Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UNO FIRE zakładam LPG - Mobil1 0W50 - zmiana na jaki ???

Featured Replies

Napisano

Mam Uno 1.0 FIRE 2000r i orginalny przebieg 80tyś km. Silnik jest w stanie idealnym, nie bierze grama oleju.

Od nowości jeździ na Mobil1 0W50, zmienianym co 15 tyś km.

Planuję w najbliższym czasie przerobić go na gaz i zastanawiam się czy zostać przy tym oleju czy trzeba stosować inny?

Z jednej strony myślę że skoro jest mu na tym Mobilu1 dobrze to może nie zmieniać, z drugiej strony nie wiem czy na gazie można stosować taki olej?

Inna sprawa - cena. Czy faktycznie warto płacić taką kasę za Mobil1? Jeśli zmiana to na co - nie mogę znaleść innego oleju o takich parametrach.

Napisano

Jeżeli chodzi o producenta oleju to temat był wałowany miliny razy. Skorzystaj z szukajki. Ja na przykład jestem zdania że tańsze oleje lotos też są dobre i nie warto płacić za mobil. Mój samochód cały czas jeździ na mineralnym lotosie i nie ma najmniejszych problemów. Ale zaraz pewnie odezwie się ktoś kto uważa inaczej i znowu się zacznie wałkowanie tematu.

Jeżeli chodzi o zmianie przy instalacji gazowej to Ci nie pomogę.

Napisano

> Jeżeli chodzi o producenta oleju to temat był wałowany miliny razy.

> Skorzystaj z szukajki. Ja na przykład jestem zdania że tańsze

> oleje lotos też są dobre i nie warto płacić za mobil. Mój

> samochód cały czas jeździ na mineralnym lotosie i nie ma

> najmniejszych problemów. Ale zaraz pewnie odezwie się ktoś kto

> uważa inaczej i znowu się zacznie wałkowanie tematu.

Ja uważam, że gdybym lał tani olej to bym już ze 3 razy musiał robić silnik a dzięki mobilowi syntetycznemu brak oznak zużycia.

Kto wie, może jakby wyliczyć różnicę między tanim olejem a drogim to by się okazało że zapłaciłbym za wymianę silnika i jeszcze by mi zostało rotfl.gif ale czyż nie przyjemniej jest tego NIE ROBIĆ? cfaniaczek.gif

Co z tego że na stłuczce się zarabia, jak ja nie chcę tego zarobku i tej stłuczki grinser006.gif

A tak serio - jak ktoś jeździ bardzo spokojnie to uważam że przepłacanie za olej nie ma sensu. Jednocześnie jestem zdania że przy wyczynowym podejściu do pedału gazu dobry olej bardzo się opłaca.

> Jeżeli chodzi o zmianie przy instalacji gazowej to Ci nie pomogę.

Nie rozumiem, czemu ktoś miałby zmieniać tak dobry olej na inny?

Sam jeżdżę na gazie i na mobilu 1 (lato 5W50, zima 0W40) i poza wyciekami na zewnątrz silnika nie mam żadnych problemów z silnikiem związanych z olejem. Wręcz odnotowuję zmniejszone zużycie takich podzespołów jak rozrząd (w ogóle go nie słychać), popychacze hydrauliczne (dopiero zaczynają się czaasem odzywać a to już grubo po wskazanym okresie wymiany), nie wspominając o sprężaniu, mocy, itp (pali na dotyk).

Napisano

Długo nie trzeba było czekać na ripostę wpysk.gifzlosnik.gif

A tak serio to kiedyś pisałeś jakie osiągasz prędkości na poszczególnych biegach i rzeczywiście przy twojej jeździe moja to emeryt stajl. Poza tym poprzednim właścicielem mojej fury był emeryt. A i przebieg mojego jest znacznie mniejszy niż twojego.

Pewnie nadejdzie taki czas kiedyś zacznę lać coś lepszego. Na razie zostaje przy lotosie bo jestem z niego zadowolony.

20.GIF

Napisano

> Długo nie trzeba było czekać na ripostę

> A tak serio to kiedyś pisałeś jakie osiągasz prędkości na

> poszczególnych biegach i rzeczywiście przy twojej jeździe moja

> to emeryt stajl. Poza tym poprzednim właścicielem mojej fury był

> emeryt. A i przebieg mojego jest znacznie mniejszy niż twojego.

> Pewnie nadejdzie taki czas kiedyś zacznę lać coś lepszego. Na razie

> zostaje przy lotosie bo jestem z niego zadowolony.

