Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos i autogaz

Featured Replies

Napisano

Jaką sekwencyjna instalację gazowa polecacie do lanosa 1.5 SE?

Napisano

> Jaką sekwencyjna instalację gazowa polecacie do lanosa 1.5 SE?

Ja dzisiaj umówiłem sie na zamontowanie podtlenku LPG ,wybrałem STAG 300-4,z reduktorem Zavioli,butla w koło 41l,wtryskiwacze RAIL(chciałem inne ale narazie bedą takie).

Czas oczekiwania na zamontowanie 1 miesiąc icon_eek.gif(Białystok)

Napisano

> Ja dzisiaj umówiłem sie na zamontowanie podtlenku LPG ,wybrałem STAG

> 300-4,z reduktorem Zavioli,butla w koło 41l,wtryskiwacze

> RAIL(chciałem inne ale narazie bedą takie).

> Czas oczekiwania na zamontowanie 1 miesiąc (Białystok)

Ile to kosztuje??

Napisano

> Ile to kosztuje??

Cala instalacja bedzie mnie kosztowała 2500

Napisano

> Cala instalacja bedzie mnie kosztowała 2500

Jakie sa zalety takiej instalacji? Ja jeżdżę na II gen już prawie 5 latek. Zuzycie LPG mniejsze? Czy coś innego?

Napisano

> Jakie sa zalety takiej instalacji? Ja jeżdżę na II gen już prawie 5

> latek. Zuzycie LPG mniejsze? Czy coś innego?

+ zużycie gazu 5-10% wyższe niż noPB (niektórzy twierdzą że takie same)

+ brak spadku mocy w porównaniu do noPB

+ brak "strzałów"

Napisano

> + brak spadku mocy w porównaniu do noPB

ok

> + brak "strzałów"

ok

> + zużycie gazu 5-10% wyższe niż noPB (niektórzy twierdzą że takie

> same)

hmm.gif ja słyszałem ze sekwencja generalnie to pali 15-20 % wiecej gazu niz Pb no ale to moze w moim przypadku

Napisano

> Jakie sa zalety takiej instalacji? Ja jeżdżę na II gen już prawie 5

> latek. Zuzycie LPG mniejsze? Czy coś innego?

W moim przypadku zadecydowało to że samochodem na co dzień do pracy dojezdza żona i zależy mi na bezproblemowej obsłudze,a sekwencja daje większe nadzieje na takie zachowania niz II generacja Lpg,a róznica w cenie jest niewielka.

Napisano

> ja słyszałem ze sekwencja generalnie to pali 15-20 % wiecej gazu

> niz Pb no ale to moze w moim przypadku

Mam kolegę z Punto II 16V z sekwencją Stag 300 i faktycznie u niego zużycie od początku było dużo większe niż przewidują normy. Męczył instalatorów w czasie gwarancji z 5 razy, że za dużo pali. Zmieniali program, resetowali, litrażowali, aż po którymś razie auto zaczęło palić z 1,5l/100km LPG mniej. Teraz w trasie ma 7l/100km i to go zadowala.

Napisano

> Mam kolegę z Punto II 16V z sekwencją Stag 300 i faktycznie u niego

> zużycie od początku było dużo większe niż przewidują normy.

> Męczył instalatorów w czasie gwarancji z 5 razy, że za dużo

> pali. Zmieniali program, resetowali, litrażowali, aż po którymś

> razie auto zaczęło palić z 1,5l/100km LPG mniej. Teraz w trasie

> ma 7l/100km i to go zadowala.

hmm.gif 7l/100km LPG w trasie mnie tez zadowala bo mi tyle własnie pali, ale benzyny to on powinien palic 5,5 a to nie miesci sie w tym co napisałeś 5-10% wiecej LPG niz Pb, dlatego takie małe granice mnie zdziwiły, to tyle

