Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto na gaz w garazu podziemnym.

Featured Replies

Napisano

Jaki dokladnie przepis reguluje zakaz wprowadzenia auta z instalacja gazowa do podziemnego garazu ?

Czy wszystkie auta podlegaja temu obowiazkowi czy sa jakies wyklczenia ? admin.gif

Jeden moj znajomy bez problemu wprowadza auto z instalacja LPG do podziemnego garazu pod blokiem drive.gif, w innym zas miejscu - zarzadca terenu kategorycznie zabrania wjazdu.klnie.gif

Jak z tym w koncu jest ? hmm.gif

Napisano

> Jaki dokladnie przepis reguluje zakaz wprowadzenia auta z instalacja

> gazowa do podziemnego garazu ?

> Czy wszystkie auta podlegaja temu obowiazkowi czy sa jakies

> wyklczenia ?

> Jeden moj znajomy bez problemu wprowadza auto z instalacja LPG do

> podziemnego garazu pod blokiem , w innym zas miejscu - zarzadca

> terenu kategorycznie zabrania wjazdu.

> Jak z tym w koncu jest ?

LPG jest cięższe od powietrza i dlatego nie pozwalają parkować w garażach podziemnych. W garażu z kanałem też nie jest bezpiecznie jeśli będzie się ulatniał gazik to może być nie ciekawie. Nie jeden klient chciał mieć ukryty zawór tankowania ze względu na parking podziemny zlosnik.gif. Czy jest do tego przepis to niewiem.gif, ale chyba niema wink.gif

Napisano

> Czy wszystkie auta podlegaja temu obowiazkowi czy sa jakies

> wyklczenia ?

> Jak z tym w koncu jest ?

No wlasnie przylaczam sie do pytania z moich obserwacji wynika ze takowego przepisu nie ma, ale zarzadcy budynkow roznie to traktuja i tak np:

w robocie jest garaz podziemny w ktorym nad wjazdem jest znak zakazu z napisem LPG yikes.gif, czy istnieje wogle taki znak confused.gif, bo cos nie wydaje mi sie, czy jest to tak skoro to teren prywatny to sobie moze zarzadca wieszac co chce ?

Natomiast pod blokiem w garazu w specyfikacji (jeszcze sie buduje) jest ze garaza bedzie wyposazony w czujniki gazowe ok.gif, wiec chyba nie bedzie zakazu wjezdzania na LPG ?

Napisano

> No wlasnie przylaczam sie do pytania z moich obserwacji wynika ze

> takowego przepisu nie ma, ale zarzadcy budynkow roznie to

> traktuja i tak np:

> w robocie jest garaz podziemny w ktorym nad wjazdem jest znak zakazu

> z napisem LPG , czy istnieje wogle taki znak , bo cos nie

> wydaje mi sie, czy jest to tak skoro to teren prywatny to sobie

> moze zarzadca wieszac co chce ?

> Natomiast pod blokiem w garazu w specyfikacji (jeszcze sie buduje)

> jest ze garaza bedzie wyposazony w czujniki gazowe , wiec chyba

> nie bedzie zakazu wjezdzania na LPG ?

Przepis (konkretnie to rozporządzenie) jest, ale dla projektantów, przy budowaniu takiego garażu i przy odbiorze - zupełnie inaczej będzie wentylacja robiona, a że przy okazji będzie dużo droższa, więc mało kto ją robi. A jak jej nie zrobi, to nie wolno.

Szczegóły jak ktoś chce mogę podać później, bo akurat serce.gif w tym siedzi jako projektant. W każdym razie zakaz jest jak najbardziej prawomocny i jakby coś się stało (mały pożar np.) no to taki delikwent, nawet z ukrytym wlewem, będzie miał nieciekawie...

Napisano

> Przepis (konkretnie to rozporządzenie) jest, ale dla projektantów,

> przy budowaniu takiego garażu i przy odbiorze - zupełnie inaczej

> będzie wentylacja robiona, a że przy okazji będzie dużo droższa,

> więc mało kto ją robi. A jak jej nie zrobi, to nie wolno.

> Szczegóły jak ktoś chce mogę podać później, bo akurat w tym siedzi

> jako projektant. W każdym razie zakaz jest jak najbardziej

> prawomocny i jakby coś się stało (mały pożar np.) no to taki

> delikwent, nawet z ukrytym wlewem, będzie miał nieciekawie...

OK to jak piszesz przy projektowaniu, a skad ja mam wiedziec gdzie jest taka instalacja gdzie nie, mnie jako kierujacego obowiazuja przepisy ruchu drogowego, wiec jezeli wlasciciel budynku nie umiesci informacji ze zabrania wiazdu, to prawnie moge tam wjechac hmm.gif, dobrze mysle ?

Napisano

>jezeli wlasciciel budynku nie

> umiesci informacji ze zabrania wiazdu, to prawnie moge tam

> wjechac , dobrze mysle ?

Bardzo dobrze.

