Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra - udane modele silników

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie. Obecnie mam asterke kombi z kolteciem fabrycznym i 280 kkm na budziku. Na razie nie, ale nie wykluczone, ze moze kiedys trzeba bedzie zmienic.... to autko. Wiec moje pytanie jest takie, za udany uwaza sie model silnika z mojego podpisu i do tego dobry do gazu. W przypadku astry H i ewnet. G za jakim silnikiem nalezaloby sie rozgladac, zeby mozna bylo liczyc na takie samo zadowolenie z silnika jak z owego 1.6 z F-ki? Dodam, ze nie jestem zwolennikiem klekotow. Czy H tez byly fabrycznie gazowane?

Napisano

> Mam pytanie. Obecnie mam asterke kombi z kolteciem fabrycznym i 280

> kkm na budziku. Na razie nie, ale nie wykluczone, ze moze kiedys

> trzeba bedzie zmienic.... to autko. Wiec moje pytanie jest

> takie, za udany uwaza sie model silnika z mojego podpisu i do

> tego dobry do gazu. W przypadku astry H i ewnet. G za jakim

> silnikiem nalezaloby sie rozgladac, zeby mozna bylo liczyc na

> takie samo zadowolenie z silnika jak z owego 1.6 z F-ki? Dodam,

> ze nie jestem zwolennikiem klekotow. Czy H tez byly fabrycznie

> gazowane?

zapomnij o taniości w kolejnych modelach, odkąd samochody projektują księgowi a nie inżynierowie odtąd zaczęły sie problemy,

w Astrach G trwałe [jeżeli chodzi o przebieg do remontu] silniki benzynowe były te z oznaczeniem X na początku, X14XE, X16XEL, X16SZR, X18XE1, X20XEV, o ile problemy z 16 v były z braniem oleju to w większości przypadków można było sobie z tym poradzić wymieniając uszczelniacze zaworowe, jeżeli założyło się gaz- sekwencję to problemu nie było,

później [RM 2001] GM wprowadził silniki Z i tu już zaczęła się jazda z odchudzeniem pierścieni tłokowych [mały przebieg do remontu dołu silnika !], katalizatorami na kolektorze, elektroniczne pedały gazu i przepustnice itd, sprawa gazowania tych silników już jest trudniejsza ale jeżdżą, jeszcze później pozmieniali silniki na ZxxXEP i tu już w ogóle czasami nie wiadomo o sso chozzi z gazowaniem, ktoś tu na grupie pisał że w ASO mówili że XEP + gaz to niezależnie jaka instalka to będą problemy z dyskoteką kontrolek,

w Astrze H są już magistrale CAN i inne rzeczy które łatwiej napisać czego tam nie ma niż to co tam jest w tych autach, jak z gazowaniem Astry H? pewnie tak jak z A-G z silnikami XEP + problemy dodatkowe,

brat

Napisano

Zarówno G jak i H były fabrycznie gazowane. G również gazem ziemnym. Jeśli rozważałbym gazowanie H to tylko fabrycznie. Wtedy są jakieś szanse, że to się uda. Jak kolega wyżej wspomniał silniki w H to komputerki na kołach. Na razie brak jest możliwości diagnostyki ich we własnym zakresie (czyt. tanio). W G też był X16SZR i osobiście wolałbym jego niż Astrę H.

Napisano

Jeśli chodzi o gazowanie nowszych G (XEPy) i H to przy dobrze dobranej sekwencji nie powinno być porblemu jeśli chodzi o samo sterowanie dawką paliwa. Niestety, niektóre z tych nowszych silników (które?) nie mają samoczynnej regulacji luzów zaworowych. Nie mają też możliowści regulacji ręcznej, producent przewiduje tylko regulacje długością popychaczy - czyli kosztowna wymiana popychaczy "jakbyco". Oczywiście pewnie w przypadku zbyt małych luzów da się ciut taniej podszlifować trzonek zaworu albo popychacz, ale tak czy owak to kłopotliwe i kosztowne.

