Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nietypowy simson

Featured Replies

Napisano

witam! od dziecka jestem posiadaczem simsona s51. od kilku lat co sezon mam z nim problemy i ciagle woze go po jakichs mechanikach. albo tacy fachowcy albo mam taki felerny model frown.gif rok temu zmienilem w nim cylinder na s70, zmienilem glowice, aparat zaplonowy i gaznik odpowiedni dla nowego cylindra. troche pochodzil i znowu zaczal szwankowac.

nie chce odpalac a jak juz mu sie to uda strzela z rury i po chwili gasnie, nie pomaga nawet wcisniecie ssania. zaplon przestawialem we wszystkie mozliwe sposoby i w dalszym ciagu nie daje to zadnego rezultatu. nie wiem tylko czy dobrze ustawilem kowadelko chociaz i z nim probowalem roznych kombinacji. wiece o co moze z tym chodzic? yikes.gif

Napisano

gaznik w simsonie jest przystosowany do cylindra 50, wiec jak dales 70 to gaznik moze niewyrabiac. Nie wiem jak z tym jest dokladnie ale cos tam o dysze chodzi. te problemy masz odkad ten cylinder zmieniles czy wczesniej tez to bylo? Jak szczela z rury to regulacja gaznika tez moze byc zla. Wydaje mi sie ze to wszystko jest wina gaznika wiec tam szukaj problemu:)

Napisano
  • Autor

> gaznik w simsonie jest przystosowany do cylindra 50, wiec jak dales

> 70 to gaznik moze niewyrabiac

w w/w poscie napisalem ze gaznik jest odpowiedni do tego cylindra o tej pojemnosci wiec i dysza musi byc odpowiednia 275123014-zielony.gif wedlug mnie to zaplon, nie wiem czy mam dobra cewke bo wczesniej kilka razy spalil mi sie kondensator przy aparacie zaplonowym frown.gif z gaznikiem tez cos moze byc ale nie mam pojecia co :| jest nowy slinka.gif w cala naprawe motoru rok temu wrzucilem 500 i nic slinka.gif jak chodzil to byl dozo mocniejszy ale teraz nie kopsa w ogole czerwona.gif

Napisano

Z tego co pamiętam to zapłon powinien następować 4mm przed gmp. Przerwa na przerywaczu 0,4mm. Gaźnik pewnie kupiłeś prywaciarski, czy ten roztoczyłeś i wymieniałeś dysze? Po zwiększeniu dawki paliwa nawet ten od 50ccm powinien śmigać. Generalnie lepiej było i taniej kupić cylinder kilku kanałowy 60ccm i rozwiercić gaźnik bez zmiany dysz, tylko przeregulować go wink.gif Mój simsonek juz pod sam koniec pobytu u mnie wyciągał 100km/h grinser006.gif A jak masz zrobiony zapłon? Akumulator naładowany? O świece nie pytam, zakładam że wymieniałeś. Skąd jesteś? Nie z takimi przypadkami sobie radziłem cool.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

swiece wymienilem a kupujac gaznik koles powiedzial mi ze dysze sa przystosowane do wiekszej pojemnosci, gaznik wyglada troche inaczej niz ten oryginalny bo np nie ma regulacji powietrza tylko same obroty slinka.gif przerwy na platynkach nie moge ustawic bo nie mam szczelinomierza a nawet jak bym mial to watpie ze by mi to wyszlo frown.gif wychodzil simson elektronik, enduro i ten zwykly s51 do ktorego akumulator nie jest konieczny. kupilem aku na farta i wzialem 12V a okazalo sie ze cewki i caly zaplon powinien smigac na 6V wiec go sprzedalem.

na regulacji gaznika srednio sie wlasnie znam frown.gif zmienialem tylko wszystkie polorzenia blaszek na iglicy regulujac ilosc dostarczanego paliwa i w sumie tyle. w rozwiercanie niczego sie nie bawilem bo nie znam sie na tym.

