Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na co zwracać uwagę przy montarzu instalacji?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich na forum?Z uwagi na galopujące ceny Pb podjąłem decyzję o zagazowaniu mojej Astry. Autko jest na jednopunkcie.

Pytałem w dwóch firmach i w jednej zaproponowali mi instalację za 1200 +100 za zbiornik. Ma to być jakiś składak z reduktorem Lovato lub BRC, a w drugiej kompletną inst. BRC za 1450+50 zbiornik toroidalny.W sumie różnica 200. Pytanie czy warto dołożyć czy brać tą tańszą. Ewentualnie o jakie szczegóły zapytać gazowników.

Napisano

> Witam wszystkich na forum?Z uwagi na galopujące ceny Pb podjąłem

> decyzję o zagazowaniu mojej Astry. Autko jest na jednopunkcie.

> Pytałem w dwóch firmach i w jednej zaproponowali mi instalację za

> 1200 +100 za zbiornik. Ma to być jakiś składak z reduktorem

> Lovato lub BRC, a w drugiej kompletną inst. BRC+50 zbiornik

> toroidalny.W sumie różnica 200. Pytanie czy warto dołożyć czy

> brać tą tańszą. Ewentualnie o jakie szczegóły zapytać

> gazowników.

a jakie kompy bo cos mi tu te ceny zbytnia taniocha zalatuja.

dobra instalka z dobrym kompem zaczyna sie od ok 1700pln.

kolega np w tym poscie zaklada przyzwoita instalke za wieksze pieniazki a silniczek macie praktycznie ten sam.

mniej wydasz na instalke i kompa ale mozesz pozniej wiecej wydac na pozniejsze problemy(odpukac) i regulacje u gazownika.

dowiedz sie dokladnie co gazownik chce Ci tam dokladnie wsadzic pod maske.

Napisano
  • Autor

W tej droższej za 1450zł to jest na pewno komp BRC ale nie wiem jaki model natomiast w tej za 1200 zł... niewiem.gif .Jutro zapytam. Jakie kompy byłyby odpowiednie.

Napisano

> W tej droższej za 1450zł to jest na pewno komp BRC ale nie wiem jaki

> model natomiast w tej za 1200 zł... .Jutro zapytam. Jakie kompy

> byłyby odpowiednie.

tos Ty przeciez z Tarnowa jestes! icon_eek.gif

to skontaktuj sie z moderatarem tego kacika "sztywny13".

on Ci napewno jakies odpowiedni zestaw BRC zainstaluje. waytogo.gif

klik

Napisano

> W tej droższej za 1450zł to jest na pewno komp BRC ale nie wiem jaki

> model natomiast w tej za 1200 zł... .Jutro zapytam. Jakie kompy

> byłyby odpowiednie.

Jaki tam komp BRC? Mikroprocesorowy regulator znajdziesz dopiero od Justa w górę (just, just heavy, sequent24, sequent). Mniej więcej za te pieniądze to masz co najwyżej Blitz'a (o ile nie jego poprzednika). A tego regulatora komputerem nazwać nie można!

No i jeszcze jedno, ale ważne:

Kto (za) mało płaci, dwa razy płaci

Innymi słowy skąpstwo przy wydawaniu dużych pieniędzy (różnica kilkuset złotych przy kwotach tysiąca z hakiem) mści się okrutnie. Czasami zaoszczędzenie paru złotych odbija się po kieszeni w dwójnasób. Kilka wątków to opisuje: to komuś założyli coś, co nie posiada emulatorów wtrysku (i komp benzynowy głupieje) albo też coś źle działa, a miało być tak fajnie... Później częste wizyty u fuchowca, ten nie może sobie poradzić (bo nie umnie lub z tym co założył nie ma jak). Strata czasu i pieniędzy.

No i na koniec dobra rada: wybierz coś, co można regulować za pomocą oprogramowania na PC. Nie musisz Ty tego regulować (jesteś zielony, a więc nawet nie powinieneś). Chodzi o to, że taki regulator, który ma taką możliwość, ma na pewno na swoim pokładzie mikroprocesor sterujący całością. Jeśli na pytanie, czy to, co zainstalują można regulować (sprawdzać parametry, itp.) programem komputerowym usłyszysz odpowiedź, że nie, to unikaj jak ognia.

Ze swojej strony mogę polecić Bingo (polska myśl techniczna - i jest faktycznie dobry), BRC JUST, Leonardo, przy wtrysku jednopunktowym VOILA+. Z mojego (i znajomych) doświadczenia wynika, że sprawują się one dobrze i eksploatacja auta polega na laniu gazu i przeglądach wg grafiku gwarancyjnego.

Jeszcze raz zwracam uwagę, że tylko i wyłącznie niska cena nigdy nie powinna decydować. Może w przypadku dwóch lodówek o takich samych (dobrych) parametrach, można kupić tą tańszą (np. powystawową). Ale kupno najtańszej lodówki nie oznacza zrobienia interesu życiowego - po prostu coś za coś. Okaże się, że lodóweczka bierze duzo prądu, źle chłodzi, słabo mrozi. Tak samo jest przy instalacjach LPG. Marża, marżą (na części montowane), wykonanie usługi też kosztuje, ale różnice kilkuset złotych (np. 600) są raczej niemożliwe przy danym typie instalacji. Na czymś muszą oszczędzać. Czy warto? Wg. mnie - nie. Czy wg Ciebie tak, to już sam odpowiedz na to pytanie. Pamiętaj, że po założeniu LPG, po przejechaniu każdego tysiąca km w kieszeni oszczędzasz co najmniej stówkę (mniej więcej). A więc założenie droższej instalacji to czasami miesiąc, dwa lub góra trzy miesiące jazdzy. Później wychodzi na plus. I to duży.

Napisano

A co kolega powie o STAG-u 50/100 jako polskiej mysli technicznej, parę słow komentarza.

Napisano

Niestety, nic nie powiem - nie miałem styczności z tym wynalazkiem cool.gif

Napisano
  • Autor

Faktycznie za 1450 to Blitz w Czakramie i twierdzili że to dobrze sprawuje się w tym aucie. Jeśli chodzi o instalke za 1200 to raczej chyba nie bo wczoraj rozmawialem ze znajomym co założył tam do Golfa za tyle i jezdził na regulacje 6 razy zanim było dobrze.

Odnośnie czegoś droższego to auto jest stare z niemałym przebiegiem i nie wiadomo jak długo bede w stanie nim jeżdzić więc koszty chce ograniczyć do minimum jednak nie tracąc zdrowego rozsądku. Pozdrawiam!

PS.Moje poprzednie auto Poloneza kupiłem z 2letnią instalacją Lovato i jeżdziłem nim przez 7 lat i wszystko było sprawne i nigdy nic nie regulowałem pozawolnymi obrotami.

Byłem tylko raz u gazowników bo uchodził gaz na złączce. Mam więc jak najlepsze doświadczenia i nie chciałbym zmienić zdania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.