Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze Pandy, który miesiąc.

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Mam pytanie, czy orientujecie się, od którego miesiąca w Polsce w 2003 roku można było już kupić Fiata Pandę i w którym miesiącu (być może jeszcze to był rok 2002) ruszyła produkcja miśka?

Czy te autka miały problemy "wieku dziecięcego" ? Jeżeli tak, to jakie.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie. Mam pytanie, czy orientujecie się, od którego

> miesiąca w Polsce w 2003 roku można było już kupić Fiata Pandę i

> w którym miesiącu (być może jeszcze to był rok 2002) ruszyła

> produkcja miśka?

> Czy te autka miały problemy "wieku dziecięcego" ? Jeżeli tak, to

> jakie.

> Pozdrawiam.

O ile dobrze pamiętam seryjna produkcja ruszyła w lipcu kub sierpniu 2003 r. W sierpniu podjęto decyzję o zmianie nazwy z Gingo na Panda. Pierwsze eglezmparze miały jeszcze naklejkę Gingo (mam taką na lodówcę wink.gif). Premiera miała miejsce 15 września. Więcej historii na wikipedii i na www.fiat.pl, w sekcji nowości, rok 2003.

W pięciolatku nie myśl o chorobach wieku dziecięcego - te jeśli były dawno są wyleczone, teraz to się to zaczynają choroby wieku średniego hahaha.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź.

Postaram swoją uwagę skupic zatem na roczniku 2004.

Pozdrawiam.

Napisano

> O ile dobrze pamiętam seryjna produkcja ruszyła w lipcu kub sierpniu

> 2003 r. W sierpniu podjęto decyzję o zmianie nazwy z Gingo na

> Panda. Pierwsze eglezmparze miały jeszcze naklejkę Gingo (mam

> taką na lodówcę ). Premiera miała miejsce 15 września. Więcej

> historii na wikipedii i na www.fiat.pl, w sekcji nowości, rok

> 2003.

> W pięciolatku nie myśl o chorobach wieku dziecięcego - te jeśli były

> dawno są wyleczone, teraz to się to zaczynają choroby wieku

> średniego

z tego co mozna poczytac tutaj na AK to odnosze wrazenei ze wbrew utartym opiniom pandy z pierwszego okresu produkcji sa najmniej dotykane tzw chorobami wieku dzieciecego smile.gif

nawet amorki dluzej wytrzymywaly hahah

Napisano

Nie pisz nawet amory, bo wlasnie one przede wszystkim padaja w mlodszych bo zaczeli kombinowac z dostawcami. Wyszlo ze pierwszy byl OK. Z doswiadczen wynika ze raz pierwsze sztuki sa najlepsze a koncowe najgorsze albo na odwrot.

Napisano

> Dziękuję za odpowiedź.

> Postaram swoją uwagę skupic zatem na roczniku 2004.

> Pozdrawiam.

Z tego roznika będziesz miał jeszcze silnik bezkolizyjny ok.gif

Napisano
  • Autor

O właśnie, zapomniałem zapytać. W silnikach 1.1 jest łańcuch czy pasek?

Jeżeli pasek, to wymiana co 60 tysięcy? Noi własnie, kolizyjny czy bezkolizyjny tak jak 1.2 w Punto?

Pozdrawiam.

Napisano

> O właśnie, zapomniałem zapytać. W silnikach 1.1 jest łańcuch czy

> pasek?

> Jeżeli pasek, to wymiana co 60 tysięcy? Noi własnie, kolizyjny czy

> bezkolizyjny tak jak 1.2 w Punto?

> Pozdrawiam.

w moim jest pasek - 1.1 2003 listopad - bezkolizyjny a wymiana zgodnie z instrukcja co 120 kkm

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź.

Mam nadzieję, że niedługo uda mnie się być szcześliwym posiadaczem Miśka smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie pisz nawet amory, bo wlasnie one przede wszystkim padaja w

> mlodszych bo zaczeli kombinowac z dostawcami. Wyszlo ze pierwszy

> byl OK. Z doswiadczen wynika ze raz pierwsze sztuki sa najlepsze

> a koncowe najgorsze albo na odwrot.

ja mam Pande z końcówki 2003r i amorki wytrzymały 52kkm- tydzien temu wylał sie prawy. Lewy wahacz poszedl przy 27kkm a prawy przy 36kkm o ile dobrze pamietam. Dmuchawa zaczęła niedawno cichuteńko świerszczyc ale nie przeszkadza mi to. Poza tym nie odbija mi tylna lewa klamka od drzwi i cos denerwująco stuka z tyłu.

