Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka problemów z moją astrą.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie. Mam parę pytań i będę wdzięczny jak ktoś mi coś podpowie. Jednym z problemów jest przepalająca się co 10-15 tyś. km świeca wciąż ta sama. zaczyna się stopniowo tym, że coraz ciężej odpala mi zimny silnik. Na ciepłym nie ma problemu. i tak jest coraz ciężej i ciężej aż w końcu wogóle nie mogę odpalić. Ta popsuta świeca bardzo ciężko się wykręca. Po zmianie świec (bo zmieniam wszystkie) kłopot ustaje. I tak już miałem 2 x. Jeśli ktoś coś wie to proszę o pomoc. 2 sprawa to zaciski hamulca ręcznego. Czy ktoś wie jak się je rozkręc i czysci??? Jak zaciągnę ręczny to po zwolnieniu hamulca zaciski trzymają. za 1 razem trochę koło zgrzałem. 3 usterka to zawór recyrkulacji spalin. Byłem u mechanika, który zatkał mi ten zawór, przeczyścił go i po 2 miesiącach kontrolka uszkodzonego silnika znów się świeci na okrągło. Czy to sie jakoś da lepiej wyczyścić???Czy trzeba wymienić????Jeśli znacie odpowiedzi na moje pytania to proszę o jakieś podpowiedzi. Z góry ślicznie dziękuję.

Napisano

Witam

Napisz dokładnie jaki masz silnik. W silnikach zaczynających się na literke Z jest możliwość wgrania nowego oprogramowania które wyłącza zawór EGR. Koszt usługi w ASO wacha się od ok 100zł.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Kolego w opisie mam napisane ale napiszę jeszcze raz X16SZR to jest benzyna/gaz 1.6 na jednopunktowym wtrysku i 8V.

Napisano

> Kolego w opisie mam napisane ale napiszę jeszcze raz X16SZR to jest

> benzyna/gaz 1.6 na jednopunktowym wtrysku i 8V.

w opisie masz OPEL ASTRA II 1.6i 8V

to nie mówi jednoznacznie o modelu silnika idea.gif

Napisano

> Kolego w opisie mam napisane ale napiszę jeszcze raz X16SZR to jest

> benzyna/gaz 1.6 na jednopunktowym wtrysku i 8V.

Gdzie masz napisany symbol silnika?

Chyba ślepne z wiekiem.........

Napisano
  • Autor

> w opisie masz OPEL ASTRA II 1.6i 8V

> to nie mówi jednoznacznie o modelu silnika

No masz kolego rację sorki. To rozumiem, że ten zawór jest niepotrzebny??? Skoro go można programem usunąć??? To na co on ma wpływ???

Napisano

W twoim silniku nie da się tego zrobić.........

Napisano

> No masz kolego rację sorki. To rozumiem, że ten zawór jest

> niepotrzebny??? Skoro go można programem usunąć??? To na co on

> ma wpływ???

u Ciebie z tego co wiem nie można programowo wyłączyć EGR-a

możesz zaślepić, ale to wiąże się z prawdopodobieństwem zapalania check controla idea.gif

Napisano
  • Autor

Pisałem, że gość mi zaślepił i 2 miesiące było w miarę. A teraz pali się na okrągło.

Napisano

Twój EGR nadaje się już tylko do wymiany, koszt ok 250-350zł, albo możesz jezdzic z palącym cie czekiem.

Napisano

Która to świeca niedomaga? Czy czasem nie 4-ta (licząc od rozrządu)?

Jakie masz hamulce z tyłu tarczo-bębnowe, czy czysto tarczowe (zacisk łapie za tarczę)?

Co do EGRa to nie zaszkodzi go ponownie "przeczyścić" może się zaciął ze starości. Jeśli to nie pomoże to tak jak napisał kolega 51cent. Jeśli kupisz nowy to od razu zaślep. Czysty zawór dłużej pochodzi.

Napisano
  • Autor

Świeca kolego to 2 licząc od rozrządu. Hamulce z tyłu tarczowe a gdzie ten EGR się znajduje i czy dam radę sam go wyczyścić???Dzięki

Napisano

> gdzie ten EGR się znajduje i czy dam radę sam go

> wyczyścić???

tu masz manual zaślepiania z podobnego silnika w astrze F klik

Napisano

> Która to świeca niedomaga? Czy czasem nie 4-ta (licząc od rozrządu)?

U mnie dokładnie tak jest. Co to?

Napisano

> W twoim silniku nie da się tego zrobić.........

A czt w 1,4 16V da się? (nie pamiętam jakie to oznaczenie) Ps. czy to mozliwe - bo nie wiem czy dobrze odczytalem - ze kod bledu wyskakuje przy uszkodzonym egr :1405

Napisano

> U mnie dokładnie tak jest. Co to?

Pewnie ssie lewe powietrze przez rurkę od serwo hamulców.

Napisano

> Pewnie ssie lewe powietrze przez rurkę od serwo hamulców.

Może to wyjaśniałoby nierówną pracę silnika i nierównomierne nabieranie prędkosci przy jednostajnym dodawaniu gazu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.