Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi 4x100 i sruby od poldka.....

Featured Replies

Napisano
  • Autor

O nie w moim przypadku to napewno odpada. Nie mam tyle kasy zeby sie bawic w cos takiego tym bardziej ze ostatnio mialem robiony caly przod po dzwonie. Pozdro

Napisano
  • Autor

Dokladnie taki dystans chce zamowic. Zeby idealnie pasowal do srednicy otworu felgi. Zeby felga sie opierala wlasnie calym ciezarem na pierscieniu. I wtedy srubki tylko by trzymaly felge. Pozdrawiam

Napisano

> tia cala brutalna prawda

..masz alusy...daj auto na te "glebe"....i tak zle nie bedzie..

nie rzezbij w G

Napisano
jest fizycznie nie mozliwe zeby z tylu dac 5mm dystansu i zeby felga trzymala sie na pierscieniu dodac do tego lipne sruby... chyba nie mowsze mowic czym to grozi czacha.gifczacha.gifczacha.gifczacha.gif
Napisano
  • Autor

Dlaczego jest nie mozliwe dac z tylu dystans 5 mm ?? Chce zamowic wlansi etaki z pierscieniem centrujacym. Pozdrawiam

Napisano

> Dlaczego jest nie mozliwe dac z tylu dystans 5 mm ?? Chce zamowic

> wlansi etaki z pierscieniem centrujacym. Pozdrawiam

bo piasta wystaje ok 6-7mm poza beben i jak dasz 5mm dystansu to piasta sie schowa i nie da sie zrobic tak cieniutkiego dystansu z pierscieniem, musci byc coanjmniej 10-12mm lub mozna dorobic sam pierscien bez dystansu...

Napisano

Zeby felga sie opierala wlasnie calym

> ciezarem na pierscieniu. I wtedy srubki tylko by trzymaly felge.

> Pozdrawiam

felga bedzie opierac sie calym ciezarem na pierscieniu jak postawisz samochod na boku ok.gif

a w takim ustroju jakim jest felga-piasta, sruby beda odpowiedzialne za przeniesienie sil, momentu i wytrzymanie sily scinajacej (na ktore zreszta kolego Wawer sa liczone..tzn maja swoja nosnosc na scinanie)

ale wiedze swoja opieram na czysto teoretycznych rozwazaniach podczas studiow m.in. konstrukcji stalowych...chyba nie chcesz slyszec takich argumentow, wolisz uslyszec, ze ten i ten jezdzi i nic sie nie dzieje.

Napisano
  • Autor

Ok. Ale jak to sam pierscien?? Tzn dospawac go do piasty?? Bo nie rozumiem. Pozdrawiam

Napisano

> Ok. Ale jak to sam pierscien?? Tzn dospawac go do piasty?? Bo nie

> rozumiem. Pozdrawiam

dlaczego dospawac? sa felgi do ktorych producent przewiduje wymienne pierscienie centrujace...

Napisano
  • Autor

Poporsze o rozszerzenie wypowiedzi bo mnie to interesuje a kolega widze ze ma doswiadczenie smile.gif pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ale nie bardzo rozumiem jak w takim razie to wszystko zamontowac. Mam dystans 5mm i konczy sie piasta i nie ma pierscienia centrujacego. Wiec w jaki spsob ma ten pierscxien byc zamocowany na piascie i feldze zeby spelnial swoje zadanie??

