Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagazowana Siena nie pali

Featured Replies

Napisano

na wstepie sorka ze zakladam nowy temat ale cos szukajka nie dziala.

mianowicie rozchodzi sie o to ze moja hiena odmowila posluszenstwa (samochod jezdzi na samym gazie, nie bede sie rozpisywal dlaczego nie na bezynie bo trwalo by to zbyt dlugo)

objaw jest taki: krece kluczem, wełta wełta, zaskoczy na jakies pol sekundy i od razu gaśnie. za kazdym razem to samo.

zmieilem swiece bo stare byly upalone, ale dalej to samo. co moze byc przyczyna? gdzie szukac usterki?

ps. siena 1.6 1998r

Napisano

Cześć ja mam taki sam sprzęt i miałem już kilka podobnych przejść z gazem beznyną itp... tak jak to jest w naszych niezawodnych autkach :-). musisz sprawdzić czy do parownika dochodzi gaz wyczyścić filtr gazu, sprawdzić cewkę itp... więć najlepiej oddaj go do jakiegoś dobrego mechanika taniej cię to wyniesie niż samotne grzebanie.

Napisano

nie zwalaj winy na "niezawodnosc" sien bo raczej gaz do nich nie byl fabrycznie montowany

Napisano
  • Autor

mysle ze gaz dochodzi do parownika, bo zmienilem filterek.

ale zauwazylem dziwna rzecz (chyba dziwna) iskra z przewodow WN jest jakas taka czerwona a powinna byc chyba bardziej niebieska?czy sie myle?

Napisano

> (samochod jezdzi na samym gazie, nie bede sie rozpisywal

> dlaczego nie na bezynie bo trwalo by to zbyt dlugo)

czyli mam rozumieć, że odpalasz auto na LPG czy na noPb?

> objaw jest taki: krece kluczem, wełta wełta, zaskoczy na jakies pol

> sekundy i od razu gaśnie. za kazdym razem to samo.

> zmieilem swiece bo stare byly upalone, ale dalej to samo. co moze byc

> przyczyna? gdzie szukac usterki?

> ps. siena 1.6 1998r

po pierwsze odłącz kleme "-" od akumulatora na jakieś 15 min. aby skasować autoadaptację kompa benzyny a następnie podłącz ją spowrotem i dobrze byłoby (jeśli się da) odpalić go na benzynie aby pochodził na luzie do załączenia się wentylatora chłodnicy - wtedy powinno poprawić się odpalanie auta

jak to nie pomoże

to prawdopodobnie Sienka dostaje zbyt bogatą mieszankę gaz-powietrze i się dusi - trzeba wtedy ustawić kompa od gazu u gazownika lub jeśli masz sprzet i troche praktyki to samemu

może być także problem z przepuszczającym elektrozaworem gazu i wtedy podczas postoju Sieny gaz zbiera się w kolektorze dolotowym i podczas odpalania właśnie są takie klocki - wtedy trzeba przeczyścić ten elektrozawór lub go wymienić jeśli czysczenie nic nie da

mam nadzieję że wyjaśniłem nieco problem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

auto odpalam na samym gazie bo benzyny nawet grama nie ma.

jak jest benzyna to wtedy samochod na prawde ciezko jest odpalic a jak juz odpalal to z rury szedl czarny dym i sadza (rozjezdzal sie komputer) dlatego wlasnie jezdze na samiuskim gazie

z klema nie daje rezultuatu, bo jak podlaczylem ladowanie akumulatora to zdjelem kleme minusowa i tez nic nie dalo.

z ta mieszanka tez chyba nie tak do konca, bo z tego co zauwazylem, jak juz w koncu sie go uda odpalic, chwile pochodzi i sie nagrzeje to pozniej juz pali normalnie

czujnik temp od gazu nie ma tu nic do rzeczy to gazowniki jakis czas temu zrobili obejscie aby pomijalo go.

z tym gazem w kolektorze dolotowym to tez nie jestem pewien czy to jest to, bo dla pewnosci tez spuszczalem caly gaz z przewodu (srubka przy wlocie do filtra)

moze masz jeszcze jakies propozycje? smile.gif

Napisano

powodzenia w zatarciu pompy paliwa i zapieczenia wtryskow smile.gif

Napisano
  • Autor

wtryski i pompa na pewno juz padly ale nie o to biega.

ja pytalem jaka moze byc przyczyna

Napisano

> auto odpalam na samym gazie bo benzyny nawet grama nie ma.

hahaha.gifklnie.gif

Napisano

> wtryski i pompa na pewno juz padly ale nie o to biega.

