Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moto na firmę

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy było wałkowane tutaj czy nie. Próbowałem szukać jakiś informacji w googlu ale konkretnych odpowiedzi nie znalazłem.

Czy i jak można kupić motocykl na firmę? US się nie przyczepi? Jak to motywować i jak odliczać? Miał ktoś z tym do czynienia?

Napisano

> Nie wiem czy było wałkowane tutaj czy nie. Próbowałem szukać jakiś

> informacji w googlu ale konkretnych odpowiedzi nie znalazłem.

> Czy i jak można kupić motocykl na firmę? US się nie przyczepi? Jak to

> motywować i jak odliczać? Miał ktoś z tym do czynienia?

Jak to uzasadnisz to można. IMHO np. w firmie kurierskiej, pizzerii no problem. Zależy od tego co firma robi.

Napisano

Właśnie mam porozmawiać o tym z księgową waytogo.gif

Sam będę moto używał do pracy. Ja mam proste wytłumaczenie.

Dojazd do klienta i tyle.

Napisano
  • Autor

> Właśnie mam porozmawiać o tym z księgową

Jak się czegoś dowiesz to fajnie by było jakbyś się podzielił wiedzą smile.gif

> Dojazd do klienta i tyle.

Każdy może tak uzasadniać i czy US się nie czepnie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy od tego co firma robi.

Branża IT, więc może konieczność szybkiej interwencji serwisowej u klienta hmm.gif

Napisano

> Branża IT, więc może konieczność szybkiej interwencji serwisowej u

> klienta

Ja bym to "puścił" smile.gif

W sumie informatyk+laptop na moto się zmieszczą.

Ale jakbyś wrzucił w koszty markowy strój na motor to tego bym Ci nie puścił.

Napisano

> Ale jakbyś wrzucił w koszty markowy strój na motor to tego bym Ci nie

> puścił.

Dlaczego? Przecież porządne ubranie przekłada się na bezpieczeństwo motocyklisty?

IMO taki wydatek jest do uzasadnienia przed US (w końcu jak ktoś kupi sobie kołpaki do autka, to też wrzuca w koszty, nie?).

Napisano

na ile ja wiem, to motocykl mozesz kupic na firme bez problemu, jako srodek transportu.

pytanie tylko czy odliczac 100% vat, czy tak jak w przypadku samochodow 60% nie wicej niz 6 tys

ale w US nie pracuje, wiec dokladnie nie wiem

Napisano

Żeby było śmieszniej, kiedyś była luka w ustawie o VAT i kolega z moto na firmę odliczał VAT od paliwa... biglaugh.gif

NIe wiem, jak jest teraz... niewiem.gif

Napisano

> Dlaczego? Przecież porządne ubranie przekłada się na bezpieczeństwo

> motocyklisty?

Bez jaj - czym w kwestii bezpieczeństwa różni się zwykła kolorowa skórzana kurtka (której w koszty wrzucić nie możesz) od takiej samej skórzanej kurtki z napisem "KTM" ??

Napisano

> Bez jaj - czym w kwestii bezpieczeństwa różni się zwykła kolorowa

> skórzana kurtka (której w koszty wrzucić nie możesz) od takiej

> samej skórzanej kurtki z napisem "KTM" ??

nie, nie...

Weź pod uwagę jedne z tańszych (Retbike).

Niby zwykłe, ale ma ochraniacze itp. Nie chodzi mi o zwykłą "papę" (skórę).

Coś takiego IMO można wrzucić w koszty.

Na wszelki wypadek i tak będę konsultował się z moim US i nie tylko wink.gif

Napisano

> Dowiadywalem sie w tym temaci i od jakiegos czasu juz ni emozna odliczyc calego Vatu tylko max 6tys.

Napisano

> > Dowiadywalem sie w tym temaci i od jakiegos czasu juz ni emozna

> odliczyc calego Vatu tylko max 6tys.

A masz paragraf? Bo AFAIK w ustawie jest tylko o samochodach osobowych.

Napisano

> A masz paragraf? Bo AFAIK w ustawie jest tylko o samochodach

> osobowych.

Nie mam ale udzielono mi takiej informacji w 3 salonach z motocyklami plus ksiegowy cos tam doczytywal

Napisano

> A masz paragraf? Bo AFAIK w ustawie jest tylko o samochodach

> osobowych.

jest o pojazdach samochodowych, a do takich należy motocykl ..

niestety temat już został definitywnie określony przez US i vat od paliwa dla jednosladów można odliczać TYLKO gdy jednoślad jest MOTOROWEREM - jeżeli ktoś bardzo chce, to wytargam przepisy.

jest jeszcze jedna furtka - tylko nie wiem na ile możliwa w życiu.

otóż jeżeli pojazd samochodowy ma otwartą część bagażową (pick-up) to podlega pełnemu odliczeniu VAT (od kwoty i paliwo) - także gdyby zamontować na motocyklu koszyk, i na stacji diagnostycznej dostać papier, że mamy pojazd z otwartą przestrzenią bagażową ----> mamy VAT dla siebie ...