Napisano

> Poporsze o rozszerzenie wypowiedzi bo mnie to interesuje a kolega

> widze ze ma doswiadczenie pozdrawiam

generalnie chodzi o to, ze najslabszym (a wiec branym pod uwage w obliczeniach) miejscem polaczenia dwoch elementow sruba, jest wlasnie sruba.

oczywiscie, dokladne spasowanie elementow jest cholenrie wazne. eliminuje powstawanie dodatkowych momentow itd...

to wszystko ma zastosowanie w polaczeniach np hal sportowych.

nigdy nie liczylem polaczenia kolo-piasta, ale...

srubki w kole utrzymuja caly ciezar samochodu (oczywiscie rozdielony pomiedzy nie), i przenosza moment od napedu, sily od hamowania...przyspieszania, sily poprzeczne przy skretach... z taka, chocby podstawowa wiedza, juz nie mozna powiedziec, ze srubki beda tylko trzymac kolo ok.gif

Napisano

> Ale nie bardzo rozumiem jak w takim razie to wszystko zamontowac. Mam

> dystans 5mm i konczy sie piasta i nie ma pierscienia

> centrujacego. Wiec w jaki spsob ma ten pierscxien byc zamocowany

> na piascie i feldze zeby spelnial swoje zadanie??

pierscien bez tego dystansu...

Napisano
  • Autor

Ok. A powiedz mi jak role odgrywa w tym wszystkim waga pojazdu?? Czy ma ona duzy wplyw na te sily?? Chodzi mi o np porownanie poloneza na takch srubach a cc. Czy sily beda w obu przypadkach takie same? Pozdrawiam

Napisano
wlasnie nie da sie... musi byc bez dystansu albi minimum 10-12mm
Napisano

> srubki w kole utrzymuja caly ciezar samochodu (oczywiscie rozdielony

> pomiedzy nie), i przenosza moment od napedu, sily od

> hamowania...przyspieszania, sily poprzeczne przy skretach... z

> taka, chocby podstawowa wiedza, juz nie mozna powiedziec, ze

> srubki beda tylko trzymac kolo

Dla rozjaśnienia dodam, że śruby muszą dawać taki współczynnik tarcia pomiędzy felgą i piastą, jaki zapobiegnie przesuwaniu się jednego względem drugiego.

Napisano

> Ok. A powiedz mi jak role odgrywa w tym wszystkim waga pojazdu?? Czy

> ma ona duzy wplyw na te sily?? Chodzi mi o np porownanie

> poloneza na takch srubach a cc. Czy sily beda w obu przypadkach

> takie same? Pozdrawiam

hiehie, spoko prace mozna napisac na taki temat;)

masa odgrywa spora role, chocby ze wzgledu na to, ze trzeba jej wiecej wyhamowac. ale nie w tym rzecz.

swoim smeceniem chcialem powiedziec, ze warunki pracy sruby sa bardzo wazne, a z takim zamontowaniem jakie chcesz, te warunki beda chu%owe wink.gif

moze przesadzam, ale nie beda optymalne i trudno jest mi powiedziec, co na taka srube moze dzialac.

Napisano

> wlasnie nie da sie... musi byc bez dystansu albi minimum 10-12mm

Nie koniecznie ! Zalezy jakiej srednicy ma otwor centrujacy felga. Obecnie wiekszosc felg ma wiekszy otwor (powyzej 60mm) i w komplecie pierscienie centrujace. W taki przypadku moze byc dystans z pierscieniem o srednicy wiekszej niz fiatowska piasta czyli ponad 58,1 mm i w takim przypadku juz mozna cos takego zrobic 270751858-jezyk.gif Ja wlasnie bede robil cos takiego cfaniaczek.gif

Napisano

> ale 2mm 9czyli po 1mm na scianke to troche malo...

Powinno starczyc wink.gif W oryginalnej piascie nie masz wcale grubszych.

Napisano

> Powinno starczyc W oryginalnej piascie nie masz wcale grubszych.

...co nie ma grubszych???????????scianek na osadzeniu???????

tam jest po 3-4mm materialu...

Napisano

(na

> ktore zreszta kolego Wawer sa liczone..tzn maja swoja nosnosc na

> scinanie)

..uogulnilem...bo kazda sruba chyba jest liczona na scinanie...

ale w przypadku srob do kol wieksze znaczenie ma "zrywanie" niz sciecie...

ale cala racja po twojej stronieok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.