Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II - korozja

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie nad kupnem astry II rocznik 1999/2000. Jak zabezpieczone sa te samochody przed korozja i na co zwrocic szczegolna uwage podczas ogladania? oczywiscie mam na mysli egzemplarz bezwypadkowy...

Napisano

Przede wszystkim korozja zaczyna się pod gumową uszczelką wlewu paliwa pod klapką. Podobno też lubia korodować tylne błotniki przy nadkolach, ale ja mam plastykowe nadkola, więc może dlatego u mnie nie ma.

Co do zabezpieczenie to od 1998 roku blachy są ocynkowane. Kup samochód z lakierem metalic, wtedy masz jeszcze jedną warstwę ochronną (klar).

Pozdr.

Napisano

> Przede wszystkim korozja zaczyna się pod gumową uszczelką wlewu

> paliwa pod klapką. Podobno też lubia korodować tylne błotniki

> przy nadkolach, ale ja mam plastykowe nadkola, więc może dlatego

> u mnie nie ma.

> Co do zabezpieczenie to od 1998 roku blachy są ocynkowane. Kup

> samochód z lakierem metalic, wtedy masz jeszcze jedną warstwę

> ochronną (klar).

> Pozdr.

Chciales napisac ze masz plastiki na nadkolach i moze dlatego jej jeszcze nie widac bo pewnie juz gdzies tam jest hehe.gif

Ogolnie nie jest zle i nie ma sie czego obawiac.

Napisano

> Chciales napisac ze masz plastiki na nadkolach i moze dlatego jej

> jeszcze nie widac bo pewnie juz gdzies tam jest

> Ogolnie nie jest zle i nie ma sie czego obawiac.

Nie, miałem na myśli to, że mam nadzieję, że dzięki plastykowym nadkolom, nie mam korozji na błotnikach. Nie widać purchli na zewnątrz. Do wewnątrz rantów w błotnikach to sie boje zagladać... Pozdr.

Napisano

mialem astre G z 2000r przejezdzilem nia 7 lat i sprzedalem w zeszlym roku w listopadzie = zero rdzy,

Napisano

> Zastanawiam sie nad kupnem astry II rocznik 1999/2000. Jak

> zabezpieczone sa te samochody przed korozja i na co zwrocic

> szczegolna uwage podczas ogladania? oczywiscie mam na mysli

> egzemplarz bezwypadkowy...

Przejezdzilem cala zime z odpryskami na masce do "zywej" blachy.Ruda nie wyszla,wiec jest dobrze.

Napisano

poszukaj wśród moich postów - było ich kilka na temat mych doświadczeń z korozją w moim asterixie. Krótko - gniją pod gumą wokół wlewu paliwa (po 2000 r poprawili) no i oczywiście tradycyjnie tylne ranty. Z tylnymi rantami jest o tyle ciekawie, że rdza wyłazi od wewnątrz w wielu przypadkach. Dzieje się to ponieważ skroplona woda na blachach od wewnątrz spływa i trafia na łączenie błotnika z nadkolem i gnije na potęgę. Swojego czasu nawet z jednym z Kolegów z AK zamieszczaliśmy fotki jak to wygląda po kilku latach. Można łatwo sprawdzić zaglądając z latarką pod boczki w kufrze czy na pace w kombiaku

• 1 rok później...
Napisano

Odkopuje stary wątek, dzisiaj ustrzeliłem coś takiego yikes.gif

282401897-DSCN0727e2.jpg

post-32343-14352502252211_thumb.jpg

Napisano

> Odkopuje stary wątek, dzisiaj ustrzeliłem coś takiego

No co hmm.gif opel to jest przecież zlosnik.gif

A tak serio to może jest to efekt jakieś poprzedniej, niskobudżetowej naprawy ?

W ub sobotę widziałem moją Asterkę z 94r, którą sprzedałem na początku 2007r. Trzyma się dzielnie i nie daje korozji yay.gif

Napisano

> No co opel to jest przecież

> A tak serio to może jest to efekt jakieś poprzedniej, niskobudżetowej

> naprawy ?

> W ub sobotę widziałem moją Asterkę z 94r, którą sprzedałem na

> początku 2007r. Trzyma się dzielnie i nie daje korozji

Niestety moja G miala naprawiany po przecierce tylni lewey blotnik. Wyszla na nim rdza.

Prawy ktory jest oryginalny trzyma sie ok bez najmniejszych sladow.

Niestety autko trafia do lakiernika aby zrobil cos z tym, zajmuja sie renowacja starych aut i ponoc na blache przed lakierowaniem nanosi sie jakis srodek i twierdzi ze po takiej naprawie blotnik przezyje reszte auta.

Zobaczymy coz to wymysli i zrobi.

Napisano

było już pisane kilka razy na kąciku, astry g gniją, może nie tak jak ta na foto bo to wygląda że jakiś blacharz już był wcześniej i spaprał sprawę,

moja nigdy nie widziała blacharza a łapie ją na rantach tylnych nadkoli, na łączeniu progów i przy wlewie paliwa,

opel jak widać musi się dużo jeszcze uczyć od producentów aut francuskich w tym zakresie,

brat

Napisano

No takiego pożarcia, to jeszcze nie widziałem. U mnie zaczął korodować ten zagięty rancik błotnika ale zauważyłem to dopiero jak odpadł kawałek lakieru z tego miejsca. Tak,że to,że nie widać, to nie znaczy,że nic sie nie dzieje od środka. U mnie z zewnątrz wyglądało ok. Oddałem auto do blacharza/lakiernika i niestety powiedział mi,że podczas szlifowania ujawniła się większa ilość rdzy niż to co było widać. Dowiedziałem sie również,że z błotnikiem coś było robione,bo natrafił na szpachle. Należy sugerować,że jeśli występują duże ogniska korozji, to z błotnikiem jednak coś było robione. Po drugiej stronie (gdzie nic nie było robione tzn. szpachlowane,itp.) miałem parę bąbelków ale bez porównania. Teraz mam już wszystko oczyszczone, zakonserwowane, polakierowane i ... w końcu założone nadkola i w końcu myślę spokój na ileś tam lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.