Jeśli budynek nie będzie spełniał wymagań w tym zakresie, straż pożarna nie dopuści go do eksploatacji bez tablicy zakazującej wjazdu samochodami z LPG do części podziemnej (przynajmniej nie powinna).

Problem dotyczy zarządcy obiektu, choć ryzykują wszyscy użytkownicy.

Napisano

O takim nie słyszałem, ale Rozp. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie mówi, że podłoga pomiszczeń, w których może (przewiduje się) znajdować się np. butla z gazem (np. do kuchenki lub zbiornik gazu w samochodzie) musi znajdować się powyżej terenu przyległego do tego pomieszczenia. Więc nie chodzi wyłącznie o samochody, a zbiorniki z gazem cięższym od powietrza.

I wcale mu się nie dziwię, bo to właśnie on odpowiada za właściwe użytkowanie budynku.

Tyle co wiem. Nadmienię jeszcze to co już ktoś napisał, że nie wolno parkować samochodów z gazem w garażach z kanałami, ale zdaje się że to jest napisane w każdej instrukcji obsługi instalacji gazowej.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

• 11 miesięcy później...
Napisano

Już nawet na ten temat pisali wink.gif

Niebezpieczny autogaz?

Myślę, że nie unormują u nas tego, przynajmniej do pierwszej niebezpiecznej sytuacji;) Z prozaicznego powodu - u nas sporo takich samochodów jeździ, nie to co na zachodzie;)

Napisano

> OK to jak piszesz przy projektowaniu, a skad ja mam wiedziec gdzie

> jest taka instalacja gdzie nie, mnie jako kierujacego obowiazuja

> przepisy ruchu drogowego, wiec jezeli wlasciciel budynku nie

> umiesci informacji ze zabrania wiazdu, to prawnie moge tam

> wjechac , dobrze mysle ?

u mnie pod blokiem (poniżej gruntu jakieś 45 cm) jest garaż - a właściwie kryte miejsca parkingowe - otwarte stanowiska i całość zabezpieczona ażurowymi bramami. Nie ma zakazu wjazdu z LPG - chociaż któregoś pięknego dnia rozszczelniło się tam auto z gazem. Na szczęście zadziałaly zabezpieczenia - alarmy, wentylacja i chyba automatyczne zawiadomienie straży pożarnej - w każdym razie mimo zamieszania do tej pory można parkować tam samochody z LPG.

Napisano

> Na szczęście zadziałaly zabezpieczenia - alarmy,

> wentylacja i chyba automatyczne zawiadomienie straży pożarnej -

> w każdym razie mimo zamieszania do tej pory można parkować tam

> samochody z LPG.

Skoro są tam wszystkie niezbędne zabezpieczenia to dlaczego miałby być zakaz parkowania samochodów zasilanych LPG?

Napisano

> Skoro są tam wszystkie niezbędne zabezpieczenia to dlaczego miałby

> być zakaz parkowania samochodów zasilanych LPG?

wiesz - wszystkie niezbędne - to szerokie pojęcie - a pewnie gdyby ktoś zechciał to by się czegoś doszukał wink.gif

Napisano

> u mnie pod blokiem (poniżej gruntu jakieś 45 cm) jest garaż - a

> właściwie kryte miejsca parkingowe - otwarte stanowiska i całość

> zabezpieczona ażurowymi bramami. Nie ma zakazu wjazdu z LPG -

Alezes watek odgrzebal grinser006.gif. Ja od miesiaca tez parkuje w garazu podziemnym, nie ma tam zadnego zakazu oraz przy kupnie nei bylo zadnych zastrzen ze nei mozna wjezdzac samochodami z lpg. Garaz ma wentylacje plus czujniki, wiec mam nadzieje ze taki zakaz sie nie pojawi ok.gif.

> chociaż któregoś pięknego dnia rozszczelniło się tam auto z

> gazem. Na szczęście zadziałaly zabezpieczenia - alarmy,

> wentylacja i chyba automatyczne zawiadomienie straży pożarnej -

> w każdym razie mimo zamieszania do tej pory można parkować tam

> samochody z LPG.

Cale szczescie, ze tak wszytsko sie to skonczylo, nie wiesz co bylo przyczyna rozszczelnienia ?

Napisano

> Skoro są tam wszystkie niezbędne zabezpieczenia to dlaczego miałby

> być zakaz parkowania samochodów zasilanych LPG?

dlatego poniewaz prawo budowlane tego zarania, bez wzgledu na zabezpieczenia, a ze nadzorcy nie wyciagaja z tego wnioskow to dla nas lepiej grinser006.gif

Napisano

> Już nawet na ten temat pisali

Zanim napiszesz sprawdź kiedy powstał ten watek zlosnik.gif Prawie rocznica zlosnik.gif

Napisano

> dlatego poniewaz prawo budowlane tego zarania, bez wzgledu na

> zabezpieczenia,

Dlaczego zatem wolno bez przeszkód wjechać autem z LPG do zagłębionego pod ziemią tunelu? Też jest poniżej gruntu, wszystko co cięższe od powietrza może się w nim gromadzić i w sposób grawitacyjny nie uleci.

