Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG+gaźnik

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Nie można się opierać na wskaźniku temeratury w układzie. Bo to

> reguluje termostat. To co obserwujesz to są jakieś przypadkowe

> sytuację zależne od stylu i czasu jazdy. Wzrost temepratury

> spalania nie oznacza, że wzrośnie temeratura silnika lub płynu w

> układzie. Tak się nie stanie bo nad temperaturą czuwa automatyka

> z termostatem i bedzie ona zawsze podobna niezależnie do paliwa

> i jego składu. Co najwyżej silnik może się w krótszym czasie

> nagrzać ale tego tez nie da się sensownie zmierzyć.

Nie mogę się z tym zgodzić. W końcu jeśli kilka razy pokonuję tą samą drogę z różnymi ustawieniami, jadąc w podobny sposób, to jestem w stanie wychwycić zmiany.To naprawdę nie jest chwilowe odchylenie. Może w innych autach jest inaczej, nie wiem. W moim widać wyraźnie wpływ regulacji na temperaturę silnika i termostat ani automatyka nie mają z tym nic wspólnego. Auto trzyma swoją temperaturę niezależnie od pogody na zewnątrz, od pory roku, włączonego bądź wyłączonego ogrzewania czy paliwa od różnych dostawców. Temperatura zawsze jest taka sama. Zmienia się jedynie wtedy, kiedy pokręcę przy regulacji gazu.

Jeśli zmieniałem ustawienia śruby przy parowniku, to auto nagrzewało się bardziej przy niskich prędkościach obrotowych. Jeśli registrem - przy wyższych obrotach.

Wiem, ze obserwacja wskaźnika nie jest miarodajna, ale może dać jakiś pogląd na sytuację w silniku smile.gif

Wracając do sprawy... zostawić takie ustawienia czy zmieniać?

Nie wiem jeszcze jak ze spalaniem. Prawdopodobnie jutro wypalę cały zbiornik i będę wiedział ile spaliłem gazu na 100km.

Dodam, że auto ładnie przyspiesza od najniższych obrotów, prędkość maksymalna nie jest może porażająca, ale jak na to auto i tak nie jest źle. Do ok. 100km/h auto przyspiesza dość dobrze, ale później wyraźnie słabnie. Przyspieszy, ale powolutku... Więc to chyba raczej wina auta a nie samej regulacji LPG? Co o tym sądzicie? smile.gif

Napisano

No to masz inteligentny termostat który jest podłączony do śrubki i raz otwiera obieg przy 85C a innym razem przy 95. Wszystko zaleznie oczywiście jak ustawisz śrubę. Taki mały sprytek on jest, no. cfaniaczek.gif

Nikt oprócz ciebie takich objawów nie ma więc zapewne cięzko będzie coś doradzić. Wszystkim innym układ chłodzenia działa normalnie.

Napisano
  • Autor

> No to masz inteligentny termostat który jest podłączony do śrubki i

> raz otwiera obieg przy 85C a innym razem przy 95. Wszystko

> zaleznie oczywiście jak ustawisz śrubę. Taki mały sprytek on

> jest, no.

> Nikt oprócz ciebie takich objawów nie ma więc zapewne cięzko będzie

> coś doradzić. Wszystkim innym układ chłodzenia działa

> normalnie.

Szkoda, że naocznie nie możesz tego sprawdzić. Udowodniłbym Ci jak jest naprawdę zlosnik.gif

Ale do rzeczy... Nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie zasadnicze.

Zostawić takie ustawienia czy kombinować dalej? Skoro uważasz, że to wina auta mojego, to chyba zostawić, co?

Tak "na oko" wydaje mi się, że gaz jest zbyt mocno dokręcony i mieszanka może być zbyt uboga... ale skoro auto ładnie jeździ, to chyba nie jest źle, prawda?

Swoją drogą... niedawno instalację ustawiał mi gazownik za 30zł - TRAGEDIA!! Auto nie chciało ruszyć z miejsca. Prędkość max. to 90km/h, na piątym biegu zwalniało!! Silnik często gasł i były problemy z odpaleniem - zalewał się.

Jeśli takie mają być efekty pracy gazowników, to ja już wolę sam ustawić auto.

Napisano

> A jak podłączyłeś grzałkę? Zasilasz ją ?

+12v po stacyjce odlaczne podczas rozruchu(tak mam podlaczone swiatla) grzalka bedzie grzala non stop podczas jazdy

Napisano

> +12v po stacyjce odlaczne podczas rozruchu(tak mam podlaczone

> swiatla) grzalka bedzie grzala non stop podczas jazdy

Właśnie przyznam, że nie wiem jak to jest hmm.gif Czy grzałka jest zasilana ciągłym prądem czy ECM załącza ją tylko czasowo gdy sonda jest zimna. No bo jak juz sonda się zagrzeje to po co wtedy grzałka ma się grzać?

Napisano

> Właśnie przyznam, że nie wiem jak to jest Czy grzałka jest zasilana

> ciągłym prądem czy ECM załącza ją tylko czasowo gdy sonda jest

> zimna. No bo jak juz sonda się zagrzeje to po co wtedy grzałka

> ma się grzać?

w brawie jest zasilana tym samym obwodem co pompa paliwa czyli przekrecasz kluczyk 3 sekundy dziala odlacza i w momencie odpalania ja zalacza na stale juz

w brawie nawet przekaznik jest ten sam

Napisano

> Właśnie przyznam, że nie wiem jak to jest Czy grzałka jest zasilana

> ciągłym prądem czy ECM załącza ją tylko czasowo gdy sonda jest

> zimna. No bo jak juz sonda się zagrzeje to po co wtedy grzałka

> ma się grzać?

Sonda zwykle ma element bimetaliczny, który włącza prąd tylko jak jest potrzeba.

Napisano

> Sonda zwykle ma element bimetaliczny, który włącza prąd tylko jak

> jest potrzeba.

cool.gif No tak. To wszystko wyjaśnia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

podlaczylem dziadowstwo jednak bylo pozno i nie moglem ogarnac dziadostwa

generalnie w porownniu z softem do leonardo program od staga ma tylko jedna zalete w postaci oscycloskopu tak po za tym to jest jakis dziwny nie stety nie moglem go opanowac moze jutro sie uda za dnia

po podlaczeniu odrazu wywala mi blad: pozycja silnika krokowego jest prawdopodobnie nieprawidlowa.

probowalem go ustawiac ale sie nie dalo niestety mi nic nie wyszlo absolutnie sterownik nie reagowal na sonde lambde,pokazuje caly czas sonde uboga aturrator woogule nie pracuje w zasadzie mam go ustawiny start 100 min 80 maximum 120 ale probowalem tez innych ustawien nawet takich ze granice krokowca na maximum od 0 do 256

tempo narastania mam 256

silnik generalnie chodzi tylko nietety brak charakterystycznego plywania napiecia na sondzie caly czas uboga mieszanka

nie wiem co jest swiche ma niby dobrze ustawione na kompa.

no i gdzie ustawia sie czas rozgrzeania lambdy ??

zalozylem spowrotem registra i bez problemu ustawilem registrem na podstawie multimetra i lambdy

parownika jeszcze nie krecilem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.