Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A3 1.8T quatro , napęd 4x4

Featured Replies

Napisano

Witam!

Moze ktos z was jest uzytkownikiem takiego samego autka z takim wlasnie silniczkie, chcialam się spytać jak się sprawuje takie autko, na co trzeba zwrócić uwagę, co najcześciej się psuje i jaki tego koszt...

Wlasnie oglądałam dziś takie autko , nawet się nim przejechałam i nie chciałabym się napalić na coś co później zeżre mnie kosztami napraw...

Dzięki!

P.S nie mówię tu o kosztach benzynowych wink.gif

dzięki za pomoc!!

Napisano

> Witam!

> Moze ktos z was jest uzytkownikiem takiego samego autka z takim

> wlasnie silniczkie, chcialam się spytać jak się sprawuje takie

> autko, na co trzeba zwrócić uwagę, co najcześciej się psuje i

> jaki tego koszt...

> Wlasnie oglądałam dziś takie autko , nawet się nim przejechałam i nie

> chciałabym się napalić na coś co później zeżre mnie kosztami

> napraw...

Jeśli stać cię na zwykłe 1.8T oraz nie przeraża spalanie (miasto to około 11-13l do nieskończoności) to nie ma co się bać quattro w tym modelu ok.gif

Silnik praktycznie nie różni się od ośki, jedyna różnica to skrzynia biegów, wał, haldex oraz tylne zawieszenie.

Wybór części jest spory, z trwałością całości też nie ma problemu, pod warunkiem że nie kupisz auta od jakiegoś miłośnika KJS'ów hehe.gif

Napisano

auto sprawuje sie bardzo fajnie, nie ma wiekszych problemow, jak w wiekszosci silnikow 1,8 20VT od czasu do czasu odmawiają wspolpracy przeplywomierze (warto kupic oryginalny Audi nie kosztuje duzo a dostaje sie na niego gwarancje ktora czasem sie przydaje)

przy 90tys km powinien byc wymieniony pierwszy raz rozrzad z pompa wody (kolejne wymiany co 75tys km)

od czasu do czasu psuja sie cewki zaplonowe (wystepują dwie wersje Hitachi przykrecane oraz Beru wciskane) przez co auto moze byc slabsze na wysokich obrotach a na wolnych chodzic nierowno

co 90 tys km warto skontrolowac stan DumpValve (taki maly czarny zaworek na rurach dolotu za puszka fitra mozna go znalesc) sprezynka i membrana lubia sie zuzywac nie jest to duzy koszt i tez radze uzywac oryginalow

silnik lubi dobry olej wymieniany regularnie (najlepiej co 10tys km) szczegolnie ze wzgledu na turbosprezarke (jej stan warto skontrolowac co 150tys km - mam klientow ktorzy maja przebieg ponad 240tys km i sprezarka chodzi bardzo dobrze)

w napedzie warto zmienic olej co 75tys km ( chociaz ASo twierdzi ze skrzynie są bezopslugowe ale w to nie wierze bo widzialem co potrafi sie stac ze skrzynia)

czestą "awaria" napedu w autach z Haldexem (nie zapina sie tył) jest zabrudzenie czujnikow przy tylnych kolach czasami pomaga ich wyczyszczenie a czasami ich wymiana (tez polecam oryginaly bo niektore roczniki sie roznily i komputer po zamontowaniu niewlasciwych bedzie pokazywal ich uszkodzenie)

autko jest godne polecenie jesli oczywiscie ma przejrzysta przeszlosc bo nawet najlepszy model po niejasnych przejsciach bedzie skarbonką bez dna!