nie obrazilbym sie jak by moj tez wycagal 100 smile.gif nawet 90 by mi styknelo ale znajac zycie zaraz by sie zepsul :|

mieszkam w poblizu kielc wiec daleko bys do mnie mial frown.gif zostaje skazany na rower chyba frown.gif

Napisano

> swiece wymienilem

Na jakie? Mój na innych niż Champion nie chciał jechać czerwona.gif

przerwy na platynkach nie moge ustawic bo nie

> mam szczelinomierza

Ja to zawsze robiłem na oko. Jakoś tak się udawało, że chodził jak chciałem. palacz.gif

Jeśli strzela Ci w tłumik, to wina zapłonu,więc od tego bym zaczynał. Wymień czapkę świecy- tydzień kiedyś z Simkiem walczyłem, bo miał takie same objawy...

20.GIF

Napisano
  • Autor

wczesniej jezdzilemna iskrowskich 75, pozniej chyba mialem wlasnie championa a teraz to samnie wiem:( platynki ustawialem na oko zawsze i co prawda niekiedy dawalo rade ale na nie dluzej niz tydzien :| pozniej znowu padal slinka.gif

jaka moze byc ewentualna przyczyna tego ze pada mi kondensator? moze rzeczywiscie ta cweka. chociaz wczesniej na niej hulało. od dluzszego czasu objawy sa takie same. zaplon po jakims czasie sie przestawia i pojezdzone frown.gif chyba najwyzszy czas zmienic sprzeta ;P

Napisano

> wczesniej jezdzilemna iskrowskich 75, pozniej chyba mialem wlasnie

> championa a teraz to samnie wiem:( platynki ustawialem na oko

> zawsze i co prawda niekiedy dawalo rade ale na nie dluzej niz

> tydzien :| pozniej znowu padal

> jaka moze byc ewentualna przyczyna tego ze pada mi kondensator? moze

> rzeczywiscie ta cweka. chociaz wczesniej na niej hulało. od

> dluzszego czasu objawy sa takie same. zaplon po jakims czasie

> sie przestawia i pojezdzone chyba najwyzszy czas zmienic

> sprzeta ;P

Jak się sam zapłon przestawia, to musisz mieć niedokręcony przerywacz/ cały aparat. Iskry nawet nie kupowałem do niego, bo nie chciał w ogóle na tym jechać. Może kabel WN od cewki do świecy? Wykręć świecę, włącz zapłon, przyłóż świecę gwintem do cylindra (ale jej nie dotykaj!!! TRZYMAJ ZA CZAPKE) i ręką pociągnij kilka razy za starter (kopniak) Iskra powinna być mocna i niebieska. Być może cewka za kołem magnesowym jest już nadpalona... To ta najmniejsza. Ja ją wymieniłem zaraz po tym, jak kupiłem Samsona. Tej na zewnątrz, do której wkręcony jest kabel WN nie dotykaj, bo ona mało kiedy się psuje a kosztuje sporo kasy. Mówisz, że kondenstaor daje doopy... Odkręć prawy dekiel i zobacz, czy cewki przypadkiem nie ocierają o koło magnesowe. Też ten temat przerabiałem. Cewki trochę ocierały, w środku temperatura się podnosiła, plastik w kondensatorze się po prostu topił. A może jak zakładałeś nowy kondensator, to po prostu za mocno dokręcałeś nakrętkę i wyrwałeś/ naruszyłeś ten plastikowy czopek... Aaaa jeszcze jedno... Jak włożysz kondensator do tego otworu, gdzie on ma siedzieć, to go zablokuj zapałką, żeby nie miał w tym otworze żadnego luzu. Może Ci po prostu czasami nie łączy... Żebym mógł organoleptycznie obadać Twoją maszynę... wink.gif