Napisano

> jest o pojazdach samochodowych, a do takich należy motocykl ..

Motocykl jest pojazdem samochodowym wg. POD, ale nie ma definicji pojazdu samochodowego w ustawie VAT. Nie ma też odwołania do POD.

KLIK

Ustawa o podatku VAT stanowi bowiem wprost, że „towary identyfikuje się na podstawie przepisów o statystyce publicznej”. Takie stwierdzenie nakazuje więc wprost odnoszenie się do Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) i z tego punktu widzenia odwoływanie się większości urzędów skarbowych do ustawy Prawo o ruchu drogowym wydaje się zupełnie nieuzasadnione. Zgodnie z klasyfikacja PKWiU „samochody” i „motocykle” zaliczane do zupełnie innych działów. W dziale 34 zatytułowanym „Pojazdy mechaniczne przyczepy i naczepy”, wymienione są m. in. wszelkiego rodzaju samochody. Motocykle, które posiadają symbol PKWiU 35.4 1 zaklasyfikowano w odrębnym dziale zatytułowanym,, Sprzęt transportowy pozostały", wśród między innymi statków, okrętów, lokomotyw, rowerów, motorowerów itp. Dlatego też niektóre urzędy skarbowe uznają, że podatnik ma prawo do odliczenia 100% podatku VAT naliczonego przy zakupie motocykla, motoroweru oraz paliwa do ich napędu (Pierwszy Urząd Skarbowy w Rzeszowie, 19 września 2005r., I US-II/443/89/05).

> niestety temat już został definitywnie określony przez US

Przez każdy może zostać określony inaczej - i nie ma prawa precedensu, więc w jednym US nie mają nic przeciwko odliczaniu VAT a w innym mają. Trzeba więc wybrać dobry US żeby na jego terenie prowdzić działalność wink.gif

> paliwa dla jednosladów można odliczać TYLKO gdy jednoślad jest

> MOTOROWEREM - jeżeli ktoś bardzo chce, to wytargam przepisy.

To poprosze. Bo jak trzymają się definicji POD to każdy pojazd silnikowy rozpędzający się do zawrotnej prędkości 25 km/h będzie tak samo traktowany.

Napisano

Znam gościa, który ma sieć sklepów spożywczych i kupił na firmę motor. Nie wiem jak uzasadni zakup na wypadek kontroli skarbowej ale to już jego problem. Co ciekawe gość jest po pięćdziesiątce, więc nie może uzasadnić, żę pociska jakimś choperem o mocy pociągu, żeby dowozić zakupy klientom. smile.gif

Napisano

> Co ciekawe gość jest po pięćdziesiątce,

> więc nie może uzasadnić, żę pociska jakimś choperem o mocy

> pociągu, żeby dowozić zakupy klientom.

A co ma wiek do tego...? blush.gif

Napisano
  • Autor

> Właśnie mam porozmawiać o tym z księgową

Właśnie ze swoją rozmawiałem.

> Sam będę moto używał do pracy. Ja mam proste wytłumaczenie.

> Dojazd do klienta i tyle.

Cały pic polega na odpowiednim umotywowaniu zakupu. Dodatkowo można, a nawet trzeba jeśli np. na co dzień używa się garnituru wrzucić w koszty zakup stroju na motocykl jako konieczny uniform do pracy.

Jeszcze trochę czasu mam, więc zobaczymy czy będzie się to opłacało. Samochód już mam na firmę więc paliwo (bez VATu) i tak odliczam.

Napisano

> Właśnie ze swoją rozmawiałem.

> Cały pic polega na odpowiednim umotywowaniu zakupu. Dodatkowo można,

> a nawet trzeba jeśli np. na co dzień używa się garnituru wrzucić

> w koszty zakup stroju na motocykl jako konieczny uniform do

> pracy.

To mnie dziwi, gdyż wyraźnie było powiedziane już nie raz że ubrań nie można wrzucać w koszty. Nawet jeśli jestem konsultantem i do pracy muszę koniecznie w garniturze przychodzić.

jedynie można jako koszt zakwalifikować ubrania które są ewidentnie "uniformem" - na przykład jeśli na bluzce sobie wyhaftujesz logo firmy.. Czyli na kombinezon też zamów sobie na plecy wszywkę z logo ;-)

Swoją drogą to pamiętam jak kiedyś znajomi sobie wliczali w koszty skafander nurkowy występujący na fakturze jako "odzież ochronna"... Ale ja osobiście to bym tak nie kombinował.

Ł

Napisano
  • Autor

> To mnie dziwi, gdyż wyraźnie było powiedziane już nie raz że ubrań

> nie można wrzucać w koszty. Nawet jeśli jestem konsultantem i do

> pracy muszę koniecznie w garniturze przychodzić.

