Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

marea JTD brak mocy c.d.

Featured Replies

Napisano

Witam po dłuższej nieobecności

Niestety w mojej prywatnej wojnie z brakiem mocy w Marei JTD na razie przegrywam i już jestem bliski kapitulacji.

Przypomnę temat:

marea 1,9 jtd (fabrycznie 105KM i 200 NM) jeździ jakby miała koło połowy tych wartości (v-max 150km/h, przyspieszenia żałosne, elastyczność na 4ce i 5tce praktycznie żadna, obleśne, głośne i wkurzające wibracje przy 2,5-3tys obr/min., objeżdża ją np. Fabia SDI)

Dodam że została kupiona w takim stanie (przez moją żonę), przebieg licznikowy 135tys (rzeczywisty ??????) troszkę kopci na czarno przy odpalaniu i przy mocniejszym nadepnięciu gazu, na wolnych obrotach (850 obr/min.) lekko niebieskawo gryząco dymi.

Pali nie za dużo ok 6-7 l/100km przy czym ok 2/3 jazdy przypada na miasto, oleju nie bierze w stopniu zauważalnym, turbina gwiżdze, ale niezbyt głośno, silnik odpala od pierwszego kopa.

Co było robione (oprócz rzeczy oczywistych: płyny, paski, filtry):

zmiana wtryskiwaczy (podobno, bo nie byłem przy tym)

sprawdzenie turbiny - pompuje jak trzeba

sprawdzona pompa paliwa - podobno dobra

zmieniony przepływomierz na fabrycznie nowy

sprawdzony EGR -jest OK

nie sprawdzałem katalizatora, ale jeżeli turbina pompuje prawidłowo to chyba nic nie powstrzymuje gazów wylotowych czyli wydech jest OK

W ostatni wtorek wróciłem od najbardziej znanego w okolicy fachowca od TD (mieszkam w Lublinie) który po dwukrotnym podejściu do sprawy poddał się i był przy tym na tyle przyzwoity że nie wziął kasy (chyba że w międzyczasie wymontował coś z pojazdu w ramach rekompensaty - ale za ręke go nie złapałem)

Poddał się i sugeruje że jest to jakaś sprawa z komputerem, ponieważ po kasowaniu błędów jeźdźi przez chwilę dobrze, a potem łapie permanentnie 2 błędy "nieprawdopodobny sygnał przepływomierza" i błąd zaworu EGR.

No i mam zagwozdkę - jutro sie mam umawiać z podobno najlepszym w moim regionie specem od elektroniki pojazdowej, i jak on nie pomoże to już nie mam pomysłu -

chyba że wycieczka do Warszawy........

Pliiiiz pomóżcie, bo w planach miałem jeszcze jakiś fajny wirusik ale przecież go nie zapuszczę na chory silnik.............

Napisano

a czy niebieski dym nie jest związany z padniętą uszczelką pod głowicą ??

skoro "wszystko" inne zostało (podobno) zrobione to to jedyne przychodzi mi do głowy hmm.gif

Napisano

Wybacz pytanie : ale nie lepiej jest podpiąć pod examiner?

Napisano

jak odepniesz przepływkę i pojeździsz to też ten błąd przepływki wyżuca czy nie??

jeśli tak to naprawdę z kompem możesz mieć cos skopane...

a ten niebieski dym jest na zimnym i gorącym silniku???

Napisano

Jest jedno wyjście : jedź do ASO FIAT, i daj im do naprawy. Nie będą mieli wyjścia jak ...naprawić. Takie jest moje zdanie

ok.gif

Powodzenia.

Napisano

Miałem takie same objawy w silniku 19 TD

Wszystcy podejrzewali przepływomier za był to taki mały elektrozawór na pompie

Jak bedziesz zainteresowany to poszukam co to było na schematach w programie Fiatowskim

W ASO kosztowało to 800zł ale kupiłem zamienni (po wielu poszukiwaniech) za 350 zł i chodzi do dziś bez problemu

Napisano

well... moze ten wymieniony przeplywomierz jest uszkodzony?

po odlaczeniu przeplywki wszystko bez zmian?

Napisano

Witaj

.. i ja mam to samo, przeplywka wymieniona i egr przeczyszczony. Mało tego jak jest bardzo gorąco z moca jest jeszcze gorzej. Przy tem. powietrza ok 18 stopni traci moc przy 3tys obrotów natomiast jak jest cieplej to juz po 2,5 tys.

W ASO chłopaki kombinuja i nie mogą znaleźć przyczyny. Może też być tak że ten nowy przepływomierz jest walnięty, bo podobno był w promocji.

Po 15.08.2005 mają jeszcze raz wszystko zbadać, zobaczymy co znajdą.

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli turbo jest sprawne a nadal brak mocy to prawdopodobnie przepływomierz. Najlepiej podmienić i sprawdzić. Jeżeli dalej jest to samo, trzeba sprawdzić układ zasilania ciśnienie na listwie, zawór wysokiego ciśnienia, wtryskiwacze i na końcu pompę - najlepiej analogowym manometrem. Najlepiej oddać do jakiegoś serwisu który zajmuje się dieslami. Znam przypadki kiedy ASO nie radziło sobie z niektórymi usterkami bo nie miało sprzętu do diesli i oddawali samochód do innego warszatu.

Pozdrawiam

Napisano

U mnie tez byla taka padaka - na forum poradzili odpiac przeplywke i jak reka odjąl, byc moze przeplywka po zmianie nie halo, moze nie ta wstawili co trzeba. Odpiac i dac po garach.

Powodzenia.

Napisano

witam. jestem nowym tutaj nabytkiem oraz posiadaczem Bravo 1.9 JTD. od czasu do czasu coś tam sobie kręcę pod maską, sporo już wiem... Jeżeli z elektroniką jest wporzo... trzeba sprawdzić szczelność przewodów dolotu powietrza do kolektora ssącego. być może któryś z elektrozaworów jest podłączony nie tak, gdyż zammieniłem kiedyś przewody, żeby zobaczyć co będzie i autko nie chciało jechać, a na tablicy zaraz wyskoczył mmi błąd. poza tym ważne jest, czy jest to wercja 105, czy 105 EOBD. Pozdrawiam.

Napisano

> ważne jest, czy jest to wercja 105, czy 105 EOBD. Pozdrawiam.

dla scisłości 105 nie bylo z EOBD

to byla wersja 100 KM !!! Inna turbina!

Napisano

> dla scisłości 105 nie bylo z EOBD

> to byla wersja 100 KM !!! Inna turbina!

tzn jak to jest?

ktora wersja jaka miala turbine itp itd

Napisano

> tzn jak to jest?

> ktora wersja jaka miala turbine itp itd

cf2 (105)- ze stala geomertia lopatek

cf3 (100, 110) - ze zmienna geometria lopatek

Napisano
  • Autor

No i w końcu jest lepiej!!!

Byłem w serwisie Fiata w Lubartowie i odkryli przyczynę problemów: przestawiony o 1 ząbek pasek rozrządu;

Zniknęły te wkurzające wibracje między 2,5 a 3 tys obrotów, samochód dobrze przyspiesza i ma dużo lepszą elastyczność.

w sobotę i niedzielę zrobiłem nim ponad 800 km z obciążeniem (5 osób+bagaż, ok 400kg) z średnią prędkością powyżej 100km/h i okazało się że spalanie wyniosło około 5,7l/100km

Już zacząłem być prawie z niego zadowolony, aż dzisiaj się okazało, że zepsuło się radio angryfire.gif

jak nie urok to sraczka, takie to są te nasze fiaty.........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.