Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ABS

Featured Replies

Napisano

Witam mam taką sprawę...od pewnego czasu jak rano odpalam maszynkę cięgle wyskakuje mi komunikat ABS failure i EBD, autko daje sie uruchomić, jedzie i hamuje normalnie...a akumulator ma 1 miesiąc...Przyznam że czasami jak przejadę 5-6km i jak zgaszę silnik i uruchomię to fejlurków nie ma....może chodzi o rozgrzanie hamulców?

Napisano

> silnik i uruchomię to fejlurków nie ma....może chodzi o

> rozgrzanie hamulców?

Raczej problem z czujnikiem ABSu lub zgniłym, złamanym kablem lub gniazdem/wtykiem do tegoż. W innych autach bywa podobnie. Jak jest błąd aktywny trzeba by sprawdzić komputerem diagnostycznym z którym to czujnikiem jest problem.

Napisano
  • Autor

Czy taki czujnik idzie jakoś naprawić może jakieś czyszczenie coś da...bo kabelki to jakoś dam radę...czy można po czymś poznać który to uszkodzony jest czujnik?

Napisano

> Czy taki czujnik idzie jakoś naprawić może jakieś czyszczenie coś

> da...bo kabelki to jakoś dam radę...czy można po czymś poznać

> który to uszkodzony jest czujnik?

Poznać można chyba tylko po tym co powie komputer. Czujnik często się "syfi" a raczej "zębatka", której zęby czujnik "zlicza" więc czyszczenie często ma sens. Popatrz - jak nic ciekawego nie zobaczysz to zostanie walka z multimetrem smile.gif

Napisano
  • Autor

Oki a EBD ma coś z tym wspólnego poza pub2.gif hehehe?

Napisano

problem z zasilaniem... może i masz nowy akumulator ale albo klemy sa zaśniedziałe albo coś innego ( jaki to akumulator? moze jest kiepski? od kiedy masz problemy? od czasu wymiany akumulatora ? ).....sprawdzić należy połączenie z masą old.gif podobno czasami odpada hmm.gif

Napisano

> problem z zasilaniem... może i masz nowy akumulator ale albo klemy sa

> zaśniedziałe albo coś innego ( jaki to akumulator? moze jest

> kiepski? od kiedy masz problemy? od czasu wymiany akumulatora ?

> ).....sprawdzić należy połączenie z masą podobno czasami

> odpada

Generalnie to chyba "problem masy" może być przyczyną większości problemów z elektryką w Stilo. Warto się przyjrzeć plecionce biegnącej od alternatora do bloku/nadawozia.

EBD prawdopodobnie jest zależne od czujników ABS, które są wykorzystywane przez kilka systemów pokładowych a nie tylko sam ABS.

Napisano

> Witam mam taką sprawę...od pewnego czasu jak rano odpalam maszynkę

> cięgle wyskakuje mi komunikat ABS failure i EBD, autko daje sie

> uruchomić, jedzie i hamuje normalnie...a akumulator ma 1

> miesiąc...Przyznam że czasami jak przejadę 5-6km i jak zgaszę

> silnik i uruchomię to fejlurków nie ma....może chodzi o

> rozgrzanie hamulców?

stawiam na problemy związane z nadmiernym spadkiem napięcia podczas rozruchu, który pwooduje że centralka "łapie" jakiś błąd. Dlaczego spadek napięcia jest zbyt duży? Problem z ładowaniem? Rozładowany akumulator? Trzeba wziąć miernik i sprawdzić napięcie ładowania. Odłączyć akumulator i sprawdzić napięcie samego akumulatora. Można także przeprowadzić pomiar prądu rozruchowego, żeby zobaczyć czy akumulator charakteryzuje się takimi parametrami pracy jak mu fabryka obiecała zlosnik.gif Ale tego sam nie zrobisz.

Napisano
  • Autor

Mam centrę 60Ah i 610A i generalnie nie narzekam raczej nie winie akuśa bo raz te fejlury pojawiają rano gdy autko ma dłuższy postój a kiedy indziej jak przejadę rano tylko 200m pod sklep to sie już nie oddzywają. Przy "wybakanym" akmulatorze powinny błędy wtedy też wyskakiwać, (przez 200m nie zdąży się aż tak podładować wink.gif Zobaczę tę masę bo jak zakładałem akuś to aż mi się wierzyć nie chciało że dali takie liche połączenie z klemą ( trzy -cztery razy zgiąć tą blaszkę i klema odpadnie od kabli)

Napisano

> Mam centrę 60Ah i 610A i generalnie nie narzekam raczej nie winie

> akuśa bo raz te fejlury pojawiają rano gdy autko ma dłuższy

> postój a kiedy indziej jak przejadę rano tylko 200m pod sklep

> to sie już nie oddzywają. Przy "wybakanym" akmulatorze powinny

Przy dłuższym postoju bywa że silnik stanowi większe obciążenie dla rozrusznika i napięcie siada zbyt mocno. Połączenie masowe może być faktycznie źródłem tego problemu, ewentualnie inne połączenia elektryczne.

Napisano
  • Autor

a dzisiaj zauważyłem taki trik jak wsiadam do wozu i mam otwarte drzwi przy zapalaniu yikes.gif tak aby po check ok pojawił się komunikat door open to te fejlury z ABS i EBD nie wyskakują dziwne no nie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.