Te luzy zaworowe są ważne przy LPG, bo ze względu na większe obiciążenie termicze silniki pracujące na LPG mją tendencję do zmniejszania luzów zaworowych, i w przypadku braku samoregulacji lub zaniechania / braku regulacji jako czynności obsługowej łatwo o problemy z głowicą / zaworami....

A co do amatorksiej diagnostyki to przecież wszelkie interfejsy typu ABCOM i opelscannery są dostępne dopiero od mniej - więcej 2 lat... A nie wszystko / we wszystkich autach można wymigać. Pewnie i za jakiś niebardzo długi czas pojawią się i interfejsy pracujące z CANem...

Ale fakt faktem że H bym nie kupił wink.gif

Napisano

Benzyniaki Z18XER i Z16XEP mają regulację luzu zaworowego "manualną" przez zmianę długości popychacza.

A co do diagnostyki to cacy przy G (opelscaner), ale w H na razie z latania po CANie we własnym zakresie cieniutko.

Napisano

> Benzyniaki Z18XER i Z16XEP mają regulację luzu zaworowego "manualną"

> przez zmianę długości popychacza.

Tzn wymiana popychacza? smile.gif

> A co do diagnostyki to cacy przy G (opelscaner), ale w H na razie z

> latania po CANie we własnym zakresie cieniutko.

No to piszę właśnie.. Ale pewnie się z czasem coś pojawi co będzie z CANem współpracować.

Napisano

> Tzn wymiana popychacza?

Właśnie, fakt że drożej niż podkładka.

> No to piszę właśnie.. Ale pewnie się z czasem coś pojawi co będzie z

> CANem współpracować.

Wtedy się pomyśli o kupnie H. A kolega arekt niech zostanie na razie przy tym co ma wink.gif

Napisano
  • Autor

> Właśnie, fakt że drożej niż podkładka.

> Wtedy się pomyśli o kupnie H. A kolega arekt niech zostanie na razie

> przy tym co ma

Dzięki wszystkim za zabranie głosu. Pewnie, ze najlepiej zostac, ale nie wiem ile jeszcze moge sie kulac tym motorem 280 kkm i jestem przed ewent. decyzja co do lakiernika (wiadomo jak z F) i nie chcialbym niepotrzebnie wyrzucac pieniedzy. A tak to to autko mi jak najbardziej odpowiada. Chyba trzeba bedzie pomyslec o kupnie drugiego silnika na zapas smile.gif

Napisano

> nie wiem ile jeszcze moge sie kulac tym motorem 280 kkm

jeśli przebieg autentyczny a motor w przyzwoitym stanie

to jeszcze dłuuugo waytogo.gif

> i jestem

> przed ewent. decyzja co do lakiernika (wiadomo jak z F)

coś za coś hehe.gif

Napisano

> Zarówno G jak i H były fabrycznie gazowane. G również gazem ziemnym.

heh, tylko weź tu znajdź na rynku wtórnym astrę z silnikiem Z16YNG [ fabryczny gaz ziemny] który jest praktycznie cały inny od Z16cośtam,

brat

Napisano

ciezko tu porownywac astre G do H to tak samo jak F do G

astra H to juz znacznie wiekszy wydatek

Proponuje pozostanie przy tym silniczku x16szr bo jest wdzieczny i niezawodny ,wystarczy zmienic bude na g zlosnik.gif

te silniki byly montowane w G do 2000 chyba a moze i dalej

Sam mysle o zmianie auta rodzina sie powieksza i kombi bylo by fajnym rozwizaniem chodzi mi po glowie cos z VW golf albo bora ale jakos nie chce mi sie bawic w sprzedawanie i kupowanie,wiadomo ciezko sprzedac a kupic grata jeszcze latwiej a tu wiem co mam zero problemow praktycznie przez dobry rok uzytkowania

Napisano

> te silniki byly montowane w G do 2000 chyba a moze i dalej

Dokładnie od 02.1998r do 09.2000r

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.