Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nareszcie się połączyłem z moim Leonardo!!!

Featured Replies

Napisano

> Tak, to jest sonda 4 przewodowa, ale nie wiem czy z grzałką. Chyba

> kupię dla spokojności nową sondę, ale nie wiem jaką.

Jak czteroprzewodowa, to sonda ma grzałkę.

Z tego, co pamiętam to w Punto jest Bosch i ma odseparowaną masę od obudowy.

Kabel czarny - sygnał, szary - masa sondy, białe - kable grzałki. Ma między nimi być mniej więcej kilka - kilkanaście Ohm.

Napisano

> Tak, to jest sonda 4 przewodowa, ale nie wiem czy z grzałką. Chyba

> kupię dla spokojności nową sondę, ale nie wiem jaką.

z grzałką cool.gif

Napisano
  • Autor

a teraz mi coś przyszło do głowy. Może to silniczek krokowy jest uszkodzony i się przywiesza? Możliwe to jest?

Napisano

Sądziłem że silniczek był założony nowy? Przecież kupiłeś nowego Leonardo?

Napisano
  • Autor

Tak, jest nowy, ale nowy też może się zepsuć przecież smile.gif Myślisz, że może być to silniczek?

Napisano

> Tak, jest nowy, ale nowy też może się zepsuć przecież Myślisz, że

> może być to silniczek?

Chyba pisałeś że przed Leonardo tez tak było.?

Napisano
  • Autor

niestety, nie było frown.gif Podejrzewam w tej chwili sondę lub silniczek krokowy właśnie. Teraz po przerobieniu na I gen (zablokowanie krokowca i pominięcie sondy) auto chodzi w miarę normalnie, czyli bez tego przymulenia.

Napisano

Nowy silniczek hmm.gif mało prawdopodobne. Chyba że gazownik załozył ci tak samo nowy jak i pierwszą elektronikę. wink.gif

Napisano
  • Autor

no właśnie. K***a z tymi gazownikami. Jak się sam człowiek za coś nie weźmie to nie będzie chodzić. Dobrze, że są ludzie którzy pomogą. teraz nie wiem czy jechać do niego czy po prostu kupić nowy silniczek i mieć go głęboko...

Napisano

> Może to silniczek krokowy jest uszkodzony i się przywiesza? Możliwe to jest?

Możliwe ja tak miałem od czasu do czasu przy rannym przłączaniu na gaz silnik się dławił. Powrót na benzynę, jeszcze raz na gaz i już dobrze działa. Po wymianie krokowca objaw ustąpił.

Kiedyś jak się tym interesowałem znalazłem w necie informację, że była wyprodukowana wadliwa seria silników krokowych i wymieniali je na gwarancji, ale to było parę lat temu.

Napisano

> tak się na bogato ustawia dla I generacji bo bezpieczniej

wlasnie go poustawialem troche i:

-emulacja na mase przyniosla zdecydowana poprawe kultury pracy na benzynie rano ale rzeba jeszcze trocho pojezdzic na gazie zeby zobaczyc czy nie odjezdza jednak ale na dzien dzisiejszy jest ok

BTW ile trzeba przejechac na benzynie zeby BLM sie poustawial ja zrobilem tak ze stalem na postoju rozgraznym silnikiem i na kolejnych obrotach go trzymalem po 30 sekund w przedziale od jalowego do 2000 i troche sie nim pokulalem ogolnie po tej jakby nauce chodzi ladnie na Pb. czy przejechanie parunastu km i takie wlasnie uczenie na poszzegolnych obrotach zazwyczaj wystarcza jesli BLM jeszcze nie odjechal za daleko??

-ustawilem cut off dla monowtrysku bylo domyslnie 1700 obrotow, tps ustawilem na 1v i histereze na 0,14v bylo ustawione na 2v i 0,14 histerezy i szarpal troche bo jak sie jechalo powolutku nie wiedzial co robic. na biegu jalowym ma 0,8v na tps wiec 1v dla cut off jest optimum atturator ustawic kombinowalem z roznymi pozycjami ale ostatecznie ustawilem na 5 krokow lekkie szarpniecie jest ale wyczowalne paktycznie tylko na pierwszym biegu a kto tak jezdzi ze na jedynce hamuje i nagle rusza. zastanawiam sie czy calkiem na nie zamknac krokowca na 0 generalnie ustawienie czy 5 czy 25 ta samo dziala u mnie. Ciekwae ile zaoszczedze gazu przy tym hmm.gif

A i zastanawia mnie czy takie hamowanie z uboga mieszanka czasem nie spowoduje wypalania gniazd zaworowych, bo na benzynie o odcina do zera i w zasadzie mieszanka taka chlodzi wrecz zawory a na gazie jednak podaje male ilosci gazu czy zamkniecie krokowca na 0 zamknie pratycznie calkowicie doplyw gazu??

