Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wtryskowa

Featured Replies

Napisano

> Nie mam nic przeciwko zarabianiu pieniędzy, ale kiedy cena naprawy

> przewyższa cenę nowego podzespołu to jest chyba coś nie tak.

sprobuj kupic nowa pompe za cene naprawy...

ja wiem, ze to jest byc moze i chore i te naprawy nie sa kosztuja tyle na ile sa wyceniane ale takie sa prawa rynku. i albo je akceptujesz i placisz albo nie wink.gif.

Napisano

> Kolego wiedza i doświadczenie to 90 % naprawy. ZA WIEDZE SIę PłACI

> !!!

ale ja to wiem o czym powiedzialem kilka postow wyzej wiec nie wiem po co mi to mowisz...

Napisano

> Pogrzebałem trochę w internecie i dowiedziałem się, że ta pompa to

> nie jest tylko bolączka opla ale również audi, forda, etc.

> Dowiedziałem się również, że w sterownikach tych pomp

> najczęstszą usterką jest uszkodzenie tranzystora mocy

> sterującego zaworkiem początku wtrysku lub kąta wtrysku.

> Wystarczy wymienic ten tranzystor i wszystko gra. W focusie

> nawet nie montowali tego tranzystora wewnątrz sterownika tylko

> przytwierdzili go do przewodu paliwowego zwykłą opaską

> zaciskową. Jak sobie pomyślę, że za taką pierdołę mam zapłacić

> 1000 z hakiem to mnie skręca. Beast, gdzie masz swój warsztat?

nie mam warsztatu. zajmuje sie tylko diagnostyka opli - dojezdzam do klienta. pozatym - nie lubie klekotow zlosnik.gif moge ci ewentualnie podjechac i potwierdzic bledy na kompie i sprawdzic to co pisalem wczesniej - dawke startowa i obroty silnika oraz czy bledy sa stare czy obecne.

Napisano

Miałem pad pompy w październiku 2007. Próbowałem wymienić sam tranzystor, niestety nie da się lutować a i tak okazało się po próbie wyjęcia zaworu dozującego dawkę, że jest on wtarty w obudowę (pompę). Po późniejszej rozmowie z doświadczonym w kwestii diesli znajomym - potwierdzenie pada pompa mechanicznie (zatarty zawór) -> pada elektronika. Sama naprawa lub wymiana sterownika pompy spowoduje tylko ulżenie twojej kieszeni a i tak padnie. Ja sciągałem pompę z www.wolinski.com.pl (2000 + 800 kaucja do zwrotu po zwrocie starej pompy). Oprócz tego 1 litr MIKSOLU na 100 litrów ropy i to zapewnia dużo lepsze smarowanie pompie (czytaj mniejsze prawdopodobieństwo padu).

Napisano

> Oprócz tego 1 litr

> MIKSOLU na 100 litrów ropy i to zapewnia dużo lepsze smarowanie

> pompie (czytaj mniejsze prawdopodobieństwo padu).

Z miksolem masz absolutną rację jednak jest to patent z czasów gdzie nie było nic poza "normalną " ropą. Teraz, w dobie rozwoju silników diesela, koncerny paliwowe stosują różne dodatki do ON, które m.in. mają działać tak jak miksol. Pewnie są tam też różne inne dodatki, zastepujące inne stare patenty jak np. lanie denaturatu do baku zimą.

Ja nie wiem, może jestem naiwny, ale tankuję tylko BP Ultimate i Shel v-power diesel i mam nadzieję, że robię dobrze. 10 pln na baku mnie nie zbawi.

Napisano

Dokładnie 10 złotych kosztuje 1 litr miksolu a dodatkowo jest ochrona np. przy pomyłce i dolaniu benzyny. W sumie to też tankuję BP-ULTIMATE i jeśli chodzi o spalanie to nie zauważyłem różnicy w stosunku do normalnej ropy. Raz nawet zaszalałem i zalałem na ORLENIE ich cudowną ropę i spalanie było wyższe niż zwykłą z BP.

Napisano

> Z miksolem masz absolutną rację jednak jest to patent z czasów gdzie

> nie było nic poza "normalną " ropą. Teraz, w dobie rozwoju

> silników diesela, koncerny paliwowe stosują różne dodatki do

> ON, które m.in. mają działać tak jak miksol. Pewnie są tam też

> różne inne dodatki, zastepujące inne stare patenty jak np. lanie

> denaturatu do baku zimą.

