Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej AII

Featured Replies

Napisano

Co ile wymienia sie olej wAstrze II silnik 17 dti olej jaki mam zalany to 10w40 MOBIL ? confused.gif

Napisano

> Co ile wymienia sie olej wAstrze II silnik 17 dti olej jaki mam

> zalany to 10w40 MOBIL

Co 10 lub 15tys.

Napisano

dokładnie tak jak napisał kolega lub pojawi Ci się na desce Inspekcja "Insp" więc nie myśl co ile tylko czekaj na ten znaczek - ja tak robie.

a tak pozatym jest określenie limitu kilometrów (limit jest duży piszą 10-15 tys ale może być większy takie to oleje już teraz mamy) i czasu zalania i znów piszą że rok ale oleje tej klasy i z tymi właściwościami no cóż 2 lata bez problemu choć oleje mają właściwości gwarantowane na 4 lata - ale nie przesadzajmy.

Pozdrawiam

Napisano

Zalezy w jakich warunkach auto bedzi ejezdzilo bo wiadomo taksiarze czesciej wymieniaja albo ci co jezdza duzo po miescie. Jak smigasz wiekszosc na duzych trasach z duzymi dystansami to mozna co 12 tys a nawet 15. Ja smigam sporo po miescie i od czasu do czasu troszk edalej wiec wymieniam co 7,5 tys km.

Napisano

>Ja smigam sporo po miescie i od czasu do

> czasu troszk edalej wiec wymieniam co 7,5 tys km.

jak dla mnie przesada. 10 kkm to absolutne minimum. ja wymieniam co 15kkm pomimo wiekszości przebiegu w miescie, ale każdy robi jak chce.

Napisano

> jak dla mnie przesada. 10 kkm to absolutne minimum. ja wymieniam co

> 15kkm pomimo wiekszości przebiegu w miescie, ale każdy robi jak

> chce.

No nie wiem czy taka przesada. Przy krotkich przebiegach zaleca sie czestsza wymiane oleju nie wiem jak w dieslach ale w benzynie duzo paliwa jest wtedy w oleju i niestety olej traci swoje wlasnosci.

Napisano

> No nie wiem czy taka przesada. Przy krotkich przebiegach zaleca sie

> czestsza wymiane oleju nie wiem jak w dieslach ale w benzynie

> duzo paliwa jest wtedy w oleju i niestety olej traci swoje

> wlasnosci.

Ehh szkoda gadać. Taksiarze poniewaz robia krotkie odcinki to wymieniaja co 5 tys km( bynajmniej niektorzy). Ja zaobserwowalem ze tak do 8-9 tys km olej jest jeszcze pozbawiony sadzy i w palcach mozna wyczuc ze jeszcze jest dobry ale jak sprawdzalem po 11 tys to (spuszczenie do miski i odczekanie az osiadzie sadza) bylo juz jak dla mnie tragicznie. Silnik mam w dobrej kondycji a oleje tez sprawdzalem i ekskperymentowalem i potwierdzaja sie opinie z niemieckich for ze castrol to syf. Mobil1 jest na pierwszysm miejscu, dobry jest tez shell, GM, i pare jeszcze firm. Ale tak jak ktos npisal kazdy robi jak uwaza.

Napisano

>. Ja zaobserwowalem

> ze tak do 8-9 tys km olej jest jeszcze pozbawiony sadzy i w

> palcach mozna wyczuc ze jeszcze jest dobry ale jak sprawdzalem

> po 11 tys to (spuszczenie do miski i odczekanie az osiadzie

> sadza) bylo juz jak dla mnie tragicznie.

ilość sadzy w oleju i to kiedy się pojawi zależy w znaczmiej mierze od stanu silnika. tobie pojawia się po 10kkm, a komus kto ma zajeżdzony motor już po 1kkm olej będzie zasyfiony i czarny jak smoła. i co każesz mu wymieniac po 1 tysiącu kilometrów?

ja zakładam, że producent piosząc w instrukcji, co napisał wiedział co robi.

