Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kiedy wymiana plynu hamulcowego i chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Właśnie dzisiaj dzwoniłem do ASO w sprawie przeglądu po 80kkm/4latach użytkowania i cena zwaliła mnie z nóg. Przegląd w Ganinex Pszczyna - 450 zł przegląd + 110 zł wymiana płynu hamulcowego + 110 zł wymiana płynu chłodzącego = 670 zł. icon_eek.gif Z kolei w AutoAlex Kozy - 350 zł przegląd i w zależności od stopnia zużycia płynów ich wymiana (kolejno 80 i 70 zł). Taniej, ale czy znaczy lepiej. Na jakiej zasadzie ustalają stopień zużycia płynów. Co prawda nie mam jeszcze przejechanych 80 kkm tylko 48kkm i wymiana płynów jest zbyteczna. A moze nie? Może ze względu na wiek (4 lata) płyny trzeba wymienić? Mam mętlik w głowie. Kolejne pytanie: jeśli wymiana okaże się wskazana to chyba jednak wymienić samemu a resztę w ASO* lub u przysłowiowego pana Henia. I tu nasuwa się kolejne pytanie: o ile wymiana płynu chłodniczego samemu, dla takiego laika motoryzacyjnego jak ja ,jest jeszcze wyobrażalna (choć wszystkie wskazówki mile widziane) to wymiana własnoręczna płynu hamulcowego wydaje się być poważniejszym przedsięwzięciem. Czyż nie?

Nawiasem uzupełnienia: ceny przeglądu dla Pandy 1.1, bez klimy, bez gazu.

* kwestię tego czy lepiej przegląd po skończonej gwarancji robić lepiej u pana Henia czy w ASO pozostawiam na inną dyskusję - ja, na przykład, nie mam zaufanego pana Henia, a wszyscy sprawdzani przeze mnie mechanicy nie budzili mojego zaufania.

Napisano

Rozumiem , że robisz przegląd 80kkm przy 48kkm ze względu na wiek (4 lata). Jeżeli tak to najwyższy czas na wymianę płynów (jeżeli nie było to robione) - płyn hamulcowy co 2 lata; chłodzący w zależności od zużycia mi aso robiło na przeglądzie 60kkm. Co do samodzielnych wymian, nawet oleju, to nie chce ci nic sugerować, ale jeżeli jesteś lajkonikiem to na pewno lepiej zrobi ci to "pan Henio" niż ty sam. Poza tym, wiesz co zrobić ze zużytymi płynami?

Napisano

. Poza tym, wiesz co zrobić ze zużytymi

> płynami?

zurzyte płyny klasycznie do studzienki poco se kłopoty robic i jezdzic z oddawaniem

Napisano

> . Poza tym, wiesz co zrobić ze zużytymi

> zurzyte płyny klasycznie do studzienki poco se kłopoty robic i

> jezdzic z oddawaniem

ok.gif do kwiatkow ...

sick.gif

Napisano

> . Poza tym, wiesz co zrobić ze zużytymi

> zurzyte płyny klasycznie do studzienki poco se kłopoty robic i

> jezdzic z oddawaniem

Lepiej do rzeki fajne kolorki będa czerwona.gif

Napisano

CS FAP w BB: przegląd gwarancyjny ok 70 zł - wbicie pieczątki, wymiana oleju i filtra 16 zł + olej i filtr, wymiana płynu ham 30 zł + płyn, wymiana płynu chłodniczego 10 zł + płyn.

Płyny, oleje, filtry sobie możesz sam przywieść.

Minusem jest to, że trzeba sie umówić, najczęściej tydzień wcześniej, a do tego czasem to troche trwa.

Wymiany płynu ham i chłodniczego powinno sie robić co 2 lata lub 60 tys km

Napisano

Hamulcowy max. po 2 latach, chlodzacy max. po 3 latach. Pomiary w aso mozna sobie wsadzic, bo okreslaja tylko temp. krzepniecia. A to ze ihibitory korozji po 3 latach przestaja dzialac to nikt slowkiem nie pisnie. Potem aso ma przeciez robote, czyz nie? Reklamy ze chlodzacego w ogole sie nie wymienia to tez tylko bajka dla laikow motoryzacyjnych i jest to chwyt marketingowy. To samo ze skrzynia biegow 30.GIF

Napisano

> Hamulcowy max. po 2 latach, chlodzacy max. po 3 latach. Pomiary w aso

> mozna sobie wsadzic, bo okreslaja tylko temp. krzepniecia. A to

> ze ihibitory korozji po 3 latach przestaja dzialac to nikt

> slowkiem nie pisnie. Potem aso ma przeciez robote, czyz nie?

> Reklamy ze chlodzacego w ogole sie nie wymienia to tez tylko

> bajka dla laikow motoryzacyjnych i jest to chwyt marketingowy.

> To samo ze skrzynia biegow

ee tam bzdety w moim kropku od nowości nie wymieniałem płynu hamulcowego, a minęło to już mu 7 lat

Napisano

Przyjedz do mnie do Kotliny Kłodzkiej i pojezdzij po gorkach. Na trzecim dohamowaniu do zakretu z gorki bedziesz wiedzial o czym mowie hehe.gif

Napisano

> To samo ze skrzynia biegow

Rozwiń temat... olej w skrzyni?