Napisano

> Dlaczego zatem wolno bez przeszkód wjechać autem z LPG do

> zagłębionego pod ziemią tunelu? Też jest poniżej gruntu,

> wszystko co cięższe od powietrza może się w nim gromadzić i w

> sposób grawitacyjny nie uleci.

Taka sama sprawa jak z garazami, z punktu widzenia kodeksu dr. to wolno ale z punktu widzenia prawa bud to nie mozna, choc jak to ktos napisla na motokaciku w niektorych krajach UE sa zakazy oslabiony.gif

Napisano

> dlatego poniewaz prawo budowlane tego zarania, bez wzgledu na

> zabezpieczenia,

A mozesz podac przepis, ktory o tym mowi? Zastanawia mnie jak jest to zapisane. Ze o interpretacji nie wspomne.

Napisano

> A mozesz podac przepis, ktory o tym mowi? Zastanawia mnie jak jest to

> zapisane. Ze o interpretacji nie wspomne.

Też mnie to zastanawia. Widzę w sennej malignie scenariusz sf - odwrotność problemu dziury ozonowej. Tam lżejszy od powietrza freon kumuluje się w górnych warstwach otmosfery, tu gromadzący się przy powierzchni Ziemi propan-butan, sączacy się zdradziecko po kropelce, sekunda za sekundą, z milionów instalacji, pokrywa coraz grubszą warstwą cały Glob, aż wreszcie nadchodzi ten moment, kiedy jedna zapałka...

Czyż ten katastrofizm nie jest bzdurą samą w sobie? Czy nie wystarczy wentylowanie podziemnych budowli, żeby nie powstawały miejsca lokalnych koncentracji tego paskudztwa?

Napisano

> Też mnie to zastanawia.

[..]

> Czyż ten katastrofizm nie jest bzdurą samą w sobie? Czy nie wystarczy

> wentylowanie podziemnych budowli, żeby nie powstawały miejsca

> lokalnych koncentracji tego paskudztwa?

Bo ten problem sklada sie wg mnie z kilku, ktore nalezaloby rozpatrywac oddzielnie.

1 Czy gaz moze sie koncentrowac, wybuchac itd?

2 Czy sa przepisy, ktore to reguluja

3 Jak sa interpretowane

Ad 1. Ja nie wiem. Cos w tym moze byc, ale czy na tyle, ze trzeba wprowadzac zakazy? Niechby sie wzieli madrzy ludzie i okreslili sensownie i jakos to uregulowali. Bo zdawanie sie na "wiedze" zarzadcow albo ochroniarzy to mi nie pasuje.

Ad 2. Jesli jest problem, to powinien byc przepis jasny i skuteczny, a nie wolna amerykanka. Nie ma u nas znaku, jaki sie pojawia z napisem LPG w kolko. Ja nie musze sie do niego stosowac, bo ja go nie musze zrozumiec. Czyli nawet jesli wlasciciel sobie wprowadzi zakaz, to ja o nim nie wiem. No to sie bajzel robi. Poza tym wkurza mnie jak o czyms maja decydowac ludzie nie majacy pojecia o czym decyduja...

Ad 3. No wlasnie, przepisy sa wg mnie niespojne. Czy kazdy samochod to stacja benzynowa? Nie, chociaz zbiornik ma. No a czy mozna przepisy dotyczace cystern z gazem nalezy przenosic na instalacje w aucie. Wg mnie nie. Dlatego mi sie marzy jasne, precyzyjne, co wiecej fachowe, prawodawstwo. Moga sobie specjalisci w czasie ustalania podyskutowac, ja sie moge nie zgadzac, ale stosowac bede sie musial...

Napisano

> Dlatego mi sie marzy jasne,

> precyzyjne, co wiecej fachowe, prawodawstwo.

Nic dodać, nic ująć. Lobbować na rzecz kompetentnych prawodawców.

Napisano

> Nic dodać, nic ująć. Lobbować na rzecz kompetentnych prawodawców.

Tylko jak znam praktyke w tym kraju, to z czystego lenistwa i bezmyslnosci sie uchwali kolejny zakaz, ktorego nikt nie bedzie przestrzegal, ani pilnowal. Ale to przeciez latwiej i taniej niz sie zastanawiac i myslec..

Napisano

> Tylko jak znam praktyke w tym kraju, to z czystego lenistwa i

> bezmyslnosci sie uchwali kolejny zakaz, ktorego nikt nie bedzie

> przestrzegal, ani pilnowal.

Zawsze byłem optymistą i nigdy nie twierdziłem, że jedynym wyjściem ma być emigracja. Dowody na to też już gdzieniegdzie da się znaleźć.

NAJWYŻSZY CZAS zmusić prawodawców do konstruktywnej pracy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.