Napisano

Zrób inny test - zamocz pręt w oleju i powieś go pionowo na noc. Zobacz jak pręt będzie wyglądał rano. wink.gif

Napisano

>ilość sadzy w oleju i to kiedy się pojawi zależy w znaczmiej mierze od >stanu silnika. tobie pojawia się po 10kkm, a komus kto ma >zajeżdzony motor już po 1kkm olej będzie zasyfiony i czarny jak >smoła. i co każesz mu wymieniac po 1 tysiącu kilometrów?

Tu juz jest zapozno. Mowimy o sprawnych silnikach a zajechane to trzeba wyremontowac albo pozbyc sie trupa. Usilujemy tu cos uniknac i wlasnie o to mi chodzi. Wymieniamy czesciej aby nie meic problemow. Nie namawiam do wymiany przesadnie czestej ale sugeruje jednak przemyslec sprawe. Producent aut w zasadzie nie zarabia na sprzedarzy aut tylko na ich serwisowaniu i nie zalezy mu az tak mocno by nasze auta byly 100% bezawaryjne.

Napisano

Producent aut w zasadzie nie

> zarabia na sprzedarzy aut tylko na ich serwisowaniu i nie zalezy

> mu az tak mocno by nasze auta byly 100% bezawaryjne.

troszke racji masz, ale tylko w połowie.

gdyby producentowi nie zależało na jakości poszczególnych cześci jak i wykonania, to ty jako klient raz byś się mógł naciąć, ale potem już drugi raz byś opla nie kupił i jeszcze przy okazji zraziłbyś do tej marki także i swoich znajomych, a to byłaby tragedia dla producenta i w zasadzie mógłby wkrótce zwijać interes

Napisano

> Producent aut w zasadzie nie

> troszke racji masz, ale tylko w połowie.

> gdyby producentowi nie zależało na jakości poszczególnych cześci jak

> i wykonania, to ty jako klient raz byś się mógł naciąć, ale

> potem już drugi raz byś opla nie kupił i jeszcze przy okazji

> zraziłbyś do tej marki także i swoich znajomych, a to byłaby

> tragedia dla producenta i w zasadzie mógłby wkrótce zwijać

> interes

Ale producent tego nie oznajmia wszemi wobec a nie jest powiedziane ze kazdy silnik jest taki sam i tak samo sie zachowuje tak samo jest eksploatowany. Wystarczy poczytac jak to niektorzy wymieniaja paski rozrzadu- duzo wczesniej jak podaje producent niby czemu.

Napisano

> Tu juz jest zapozno. Mowimy o sprawnych silnikach a zajechane to

> trzeba wyremontowac albo pozbyc sie trupa. Usilujemy tu cos

> uniknac i wlasnie o to mi chodzi. Wymieniamy czesciej aby nie

> meic problemow. Nie namawiam do wymiany przesadnie czestej ale

> sugeruje jednak przemyslec sprawe. Producent aut w zasadzie nie

> zarabia na sprzedarzy aut tylko na ich serwisowaniu i nie zalezy

> mu az tak mocno by nasze auta byly 100% bezawaryjne.

a zajechane to trzeba wyremontowac albo pozbyc sie trupa

Jak rozumiez zajechany silnik?. Bo według mnie zajechany to taki który ma niska kompresje ,niema mocy ,dusi sie itp.Fakt mój spala te oliwe 1l/1000km. ale....jezdzi jak nówka ,przyspiesza nieżle ,a ze olej przelatuje przez pierscienie i i uszczelniacze to sie nie przejmuje. Przez 3 lata jazdy wymieniłem tylko EGR- a. A przebieg mój zrobiony przez ten czas to 28kkm . Na olej wydałem 400zł wymiany i dolewki. Jak dla mnie remont nie opłacalny .A sporo osób nawet z AII mają wieksze kłopoty czytajac posty.