W sumie nie o Twoim silniku była mowa grinser006.gif ale skoro już jest, to nie zaczniesz lać lepszego bo mu tylko pogorszysz (chyba że zrobisz płukankę układu).

Napisano

A powiedz mi ( nie jestem wtajemniczony ) czym różnią się Mobil1: 0W50 , 0W40 , 5W50?

Czy każdy można zmienić na każdy? Wiem, pytanie trochę banalne ale pytam bo ten 0W50 jest drogi i nie wszędzie jest dostępny.

Napisano

> A powiedz mi ( nie jestem wtajemniczony ) czym różnią się Mobil1:

> 0W50 , 0W40 , 5W50?

> Czy każdy można zmienić na każdy? Wiem, pytanie trochę banalne ale

> pytam bo ten 0W50 jest drogi i nie wszędzie jest dostępny.

Lepkością...

szukajcie a znajdziecie... więcej tu

Napisano

> A powiedz mi ( nie jestem wtajemniczony ) czym różnią się Mobil1:

> 0W50 , 0W40 , 5W50?

> Czy każdy można zmienić na każdy? Wiem, pytanie trochę banalne ale

> pytam bo ten 0W50 jest drogi i nie wszędzie jest dostępny.

Jak samo oznaczenie wskazuje - klasą lepkości.

Powiem Ci że sam nie słyszałem dotąd o 0W50 i myślałem że leję najlepsze spineyes.gif - u mnie nie widziałem tego oleju nigdzie. Nawet na stronie mobila nie ma go spineyes.gif

Napisano

> Mam Uno 1.0 FIRE 2000r i orginalny przebieg 80tyś km. Silnik jest w

> stanie idealnym, nie bierze grama oleju.

> Od nowości jeździ na Mobil1 0W50, zmienianym co 15 tyś km.

> Planuję w najbliższym czasie przerobić go na gaz i zastanawiam się

> czy zostać przy tym oleju czy trzeba stosować inny?

> Z jednej strony myślę że skoro jest mu na tym Mobilu1 dobrze to może

> nie zmieniać, z drugiej strony nie wiem czy na gazie można

> stosować taki olej?

> Inna sprawa - cena. Czy faktycznie warto płacić taką kasę za Mobil1?

> Jeśli zmiana to na co - nie mogę znaleść innego oleju o takich

> parametrach.

Zakładaj LPG IIgen. i jeździj sobie na jakim oleju Ci się podoba i bedzie dobrze waytogo.gif Ja zalewam swojego Lotosem 10w40 i sprawuję się pięknie. brawo.gif

Napisano

LPG II generacji - wiem. Ale może masz jakąś konkretną propozycję? Jaką masz instalację, ile kosztowała i jak się sprawuje? Ile spala gazu?

Napisano

> LPG II generacji - wiem. Ale może masz jakąś konkretną propozycję?

> Jaką masz instalację, ile kosztowała i jak się sprawuje? Ile

> spala gazu?

ja mam System BRC z BingoM i jestem bardzo zadowolony. 4 lata temu kosztowało to mnie 1800zł u fachowca. Już mi się ładna sumka do dziś zwróciła. Spalanie średnie u mnie to 6,5L/100. Świece wcale tak szybko się nie zużywają u mnie, zmieniam co 40kkm a ostanie 30 kkm zmniejszam przerwę do odpowiedniej. Jedynie kable WN szybciej się niszczą ale tylko te najtańsze np Janmor, Sentech. Markowe BOSCH lepiej się sprawują. Przynajmniej u mnie. Olej zmieniam co 15kkm i naprawdę nie mam żadnych problemów z silnikiem, nawet zawory są w normie, nie regulowane od początku a to już 125kkm z czego 85kkm na LPG.

Napisano

Ja za to mogę się wypowiedzieć nt instalki Tartarini. Jestem z niej bardzo zadowolony, 210kkm i działa. Raz wymieniałem membrany w parowniku, ale tak na prawdę to nie odnotowałem jakiejś różnicy między działaniem na starych i na nowych waytogo.gif

Spalanie nawet 5l/100km ale to już mocno zależy od stylu jazdy bo ja potrafię dobić nawet do 11l.