Napisano

Olej w skrzyni biegow wymiana co 60kkm lub co 5 lat.

No i nalezy sprawdzac poziom co rok

Napisano

> Rozwiń temat... olej w skrzyni?

szkoły są 2:

- wymieniać olej w skrzyni (jedni mówią o 60 tys km, inni o 100 kkm)

- nigdy nie wymieniać oleju w skrzyni

Ja uważam, ze powinno sie wymieniać olej w skrzyni powiedzmy max co 100 kkm bo z czasem każdy olej traci swoje właściwości smarne.

Ale jak ktoś sie decyduje na wymianę oleju to tylko i wyłącznie na fiatowski olej czyli tutella.

Napisano

> Ale jak ktoś sie decyduje na wymianę oleju to tylko i wyłącznie na

> fiatowski olej czyli tutella.

Oj. teraz to się zacznie... zlosnik.gif

Ale żeby nie było jestem za wymiana, gdyż utrata właściwości to jedno a druga sprawa to zawiesina, która tworzy się ze ścieranych synchronizatorow i innych elementów współpracujących ze sobą!

Taka zawiesina złożona z mikroskopijnych opiłków metalu na pewno nie dziala konserwująco na mechanizmy skrzyni biegów!

Jeśli chodzi o markę oleju to tu nie mam zdania, myślę, ze w obecnych czasach każdy tzw. "markowy" jest dobry! Sądzę, ze czołowi producenci nie mogą sobie pozwolic na wyprodukowanie bubla bo konkurencja by na nich suchej nitki nie pozostawila!

Napisano

> Oj. teraz to się zacznie...

Nie zaczęło sie na razie zlosnik.gifhmm.gif

> Jeśli chodzi o markę oleju to tu nie mam zdania, myślę, ze w obecnych

> czasach każdy tzw. "markowy" jest dobry! Sądzę, ze czołowi

> producenci nie mogą sobie pozwolic na wyprodukowanie bubla bo

> konkurencja by na nich suchej nitki nie pozostawila!

ja się z Tobą zgadzam, ale fiatowskie skrzynie, a w szczególności C514 jest dość dziwnym elementem i doświadczenie wskazuje, że jednak najbardziej lubi Fiatowski olej. Nie twierdze, że inne są złe... po prostu tak jakoś wychodzi, że do fiatowskiej skrzyni winno sie lać fiatowski olej zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No to jeszcze jedna kwestia. Czy na coś powinienem uważać wymieniając płyn chłodzący? Czy tylko odkręcam kurek spuszczam stary płyn, wlewam nowy i po sprawie? Gdzie ten kurek jest do spuszczania? Rozumiem że wymiana płynu hamulcowego to jest trochę trudniej bo trzeba odpowietrzać hamulce, więc to zlecę panu Heniowi (przysłowiowemu).

Napisano

Wymiana plynu chlodzacego w pandzie to czasem utrapienie nawet dla aso. Jesli sie nie ma pojecia to lepiej nie zaczynac bo moze poleciec UPG i bedzie bida.

Wymiana plynu hamulcowego to proste tak samo jak w maluchu.

Wystarczy poczytac w ksiazeczce - jezdze 126p.

Teraz nie ma takich ksiazek a powinny byc.

Chyba wiadomo dlaczego, zeby aso zarobilo.

Pomimo tego ze dzisiejsze auta wydaja sie byc skomplikowane, to wiele podstawowych czynnosci odbywa sie tak samo jak 20 lat temu ( wymiana klockow, tarcz,bebnow, plynu hamulcowego, chlodzacego - sa male niuanse, sprzegla itd,).

Napisano
  • Autor

> Wymiana plynu chlodzacego w pandzie to czasem utrapienie nawet dla

> aso. Jesli sie nie ma pojecia to lepiej nie zaczynac bo moze

> poleciec UPG i bedzie bida.

> Wymiana plynu hamulcowego to proste tak samo jak w maluchu.

Czy wymiana płynu w chłodnicy to naprawdę taka filozofia? Myślałem, że właśnie wymiana plynu hamulcowego byłaby trudniejsza - czy naprawdę muszę placić w ASO 110 zł za wymianę płynu chłodzącego i 110 zł za wymianę płynu hamulcowego?

Napisano

Trzeba m.in. odpowietrzyc układ .

Zapytaj w jakims norauto albo u znajomego mechanika...

Ja tez bym musial... frown.gif

Napisano

Dla mnie nie ma zadnej filozofii, ale nie wszyscy musza sie znac na wszystkim, wiec dla mnie ktos kto nie wie jak wymienic plyn chlodzacy nie jest wcale glupszy ode mnie. Poprostu trzeba miec wiedze i doswiadczenie, jak w kazdej specjalnosci. Ceny w ASO sa wrecz skandaliczne, bo oni nie wymieniaja plynu hamulcowego w sposob " na piechote" tylo maja urzadzonka podcisnieniowe.Wymiana plynu hamulcowego w ten sposob trwa okolo 10 min a auto zwykle stoi pol dnia!!! i licza np. 2 godz roboty!!! Nie rozumie tej polityki - czesci oryginalne w aso niemal 2 razy drozsze niz w innym sklepie te same czesci na zamowienie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.