Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik końcowy. Jakiej firmy?

Featured Replies

Napisano

Witam. Jakiej firmy założyć tłumik końcowy do mojego asterixa tak aby był trwały, cichy i w miarę niedrogi? Pozdrawiam

Napisano

Bosal, Asmet. Niektórzy montują Płóciennika.

Pozdroofka

Napisano

> Bosal, Asmet.

bardzo dobre , trwałe . Asmet ma 2 lata gwarancji i certyfikat TUV ok.gif

Niektórzy montują Płóciennika.

> Pozdroofka

płóciennik . izawit , ostrów to rzemiosło , tanie i nietrwałe

Napisano

Ja mam u siebie zamontowany tlumik Asmet'a.Tak jak kolega pisal 2 lata gwarancji a do tego podwojna blacha.

Napisano

> Witam. Jakiej firmy założyć tłumik końcowy do mojego asterixa tak aby

> był trwały, cichy i w miarę niedrogi? Pozdrawiam

Ja zakupiłem tłumiczek firmy MATIX czy jakoś tak smile.gif Wytrzymał co prawda tylko 2 lata ale za cene 60 zł myśle ze to niezły wynik.

Napisano

Ja doradze tym z okolic Szczecina tlumiki do praktycznie wszystkich marek aut od firmy Wieczorek&syn. Naprawde dobre i trwale mialem w meganie od prywaciarza to wytrzymal 8 miechow a ten ze Szczecina 2 lata i nic nawet grama rdzy. Polecam.

Napisano

> Ja doradze tym z okolic Szczecina tlumiki do praktycznie wszystkich

> marek aut od firmy Wieczorek&syn. Naprawde dobre i trwale

> mialem w meganie od prywaciarza to wytrzymal 8 miechow a ten ze

> Szczecina 2 lata i nic nawet grama rdzy. Polecam.

Od srodka tez go ogladales czy nie ma rdzy ??? hmm.gifwink.gif Koledzy to nie te czasy kiedy po ulicach jezdzily kredensy itp z tlumikami ze zwyklej blachy, ktore po roku z winy korozji rozpadaly sie w pył. Teraz prawie wszyscy producenci stosuja blache aluminiowana wiec generalnie na zewnatrz wszystkie w czasie eksploatacji wygladaja podobnie. Najwiecej zalezy od jakosci wykonania (spawy rur do denka tlumika, wypelnienie). Tlumik najczesciej "konczy sie" z powodu wypalenia od wewnatrz. Wskazane jest rowniez zrobienie malej dziurki w najnizszej czesci tlumika w celu lepszego odprowadzania kondensatu (fabryczne tlumiki Daewoo mialy ten patent)

Napisano

To aluminiowanie nic nie daje. Ten co wytrzymal 8 miechow tez taki byl aplacilem za niego 120 zl bo niby lepszy niz ten bez alu za 100. Ten ktory kupilem w Szczecinie kosztowal 210 zl. O tlumikach daewoo to mi nawet nie wspominaj bo w lanosie sasiad wymienial 3 razy w przeciagu 5 lat- tyle wytrzymywały.

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie panowie, wymieniłem tłumik na jakiś polski, ponieważ nie mieli aktualnie ani Bosala czy Asmeta a bardzo zależało mi na czasie z powodu wyjazdu na jakiś czas. Gwarancja na 24 miesiące, ale zobaczymy ile wytrzyma. Niestety nazwy nie zapamiętałem.

Pozdrawiam

Napisano

> Bosal, Asmet. Niektórzy montują Płóciennika.

Jak mi w kilku warsztatach powiedzieli mi ceny za Bosala to pad.gif średnio 250zł. - a kolega pisał o w miarę tanim grinser006.gif

Za Płóciennika zapłaciłem 120zł. z robocizną - na razie przejechane jakieś 20tys. - bez żadnych problemów ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.