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Autko sprowadzone jest z Wloch, mam pytanko jednak o szybki, przednia i tylnia są w numeracji odpowiedniej do rocznika, natomiast boczne, sa oryginalne audiolowe ale nie maja numeracji po ktorej mozna poznać czy byly wymieniane czy nie wink.gif

i nie wiem czy to tak fabrycznie czy cos jest nie tak....

oraz mam pytanie o klar, czy zdarza sie ze w rocznikach 2000 schodził lekko z jakis części ( tu w przypadku drzwi)

Dzięki jeszcze raz za pomoc.... pub2.gifpub2.gifpub2.gif

Napisano

> Autko sprowadzone jest z Wloch, mam pytanko jednak o szybki, przednia

> i tylnia są w numeracji odpowiedniej do rocznika, natomiast

> boczne, sa oryginalne audiolowe ale nie maja numeracji po ktorej

> mozna poznać czy byly wymieniane czy nie

> i nie wiem czy to tak fabrycznie czy cos jest nie tak....

> oraz mam pytanie o klar, czy zdarza sie ze w rocznikach 2000 schodził

> lekko z jakis części ( tu w przypadku drzwi)

> Dzięki jeszcze raz za pomoc....

lakier nie powinien sie luszczyc... w autach z Wloch (cieplejszy klima i naslonecznienie) powoduje ze slabo polakierowane elementy (po naprawach) maja takie kwiatki... we wloszech obcierki to norma

co do numerkow szyb to bym sobie darowal

Napisano
  • Autor

> lakier nie powinien sie luszczyc... w autach z Wloch (cieplejszy

> klima i naslonecznienie) powoduje ze slabo polakierowane

> elementy (po naprawach) maja takie kwiatki... we wloszech

> obcierki to norma

> co do numerkow szyb to bym sobie darowal

TZN? ze jesli ich nie ma( tych numerków) to bity?

Napisano

> TZN? ze jesli ich nie ma( tych numerków) to bity?

A czy moze to swiadczyc tylko o powypadkowej historii auta ?

To trzeba juz ocenic we wlasnym zakresie lub przy pomocy mechanikow z warszatu ktory sie na tym zna.

Ogolnie we wloszech nie dba sie tak o samochody jak u nas wiec obcierki to normalka.

Wiec jezeli byl malowany to rownie dobrze moglo to byc z tego powodu. Spradz go dobrze w warsztacie ktory sie zna na tym i ocen czy cena jest adekwatna do stanu.

Napisano

> TZN? ze jesli ich nie ma( tych numerków) to bity?

jesli szyby sa oryginalne a nie ma numerkow to jeszcze nic nie oznacza... poza tym kwestie szyb sa najmniej klopotliwe

jesli mozesz to wrzuc tutaj zdjecia tego auta

Napisano
  • Autor

> jesli szyby sa oryginalne a nie ma numerkow to jeszcze nic nie

> oznacza... poza tym kwestie szyb sa najmniej klopotliwe

> jesli mozesz to wrzuc tutaj zdjecia tego auta

http://moto.gratka.pl/tresc/audi-a3-1-8-t-quatro-5d-1-8-8182895.html?w=17c02cc8b1382962&s=1

innych narazie nie mam frown.gif ale jade w piątek go na przegląd zawieźć..

przy tym komisie jest warszat i pewnie jego beda mi chcieli zaproponowac ale boje sie ze maja tam jakies uklady i moga mi niekoniecznie powiedziec prawdę..

no nic zobaczymy dziekuje za tak szczegolowe odpowiedzi smile.gif) love_4.gif20.GIF

Napisano

> http://moto.gratka.pl/tresc/audi-a3-1-8-t-quatro-5d-1-8-8182895.html?w=17c02cc8b1382962&s=1

> innych narazie nie mam ale jade w piątek go na przegląd zawieźć..

> przy tym komisie jest warszat i pewnie jego beda mi chcieli

> zaproponowac ale boje sie ze maja tam jakies uklady i moga mi

> niekoniecznie powiedziec prawdę..

> no nic zobaczymy dziekuje za tak szczegolowe odpowiedzi )

Opis wyglada zachecajaco. A co do warsztatu faktycznie wybierz jakis inny ktory bedzie bezstronny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.