Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rajdowe halogeny dalekosiezne

Featured Replies

Napisano

Witam. Chce kupic zestaw halogenow do Seja. Tylko teraz mam kilka dylematow. Generalnie zestaw ma sie skladac z 4 halogenow montowanych przed maska (bez skorupy).

Dylemat 1.

I teraz co proponujecie:

Zestaw a. 4x halogen dalekosiezny

Zestaw b. 2x halogen dalekosiezny + 2x halogen przeciwmgielny

Dylemat 2 ktore halogeny:

FI 152mm za 35zł sztuka

http://moto.allegro.pl/item329535863_czarne_fi_152_drog_mgla_c_za_2_szt_opcja_blekit.html

FI 160mm 25zł sztuka:

http://moto.allegro.pl/item329074887_halogeny_fi_160_drogowe_lub_mgla_cena_za_2_szt.html

Oraz 183mm 70zł sztuka:

http://moto.allegro.pl/item329535863_czarne_fi_152_drog_mgla_c_za_2_szt_opcja_blekit.html

Za pierwszymi dwoma przemawia cena.

Za tymi 183mm przemawia MOC ale na minus ze moga troche glupio wygladac w Siecento bo troche duze (zmeiszacza sie na styk mierzylem).

Ma ktos jakis madry pomysl. Bo nie moge sie zdecydowac niewiem.gif

Napisano

> Witam. Chce kupic zestaw halogenow do Seja. Tylko teraz mam kilka

> dylematow. Generalnie zestaw ma sie skladac z 4 halogenow

> montowanych przed maska (bez skorupy).

> Dylemat 1.

> I teraz co proponujecie:

> Zestaw a. 4x halogen dalekosiezny

> Zestaw b. 2x halogen dalekosiezny + 2x halogen przeciwmgielny

> Dylemat 2 ktore halogeny:

> FI 152mm za 35zł sztuka

> http://moto.allegro.pl/item329535863_czarne_fi_152_drog_mgla_c_za_2_szt_opcja_blekit.html

> FI 160mm 25zł sztuka:

> http://moto.allegro.pl/item329074887_halogeny_fi_160_drogowe_lub_mgla_cena_za_2_szt.html

> Oraz 183mm 70zł sztuka:

> http://moto.allegro.pl/item329535863_czarne_fi_152_drog_mgla_c_za_2_szt_opcja_blekit.html

> Za pierwszymi dwoma przemawia cena.

> Za tymi 183mm przemawia MOC ale na minus ze moga troche glupio

> wygladac w Siecento bo troche duze (zmeiszacza sie na styk

> mierzylem).

> Ma ktos jakis madry pomysl. Bo nie moge sie zdecydowac

Takich halogenów nie zamontujesz w skorupie (a to jedyne sensowne wyjście w rajdówce). Do skorupy montuje się takie:

http://sklep.wesem.pl/4/6602/Halogeny_samochodowe_rajdowe_2HO_3HO

Napisano

> Czytaj uwaznie bez skorupy. Wiem jakie sie montuje w skorupe

ja ci jednak radzę skorupę wink.gif

będzie wygodniej i nie będziesz niszczył elektrowni jak ci nie będzie potrzebna. Poza tym do wystających poza obrys pojazdu halogenów może się przyczepić policja. bo rozumiem, że będziesz to montował metodą na kątownik do śrub mocujących zderzak (widziałem już taki patent)

Napisano

> Poza tym do wystających poza obrys pojazdu halogenów

> może się przyczepić policja. bo rozumiem, że będziesz to

> montował metodą na kątownik do śrub mocujących zderzak

> (widziałem już taki patent)

Nie musza wystawac zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

felgi15_03.jpg

Napisano

> Nie musza wystawac

i powiedz mi jeszcze, że wejdą w ten sposób 4 sztuki i że będą świecić tak dobrze jak zamontowane w skorupie. Z tego co się zorientowałem ma to jeździć w rajdówce więc musi być zmontowane porządnie i tak, żeby w razie draki nie utrudniało serwisu ani nie odpadło po najechaniu na dziurę razem ze zderzakiem (a zgubienie zderzaka się zdarza przy wycieczkach w plener). Skorupa z halogenami to koszt na gotowo jakieś 500zł razem z porządną instalacją w aucie. Moim zdaniem warto.