> jedynie można jako koszt zakwalifikować ubrania które są ewidentnie

> "uniformem" - na przykład jeśli na bluzce sobie wyhaftujesz logo

> firmy.. Czyli na kombinezon też zamów sobie na plecy wszywkę z

> logo ;-)

> Swoją drogą to pamiętam jak kiedyś znajomi sobie wliczali w koszty

> skafander nurkowy występujący na fakturze jako "odzież

> ochronna"... Ale ja osobiście to bym tak nie kombinował.

> Ł

Trochę odchodzimy od tematu ale jeśli jest taki wymóg to wrzucę sobie logo na rzep i już. Bez sensu przepisy... do klienta niby mam gonić w jeansach i jakiejś bluzie? Kurna garniak to trochę większy wydatek, tym bardziej zmiana garderoby przy przekwalifikowaniu się czy rozpoczęciu nowej pracy.

Napisano

> Trochę odchodzimy od tematu ale jeśli jest taki wymóg to wrzucę sobie

> logo na rzep i już. Bez sensu przepisy... do klienta niby mam

> gonić w jeansach i jakiejś bluzie? Kurna garniak to trochę

> większy wydatek, tym bardziej zmiana garderoby przy

> przekwalifikowaniu się czy rozpoczęciu nowej pracy.

Na rzepa to ja nie wiem. Ważne żeby na fakturze była informacja że odzierz była zindywidualizowana (nie możesz kupić zwykłych koszulek kupić i sobie samemu wyhaftować)..

A co do garnituru i innych to nawet wyroki jakiś sadów były.. Niestety niekorzystne dla przedsiebiorcy.

Już gdy jesteśmy przy tym temacie to mogę zacytować jeden z pierwszych linków z googla:

Quote:

"Zakup odzieży czy rzeczy o charakterze osobistym stanowi wydatek związany z funkcjonowaniem jednostki w życiu społecznym.Niezależnie bowiem od tego,czy dana osoba prowadzi czy też nie działalność gospodarczą,nabywa i posiada rzeczy o charakterze osobistym/np.odzież/,które zużywają się stopniowo przez sam fakt funkcjonowania danej osoby w życiu społecznym.Wydatek na zakup odpowiedniej odzieży osobistej nie może być uznany za koszt uzyskania przychodu prowadzonej działalności gospodarczej,gdyż jego poniesienie uwarunkowane jest innymi względami,aniżeli uzyskiwanie przychodu z tej działalności i służy zaspokojeniu zwykłych,normalnych potrzeb danej osoby niezależnie od tego,czy prowadzi ona działalność gospodarczą.Obowiązujące zasady życia społecznego wymagają,aby osoby prowadzące swoje interesy w ramach działalności posiadały schludny wygląd.Uzyskiwanie przychodów nie jest zatem uzależnione od rodzaju noszonej odzieży,schludny i estetyczny wygląd świadczy o kulturze osobistej i jest niezbędny dla wykonywania wielu zawodów......zakup garnituru,koszul,krawatów i butów nie są wydatkami poniesionymi w celu osiągnięcia przychodu w rozumieniu art 22 ust 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych"

odpowiedź Urzędu Skarbowego w Hrubieszowie nr PB/415-8/06 zamieszczona na stronie internetowej Ministerstwa Finansów

a także (gdy zatrudniasz pracowników)

Quote:

Utrwalił się w praktyce i orzecznictwie pogląd, że jeżeli odzież służbowa ma charakter uniwersalny, niezwiązany z oznaczeniem firmy, to takich wydatków nie należy odnosić w koszty podatkowe. Przyjmuje się, że są to świadczenia osobiste.

Natomiast, jeżeli ubiór jest specjalnie oznakowany np. logo firmy, to jest to, w przypadku wystąpienia pracowników na targach, element reklamy firmy i jako taki może być odnoszony w kosztach podatkowych. Najbardziej praktycznym wskaźnikiem interpretacyjnym będzie następujące założenie - im ubiór bardziej zbliżony (krojem, oznaczeniem) do munduru, tym prawdopodobieństwo sporu z aparatem skarbowym mniejsze. Ale jest prawie pewne, że stan faktyczny będzie dokładnie badany. Dlatego sugeruję przygotowanie dokumentacji fotograficznej ubiorów ze szczególnym zaakcentowaniem widocznych oznaczeń firmy (niech to nie będą mikroskopijne naszywki na podszewce). No i oczywiście zarządzenie kierownika jednostki o obowiązku świadczenia pracy w ubiorze służbowym, gdyż tylko w takiej formie można wprowadzić obowiązek.

Pozdrowienia

Ł.

PS. jeśli księgowy twierdzi inaczej to ja bym uwazał z takim księgowym....

Bo nawet orzeczenia NSA były: http://www.e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=498

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.