Napisano

> 7l/100km LPG w trasie mnie tez zadowala bo mi tyle własnie pali,

> ale benzyny to on powinien palic 5,5 a to nie miesci sie w tym

> co napisałeś 5-10% wiecej LPG niz Pb, dlatego takie małe granice

> mnie zdziwiły, to tyle

No dobra ..., nie mam sekwencji tylko II gen. i w zaparte nie będę szedł. Opieram się na opiniach kolegów, a te jak wiadomo często opierają się na pobożnych życzeniach, a nie na faktycznym zużyciu LPG. 20.GIFwink.gif

Napisano

> No dobra ..., nie mam sekwencji tylko II gen. i w zaparte nie będę

> szedł. Opieram się na opiniach kolegów, a te jak wiadomo często

> opierają się na pobożnych życzeniach, a nie na faktycznym

> zużyciu LPG.

jak ja rozmaiwam o spalaniu z moimi kolegami to niektórym mam wrazenie ze przybywa w baku grinser006.gif

A tak na marginesie mi sie tez spalanie nie zmniejszy jak udowodnie swoja racje zlosnik.gif

20.GIF

Napisano

> No dobra ..., nie mam sekwencji tylko II gen. i w zaparte nie będę szedł. Opieram się na opiniach kolegów, a te jak wiadomo często opierają się na pobożnych życzeniach, a nie na faktycznym zużyciu LPG.

Co do spalania LPG II i IV generacji to trzeba nadmienić, że w przypadku II gen. można odpalać na LPG, a i po odpaleniu na benzynie i szybkim przełączeniu na LPG żadnych negatywnych skutków nie ma. W przypadku IV gen. odpalanie jest bardzo utrudnione, a czasmi wręcz niemożliwe, a i płyn chłodzacy musi odpowiednią temperaturę, bo inaczej dzieją się rózne jaja.

W przyapdku instalacji II gen. pali więcej LPG i trochę benzyny, a w IV gen. pali więcej banzyny - stąd zużycie gazu mniejsze smile.gif

Napisano

> IV gen. pali więcej banzyny - stąd zużycie gazu mniejsze

Oczywista oczywistośc jak mawiał klasyk Jarek,ale nie ma nic za darmo,oszczedzasz benzyne kosztem krótszej zywotnosci parownika,praca LPG przy nie rozgrzanym silniku napewno korzysta nie jest oslabiony.gif

Moim zdaniem dobre rozwiazanie tylko w sytuacjach awaryjnych,lub na krótka mete,jezeli nie masz zamiaru długo korzystac z pojazdu

Napisano

> Oczywista oczywistośc jak mawiał klasyk Jarek,ale nie ma nic za

> darmo,oszczedzasz benzyne kosztem krótszej zywotnosci

> parownika,praca LPG przy nie rozgrzanym silniku napewno korzysta

> nie jest

Dla mnie to urban legend. Najczęściej robię trasy po ok. 20km i odpalam od razu na LPG (znaczy nie znalazłem sposobu, żeby całkiem od razu, bo kilka senund pracuje na benzynie o czym kilkakrotnie przekonałem sję jak wyjeździłem benzynkę do ostatniej kropli - bo wtedy kilka sekund muszę kręcić rozrusznikiem). Gdybym czekał aż silnik się nagrzeje ponad 10% jeździłbym na benzynie. W tej chwili mam na parowniku nalatane 70K km i żyje. Gdybym z tego 7k km przejchał na benzynie kosztowałoby to więcej niż kosztuje nowy parownik. A odpalałem (też się zdziwiłem, że bez problemu) przy kilkunast czy nawet ponad 20* mrozach.

7K na benzynie kosztowałoby mnie ok. 2500PLN a na gazie ok 1500. Więc 1000 PLN w kieszeni - wystarczy na parownik spokojnie (wierzę, że może to przyspieszać jego starzenie).

