Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie , zasilanie, alternator, prądy - Astra F

Featured Replies

Napisano

Witam.

Kolejny krok przede mną...zrobić porządek z zasilaniem.

Wymieniłem akumulator na Centre Future 55Ah, mój alternator to BOSCH 14V 55A i pytanko, czy taki wystarczy do tego aku, czy wypadałoby zmienić na mocniejszy?

2: stabilizator napięcia... czy wystarczy mi do wymiany w mojej asterce wiedza z książki Etzold'a ?

Jeszcze nie wiem jaki mam, ale coś wydaje mi się że 14V, czy dobrze myślę że polepszę układ dając 14,5V ?

(obecnie nie jestem zadowolony z ładowania, mieści się ledwo co w normie, w tym niższym pułapie, a że regulator drogi nie jest, wymieniłbym go a przy okazji szczotki, i diody chcę sprawdzić profilaktycznie)

Napisano
  • Autor

> CZYTAJ

> Pozdroofka

Dzięki:D jutro robotka, jedno pytanko tylko, regulator napięcia 14V czy mogę 14.5V żeby mieć mocniejsze ładowanie? (w karcie gwar. Centry mam napisane że muszę mieć 13,9 -14.5V) a w rzeczywistości u mnie max jest 14.4V, przy zerowym obciążeniu, jak włączę nawiew i lampy, spada do 13,5V, przeglądy kabelków już mam za sobą, jutro wezmę się za samego altka, tylko nie wiem , czy kupić regulator 14,5, czy lepiej nie.. ?

I czy mój altek 55A nie jest za słaby do aku 55Ah?

I wielkie dzięki za ten link do opisu ok.gif

Napisano

> regulator napięcia 14V czy mogę 14.5V

Spokojnie, nie będziesz pierwszym na kąciku, który zalożyl 14,5

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Spokojnie, nie będziesz pierwszym na kąciku, który zalożyl 14,5

> Pozdroofka

Właśnie nie pamiętam czy już nie czytałem o tych 14,5V u innych spineyes.gif

W sumie to nie wiem czy tu pytać... czy w temacie podanym powyżej grinser006.gif

Jeszcze tylko nie wiem co do tego czy mój altek 55A jest dobry do aku 55Ah, czy nie lepiej go całego wymienić na większy (boję się o efekt niedoładowanego aku)

no ale z 2giej mańki jak będzie stabilizator 14,5V....hmmm.... może wymienię jutro tylko stabilizatorek na 14,5V i poobserwuję co się będzie działo, może odpowiedź sama się nasunie...może po jego wymianie na obciążeniu napięcie łądowania dużo nie spadnie...jutro się przekonam, dzięki wink.gif

Napisano

> Dzięki:D jutro robotka, jedno pytanko tylko, regulator napięcia 14V

> czy mogę 14.5V żeby mieć mocniejsze ładowanie? (w karcie gwar.

> Centry mam napisane że muszę mieć 13,9 -14.5V) a w

> rzeczywistości u mnie max jest 14.4V, przy zerowym obciążeniu,

> jak włączę nawiew i lampy, spada do 13,5V, przeglądy kabelków

> już mam za sobą, jutro wezmę się za samego altka, tylko nie wiem

> , czy kupić regulator 14,5, czy lepiej nie.. ?

> I czy mój altek 55A nie jest za słaby do aku 55Ah?

> I wielkie dzięki za ten link do opisu

Nie nie jest za slaby aby tylko dawal rowne te 14V.

Szukajka nie dziala wiec nie posle Ciebie, ale pisalem ze jak zakupilem aku to musialem wymienic regulator aby podbito mi gwarancje.

U mnie po wymianie wyszedl Pan z diwajsem (pisownia PL, prosze nie poprawiac grinser006.gif) i powiedzial, ze podbije jak przyjade po naprawie altka. Ma dawac 14V a nie 13,2 i mniej po wlaczeniu swiatel mijania.

Chcialem byc lepszy i zakupilem regulator 14,5V tylko nie spojrzalem do pudelka. W moim i chyba Twoim szczotki sa wzgledem diody na wprost a zakupiony byl pod katem 90stopni. Udalo sie wymienic i mam tylko 14V ale trzyma, gwarancja podbita.

Musisz tylko sprawdzic bieznie po ktorych slizgaja sie szczotki, jesli sa nie duze wzery to mozna wziasc papierek scierny i twoja-moja po polkolu wyrownac, wieksze tak jak kolega w manualu radzi do tokarza.

Napisano

> Jeszcze tylko nie wiem co do tego czy mój altek 55A jest dobry

Jeżeli masz silnik C14NZ to alternator masz właściwy:

280512525-c14nz.JPG

Za to akumulator powinien być 36Ah

Pozdroofka

post-36940-14352491776655_thumb.jpg

Napisano

> a zakupiony byl pod katem 90stopni.

Czyli taki? :

64280440nq7.jpg

Pozdroofka

Napisano

> Czyli taki? :

> Pozdroofka

Lepszy bo u mnie pisalo Bosch 14,5V ale o ten wlasnie ksztalt chodzilo grinser006.gif.

A tak nawiasem, pamietasz jak lutowalem szczotki?

Chyba po tym lutowaniu dostala ta dioda, bo wczesniej dziala dobrze buu.gif.

Napisano

> Lepszy bo u mnie pisalo Bosch 14,5V ale o ten wlasnie ksztalt

> chodzilo .

Tak, tak, o ksztalt. U mnie wlaśnie jest taki. Zresztą ten alternator z manuala Mihó jest właśnie "mój" (ktoś pytał kilka dni temu jaki mam alternator).

> A tak nawiasem, pamietasz jak lutowalem szczotki?

> Chyba po tym lutowaniu dostala ta dioda, bo wczesniej dziala dobrze .

Pewnie, że pamiętam. Wniosek: nie zawsze "home made" wychodzi na zdrowie wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Czyli taki? :

> Pozdroofka

Dokładnie taki smile.gif

Zdecydowałem się na 55Ah bo 36Ah nie wystarcza mi na wakacyjne nocne wypady 44Ah z ledwoscią, więc teraz mam 55Ah.

Oki, dzięki, to ja zamontuje regulatorek 14,5V zobaczymy co to będzie... na marginesie.. Centre Future kupiłem w dośc dobrym w okolicy sklepie, a ci nie sprawdzali mi ładowania ani nic..poprostu sprzedali aku, tj. obowiązek czy dobra wola? Muszę tam jeszcze raz śmignąć, bo podbili mi jakąś swoją gwarancję, na 24 miechy a nie tą Centry z asistance angryfire.gif masakra, jak trzeba się pilnować na każdym kroku

Napisano

Dlatego ja zakupilem w punkcie za pare zlotych wiecej, ale mam gdzie podjechac w ciagu tych confused.gif nie pamietam 24 czy jak ma EU 36 miesiecy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dlatego ja zakupilem w punkcie za pare zlotych wiecej, ale mam gdzie

> podjechac w ciagu tych nie pamietam 24 czy jak ma EU 36

> miesiecy

Wyjaśniłem sprawę wczoraj w sklepie "sprzedawca się pomylił i wypełnił nie tą co trzeba gwarancje" hehe.gif

Oczy na zakupach muszą być szeroko otwarte

Napisano

> Wyjaśniłem sprawę wczoraj w sklepie "sprzedawca się pomylił i

> wypełnił nie tą co trzeba gwarancje"

> Oczy na zakupach muszą być szeroko otwarte

I juz by mieli nastepnego do olania, jakby aku padlo przed czasem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.