Napisano

Hm, wiesz co, dawno nie tykałem tematu simsona, ale nie za bardzo mi się przypomina, żeby był taki bez akumulatora... Może i będzie działał, ale nie tak jak powinien, raczej będzie to jazda awaryjna... Ostatnio w mojej wieśce zrobiłem nową instalacje, bo po poprzednim właścicielu był zapłon jak u Ciebie, na krótko, palenie baaardzo ciężkie było, na pych raczej, iskra marniutka i zapłon bardzo czuły na za duża/za małą przerwę na przerywaczu albo za wczesny/za późny zapłon. Aha, kondensatory też leciały... Po założeniu akumulatora inny motocykl uzbroj_zlo.gif Doczytałem jeszcze raz objawy i przypomniałem sobie, że kiedyś w trasie padła mi cewka butelkowa (co oczywiście okazało sie po długiej walce z simkiem), moje były podobne: nie miał mocy, po dodaniu gazu mulił się, kichał, prychał i zdychał grinser006.gif palenie na popych. Ja miałem elektronika 893goodvibes.gif więc cewka musiała być pod ten zapłon, Ty możesz założyć od poldka, malucha czy co tam masz pod ręką, do sprawdzenia a od biedy i do jazdy się nada. Przerwę na przerywaczu możesz zrobić na papierek, weź kawałek kartki z zeszytu grinser006.gif i wsuń kiedy młoteczek-kowadełko będą rozwarte, i taka ma być przerwa - to taki partyzancki sposób grinser006.gif Reasumując: kupujesz/pożyczasz aku, podłączasz jak w książce pisało i masz super iskrę, kupujesz nowego kondziorka, bierzesz sprawną cewkę zapłonową do tego wszystkiego, możesz ją wyjąć z auta i ustawiasz na koniec zapłon przy pomocy papierka i suwmiarki. A żeby Ci się nie odkręcała podstawa aparatu zapłonowego, podegnij te blaszki-skrzydełka, albo zrób im jakieś "zadziory" piłką do metalu na przykład. Szkoda że mieszkasz daleko, bo tak na odległość ciężko coś wymyślić, na miejscu by się zobaczyło, pogmerało i by pojechał grinser006.gif

Ładna litania grinser006.gif30.GIF

Napisano

Aku nie ma nic do rzeczy przy zapłonie z przerywaczem. Nie sprzeczać się. Ponad rok jeździłem bez aku i jeździł normalnie. Nie było tylko kierunkowskazów i pozycyjnych.

Napisano

> Aku nie ma nic do rzeczy przy zapłonie z przerywaczem. Nie sprzeczać

> się. Ponad rok jeździłem bez aku i jeździł normalnie. Nie było

> tylko kierunkowskazów i pozycyjnych.

No nie wiem, może w piździku 50ccm będzie ołrajt, albo w czymś co fabryka dała taką instalacje elektryczną lub inny motoplat. Ja piszę na podstawie swoich doświadczeń z wsk 175, po założeniu aku charakterystyka pracy silnika poprawiła się i pali z 2 kopa na zimno i z 1 na ciepło cool.gifgrinser006.gif W gokarcie mam silnik od simsonka ale elektronik, bez aku chodzi tak samo jak z akumulatorem, ale ciężej pali. Ale jak kolega zakładający wątek chce mieć w pełni sprawne moto i już dojdzie do ładu z tymi problemami, i tak założy aku, a na koniec przerobi instalacje na 12V, a juz zupełnie na samym końcu kupi zapłon od elektronika i zapomni, że w motocyklu są aparaty zapłonowe, o ich awariach czy regulacjach już nie wspominając grinser006.gif

Napisano

Elektronik byłby bez porównania lepszy, ale ja na swojego wcale nie narzekałem... Aparat zapłonowy był zabezpieczony przed "przemieszczaniem" i tyle... Zawsze na wiosnę wymieniałem kondensator i przetrywacz, żeby w sezonie się z tym nie 270747800-sex.gif i się jeździło grinser006.gif

