Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilima

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

otóż przestała działać klima więc pojechałem do warsztatu napełnuili i okazało się że nie było czynnkika. Teraz chłodzi i niby wszystko ok (poza zapachem chyba trzeba odgrzybić - macie jakieś sprawdzone środki i manual ??).

Problem natomiast jest taki przy chodzącej klimie na postoju strasznie szaleją obroty spadają do granic możliwości tak jakby samochód miał zaraz zgasnąc - o co tu chodzi ma ktoś podobnie i jak to ugryść??

I jeszcze jedno czy możliwe jest aby czynnik wyparował cały i może macie jakieś stałe miejsca gzie to uklatuje - ta rurka koło zderzaka jest ok.

Pozdrawiam

Napisano

wczoraj dałem auto do napełnienia klimy smile.gif ale sie okazało ze jest ona nie szczelna mad.gif chciałem kupic rurke nowa juz wydac te pare 300 zł ale w aso nie wiedza o co chodzi frown.gifangryfire.gif chcieli mi jakas inna wcisnac biglaugh.gif ale sie nie dałem po kiego hu... mi nie potrzebny przewód ??

nie szczelnosc jest w miejscu koło chłodnicy na tym przewodzie gdzie jest kurek ten mniejszy frown.gif dzis oddałem auto zeby wyjeli ta rurke i dali do spawania smile.gif zobaczymy co z tego wyjdzie smile.gif

Napisano
  • Autor

u mnie machina badająca szeczelność stwierdziła że klima jest szczelna no zobaczymy dali kontrast i kazali 2 dni pojeżdzić z włączoną klimą i przyjechać na loookanie gdzie być może przecieka

Napisano

> Problem natomiast jest taki przy chodzącej klimie na postoju

> strasznie szaleją obroty spadają do granic możliwości tak jakby

> samochód miał zaraz zgasnąc

To dziwne... hmm.gif Powinno być dokładnie odwrotnie - sprężarka klimy odpiera trochę mocy silnikowi, który to sobie kompensuje wyższymi obrotami.

U mnie w 1.6 przy załączonej klimie jest chyba koło 1100rpm na jałowym. Obroty falują Ci tylko przy klimie?

Napisano

Jako ze wiosna nadeszła to pojechałem klime nabic wraz z odgrzybianiem /ASO 200 zł całkowity koszt ,filtr własny / .

maszyna wypluła wydruk i okazało sie,ze to ostatni dzwonek był..czynnika było 0.356 kg a w pełni napelniony układ ma mieć 0.550 kg ,dodatkowo olej dopelniony tez w znacznej ilosci. wrazenia po właczeniu napełnionej wrecz zadzwiające..jakby inna klima w aucie została zamontowana..wieje i chłodzi az miło.. Zatem niezdecydowanym polecam co jakis czas ,kiedy bedzie słabo dzialala odwiedzic serwis klimy i zadbac o nia.. WARTO smile.gif

Napisano

Witam wszystkich userów

Pozwolę się wtrącić w temat klimy - pracuje w firmie która m.in. sprzedaje maszyny do diagnostyki i napełniania tego układu.

To że urządzenie do serwisowania nie stwierdziło nieszczelności - nie musi oznaczać, że jej nie ma. Ta "maszyna" sprawdza szczelność wytwarzając podciśnienie w układzie i często jest tak, że drobne pęknięcia w wężach gumowych "zassają się" i uszczelnią . a te drobne nieszczelności potrafią spowodować wyciek czynnika chłodzącego np w 2 tygodnie.

Skuteczną metodą sprawdzenia szczelności jest albo dodanie czynnika fluoroscencyjnego albo - niestety - napełnienie układu azotem pod dużym ciśnieniem. Piszę "niestety" ponieważ duże ciśnienie rozrywa zazwyczaj sparciałe i pęknięte miejsca układu. Trzeba się więc liczyć z koniecznością zainwestowania w naprawę, ale za to klima będzie w 100% sprawna i szczelna (oczywiście o ile nie masz zarżniętej sprężarki wink.gif )

Osobiście uważam test azotem za najlepszą metodę cool.gif

PS: odnośnie problemów z obrotami balu - może to walnięte sprzęgło klimy? jedź do dobrego serwisu specjalizującego się w klimie - oni mają sprzęt by to potwierdzić

Napisano
  • Autor

hmm

dzięki wielkie ale gdzie taki warsztat jest i jak możesz powiedzieć jak to się objawia to walnięte sprzęgł klimy

aa i ile naprawa to już będze pewnie załamany ale za to uświadomiony crazy.gifsmile.gif

Napisano

> hmm

> dzięki wielkie ale gdzie taki warsztat jest i jak możesz powiedzieć

> jak to się objawia to walnięte sprzęgł klimy

> aa i ile naprawa to już będze pewnie załamany ale za to uświadomiony

heh

gdybym umiał diagnozować na odległość bezbłędnie wink.gif to miałbym telewarsztat "porady".

Skakanie obrotów to MOŻE być jeden z objawów "kończenia" się sprzęgła klimy.

