Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulec tylni

Featured Replies

Napisano

Zapiekł mi sie cylinderek w lewym tylnim hamulcu oslabiony.gif

Może ktoś to już rozbierał?

Może ma ktoś z E-lerna ( niestety nie mam przy sobie ... ) jakieś przekroje tego całego kopyta z cylinderkiem... jak to rozebrać niewiem.gif

Napisano

> Zapiekł mi sie cylinderek w lewym tylnim hamulcu

> Może ktoś to już rozbierał?

> Może ma ktoś z E-lerna ( niestety nie mam przy sobie ... ) jakieś

> przekroje tego całego kopyta z cylinderkiem... jak to rozebrać

Trzeba wykręcić tłoczek obracająć w prawo.Na zacisku jest śruba na klucz pięciokątny po jej odkręceniu wszystko ze środka można wyciągnąć.

Polecam naprawę w specjalistycznym zakładzie.

Napisano
  • Autor

> Trzeba wykręcić tłoczek obracająć w prawo.Na zacisku jest śruba na

> klucz pięciokątny po jej odkręceniu wszystko ze środka można

> wyciągnąć.

> Polecam naprawę w specjalistycznym zakładzie.

Niestety do zakładu już nie dojade.. musze to odblokować sam frown.gif

Rozsypała sie gumka uszczelniająca tłoczek oslabiony.gif dodatkowo linka hamulca ręzcznego jest popękana ( pancez ) i pewnie zblokowało sie.... hamulec nie działał i szlak trafił...

Wyszło przy wymianie kół na letnie oslabiony.gif

PS..

Ja tam nie widze śruby .. jest tylko na końcy grzybka rodzacj wpustu z wycietymi dwoma otworami pod bolec klocka hamulcowego...

Może mam rozkręcić cięgło linki i to wyjdzie ?

280694616-ham.jpg

post-15502-14352492871883_thumb.jpg

Napisano

Śruby szukaj w tej części zacisku gdzie jest odpowietrzenie.Jest ona osłonięta czymś w rodzaju kołnierza.Można go zeszlifować i próbować żabką odkręcić/w moich zaciskach są takie śruby/.

Napisano
  • Autor

Wszystko fajnie ale za mało dokładnie oslabiony.gif.

Byłem bliski rozwalenia całego kopyta. A ASO jak kupowałem linkę do hamulca ( 109 zł ) to coś bąkneli że to ponad 800 zł pad.gif

Faktycznie po odkręceniu tej śrubki i odkręceniu tylniego cięgiełka wszystko wyszło...

Ten samonapinacz mnie po prostu rozbroił...

Po odkręceniu tej śrubki i po rozblokowaniu ciegiełka linki hamulcowej zaczołem kręcić nim i w efekcie tłoczek wychodził lub wchodził do kopyta.... niestety nie zwróciłem uwagi na fakt, ze ten zaznaczony strzałką samonapinacz ma w środku rodzaj bembenka z wycieńciem i w efekcie moich poczynań wszystko sie poprzestawiało.. angryfire.gifsciana.gif a śruba nie chciała już wejść na swoje miejsce

Dopiero rozebranie tego całego ustrojstwa i rozpracowanie o co chodzi w tym samonapinaczu pozwoliło mi na poprawne złożenie i odblokowanie całego kopyta.... pad.gif

Gumke i tak mam uszkodzoną więc pewnie następna zima załatwi mi to kopyto na amen... gumki cylinderka nie można kupić z moich ogledzin wygladało to tak, że gumka i oring uszczelniający to jedno i to samo.... hmm.gif jest to zaprasowane pierścieniem w korpusie

Sruba jest dosyć ciekawa... ma 5 a nie jak normalne 6 katów oink.gif więc klucz 14 nasadka lekko wbity to jakoś odkręcił

Hamulec działa....wszystko jest OK......narazie pad.gif

Tak więc nauczka dla innych..... NIE ROZBIERAĆ TEGO old.gif

280699466-Zdj%EAcie049.jpg

280699466-Zdj%EAcie050.jpg

280699466-Zdj%EAcie051.jpg

Napisano

> Hamulec działa....wszystko jest OK......narazie

> Tak więc nauczka dla innych..... NIE ROZBIERAĆ TEGO

Parę postów wyżej pisałem"polecam zakład specjalistyczny".

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

Nikt ciebie nie zagnie z budowy,naprawy zacisków./hamulców/

Napisano
  • Autor

> Parę postów wyżej pisałem"polecam zakład specjalistyczny".

bow.gifbow.gif mogłem zaslepić przewód hamulcowy, zdemontować całe "kopyto" i na 3 sprawnych hamulcach pojechać do speców... ale wybrałem inne rozwiązanie mlot.gif lub zawieść to do naprawy... lub kupić nowe.... lub na allegro w podobnym stanie wink.gif

> Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

hehe.gifok.gif

> Nikt ciebie nie zagnie z budowy,naprawy zacisków./hamulców/

Tylko poco mi ta wiedza mlot.gif

Napisano

Lisek, ja mam do sprzedania kompletny zacisk, lewy ze stilona 25kkm, jak coś to na priva (z wymienionymi nowymi oringami)

• 11 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Więc dzięki koledze MARCINOLO wink.gif mam znowu hamulce sprawne.... ( to znaczy odpowietrzone )

Niestety podczas ostatniej wymiany klocków hamulcowych ukręciłem odpowietrznik w zacisku prawym i mimo usilnych starań, rozwiercenia i wykręcenia odpowietrznika rozwaliłem sobie zacisk..... angryfire.gifangryfire.gif to znaczy: Odpowietrznik 1 - Lisek - 0 buu.gif

Na szczęście wkreciłem w zacisk śrubę M10 i jakoś to zakleiłem.... tydzień wytrzymało

Zacisk jaki wstawiłem od kolegi MARCINOLO wymagał tylko drobnej regeneracji hehe.gif

Wszystko przebiegło bez problemu ( zestaw regeneracyjny gumek - w sumie 6 sztuk )

282149745-reperaturka.jpg

zamontowałem .... ale niestety życie znowu zweryfikowało moje zapędy buu.gif.

Podczas wymiany zacisku okazało sie, ze nowe ( 2 tygodnie )klocki Ferodo - Premium przestały istnieć - a dokładnie odpadł 1 klocek od blachy... angryfire.gif tak więc znowu wymiana klocków .... sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif tym razem: TRW

Wszystko już gra - musze sprawdzić czy z 2-giej strony jest OK - może i tam coś odpadło angryfire.gif

ed4f13ffe3b61c7cm.jpg 62bfcae2b392be51m.jpg 42452da46df84c4bm.jpg caabd15b6281c34fm.jpg

post-15502-143525009487_thumb.jpg

Napisano

ciesze sie ze wsio ok... smile.gifok.gif

a gdzie pochwała za bezpiecznie odkrecony odpowietrznik.. ? ze cykałes sie sam go ruszyc... wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> cykałes sie sam go ruszyc...

No nie gdybym 2-gi ukręcił to czacha.gif....

Miałem drobny problem z wężykiem .... ja miałem odkręcony przy zacisku i jak twój zacisk przykręciłem to okazało sie, że będzie skręcony... hmm.gif wiec musiałem odkręcić cały węzyk od rurki i ustawić pod innym kątem.... ( jest tam takie fajne zabezpieczenie wyciągane do góry )

Ale przyznam, ze już widziałem ukręcony wężyk hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Ale przyznam, ze już widziałem ukręcony wężyk

szczescie ze szczesliwie sie zakonczyło... hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.