> ja pytalem jaka moze byc przyczyna

proponuje sie przeniesc na kacik gazownikow i zapytac ok.gif

Napisano

> ja pytalem jaka moze byc przyczyna

tak sobie czytam te Twoje posty

zmieilem swiece bo stare byly upalone

iskra z przewodow WN jest jakas taka czerwona a powinna byc chyba bardziej niebieska

auto odpalam na samym gazie bo benzyny nawet grama nie ma jak jest benzyna to wtedy samochod na prawde ciezko jest odpalic a jak juz odpalal to z rury szedl czarny dym i sadza (rozjezdzal sie komputer)

wtryski i pompa na pewno juz padly ale nie o to biega

i tak sobie mysle, że on jest ogólnie w takim stanie technicznym, że ma już poprostu dość grinser006.gif

pamiętaj, że komp od benzyny steruje nie tylko wtryskiem paliwa, ale i zapłonem, więc jesli go sp...lisz to na gazie tez nie pojedziesz

Napisano

> auto odpalam na samym gazie bo benzyny nawet grama nie ma.

> jak jest benzyna to wtedy samochod na prawde ciezko jest odpalic a

> jak juz odpalal to z rury szedl czarny dym i sadza (rozjezdzal

> sie komputer) dlatego wlasnie jezdze na samiuskim gazie

> z klema nie daje rezultuatu, bo jak podlaczylem ladowanie akumulatora

> to zdjelem kleme minusowa i tez nic nie dalo.

> z ta mieszanka tez chyba nie tak do konca, bo z tego co zauwazylem,

> jak juz w koncu sie go uda odpalic, chwile pochodzi i sie

> nagrzeje to pozniej juz pali normalnie

> czujnik temp od gazu nie ma tu nic do rzeczy to gazowniki jakis czas

> temu zrobili obejscie aby pomijalo go.

no to nieźli z nich magicy - skoro nie masz czujnika temp a raczej jego sygnału i odpalasz na LPG to dziwie się jak to auto w ogóle daje się odpalić - w tym momencie jeśli odpalisz zimny silnik na gazie to jak zimny płyn chłodniczy podgrzeje parownik aby gaz przeszedł w fazę lotną aby został całkowicie spalony - poza tym zamarza wtedy parownik od zimnego LPG i dlatego nie powinno się odpalać auta na LPG a przełączać na LPG po uzyskaniu odpowiedniej temp. silnika ok. 35*C hmm.gif

co do czarnego dymu to na bank albo zła emulacja sondy lambda albo w ogóle sonda powiedziała banana-wave.gif

wydaje mi się że najlepiej podjechać do porządnego gaziarza coby sprawdził sondę i jej emulację o ile takową to auto posiada

a co do braku jazdy na noPB to już userzy się wypowiedzieli - nic dodać nic ująć palacz.gif

Napisano
  • Autor

bylem kiedys u szpeca ktory wpinal siene pod kompa i stwierdzil ze sonda jest dobra ale kompo samoczynnie sie rozjedza. zaproponowal mi wtedy aby zostawil mu samochod na dobe i zabulil 250 zeta a ustawi go na sztywno.

a ze nie mialem wtedy kasy (sama wizyta, 5 minut roboty i tak skasowal 100zeta) ani jak go zostawic bo gosc ma warsztat 60 km ode mnie to nic nie moglem zdzialac.

w zime samochod tzrymam w ogrzewanym garazu wiec nie taki problem z tym.

