Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadaja obroty i gaśnie na biegu jałowym przy zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Czesc, mam problem z instalacja gazowa. Po uruchomieniu rano silnika na benzynie przelaczam po krotkim czasie na gaz (zimny silnik). Kiedy przejade krotki odcinek drogi, w momencie gdy wlaczam bieg jalowy to obroty silnika spadaja ponizej 500 i silnik gasnie frown.gif

Problem znika gdy silnik sie rozgrzewa i temp. wody ma ok. 90oC.

Dzisiaj bylem u gazownika i powiedzial mi ze musze wymienic sonde lambda mad.gif Pytanie : czy ma racje a jesli nie to co moze byc przyczyna ??

Dzieki za wszelkie pomysly, moze ktos mial podobny przypadek ??

pozdro,

Astra F caravan 1,6 8V '97r X16SZR, LPG TOMASETTO

Napisano

> moze ktos mial podobny przypadek ??

Pewnie wszyscy ci, którzy przełączają na gaz zaraz po odpaleniu (przecież szkoda drogocennej benzynki) i im membrany zamarzają....

Odpal, przejedź na benzynie aż silnik nagrzeje się do rozumnej temperatury i wtedy zamelduj czy gaśnie.

Napisano

Na zimnym silniku może się tak dziać sprawdz czy mieszalnik oszrania się na gazie na zimnym. Poza tym może filtr gazu trzeba już wymienić kumpel miał takie same objawy wymienił filtr i wszystko przeszło. Taka pierdoła i wszystko rozwiązało. ok.gif

Napisano

> Pewnie wszyscy ci, którzy przełączają na gaz zaraz po odpaleniu

> (przecież szkoda drogocennej benzynki) i im membrany

> zamarzają....

> Odpal, przejedź na benzynie aż silnik nagrzeje się do rozumnej

> temperatury i wtedy zamelduj czy gaśnie.

A ja też od razu na zimnym dodaje gazu i mi się przełącza na gaz i jest wszystko ok. Raz mi tylko zgasł gdy było -5. Ale to było tylko pare takich mrożnych dni. Ach ta zima grinser006.gif

Napisano

> A ja też od razu na zimnym dodaje gazu i mi się przełącza na gaz i

> jest wszystko ok. Raz mi tylko zgasł gdy było -5. Ale to było

> tylko pare takich mrożnych dni. Ach ta zima

nikt nie twierdzi, że w 100% przypadków zgaśnie

ale membrany są pamiętliwe i po wielokrotnym zamarzaniu mogą się w końcu zbuntować idea.gif

nie rozumiem dlaczego ludzie (w tym i Ty) tak postępują

gdzie jest granica sensu oszczędności?

w moim przypadku średnie zużycie benzyny oscyluje wokół 0,5 l/100km

(są to dane z przebiegu grubo ponad 100000km na LPG)

niech będzie to dodatkowe ~2zł na każde 100km

naprawdę warto aż tak oszczędzać, biorąc pod uwagę i tak spore oszczędności z samej jazdy na LPG?

Napisano

> i jest wszystko ok.

Moja babcia wychodziła boso na śnieg i też mówiła, że "jest OK". Jak dostala zapalenie płuc to się dziwiła dlaczego.... grinser006.gif

Pamiętasz (nie pamiętasz, bo za "młody" jesteś... wink.gif ), jak tu na forum jeden pisał, że uważa iż zmienianie biegów ma negatywny wpływ na spalanie/100km. spineyes.gif W związku z tym piątkę zapodawał przy 50 km/h i dotykal wajchy dopiero jak miał się zatrzymać. Też mówił, że "jest OK" a potem dał ogłoszenie: "kupię skrzynię..."

Jednym slowem: wszystko do czasu...

Pozdroofka

Napisano

Zgadza się, macie racje nie ma na to reguły poza tym robie tak nie dlatego że oszczędzam tylko tak robie od początku,wychodze z założenia że skoro coś jest w ten sposub skonstruowane to musi działać przy codziennej eksploatacji.Poza tym te oszczędności wynikające zjazdy na gazie nie są znowu takie duże przy jezdzie po mieście wciąga mi około 14-15L/100km (śrubka).A wcześniej na bingo 11,5-12/100. 893goodvibes.gif

Napisano

> wychodze z założenia że skoro coś jest w ten sposub skonstruowane to musi

> działać przy codziennej eksploatacji.

To trochę nie tak...

Przykład: żelazko jest tak skonstruowane, że można je w każdej chwili wziąć do ręki i "jeździć" po ubranku. Można je też w każdej chwili odstawić np. do pudełka wink.gif

Ale czy to oznacza, że włączasz je do gniazdka i od razu jeździsz nie czekając na nagrzanie? A potem gorące odstawiasz do wspomnianego pudełka?