Tak wiec choroba wieku dzieciecego ejst wg mnie słabe przednie zawieszenie. Na szczescie jest tanie w naprawie ok.gif

Napisano

to ja mam najlepszą pande od 2003 to tylko miałem normalnie klocki do wymiany itp co się zużywają rzeczy smile.gif

Napisano

Ja mam Pande a wlasciwie Gingo z lipca 2003. Przejechane 87 kkm, wahacz prawy oryginalny, nieststy jego dni sa juz policzone, bo mechaik stwierdzil ze guma przy tulejach sie rozwarstwia, lewy wymieniony przy przegladzie po 15 kkm( ponoc byla wadliwa partia- wymiana gwarancyjna), Niestety autko cierpialo na stukajaca maglownice, ale za pierwszym razem byl to raczej tzw efekt demo (kupilem auto demonstracyjne z przebiegiem 5kkm), bo mialem maglownice wymieniana 3 razy. Ostatnia od prawie 70 kkm ejst ok. Amorki wymienilem przy ok 60 kkm, bo lewy amorek "zalatwilem" sobie sam (zaliczylem potezna dziure). Wystepuja drobne niedorobki lakierniczo-blacharskie (nazwalbym to raczej bledami technologicznymi, np odchodzacy lakier na brzegach listwy oswietleniowej tylnej tablicy rejestracyjnej)Reszta to rutynowe naprawy i wymiany eksploatacyjne

Napisano

> to ja mam najlepszą pande od 2003 to tylko miałem normalnie klocki do

> wymiany itp co się zużywają rzeczy

eee.. poprostu nie wiesz co trzeba w niej wymienic hahahah

Napisano

Hej

Moja Panda jest z wrzesnia 2003 ale kupiona dopiero w Grudniu 2003.

Mam przejechane 167kkm i do tego czasu mialem wynieniane tradycyjnie amorki ( przy 70kkm )a takze wahacze i dwa razy laczniki stabilizatora. Do tego nowy alternator , regenerowany rozrusznik, nowy akumulator i 4 razy czujnik polozenia przepustnicy, tlumik koncowy, no i inne typowe elementy ekspoatacyjne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Piszecie o niezbyt trwałych amortyzatorach, dlatego też mam pytanie, ile mniej więcej płacicie za sztukę? Tak samo ile kosztują wachacze?

P.S. Czy Panda 1.1 ma stabilizator?

Tak w ogóle to mam trochę pytań technicznych, ale niechciałbym tutaj na forum zadawać głupich pytań i żądać od Was odpowiedzi, dlatego zapytam czy ktoś z Was posiadaa może książkę do Miśka w wersji elektronicznej?

Pozdrawiam.

Napisano

> ja mam Pande z końcówki 2003r i amorki wytrzymały 52kkm- tydzien temu

> wylał sie prawy. Lewy wahacz poszedl przy 27kkm a prawy przy

> 36kkm o ile dobrze pamietam. Dmuchawa zaczęła niedawno

> cichuteńko świerszczyc ale nie przeszkadza mi to. Poza tym nie

> odbija mi tylna lewa klamka od drzwi i cos denerwująco stuka z

> tyłu.

> Tak wiec choroba wieku dzieciecego ejst wg mnie słabe przednie

> zawieszenie. Na szczescie jest tanie w naprawie

e to ja fuksiara jesten... moja pandajest z 09.2003, kupiona 11.2003. 86 kkm ma na liczniku i jedyne co robilam w zawieszeniu to wahacze. amorki dalej maja sie dobrze smile.gif

a głowna choroba w tych modelach bylo szarpiące sprzegło zeby.GIF

Napisano

> Tak w ogóle to mam trochę pytań technicznych, ale niechciałbym tutaj

> na forum zadawać głupich pytań i żądać od Was odpowiedzi,

Pytaj, forum po to jest, poza tym nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi wink.gif

Co do wahaczy to na Allegro kupowałem oryginalne po około 150zł/szt. Amortyzatory na Allegro firmy Monroe chodzą od około 100zł/szt. Pamiętaj że do tego należy także kupić odboje po około 40zł/szt.

Ceny w ASO to około 150zł za amortyzator gazowy Delphi i po 50zł za odbój. Plus robocizna oczywiście ale tu już kwota zależy od miejsca naprawy:) pozdro!