Jedyne co mnie ostatnio "dotyka" to dziwne opóźnienie w reakcji na pedał gazu, tzn. przez pierwsze kilka mm naciskania pedału nic się nie dzieje i nagle obroty zaczynają wzrastać (nie od samego początku ruchu pedałem). To samo w dół - spadają, spadają i nagle, zanim jeszcze puszczę pedał zupełnie - spadają do wolnych obrotów. W efekcie, podczas jazdy na biegu i hamowaniu silnikiem powstają niemiłe szarpnięcia. Problem ten mam po zalaniu zupełnym silnika wodą na własne życzenie sciana.gif więc pewnie coś powiedziało mlot.gif po tej kąpieli. Przy normalnej eksploatacji brak problemów. waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

A czy UNO 1.0 Fire z 2000r ma plastikowy czy metalowy kolektor? Bo jak plastik to tylko sekwencja...?

Napisano

Niekoniecznie. Do uno nikt nie zakładał sekwencji (daję sobie obciąć paznokieć u małego palca że to prawda zlosnik.gif)

Jeżeli tylko będziesz dbał o kable wysokiego napięcia i zawory będą w dobrym stanie to możesz spokojnie jeździć. U mnie już 60 tyś na gazie i ani jednego strzału. I mieszanka nie może być uboga. Chyba wszystkie wersje uno mają metalowy kolektor ssący.

Olej zalewaj ten sam.

Napisano

A ja mam prawie 92kkm, silnik cały czas na benzynie, zalewany 10W40 i lekko sączy z pod pokrywy zaworów, przed wymianą oleju zmienię uszczelkę... a potem zaleję Castrol Edge 5W50 biglaugh.gif

Wiem, że drogi, ale robię tyle kilometrów, że prawie wychodzi mi wymiana co około rok, więc mogę sobie pozwolić raz na rok na lepszy olej zlosnik.gif

Napisano

> A czy UNO 1.0 Fire z 2000r ma plastikowy czy metalowy kolektor? Bo

> jak plastik to tylko sekwencja...?

sekwencyjny lpg to raczej na wielowtrysk zakładamy i chyba kolektor nie ma nic do tego.. poprawić jak się mylę waytogo.gif

Napisano

Czyli zapytam ostatni raz dla pewności ( początkujący w UNO ).

Uno 1.0 Fire 200r ma jednopunktowy wtrysk i metalowy kolektor? Czy kolektor to jest ta część na zdjęciu???

Pytam bo szukam odpowiedniej instalacji gazowej. claps.gif

post-67818-14352492959767_thumb.jpg

Napisano

> Czyli zapytam ostatni raz dla pewności ( początkujący w UNO ).

> Uno 1.0 Fire 200r ma jednopunktowy wtrysk i metalowy kolektor? Czy

> kolektor to jest ta część na zdjęciu???

> Pytam bo szukam odpowiedniej instalacji gazowej.

W 200r. to się na koniach jeździło albo na piechotkę chodziło rotfl.gifzakrecony.gifzlosnik2.gifzlosnik.gifhahaha.gif A na powaznie to tak. Ten element to kolektor dolotowy. Wszystkie Uniaki i.e. miały jednopunktowy wtrysk (nie mylić ze statkiem kosmicznym Puzona bo tylko on wie co tak właściwie jeszcze ma pod maską) zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Czyli zapytam ostatni raz dla pewności ( początkujący w UNO ).

> Uno 1.0 Fire 200r ma jednopunktowy wtrysk i metalowy kolektor? Czy

> kolektor to jest ta część na zdjęciu???

> Pytam bo szukam odpowiedniej instalacji gazowej.

Podjedź do gazownika/tam gdzie instalują lpg i Ci doradzą ok.gifpalacz.gif Wcześniej zorientuj się gdzie jest godny polecenia warsztat bo założyć gaz to każdy umie tylko nie każdy zrobi to tak jak powinno być.. sporo jest partaczy w tej dziedzinie niestety sciana.gif Do uno na wtrysku to tylko II generacja lpg podejdzie. Poczytaj u nas na forum jest dział o lpg wink.gif

Napisano

> LPG II generacji - wiem.

Musisz zrobić wywiad środowiskowy pod kątem zadowolenia klientów obsługą warsztatu i intensywności usterek założonych przez nich instalacji - to po pierwsze. Później możesz kierować się ceną instalacji.

Jeśli znajdziesz już dobry warsztat, to oni z pewnością zaproponują Ci odpowiednia instalację.

Ja mam opartą o sterownik AL 700 - dosyć popularny i ponoć niezawodny (mówię ponoć bo właśnie po 6 latach eksploatacji spalił mi się, ale jeszcze nie ustalono przyczyny) Cieszy się jednak dobrą opinią u gazowników.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.