Napisano
  • Autor

Tak tylko ze skorupa mi sie nie usmiecha. Raz ze jeden halogen kosztuje 75zł do tego skorupa 120zł + do tego jeszcze trzeba niszczyc maske smile.gif a takie halogeny mocowane na katownik wg mnie sa raz ze latwiejsze w demnotazu a dwa 5 razy tansze.

Napisano

> Tak tylko ze skorupa mi sie nie usmiecha. Raz ze jeden halogen

> kosztuje 75zł do tego skorupa 120zł + do tego jeszcze trzeba

> niszczyc maske a takie halogeny mocowane na katownik wg mnie sa

> raz ze latwiejsze w demnotazu a dwa 5 razy tansze.

Ale miej jeszcze na uwadze, że takie halogeny przymocowane tylko w jednym miejscu będą strasznie drgały na dziurach i co chwile będą się przestawiać. Czym większe halogeny tam efekt drgania większy. W dużych halogenach jest jeszcze taka blaszka, żeby przymocować je od góry w drugim punkcie. Więc żeby to zrobić bez skorupy i tak będziesz musiał jakoś je przymocować od góry wiec maskę i tak zniszczysz. Więc lepiej skorupa. Będzie dobrze i pewnie.

Napisano
  • Autor

> Ale miej jeszcze na uwadze, że takie halogeny przymocowane tylko w

> jednym miejscu będą strasznie drgały na dziurach i co chwile

> będą się przestawiać. Czym większe halogeny tam efekt drgania

> większy. W dużych halogenach jest jeszcze taka blaszka, żeby

> przymocować je od góry w drugim punkcie. Więc żeby to zrobić bez

> skorupy i tak będziesz musiał jakoś je przymocować od góry wiec

> maskę i tak zniszczysz. Więc lepiej skorupa. Będzie dobrze i

> pewnie.

Eh teraz to juz sam niewiem :/

Napisano

> Eh teraz to juz sam niewiem :/

"Zniszczenia" na masce wcale nie są duże jeśli mocujesz skorupę. wystarczy 5-6 dziur fi8, w które wkładasz takie śmieszne tulejki z gwintem wewnętrznym (nie wiem jak to się fachowo nazywa). zabezpieczasz podkładkami gumowymi, na kanty skorupy zakładasz uszczelkę żeby nie rysowała lakieru i gra gitara. Fotek naszej elektrowni nie mam ale Dexter900 może gdzieś ma swoją, on ma bardzo fachowo zmontowane.

No i pamiętaj o odpowiedniej instalacji na przekaźniku.

Napisano

Skorupa moim zdaniem jest wygodniejsza i bardziej estetyczna.. co do "niszczenia maski" to moge Tobie jutro zrobić fotki mojej, nawet nie widać gdzie są otwory...

PO drugie wyobraź sobie sytuację, kiedy na radjzie potrzebujesz coś awaryjnie zrobic pod maską.. jak masz przyczepione haluxy do zderzaka i Tobei tak sterczą to założę sie ze jak beziesz walczył z czyms przy przepustnicy albo chłodnicy, wybieraku itp to Ciebei szlak trafi, ze musisz mieć ręke łamaną w 10 miejscach zeby siegnac, nie mówiąc o tym, ze będziesz sie o nie kolanami zapierał....

Skorupa z mądra instalacją po masce idze do góry i po problemie, masz dostęp do wszystkeigo...

Skorupa wogóle nie drga, idziesz po max dziurach i nic..

Po 3 o taką skorupe sie nei czepiają na BK... a byłem świadkiem 2 razy, jak kazali koledze odkręcać na BK haluxy ze zderzaka, raz z malucha, drugi raz z CC.. nie wiem, czy u Ciebie czepiaja sie bardzo na BK na KJSach ale w wawie to częśto nie przechodzi.. skorupa przechodzi bez problemu...

Co do kosztów to 4 haluxy Wesemu kosztują chyba 72 pln.. skorupa oficjalnie 120, do tego kabelki, pstryczki i przekaźnik 30.. przemyśł temat.. jak masz pytania to pisz, moge podesłać fotexy mailem... ale dopiero po Rajdzie Warszawskim, bo będzie jechała na prologu w Otwocku na zerówce.. zlosnik.gif

Napisano

a ja jak zwykle pomogę w otrzymaniu zniżki na skorupę, wtedy "oficjalna cena" będzie mniejsza smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.