Co do warszawki to nie umiem Ci wskazać "pewnego" fachowca - to nie mój teren niestety. Znajdziesz pewnie w necie opinie. Gdybyś mieszkał na śląsku, umówilibyśmy się i podpiąłbym Cię do testera klimy, który z dużym prawdopodobieństwem zdiagnozowałby usterkę. A fachowców szukaj pośród gości, którzy: specjalizują się głównie w klimie i robią to naprawdę od dawna. tych, którzy babrają się w tym od roku, dwóch i mają to jako działalność dodatkową po myjni, serwisie ogumienia, wymianie oleju etc - lepiej omijaj.

A koszty - no cóż - niestety - klima to nie jest tani system i boleśnie mści się oszczędzanie na takich czynnościach jak coroczna wymiana/uzupełnianie czynnika i oleju czy odgrzybianie minimum raz w roku. Zaniechanie tej drugiej czynności grozi tym, że parownik będzie tak zasyfiony, że trzeba go będzie wymontować i umyć - a to wiąże się z rozbabraniem całej deski i zazwyczaj kosztuje minimum 5-6 zetek

Powodzenia

Napisano
  • Autor

no to pozamiatane

mamma mija ale az tak szybko sie to może zepsuć może lepiej gdzies na szrocie kupić jakąś spręzarke ulala

Napisano

> Zatem niezdecydowanym polecam co jakis czas ,kiedy bedzie słabo

> dzialala odwiedzic serwis klimy i zadbac o nia.. WARTO

Zawsze robię to co rok ... nie lubię wdychać ani smrodków ani żadnych (małych bo małych) ale żyjątek grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze pytanko czy u was tez sprężarka np na postoju się włącza i wyłącza co jakiś czas

to właśnie powoduje falowanie obrotów

e nie mam wiedzy co z tym zrobić troszkę to denerwuje ale chłodzi czekac az się rozwali czy jak ??

Napisano

> Mam jeszcze pytanko czy u was tez sprężarka np na postoju się włącza

> i wyłącza co jakiś czas

> to właśnie powoduje falowanie obrotów

eee, a masz automatyczną klime, czy manualną? hmm.gif

Napisano
  • Autor

manuala mam frown.gif

Napisano

> jest kurek ten mniejszy dzis oddałem auto zeby wyjeli ta rurke

> i dali do spawania zobaczymy co z tego wyjdzie

A jak Ci pęknie za rok tuż obok spawu to z poczuciem straconej kasy na spawanie i napełnianie kupisz ową rurkę o 100 zyla wiecej niż za spawanie i ponownie zapłacisz za napełnianie.

A przynajmniej ja tak miałem.

Napisano

> A jak Ci pęknie za rok tuż obok spawu to z poczuciem straconej kasy

> na spawanie i napełnianie kupisz ową rurkę o 100 zyla wiecej niż

> za spawanie i ponownie zapłacisz za napełnianie.

> A przynajmniej ja tak miałem.

chciałem kupić rurkę i wydać ponad 300 na nią nawet ale w ASO nie wiedzieli która to angryfire.gif

dziś odebrałem auto chłodzi aż przyjemnie rotfl.gif koszt to 250 zł za napełnienie i odgrzybienie smile.gif

200 za zdjęcie i założenie przewodu i 70 zł za spawanie. i 50 zł za diagnozę wcześniej smile.gif razem 570 zł crazy.gif ale zrobione jet dobrze smile.gif

Napisano

> chciałem kupić rurkę i wydać ponad 300 na nią nawet ale w ASO nie

> wiedzieli która to

> dziś odebrałem auto chłodzi aż przyjemnie koszt to 250 zł za

> napełnienie i odgrzybienie

> 200 za zdjęcie i założenie przewodu i 70 zł za spawanie. i 50 zł za

> diagnozę wcześniej razem 570 zł ale zrobione jet dobrze

troche zaplaciles oslabiony.gif 200 za montaz i demontaz jakis drogi warsztat ,ja na szczescie mam darmowy serwis biglaugh.gif

Napisano

> troche zaplaciles 200 za montaz i demontaz jakis drogi warsztat ,ja

> na szczescie mam darmowy serwis

żeby wyciągnąć ten przewód a potem go założyć spowrotem to trwało sporo czasu i było przytym sporo odkręcania i kombinowania frown.gif ale ważne że działa i powietrze przy nawiewach zeszło do 4 stopni celcjusza smile.gif

Napisano

Teraz chłodzi i niby

> wszystko ok (poza zapachem chyba trzeba odgrzybić - macie jakieś > sprawdzone środki i manual ??).

Zastosuj 2 - pierwszy wklada sie do rurki ze skroplinami a drugi do wnetrza. Wlasnie tak bede teraz robil przy najblizszej zmiani filtra pyłowego.,

Wurth Serwisowy Odgrzybiacz do Klimatyzacji

jakiś tekst

zarchiwizowana kopia1

zarchiwizowana kopia2

ODGRZYBIACZ, ODŚWIERZACZ KLIMATYZACJI NIGRIN

jakiś tekst

archiwum1

archiwum2

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.