Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Orientacyjne zużycie maksymalne oleju silnikowego

Featured Replies

Napisano

Własnie przeczytałem coś takiego w instrukcji:

Orientacyjne zużycie maksymalne oleju silnikowego jest 400gram na 1000km.

Dla silnika 1,4 w którym jest lekko ponad 2 kg oleju daje to 5kkm do zużycia całego oleju w silniku. Czyli na 20kkm co fabrycznej wymiany trzebaby dolać cztery pełne wymiany oleju i byłoby to w normie wg. instrukcji. Po co go więc wymianiać skoro dolewając aż 10litrów na 20kkm, ciągle mieścimy się w normie.

No chyba że w intrukcji jest błąd i miało to być 40gram na 1000km niewiem.gif

Strona 220.

Stara instrukcja strona 336

Napisano

> No chyba że w intrukcji jest błąd i miało to być 40gram na 1000km

Nie ma błędu zlosnik.gif - taki zapis ma zapobiec sytuacjom, w której klient np. po godzinnej jeździe z pedałem w podłodze zwróci się do ASO ze zgłoszeniem usterki bo "oleju ubywa". Wtedy serwis pokazuje w instrukcji że "ma prawo ubywać" - i kwita.

Inna sprawa, że ubytki ilościowo zbliżone do tej górnej granicy określonej w instrukcji jeśli nie są związane z jakimiś wyciekami to raczej dobrze o stanie technicznym silnika nie świadczą. zeby.GIF

Napisano

Moje byłe stilo spalało 1L oleju na 1000kilometrów można sie przyzwyczaić a olej zawsze stał w garażu bo co chwile się pyszczył komunikat a w ASO oczywiscie TTTM

Napisano
  • Autor

> Nie ma błędu - taki zapis ma zapobiec sytuacjom, w której klient np.

> po godzinnej jeździe z pedałem w podłodze zwróci się do ASO ze

> zgłoszeniem usterki bo "oleju ubywa". Wtedy serwis pokazuje w

> instrukcji że "ma prawo ubywać" - i kwita.

> Inna sprawa, że ubytki ilościowo zbliżone do tej górnej granicy

> określonej w instrukcji jeśli nie są związane z jakimiś

> wyciekami to raczej dobrze o stanie technicznym silnika nie

> świadczą.

racja, nie wyobrażam sobie dolewać do "sprawego" silnika 10l oleju na przebieg

Napisano

> Po co go więc wymianiać skoro dolewając aż 10litrów na 20kkm, ciągle mieścimy się w normie.

Olej dolewany nie ma takich samych właściwości smarnych jak olej świeży, bo jest mieszany z olejem przepracowanym. To po pierwsze, a po drugie wymieniasz olej, bo musisz wymienić filtr oleju. wink.gif

Napisano

> racja, nie wyobrażam sobie dolewać do "sprawego" silnika 10l oleju na

> przebieg

W Alfie Romeo cos w instrukcji jest napisane o normie 0,8 litra oleju na 1000 km yikes.gifscrewy.gif

Mi w Stilo... własnie bedę wymieniał w przyszłym miesiacu bo bedzie 15.000 km dolałem moze 0,2 litra i cały czas jest 2/3 miarki - jedna kropeczka a mam 0w40 Mobila1 wiec jest jak woda hehe.gif

W Bravie 1,6 16V po 300.000 km na LPG paliła 0,5 litra na 15.000 km oleju i równiez 0W40 ok.gif

Znajomy w Toyocie z silnikiem D4D jak mu paliła 1 litr /1000 km zrobił remont silnika.... ale na gwarancji... miała 30.000 km i niespełna rok czasu icon_eek.gif

Napisano

Mój przed remontem brał 1l / 1000 KM

Po remoncie i tuningu około 0,5 - 0,8 l / 1000 KM

taka uroda. Wymianiać co 10 - 12 tyś i jeździć.

Napisano

> Mój przed remontem brał 1l / 1000 KM

> Po remoncie i tuningu około 0,5 - 0,8 l / 1000 KM

> taka uroda. Wymianiać co 10 - 12 tyś i jeździć.

Podobnie było w toyocie.. po remoncie brała 0,8 litra i znajomy sprzedał ja po 1,5 roku od kupna ( nówka )

Napisano

nie wiem jak w nowych toyotach ale w tych do 99 roku było podane max. zużycie oleju 1l/1000km...

toyota szła często ludziom na rękę i jak zużycie przekraczało chyba 0,5l/1000km przy spełnieniu innych tam jeszcze warunków (nawet po gwarancji) to remontowała silniki na swój koszt albo partycypowała w kosztach...napewno dotyczyło to pierwszych vvti...co do innych nie wiem...

moja tojka ma już przekroczone 200kkm i śmiga na mobil1 5w40(czy 50...nigdy nie mogę spamietać) i grama nawet nie bierze...

a te normy to zwykłe zabezpieczenie się producenta...jak już ktoś napisał...:)

trochę oleju może brać...ale nie za dużo...jak bierze do 1l na 15kkm to nie jest źle moim zdaniem...