Napisano
  • Autor

Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi. Pytam, gdyż przymierzam się do Pandy, co pewnie dało się Wam odczuć. Napisałem na odpowiednim forum na autokąciku, że takowej poszukuję, narazie zero odzewu, nikt sprzedawać nie chce, znaczy wszyscy zadowoleni są smile.gif))

Co z tąksiążką ? smile.gif

P.S. Ja już kiedys"ujeżdzałem " Pandę rok czasu, tylko, że nieprywatnie i uznałem to autko za najlepsze w swojej klasie, do miasta poprostu marzenie smile.gif))

Pozdrawiam.

Napisano

> P.S. Czy Panda 1.1 ma stabilizator?

Stabilizator mają Pandy ze wspomaganiem kierownicy.

Napisano

> Stabilizator mają Pandy ze wspomaganiem kierownicy.

i Van-ny

Napisano

> e to ja fuksiara jesten... moja pandajest z 09.2003, kupiona 11.2003.

> 86 kkm ma na liczniku i jedyne co robilam w zawieszeniu to

> wahacze. amorki dalej maja sie dobrze

Moja ma 90 tys. i jedyne co robione przy zawieszeniu to wymieniony jeden stabilizator przy ok. 38 kkm, nie wiem czemu, ale aso chciało to wymieniło (gratis). Pewnie tak dla zasady i żeby fiata trochę orżnąć. niewiem.gif

Jak mojemu mechaniorowi ostatnio zasugerowałem ze może by wymienił mi amory z przodu albo z tyłu, zależy w jakim co jest stanie, to mi pokazał tak: screwy.gif

> a głowna choroba w tych modelach bylo szarpiące sprzegło

o to to! Dawno się nikt nie skarżył, kiedyś to był temat nr 1! klotnia.gif

Ja w końcu nie wymieniłem i szarpie delikatnie do dzis, ale wyczułem dziada... i się przyzwyczaiłem. palacz.gif

Napisano

> Co z tąksiążką ?

ano nic, nie sadze zeby ktokolwiek mial skany - ksiazka nie kosztuje duzo wiec ... zlosnik.gif

Napisano

Poza tym nie

> odbija mi tylna lewa klamka od drzwi i cos denerwująco stuka z

> tyłu.

Klamka poprostu sie zabrudzila, jak wlejesz tam troche jakis specyfikow czyszczacych to zacznie dzialac jak nalezy. Ja uzylem wd40, sprezone powietrze, kompresor a na koniec jakis tam smar w areozolu. Dziala jak nowa smile.gif

Napisano
  • Autor

Zacząłem się rozglądać za Pandami 1.2, rocznik 2004. Jest ich bardzo mało, czy były znacznie droższe od tych z silnikami 1.1 ? Na dziesiątki ogłoszeń, z silnikami 1.2 były zaledwie tylko trzy ogłoszenia!!!!. Czy też może niema zbytnio dużej różnicy w silniku w stosunku do wersji 1.1 i się nieopłacało dopłacać?

Pozdrawiam.

Napisano

> Zacząłem się rozglądać za Pandami 1.2, rocznik 2004. Jest ich bardzo

> mało, czy były znacznie droższe od tych z silnikami 1.1 ? Na

> dziesiątki ogłoszeń, z silnikami 1.2 były zaledwie tylko trzy

> ogłoszenia!!!!. Czy też może niema zbytnio dużej różnicy w

> silniku w stosunku do wersji 1.1 i się nieopłacało dopłacać?

> Pozdrawiam.

1.2 wystepuje tylko w wersji dynamic, o roznicach w wyposazeniu sobie doczytaj sam. Cenowo byl oczywiscie drozszy od wersji z silnikami 1.1 (actual, active) a ile to nie pamietam ale zdaje sie ze dynamic kosztowal 35k active 32.5k a actual niecale 30k (rok 2004). Ceny katalogowe oczywiscie

Napisano

> Moja ma 90 tys. i jedyne co robione przy zawieszeniu to wymieniony

> jeden stabilizator przy ok. 38 kkm, nie wiem czemu, ale aso

> chciało to wymieniło (gratis). Pewnie tak dla zasady i żeby

> fiata trochę orżnąć.

> Jak mojemu mechaniorowi ostatnio zasugerowałem ze może by wymienił mi

> amory z przodu albo z tyłu, zależy w jakim co jest stanie, to mi

> pokazał tak:

> o to to! Dawno się nikt nie skarżył, kiedyś to był temat nr 1!

> Ja w końcu nie wymieniłem i szarpie delikatnie do dzis, ale wyczułem

> dziada... i się przyzwyczaiłem.

ASO mialo metoda na takie sprzegło.... trzeba je lekko przypalic i po klopocie..... hehe.gif

ps. odrazu mowie, ze ja nie praktykuje takich rozwiazan smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.