a problem z odpalaniem juz rozwiazalem (przynajmniej narazie)

zmienilem klemy bo byly w kiepskim stanie i bezpiecznik od gazu no i jak narazie lata i pali na dotyk

Napisano

> bylem kiedys u szpeca ktory wpinal siene pod kompa i stwierdzil ze

> sonda jest dobra ale kompo samoczynnie sie rozjedza.

nie wiem czy masz emulator sondy czy też nie bo nie określiłeś jeszcze której generacji masz instalkę gazu w aucie, ale jeżeli masz emulator sondy lambda (a przy tym silniku powinieneś go mieć - chyba że emulację sondy dokonuje sam komp od gazu) to za rozjeżdżanie się parametrów autoadaptacji kompa benzyny odpowiada w 90% przypadków właśnie zła emulacja sondy lambda (jest źle ustawiona przez gaziarza) ok.gif

> zaproponowal mi wtedy aby zostawil mu samochod na dobe i zabulil

> 250 zeta a ustawi go na sztywno.

na sztywno to on sobie może ustawić co innego zlosnik.gif

co do kompa benzyny to po to on istnieje aby regulować składem podawanej mieszanki na podstawie wskazań czujników parametrów takich jak np temp. mieszanki gaz-powietrze w kolektorze dolotowym

> w zime samochod tzrymam w ogrzewanym garazu wiec nie taki problem z

> tym.

tyle że od niedostatecznie ogrzanego a wręcz zamarzniętego podczas odpalania auta parownika i tym samym niskiej temp. mieszanki gaz-powietrze w kompie zapisują się nieprawdziwe wartości parametrów mieszanki - tzn. wartości które normalnie nie powinny mieć miejsca i to może też wpływać i raczej wpływa na rozjeżdżanie się autoadaptacji hmm.gif

> a problem z odpalaniem juz rozwiazalem (przynajmniej narazie)

> zmienilem klemy bo byly w kiepskim stanie i bezpiecznik od gazu no i

> jak narazie lata i pali na dotyk

myślę, że to tylko do czasu - problem może powrócić oslabiony.gif niestety - czego oczywiście nie życzę ok.gif

Napisano
  • Autor

narazie testuje 2 dzien i za kazdym razem odpala.

musze jeszcze dobrac sie do jednej rzeczy ale troche boje, bo nie wiem czy zloze to spowrotem.

mianowicie mam na mysli wtyczke przy cewce biegnaca od akumulatora.

ma jakies luzy i jak sie troche opusci to nie daje pradu na cewke,

tyle ze ta wtyczka jest troche dziwna bo chyba z jakas blaszka, czy czymsc.

jak mowicie, nie bedzie problemu ze zlozeniem jej spowrotem?

Napisano

> mianowicie mam na mysli wtyczke przy cewce biegnaca od akumulatora.

> ma jakies luzy i jak sie troche opusci to nie daje pradu na cewke,

> tyle ze ta wtyczka jest troche dziwna bo chyba z jakas blaszka, czy

> czymsc.

nie powinieneś tam mieć luzów lub jeśli już to minimalne, co do wtyczki to jak wiele innych w tym aucie posiada taką zapinkę z drutu i w miejscu gdzie jest wycięcie w plastiku wtyczki należy nadusić ten drut (zapinkę) śrubokrętem i jednocześnie ciągnąć wtyczkę aby móc ją odłączyć zlosnik.gif ta zapinka to jest zabezpieczenie przed samoczynnym odłączeniem się wtyczki od cewki w czasie jazdy old.gif tylko wduś zapinkę a nie ciągnij czasem bo możesz ją wyrwać ok.gif

a i jeszcze jedno zanim zaczniesz przy niej grzebać to wyciągnij kluczyk ze stacyjki lub najlepiej odłącz kleme "-" od akumulatora

co do samej wtyczki to ma 3 piny środkowy to +12 od przekaźnika podwójnego a 2 zewnętrzne piny to sterowanie masą "-" z ECU ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.