Odpowiem za Ciebie: NIE, bo WIESZ, że po pierwsze to bez sensu, a po drugie gorące żelazko na 100% coś uszkodzi.

Wniosek już sam wyciągnij.

Jak za mało to dam przykład z turbiną, która "jest tak skonstruowana", że przestaje działać po wyłączeniu silnika. Tylko dlaczego ludzie po zatrzymaniu się nie gaszą silnika od razu tylko pozwalają turbinie się wychłodzić? Bo WIEDZĄ, że Ci, którzy gaszą od razu i mówią, że "jest OK i musi działać przy codziennej eksploatacji" grają krótką piłką...

Pozdroofka

Napisano

> Zgadza się, macie racje nie ma na to reguły poza tym robie tak nie

> dlatego że oszczędzam tylko tak robie od początku,wychodze z

> założenia że skoro coś jest w ten sposub skonstruowane to musi

> działać przy codziennej eksploatacji.

żaden producent nie powie Ci, że parownik jest "skonstruowany" na pracę w stanie zamarzniętym

> Poza tym te oszczędności

> wynikające zjazdy na gazie nie są znowu takie duże przy jezdzie

> po mieście wciąga mi około 14-15L/100km (śrubka).A wcześniej na

> bingo 11,5-12/100.

zmieniłeś Bingo na śrubkę? dlaczego? icon_eek.gif

Napisano

> zmieniłeś Bingo na śrubkę? dlaczego?

Ponieważ padła instalacja nie chciała się przełączyć na gaz, gazownik grzebał 2 godz. i stwierdził że nie wie dlaczego tak się dzieje. Zaproponował nowe bingo za 500zł lub śrubkę za 80zł jedynym minusem miało być czasami zapalająca się lampka check engin a pali się cały czas gdy się nagrzeje,więcej pali,jest słabszy,na Pb nie ładnie przyspiesza eeeeeeeeeech szkoda gadać jestem rozczarowany i zawiedziony. confused.gif

Napisano

> Ponieważ padła instalacja nie chciała się przełączyć na gaz, gazownik

> grzebał 2 godz. i stwierdził że nie wie dlaczego tak się dzieje.

> Zaproponował nowe bingo za 500zł lub śrubkę za 80zł jedynym

> minusem miało być czasami zapalająca się lampka check engin a

> pali się cały czas gdy się nagrzeje,więcej pali,jest słabszy,na

> Pb nie ładnie przyspiesza eeeeeeeeeech szkoda gadać jestem

> rozczarowany i zawiedziony.

faint.gif

Za chwilę zapłacisz dużo więcej za zniszczony silnik. 500zł ?? kliken

Napisano

> Za chwilę zapłacisz dużo więcej za zniszczony silnik. 500zł ??

> kliken

Tak gazownik wymieniał sterownik na inny (nowy przy mnie wyjmował z opakowania) i też wariował sam cofał na benzyne to znowu chodził chwile na gazie i znowu sam cofał .Wyjął mi sterownik wraz z okalowaniem i wsadził nowe okablowanie.Zresztą po zmianie na początku przez jakieś 2-3msc. było ok. oprucz lekkiego wzrostu apetytu o2L.Potem nagle zaczął pić 20L/100 ,gazownik przykręcił mi śrubkę i znów spadło do około 14L, ale stracił moc na wyższych obrotach. spineyes.gif

Napisano

> Tak gazownik wymieniał sterownik na inny (nowy przy mnie wyjmował z

> opakowania) i też wariował sam cofał na benzyne to znowu chodził

> chwile na gazie i znowu sam cofał .Wyjął mi sterownik wraz z

> okalowaniem i wsadził nowe okablowanie.Zresztą po zmianie na

> początku przez jakieś 2-3msc. było ok. oprucz lekkiego wzrostu

> apetytu o2L.Potem nagle zaczął pić 20L/100 ,gazownik przykręcił

> mi śrubkę i znów spadło do około 14L, ale stracił moc na

> wyższych obrotach.

Co znaczy cofał na benzynę? Przełączał się spowrotem na benzynę? To wina albo problemów z pobraniem sygnału rpm lub usterka czujnika temperatury (o ile w programie był włączony. Poponuję zmień gazownika.

Napisano

> Dzieki za wszelkie pomysly, moze ktos mial podobny przypadek ??

Z "padniętym" bingo-m miałem podobny przypadek:

KLIK

Z obrotami również:

KLIK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.