Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegów - ile jest oleju? Jak sprawdzić?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Na zimnym silniku z bólem wchodzi dwójka po jedynce jak i przy redukcji z trójki. Czytałem o przyczynach tak się objawiających i jedną z nich może być za duży stan oleju w skrzyni. Jestem skłonny w to uwierzyć bo jak kupiłem to auto, znalazłem w bagażniku olej do skrzyni biegów - zakładam że ktoś go dolewał i może wlał za dużo. Sprawdził bym stan oleju ale za ch...re nie mogę znaleźć korka kontrolnego. Poratujcie jakąś podpowiedzią...

• 2 miesiące później...
Napisano

> FAQ punkt 77. Korek jest w lewo od lewego przegubu.

czytałem wszystko jasne ale może ktoś ma fotkę gdzie ten korek się znajduje bo nie mogę namierzyć confused.gif

Napisano

> czytałem wszystko jasne ale może ktoś ma fotkę gdzie ten korek się

> znajduje bo nie mogę namierzyć

szu-kaj-ka busted.gif

wpisujesz +kor +skrzyn +fotk, zakres 2 lata

co ciekawsze wyniki:

klik 1

klik 2

klik 3

samodzielne szukanie nie boli idea.gif

Napisano

a czy ktos kiedys myslal o tym zeby zamiast korka wkrecic rurke i zrobic bagnet kontrolny do skrzyni?

jaki tam jest gwint?

niestety cieknie mi z uszczelniacza walka. mechanik przy wymianie sprzegla nie wymienil simeringu i kapie frown.gif.

rady w postaci "jedz wymien bedzie taniej" prosze odlozyc na pozniej. nie chce doprowadzic do wycieku oleju, a czesto jezdze i nie mam czasu regularnie wjezdzac na kanal do kontroli. dolewam na oko. czy za duzy poziom oleju wplywa jakos negatywnie na skrzynie?

taki bagnet bylby idealny. sprawdzilbym sobie poziom i dolal przez odpowietrznik.

Napisano

> a czy ktos kiedys myslal o tym zeby zamiast korka wkrecic rurke i

> zrobic bagnet kontrolny do skrzyni?

Może być trudno bo taki bagnet musiałby być zakrzywiony pod kątem prostym w dół. Nie wiem czy dało by się wprowadzić do skrzyni rurkę po skosie ku dołowi... Nie trafi ona przypadkiem w tryby albo wałek?

Napisano

ale mozna wprowadzic bagnet tylko do poziomu lustra. niby w silniku 1.6 poziom powinien byc 2cm ponizej korka ale chyba te 2cm nie robia wielkiej roznicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.