> Ja nie wiem, może jestem naiwny, ale tankuję tylko BP Ultimate i Shel

> v-power diesel i mam nadzieję, że robię dobrze. 10 pln na baku

> mnie nie zbawi.

krzysiek nie chce cie zalamywac ale wiesz skad BP u nas ma paliwo ? z RN zlosnik.gif

Napisano

> krzysiek nie chce cie zalamywac ale wiesz skad BP u nas ma paliwo ? z

> RN

RN to skrót od ..... ?

Wiesz, ja napisalem , ze może jestem naiwny i może się łudzę, że sa to lepsze paliwa, ale kurcze chyba nie robią sobie jaj, że ten sam ON jest na BP jako zwykły diesel i jako ultimate, no i może jeszcze na tańszej Neste.

Ktoś kiedyś pisał, że jest na 100% pewny że np. Shell V-power diesel i benzyna v-power racing sa produkowane tylko i wyłącznie gdzieś tam na zachodzie i dystrybuowane po Europie w dedykowanych dla nich cysternach. Nie wiem niewiem.gif mam nadzieję, ze to prawda.

Napisano

> RN to skrót od ..... ?

> Wiesz, ja napisalem , ze może jestem naiwny i może się łudzę, że sa

> to lepsze paliwa, ale kurcze chyba nie robią sobie jaj, że ten

> sam ON jest na BP jako zwykły diesel i jako ultimate, no i może

> jeszcze na tańszej Neste.

> Ktoś kiedyś pisał, że jest na 100% pewny że np. Shell V-power diesel

> i benzyna v-power racing sa produkowane tylko i wyłącznie gdzieś

> tam na zachodzie i dystrybuowane po Europie w dedykowanych dla

> nich cysternach. Nie wiem mam nadzieję, ze to prawda.

rafineria gdanska

Napisano

> RN to skrót od ..... ?

> Wiesz, ja napisalem , ze może jestem naiwny i może się łudzę, że sa

> to lepsze paliwa, ale kurcze chyba nie robią sobie jaj, że ten

> sam ON jest na BP jako zwykły diesel i jako ultimate, no i może

> jeszcze na tańszej Neste.

> Ktoś kiedyś pisał, że jest na 100% pewny że np. Shell V-power diesel

> i benzyna v-power racing sa produkowane tylko i wyłącznie gdzieś

> tam na zachodzie i dystrybuowane po Europie w dedykowanych dla

> nich cysternach. Nie wiem mam nadzieję, ze to prawda.

no ja pisałem przecież cfaniaczek.gif i dalej twierdzę, że to szczera prawda waytogo.gif

Napisano

macie tu wycinek artykułu:

Paliwo, które tankujemy w Polsce pochodzi zwykle od jednego z dwóch producentów: Grupy Lotos lub Polskiego Koncernu Naftowego Orlen. Nie oznacza to jednak, że gdziekolwiek byśmy nie tankowali, nalewamy dokładnie takie samo paliwo. Sprawdziliśmy, skąd pochodzą benzyna i olej napędowy, które znajdują się w dystrybutorach renomowanych stacji.

BP Polska od polskich producentów nabywa ok. 70% paliw, reszta pochodzi z zagranicznych rafinerii, jak np. Możejki czy Schwedt. - O wyborze dostawcy decyduje przede wszystkim jego rzetelność, jakość oferowanego paliwa oraz kwestie ekonomiczne – informuje Magdalena Kandefer z działu PR BP Polska i dodaje: – Paliwa BP Ultimate, zaawansowane paliwa nowej generacji, są udoskonalane przez BP. Dodatki dodajemy do benzyny Ultimate 98 i Ultimate Diesel.