Napisano
wszystko zależy od stylu jazdy, przy średnio dynamicznej jeździe 1L na 15kkm to raczej norma. Przy pałowaniu zdrowy silnik weźmie dużo więcej zlosnik.gif
Napisano

A co powiecie na to? 270751858-jezyk.gif

Zalałem swojego 1.6 syntetykiem 5w40 przy stanie licznika 50kkm. Wcześniej jeździł na Selenii 10w40 i do przeglądu (po ok. 15kkm) zużył jakieś 0,6l. Teraz na syntetyku spala mi 0,4l na 1000km icon_eek.gif Nie ma żadnych wycieków, przebieg 68kkm. Auto jest używane w trudnych warunkach - tylko w mieście, krótkie trasy - ale to zużycie oleju to chyba przesada? cfaniaczek.gif

Co proponujecie koledzy? Zostawić jak jest, zmienić na 0w40 - czy może wrócić do 10w40 (zalecane przez Fiata)? irked.gif

Napisano

> A co powiecie na to?

> Zalałem swojego 1.6 syntetykiem 5w40 przy stanie licznika 50kkm.

> Wcześniej jeździł na Selenii 10w40 i do przeglądu (po ok. 15kkm)

> zużył jakieś 0,6l. Teraz na syntetyku spala mi 0,4l na 1000km

> Nie ma żadnych wycieków, przebieg 68kkm. Auto jest używane w

> trudnych warunkach - tylko w mieście, krótkie trasy - ale to

> zużycie oleju to chyba przesada?

> Co proponujecie koledzy? Zostawić jak jest, zmienić na 0w40 - czy

> może wrócić do 10w40 (zalecane przez Fiata)?

na jakim syntetyku jeździsz? Przydało by się zrobić próbę olejową na silniku, to wiele by wyjaśniło ok.gif

Napisano

Z reguły jak komus autko zaczyna "palić" olej to stosuje gęstrzy olej .... np z 5w40 -> 10w40 -> 15W40

Olej 0w40 jest prawie jak woda...Jak cały czas masz ten olej to nie ma sprawy ale jak przechodziśz z 10w40 na 0w40 to już może być problem

Napisano

> Co proponujecie koledzy? Zostawić jak jest, zmienić na 0w40 - czy

> może wrócić do 10w40 (zalecane przez Fiata)?

Ja jeżdżę na 10w40 i jest ok ok.gifTylko zmieniłem selenie na mobila palacz.gif

Zastanawia mnie po co zmieniałeś na 5w40 jeżeli wszystko grało hmm.gif Jeżeli coś jest dobre to po co zmieniać ? biglaugh.gif20.GIF

Napisano

> na jakim syntetyku jeździsz? Przydało by się zrobić próbę olejową na

> silniku, to wiele by wyjaśniło

Polecany również tutaj Statoil LazerWay 5w40, pełny syntetyk na bazach PAO... confused.gif I gdzie można zlecić wykonanie próby olejowej? tongue.gif Dzięki za sugestię! ok.gif

Napisano

> Zastanawia mnie po co zmieniałeś na 5w40 jeżeli wszystko grało

> Jeżeli coś jest dobre to po co zmieniać ?

Pełny syntetyk ma same zalety w stosunku do 10w40, ale wygląda na to że przedobrzyłem... blush.gif Dodam że co jakiś czas przy zapalaniu wyskakuje mi "low oil pressure - stop engine", ale zaraz potem "check OK". Z tego co wiem, problem ten mają też inni użytkownicy, którym silnik nie bierze tyle oleju... hmm.gif

Zresztą na Selenii 10w40 też wywalał ten failur... niewiem.gif

Napisano

> I gdzie można zlecić wykonanie próby olejowej?

każdy lepszy mechanik to zrobi ok.gif aso też ok.gif

Napisano

> Zastanawia mnie po co zmieniałeś na 5w40 jeżeli wszystko grało

> Jeżeli coś jest dobre to po co zmieniać ?

bo syntetyk jest lepszym "czystszym" olejem... ale zmianę z semi na full syntetyk lepiej było robić jak silnik miał mały przebieg...

Napisano

> Moje byłe stilo spalało 1L oleju na 1000kilometrów można sie

> przyzwyczaić a olej zawsze stał w garażu bo co chwile się

> pyszczył komunikat a w ASO oczywiscie TTTM

Mój Stilowóz 1.8 od nowości spalał 1 litr oleju / 1000 km (próba olejowa wykazała zużycie dokładnie 920g ale to przy bardzo spokojnej jeździe) - z tego powodu na gwarancji dostałem całkiem nowy silnik cool.gif Teraz zużycie oleju wynosi ok 0,1 l / 1000 km

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.