-------------

Astra F 12.94r

1,6 16V ,ecotec

175kkm ,HB

Napisano

> ilość sadzy w oleju i to kiedy się pojawi zależy w znaczmiej mierze

> od stanu silnika. tobie pojawia się po 10kkm, a komus kto ma

> zajeżdzony motor już po 1kkm olej będzie zasyfiony i czarny jak

> smoła. i co każesz mu wymieniac po 1 tysiącu kilometrów?

> ja zakładam, że producent piosząc w instrukcji, co napisał wiedział

> co robi.

Zaraz, zaraz taką opinię można wysunoąć w sytuacji, gdy po spuszczeniu starego oleju dokładnie umyje się silnik, a potem zaleje nowym olejem. U mnie po 100 km od wymiany olej zmienia kolor. Ale wszystko cyka jak w szwajcarskim zegarku. Mechanior po pierwszej wymnianie jak się wystraszyłem widząc co z michy wylatuje powiedział że to normalka w dieslach.

Napisano

> Zaraz, zaraz taką opinię można wysunoąć w sytuacji, gdy po

> spuszczeniu starego oleju dokładnie umyje się silnik, a potem

> zaleje nowym olejem. U mnie po 100 km od wymiany olej zmienia

> kolor. Ale wszystko cyka jak w szwajcarskim zegarku. Mechanior

> po pierwszej wymnianie jak się wystraszyłem widząc co z michy

> wylatuje powiedział że to normalka w dieslach.

Na motokąciku chyba był kiedyś o tym temat. I obserwacje były różne . U mnie olej robi sie ciemny po przejechaniu jakichś 1500-2000 km ale nie jest to jeszcze totalna smoła waytogo.gif

Napisano

> Zaraz, zaraz taką opinię można wysunoąć w sytuacji, gdy po

> spuszczeniu starego oleju dokładnie umyje się silnik, a potem

> zaleje nowym olejem. U mnie po 100 km od wymiany olej zmienia

> kolor.

nie chodfzi mi o to, ze olej zmieni kolor i troche ściemnieje.

W wyeksploatowanym już nieco dieselku olej szybko ciemnieje do takiego stopnia, że jak go weźmiesz na palce i rozmażesz, to nieważne jakbyś potem wycierał ręce, zawsze zostanie ci czarny ślad od sadzy

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam,

Pytanko z sąsiedniego kącika. Kolega ma Astrę II 99r. silnik 1,7 TD oplowski. Pytanie brzmi: Czy jest normalne zużycie oleju w ilości 1,5 litra na 5 tys. km ?

Dzieki za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

> Czy jest normalne zużycie oleju w

> ilości 1,5 litra na 5 tys. km ?

A spróbuj przeczytać ten wątek: KLIK . Może znajdziesz odpowiedź.

Pozdroofka

Napisano

A ja się podczepię pod ten wątek.

Moja astra ma teraz 135 tys km przebiegu.

W pierwszym roku przejechała na oleju mobil 0W40 50 tys km,

w drugim na mobil 5W30 40 tys km, w trzecim na mobil 5W30 32 tys km.

Nastepnie ją kupiłem z przebiegiem 122 tys km i wymieniłem olej na 5W30 "oplowski".

Zaraz będzie rok jak ją mam, wyjdzie pewnie jakieś 15-16 tys km przez ten rok, w nastepnym pewnie będzie podobnie a jesli więcej to max 18-20 tys km.

Teraz pytanie, jaki przyzwoity/dobry SYNTETYK mógłbym zastosować zamiast tego 5W30 GM ? Czy wogóle zmieniać rodzaj oleju albo markę ?

Póki co oleju nie dolałem ani grama.

p.s. jak jest z tym INSP na wyświetlaczu, co ile km to niby ma się zaświecić ?

Napisano

> A ja się podczepię pod ten wątek.

Nie podpinaj się (bo to stary wątek założony jeszcze przed sprzątaniem), tylko napisz w przeznaczonym do tego wątku: KLIK smile.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.