Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava 1.4 12v odpowietrzanie ukl. chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Tak się składa że mam ostatnio Maree i Bravę i same (co prawda na razie drobne ale uciążliwe) problemy z nimi icon_eek.gif. Wcześniej miałem mazdę, hyundai i daewoo i żadnych problemów. A za chwilę będę bał się podchodzić do tych aut grinser006.gif

Ale do rzeczy: mam problem z odpowietrzeniem układu chłodzenia w bravie 1.4 12V. otwierałem już odpowietrzniki ale nic to nie daje. Woda zaczyna się gotować ale węże do nagrzewnicy (na pewno jeden z nich ) jest zimny. To samo z reduktorem od LPG. Zastanawiam się czy reduktor nie robi jakieś poduszki powietrznej bo jest najwyżej (tak go zamontowali i nie podoba mi się to - dół reduktora jest kilka cm powyżej góry chłodnicy).

Dlaczego nagrzewnica nie działa? Jaki tam jest zawór (mechaniczny na linkę czy elektromagnetyczny)?

Napisano

To że gotuje ci wodę a wąż zimny jest pewnie wynikiem zdechłego termostatu. Zamknął obieg, zaciął się i woda nie krąży.

Napisano

mało cieczy w układzie, dolej więcej dopiero włączy się drugi obieg

Napisano

> To samo z reduktorem od LPG.

Jeśli reduktor jest najwyżej to spróbuj poluzować wąż na nim wypuszczając powietrze w układu chłodzenia.

> Dlaczego nagrzewnica nie działa? Jaki tam jest zawór (mechaniczny na linkę czy elektromagnetyczny)?

Nagrzewnica jest wpięta na "sztywno" do układu i nie ma przed nią żadnego zaworu. Powodem niegrzania jest obecność powietrza w nagrzewnicy.

Może pomocne w odpowietrzeniu będzie nalanie płynu do zbiornika wyrównawczego, zdjęcie cienkiego przewodu powrotnego i dmuchnięcie w zbiornik wyrównawczy aby przepchnąć zalegające powietrze. Wężyk powrotny dobrze włożyć w butelkę aby nie lać płynu na glebę.

Ja odpowietrzając swoją 1.8 tez trochę się namordowałem, szczególnie z "wygonieniem" powietrza z nagrzewnicy.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jeśli reduktor jest najwyżej to spróbuj poluzować wąż na nim

> wypuszczając powietrze w układu chłodzenia.

Już tak robiłem. Czy możliwe jest wyciągnięcie termostatu na próbę?

Napisano

>Witam, ogrzewanie nie działa prawdopodobnie z powodu zapowietrzenia układu. Płyn nie przepływa przez nagrzewnicę z powodu korków powietrza. W silnikach 1.4 szczególnie z LPG zdarzają się problemy z odpowietrzeniem układu. Najczęściej po wymianie termostatu. Nowy termostat jest idealnie szczelny co skutecznie utrudnia odpowietrzenie. Jest kilka nieszablonowych sposobów:

- zdejmij dwa przewody z reduktora połącz je kawałkiem rurki i spróbuj odpowietrzyć układ "klasycznie"., jeśli sie uda czyli temperatura nie będzie wzrastała i będzie ogrzewanie podłącz reduktor i odpoietrz jeszcze raz;

- sposób drugi wymaga użycia jakiejś pompki, która wytworzy podciśnienia, mozna kupić takie ręczne pompki do wypompowywania cieczy, podłącz taką pompkę do układu chodzenia np. poprzez wykręcony odpowietrznik i wytwórz podciśnienie , aż wypompujesz pewną ilość płynu (oczywiscei uzpełniaj) - z moich doświadczeń wynika, że spoósb ten jest najskuteczniejszy.

Istotna jest przyczyna zapowietrzenia, jeżli nie było wcześniej żadnej ingerencji w układ chłodzenia, to może padła uszczelka pod głowicą, stąd objawy zapowietrzenia.

Pozdrawiam

DaRo

Napisano
  • Autor

> - zdejmij dwa przewody z reduktora połącz je kawałkiem rurki i

> spróbuj odpowietrzyć układ "klasycznie"., jeśli sie uda czyli

> temperatura nie będzie wzrastała i będzie ogrzewanie podłącz

> reduktor i odpoietrz jeszcze raz;

> - sposób drugi wymaga użycia jakiejś pompki, która wytworzy

> podciśnienia, mozna kupić takie ręczne pompki do wypompowywania

> cieczy, podłącz taką pompkę do układu chodzenia np. poprzez

> wykręcony odpowietrznik i wytwórz podciśnienie , aż wypompujesz

> pewną ilość płynu (oczywiscei uzpełniaj) - z moich doświadczeń

> wynika, że spoósb ten jest najskuteczniejszy.

> Istotna jest przyczyna zapowietrzenia, jeżli nie było wcześniej

> żadnej ingerencji w układ chłodzenia, to może padła uszczelka

> pod głowicą, stąd objawy zapowietrzenia.

> Pozdrawiam

> DaRo

Zaczęło działać - odpowietrzałem po kolei i udało się . Nagrzewnica grzeje, reduktor też. Woda się nie gotuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.