Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

starte opony i piszczenie

Featured Replies

Napisano

Witam koledzy, mam taki problem, jakies 3 m-ce temu z prawego tylnego koła zaczęły dobiega piski. Czasem na zakrętach piski ustępowały na prostej piszczało zawsze. Pojechałem do serwisu, po sprawdzeniu pwyczyścili klocki i tarczce i stwierdzili, że jest ok. Pojechałem, na drugi dzień znowyu piszczy. Wróciłem do serwicu, poczyścili znowu klocki i powiedzieli, że wszystko jest ok. Wczoraj pojechałem na zmiane opon i gośc od opon powiedział mi, że mam opony pożąbkowane, to znaczy zewnętrzna połowa bieżnika po przejechaniu ręką jest cała nierówna i rzeczywiście tak jest. Powiedział, że coś jest nie tak z amortyzatorami lub tylnym zawieszeniem. Auto jest 3-letnie. Czy to może miec zwiazek z tym piszczeniem?? Co to moze byc, w serwisie na tasmie diagnostycznej testy wychodza super, amortyzatopry w porzadku. Co ma mzrobic? Co sprawdzac. Umowilem sie na jutro do serwisu, ale mam wrazenie, ze jak im nie powiem co mają sprawdzic, to nie zrobią nic.

Napisano

Tuleje tylnej belki, typowa przypadłośc tego auta. Najgorsze jest to, ze tak do końca jest to nieuleczalne. Sam wymieniam te tuleje prawie co roku. Znowu są do wymiany i chyba zamówię elastomerowe.

Napisano
  • Autor

> Tuleje tylnej belki, typowa przypadłośc tego auta. Najgorsze jest to,

Jaki to może byc koszt?? Gdzie najlepiej zakupic te tuleje i jakiej firmy. dzieki

Napisano

Nie wiem jakie stare masz auto ale w Stilo z poczatku produkcji były wadliwe tylne belki, zła zbieżność fabrycznie zapodana, miałem ta przypadłość i po bojach z ASiO wymieniono mi belkę na nową. Może i Ciebie to dotyczy

Napisano
  • Autor

Słuchajcie, dzisiaj byłem w ASO Fiata w Bolesławcu i aż mi szczęka opadła.

Panz-ca kierownika serwisu wjechał na taśmę diagnostyczną, i stwierdził, że amorki są ok. Dobra, potem podniósł auto i powiedział, że tuleje też są ok, bo inaczej by z nich olej kapał, a one są czyste. Ale najbardziej rozbawil mnie na koniec. Na moje pytanie co w taklim razie sie stalo że moje opony są poząbkowane i bardzo nierowno starte, a oprocz tego koła tylne piszczą poidczas jazdy głośno mimo czyszczenia klockow i przetaczania tarcz 2 m-ce temu, odpowiedział uwaga:

CYTAT: To dlatego że zimy nie ma!!!

Pytam: co??

Kierownik serwicu: Bo zimy nie ma i opony nie wytrzymują.

i tu pada pytanie: A jakiej firmy ma Pan opony??

Odpowiadam Goodyear ultragrip 7 i mają jeden sezon

Chwila konsternacji i odpowiedź:

No z takimi oponami to w tym tygodniu już trzy osoby miałem.

Słuchajcie, wsiadłem i pojechałem. Poprostu już nie miałem sił tego słucha.

Tylko zastanwaiam sie co robic dalej. 3-letnie auto, koło prawe piszczy non stoip, opony się zdzierają i ząbkują aż czu skoki pod reka, a ASO mowi, że zimy nie ma.

Napisano

> Słuchajcie, dzisiaj byłem w ASO Fiata w Bolesławcu i aż mi szczęka

> opadła.

> Panz-ca kierownika serwisu wjechał na taśmę diagnostyczną, i

> stwierdził, że amorki są ok. Dobra, potem podniósł auto i

> powiedział, że tuleje też są ok, bo inaczej by z nich olej

> kapał, a one są czyste. Ale najbardziej rozbawil mnie na koniec.

> Na moje pytanie co w taklim razie sie stalo że moje opony są

> poząbkowane i bardzo nierowno starte, a oprocz tego koła tylne

> piszczą poidczas jazdy głośno mimo czyszczenia klockow i

> przetaczania tarcz 2 m-ce temu, odpowiedział uwaga:

> CYTAT: To dlatego że zimy nie ma!!!

> Pytam: co??

> Kierownik serwicu: Bo zimy nie ma i opony nie wytrzymują.

> i tu pada pytanie: A jakiej firmy ma Pan opony??

> Odpowiadam Goodyear ultragrip 7 i mają jeden sezon

> Chwila konsternacji i odpowiedź:

> No z takimi oponami to w tym tygodniu już trzy osoby miałem.

> Słuchajcie, wsiadłem i pojechałem. Poprostu już nie miałem sił tego

> słucha.

> Tylko zastanwaiam sie co robic dalej. 3-letnie auto, koło prawe

> piszczy non stoip, opony się zdzierają i ząbkują aż czu skoki

> pod reka, a ASO mowi, że zimy nie ma.

Pojechac do dobrego mechanika. Może kolega opisać to piszczenie, jest to piszczenie opony o asfalt, czy piszczenie jakiegos mechanizmu? Może jest uszkodzone łozysko w tylnej piaście?

Napisano

Dobra, potem podniósł auto i

> powiedział, że tuleje też są ok, bo inaczej by z nich olej

> kapał, a one są czyste.

chodzi o tuleje tylnej belki, ktore sa metalowo-gumowe?

Napisano

jak dla mnie...jeżeli to piszczy jakiś mechanizm to może być brudny zacisk do końca nie odbijający...sprawdź po jeździe czy oba koła z tyłu mają tą samą temperaturę...jak u mnie piszczało to się okazało że winny był zacisk i właśnie jedna felga po jeździe zawsze była cieplejsza od drugiej...

Napisano

> Dobra, potem podniósł auto i

> chodzi o tuleje tylnej belki, ktore sa metalowo-gumowe?

dokładnie tak.

mało kto wie że oryginalne tuleje są wypełnione wewnątrz olejem, dlatego w warunkach warsztatowych nie da sie ich zamontowac bez zniszczenia i stąd zastepcze sa całkowicie gumowe.

Te "hydrauliczne" maja wewnatrz 3 lub 4 komory wypenione takim różowym "swiństwem".

Napisano
  • Autor

Piszczy cośw kole, nie opona, przy predkosci powyzej 50 km/h jak skrecam na łuku w lewo, nie piszczy. Zaciski były czyszczone. Z tulejek nie ma żadnego wycieku, może rzeczywiscie cos w kole.

Napisano

to, że ktoś twierdzi, że były czyszcone nie znaczy że się nie blokują...u mnie było tak samo swego czasu...w trasie jak się jechało ok.100km/h piszczało...na łukach nie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.