Firma ConocoPhilips, która dystrybuuje paliwa na stacjach Jet zdecydowała się korzystać tylko z jednego źródła – rafinerii Grupy Lotos. Shell Polska czerpie paliwa z obydwu polskich rafinerii, a część także importuje z Niemiec. Jednak paliwa V-Power Racing i V-Power Diesel w całości pochodzą z rafinerii Shella w Niemczech, mało tego, paliwa te jak poinformował Alfred Kubczak, rzecznik prasowy Shell Polska – są przewożone w zbiornikach dedykowanych tylko i wyłącznie paliwom V-Power. Statoil w Polsce także nie związał się tylko z jedną rafinerią, a paliwo, które zamawia, wytwarzane jest zgodnie ze specjalną specyfikacją. – Jeżeli zachodzi taka potrzeba producenci wzbogacają również paliwa o odpowiednie dodatki uszlachetniające – mówi Adam Janos, dyrektor działu zaopatrzenia i sprzedaży bezpośredniej Statoil. Takimi paliwami są te z serii Suprema: Suprema 98 i 95, Supradiesel i Supragaz, które mają obniżoną zawartość siarki. – Ich wyprodukowanie wymaga specjalnego zamówienia u producenta, dodatkowo mają one podwyższoną zawartość detergentów i dodatków uszlachetniających - dodaje.

Choć wszystkie sieci stacji benzynowych w większości kupują paliwa od tych samych producentów, paliwa te różnią się. Największe różnice dotyczą paliw segmentu premium, których skład musi być ściśle zgodny z określoną specyfikacją, paliwa te są jednak także najdroższe

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie!

Pompa naprawiona-koszt na razie 1400PLN. Ciekawe ile mnie skasuje mechanik za robociznę?

Napisano

> Tyle ze zafira i astra G nie posiada magistrali CAN bo one sa od

> astr H viki C i w tych najnowszych zafirach.

"The VP44 injection pump was introduced on the Cummins ISB as a stop gap measure to meet 1998 emissions standards before a common rail fuel system was ready for production. For Dodge Ram pickups, the ISB engine was used in all trucks built after January 1, 1998. A common rail system is being road tested now, and reliable rumors say the the VP44 will be replaced by a common rail in 2003 models. For those with 1998-2002 Rams, here are some details about the VP44 pump.

To meet environmental regulations for a variety of engine applications, Cummins designed an ECU to which they could download different engine control programs without making any physical changes to the engine. This electronic engine control unit (ECU) is installed in a sealed box that is mounted directly to the cylinder block of the engine. The ECU communicates with the VP44 fuel injection pump through a high-speed 2-way CAN-BUS data-link.

There is no direct connection from the throttle to the injector pump. Inputs from engine sensors and the throttle position are used by the ECU to determine how much fuel is injected, and when. The ECU uses sensor and throttle position inputs to compute the appropriate "load", then the controller obtains the fueling rate information from look-up tables, sometimes called maps, stored in ROM. From these a value is determined that represents the desired amount of fuel to be delivered to the engine. This value is then communicated to the injector pump."

To fragment z opisu pompy VP44. smile.gif

Pozdrawiam

W.

Napisano

> to the cylinder block of the engine. The ECU communicates with

> the VP44 fuel injection pump through a high-speed 2-way

> CAN-BUS data-link.

> engine. This value is then communicated to the injector pump."

> To fragment z opisu pompy VP44.

> Pozdrawiam

> W.

CAN- controler area network,

obaj macie rację tylko że piszecie o różnych rzeczach, kolega pisał o magistrali kontrolującej samochód i każdy z jego elementów, natomiast z opisu pompy wnioskuję że zwyczajnie moduł pompy ze sterownikiem silnika komunikuje się po jakiejś zestandaryzowanej magistrali i tyle, co oczywiście nie oznacza że cały samochód ma magistralę CAN,

brat

Napisano

> CAN- controler area network,

> obaj macie rację tylko że piszecie o różnych rzeczach, kolega pisał o

> magistrali kontrolującej samochód i każdy z jego elementów,

> natomiast z opisu pompy wnioskuję że zwyczajnie moduł pompy ze

> sterownikiem silnika komunikuje się po jakiejś zestandaryzowanej

> magistrali i tyle, co oczywiście nie oznacza że cały samochód ma

> magistralę CAN,

> brat

Tak, to prawda. Mnie chodziło o magistralę pomiędzy ECU a sterownikiem pompy. Błąd 1651 (albo 1631 już nie pamiętam) wyłazi, gdy jest problem z komunikacją na tej magistrali i ECU nie może się dogadać z pompą. Gdzieś miałem nawet opisy tego protokołu, a i wersji jego było też kilka.

Ale to tak na marginesie..

Obyśmy jak najrzadziej oglądali ten błąd ....

W.

Napisano
  • Autor

Witam!

Odebrałem dzisiaj auto-w sumie 1900PLN. myślałem, że będzie gorzej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.