podłogę angryfire.gif można dostać apopleksji śledząc drogi wjazdowe wody do naszych kochanych uniaczy

Napisano

ja dzis walczyłem z wodą.. odkreciłem podszybie wyczysciłem z lisci itd. naciałem gume ta wylotową i suszylem wnetrze.. Obstawiam jeszcze uszczelke szyby przedniej.. skad jeszcze moze sie lac woda w 10 letnim uno ktore zycie przestalo w garażu ?? rdze wykluczam bo jej poprostu NIGDZIE nie ma.. HELPPP !!

Napisano

Cześć.

Miałem ten problem przy myciu auta lub przy obfitych opadach deszczu. Powodem był zapchany odpływ z podszybia. jest to kawałek gumowego lejka. Dostęp jest po zdjęciu czarnej plastikowej osłony pod szybą (wcina się w maskę) lub od dołu od strony silnika, tuż za nim. Na bank zbiera tam się błoto, liście itp. trzeba to co jakiś czas przeglądać. Poza tym cieknie przez wszystkie dziury w przegrodzie: linka sprzęgła itd. Problemy są fajnie opisane na stronie www. fiatuno.pl na zakładce "zrób to sam".

Napisano

I dokłądnie sam to zrobiłem wg. tego biglaugh.gif

Napisano

Dostęp jest też z kanału .Wkładasz coś do rurki odpływowej{drut}, czyścisz z większych paprochów, a potem przepłukujesz wtykając weń wąż z wodą. ok.gif

Napisano

> Dostęp jest też z kanału .Wkładasz coś do rurki odpływowej{drut},

> czyścisz z większych paprochów, a potem przepłukujesz wtykając

> weń wąż z wodą.

To nie klozet, by tak czyścić rotfl.gif

Napisano

> To nie klozet, by tak czyścić

Ja tak czyściłem i mam spokój. palacz.gif

wpysk.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Ja tak czyściłem i mam spokój.

Piter, ale czy by usunąć treść zalegającą Ci w żołądku - zawsze trzeba stosowac lewatywe zlosnik2.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Piter, ale czy by usunąć treść zalegającą Ci w żołądku - zawsze

> trzeba stosowac lewatywe

Można zwiększyc strumień wody i Ci wyrzyga reszte na maskie. skromny.gif270751858-jezyk.gifbiglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.