Napisano
  • Autor

No to mojej historii ciąg dalszy niestety. Zamieniłem krokowiec u gazownika i nic to nie dało. Co ciekawe najpierw zmienił krokowiec, przestawił żeby sterownik dawkował na sondę (czyli tak normalnie jak ma być) i silnik po dodaniu gazu zalewało, nie mógł wejść na obroty czyli tak jak miałem. Zmieniliśmy na stary krokowiec i...auto chodzi ok!! Ja zgłupiałem, gazownik również i wcale mu się nie dziwie bo totalnie nie wiem o co chodzi. Wymieniam jednak sondę, postanowione. Może faktycznie czasami się przywiesza jak jest chłodniej, nie wiem. Wymienię i jak dalej będzie to samo to wtedy mu go zostawie i niech myśli.

Napisano

5 wydaje się głęboko, stąd szarpanie. Około 50 masz PWA więc ja bym ustawił około 20. Ale to oczywiście zależy bardzo indywidualnie także od charakteru kierowcy.

Przepustnicę masz zamkniętą więc tego gazu dostaje się bardzo niedużo, zresztą mniej niż na jałowych. Na IIgen ustawienie cut-off zawsze jest kompromisem pomiędzy faktem odcinania gazu a kulturą jazdy.

Napisano

na 20 szarpanie jest porownywalne z 5 w sumie bez roznicy dopiero 25 daje jako taka lagodnosc ale jeszcze poproubuje z tymi ustawieniami

bez cut offu jest plynniej ale w sumie szybko sie przyzwyczailem i juz mi woogule nie szrpie przy moim stylu jazdy zobaczymy jak spalanie dotad bylo 8,5-9 litrow przy raczej ciezkiej nodze ale w sumie zauwazylem ze na gazie noga ma mniejszy wplyw na zurzycie niz przy benzynie a moze mi sie tylko wydaje wink.gif

Napisano
  • Autor

No i udało mi się dzisiaj wymienić nieszczęsną sondę. Zobaczcie czy stara się jeszcze do czegoś nadawała, czy może nie potrzebnie ją wymieniałem?

dsc00265or7.jpg

Napisano

Z wyglądu to nic nie wyniknie. Lepiej napisz czy z nową sonda działa poprawnie.

Napisano
  • Autor

Na razie poprawnie, zobaczymy jak będzie w przyszłości. Stara mogła się czasami przywieszać i dlatego silniczek sie nie otwierał. Mam jednak wrażenie, że teraz po wymianie silnik gorzej przyspiesza do ok 2000 obr/min. Nie wiem, coś należy teraz poprzestawiać w ustawieniach sterownika po wymianie sondy? Czy należałoby zresetować komputer auta (odłączyć akumulator)?

Napisano

> Na razie poprawnie, zobaczymy jak będzie w przyszłości. Stara mogła

> się czasami przywieszać i dlatego silniczek sie nie otwierał.

> Mam jednak wrażenie, że teraz po wymianie silnik gorzej

> przyspiesza do ok 2000 obr/min. Nie wiem, coś należy teraz

> poprzestawiać w ustawieniach sterownika po wymianie sondy? Czy

> należałoby zresetować komputer auta (odłączyć akumulator)?

tzn jedzie gorzej na NoPb?

Napisano
  • Autor

nie, na noPB jest ok. Chodzi mi o LPG

Napisano

> nie, na noPB jest ok. Chodzi mi o LPG

to reset nic tu nie zmieni, kwestia ewentualnych korekcji ustawień sterowania LPG. Może teraz PWA trzeba przestawić?

Napisano
  • Autor

Na razie nie mam czasu żeby się podłączyć ale zrobię to smile.gif Sam jestem ciekaw, może teraz będzie PWA większe smile.gif

Napisano

> Na razie nie mam czasu żeby się podłączyć ale zrobię to Sam jestem

> ciekaw, może teraz będzie PWA większe

Raczej samo sie nie zrobi, musisz ustawić recznie albo załączyć jakąś naukę czy coś (nie wiem jak to w tym sterowniku się robi i czy takie cos jest). Recznie PWA ustawiasz tak aby wypadało mniej więcej w środku zakresu ruchów aktuatora.Zobacz czy ci teraz nie dobija do któregoś z ograniczeń ruchu.

Napisano

mozna zaznaczyc zeby sie uczyl zakladka aturrator odhaczyc pierwsza opcje wink.gif

Napisano
  • Autor

to chyba mamy inny program, bo u mnie to jest "stała pozycja atturatora" smile.gif

Napisano

> to chyba mamy inny program, bo u mnie to jest "stała pozycja

> atturatora"

No wlasnie odhaczasz to i komp sam przyjmuje usredniona warotsc tak jakby najoptymalniejsza wink.gif

Napisano
  • Autor

ale ja mam ją odhaczoną, bo przecież zaznaczona oznacza przejście tak jakby na I generację.

Napisano

> ale ja mam ją odhaczoną, bo przecież zaznaczona oznacza przejście tak

> jakby na I generację.

nie dokonca pierwsza generacje bedziesz mial gdy ja zahaczysz oraz postwiasz widelki na 0

a jak masz widelki na 40 poustawiane i ustawiona stala PWA to jest korekcja wzgledem lambdy wookol stalej PWA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.