Nie wiem za to jak może to wpływać na silnik. No, może na wtryski, ale to nawet na czyszczenie albo i wymianę wystarczy z oszczędności (a i to nie zauważyłem i wątpię, żeby miało znaczenie przy jakiej temperaturze jeżdżę - raczej jak dużo na benzynie).

Napisano

> Moim zdaniem dobre rozwiazanie tylko w sytuacjach awaryjnych,lub na krótka mete,jezeli nie masz zamiaru długo korzystac z pojazdu

A co może się uszkodzić w samochodzie jak odpalasz na gazie?

Poza tym odpalanie na gazie nie powowduje zmywania filmu olejowego, więc jest zdrowsze dla silnika ...

Na gazie odpalam prawie zawsze, w poprzednim BXie nawet przy -17°C od pierwszego razu, ale reduktor był pneumatyczny a nie elektroniczny, teraz muszę chwilkę kręcić.

Membrany kosztuję 60zł a i tak co 2 lata trzeba wymienić płyn w układzie chłodzenia, to przy okazji wymianię membrany ...

Jest jeszcze jeden aspekt - BLOS - wydaje mi się, że BLOS jest mniej wrażliwy na twardnienie membran, więc mogą dłużej pojeździć ...

Co do wtrysków, to lepiej od czasu do czasu pojeździć na benzynie przy rozgrzanym silniku niż tylko odpalać na benzynie.

Napisano

> Dla mnie to urban legend.....

podaj mi prosże pełną konfigurację twojej instalki bo ja tez taka chcę zlosnik.gif. będę zakłądał w najbliżym czasie i taka eksploatacja jak u ciebie mi się podoba ok.gif

Napisano

> Dla mnie to urban legend. Najczęściej robię trasy po ok. 20km i

> odpalam od razu na LPG (znaczy nie znalazłem sposobu, żeby

> całkiem od razu, bo kilka senund pracuje na benzynie o czym

> kilkakrotnie przekonałem sję jak wyjeździłem benzynkę do

> ostatniej kropli - bo wtedy kilka sekund muszę kręcić

> rozrusznikiem).

zgadzam się w 100% - w lanim mam zwykłą instalkę bez czujnika temperatury. wyjezdzam z garazu na noPB, noga w podłogę i jadę na LPG. lato, zima, bez różnicy.

W nubie mam z czujnikiem na 15st. fachmani nie chcieli mi przestawić na mniej niż 25, bo nie będzie jeżdzić, strzelać, itp. oczywiście, bo poco mieli by się bawić w pracyzyjniejszą regulację parownika.

I niestety zastanawiam się czy w ogóle nie wywalić tego czujnika, bo koszt benzyny dawno przerósł wartość ze trzech parowników.

miałem kiedyś poldka, tam w zasadzie odpalałem nawet na gazie (bo gażnikowiec - trzebaby gasić na benie albo kręcić), przez kilka lat i 100 tysiów nić nie robiłem z parownikiem, a potem poszedł do zyda.

Napisano

> zgadzam się w 100% - w lanim mam zwykłą instalkę bez czujnika

> temperatury. wyjezdzam z garazu na noPB, noga w podłogę i jadę

> na LPG. lato, zima, bez różnicy.

Też byłem taki oszczędny kilka lat temu, też w lanosie przy II generacji, ale się trochę z tą oszczędnością przeliczyłem.....

auto nie chciało jeździć na benzynie, przy zimnym silniku to był koszmar, po rozgrzaniu troszę lepiej. Dopiero gdy zacząłem przjeżdżać kilka kilometrów dziennie na benzynie wszystko wróciło do normy. Raz w miesiącu staram się ponadto wyjeździć bak NoPB.

Napisano

> Raz w miesiącu staram się ponadto wyjeździć

> bak NoPB.

jak ja bym miał wyjeżdzać bak w miesiącu to by mi ten gaz bokiem wyszedł. przez 3 lata jeżdżąc na gazie własciwie mam już lanosa gratis. jakoś przeboleje jak przestanie jeżdzić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.