Napisano
  • Autor

z aku to jest tak jak mowi Przypał smile.gif pozycyjne i kierunki nie swieca a cewki nie potrzebuja aku smile.gif

cewki raczej nie tra o kolo zamachowe bo jak sprawdzam polozenie tloka i przerwe na platynkach ustawiam tlok kolem zamachowym i nie trze, wal musialby byc krzywy albo zle przykrecony aparat zaplonowy a nie jest smile.gif

z tymi 'zadziorami' to rzeczywiscie dobry pomysl trophy.gif najgorzej bedzie z ustawieniem tego zaplonu, jakos nie moge wyczyuc tak zeby wraz z ulozeniem sie tloka w gornym punkcie tak zeby na platynkach byla tak mala przerwa :|

a tak na marginesie to oryginalne czesci ifa sa bez porowania lepsze jakosciowo od tego rzemiosla ktore mozna teraz dostac w sklepach furious.gif mam dziwne wrazenie ze wkrotce przekrece gwint na aparacie zaplonowym / tam gdzie przykreca sie platynki / a z wkladaniem tam wygwintowanej tulejki troche za duzo roboty slinka.gif

Napisano

> z aku to jest tak jak mowi Przypał pozycyjne i kierunki nie swieca a

> cewki nie potrzebuja aku

> cewki raczej nie tra o kolo zamachowe bo jak sprawdzam polozenie

> tloka i przerwe na platynkach ustawiam tlok kolem zamachowym i

> nie trze, wal musialby byc krzywy albo zle przykrecony aparat

> zaplonowy a nie jest

> z tymi 'zadziorami' to rzeczywiscie dobry pomysl najgorzej bedzie z

> ustawieniem tego zaplonu, jakos nie moge wyczyuc tak zeby wraz z

> ulozeniem sie tloka w gornym punkcie tak zeby na platynkach byla

> tak mala przerwa :|

> a tak na marginesie to oryginalne czesci ifa sa bez porowania lepsze

> jakosciowo od tego rzemiosla ktore mozna teraz dostac w sklepach

> mam dziwne wrazenie ze wkrotce przekrece gwint na aparacie

> zaplonowym / tam gdzie przykreca sie platynki / a z wkladaniem

> tam wygwintowanej tulejki troche za duzo roboty

To po co Ci moto bez kierunków grinser006.gif

A co do problemu z ustawieniem zapłonu, to najpierw odkręcasz świecę, bierzesz suwmiarkę i wkładasz do cylindra głębokościomierz opierając suwmiarkę o głowicę. Krecisz wałem tak, żeby złapać odległość tłoka od otworu w głowicy czy tam punktu jaki weźmiesz sobie za odniesienie (ten o który opierasz suwmiarkę). Tym sposobem znalazłeś gmp. Wyjmujesz delikatnie suwmiarkę, dodajesz do wyniku 1,4mm (doczytałem w necie, sorry za wcześniejsze wprowadzanie w błąd - w zwykłych simkach ustawiałem zapłon sporadycznie) czyli rozsuwasz o te 1,4mm głębokościomierz, wkładasz delikatnie do cylindra i cofasz tłok w lewo tak, żeby suwmiarka oparła się o głowice tak jak wcześniej - masz teraz ustawiony tłok w pozycji 1,4mm przed gmp. Nie tykasz już wału żeby nie robić szukania gmp jeszcze raz. Odkręcasz stator aparatu i pokręcasz, żeby styki przerywacza się rozwarły, przykręcasz stator, sprawdzasz przerwę papierkiem jeśli nie masz szczelinomierza (0,4mm) jeśli jest ok, to zostawiasz, jeśli przerwa jest za duża/mała to odkręcasz śrubkę od kowadełka i ustawiasz przerwę. Po tym musisz jeszcze raz sprawdzić, czy styki rzeczywiście rozwierają się 1,4mm przed gmp, czyli jeszcze raz pokręcasz wałem w lewo i z powrotem kręcisz powoli w prawo obserwując czy styki rozewrą się wtedy, kiedy suwmiarka się podepsze. I tak to mniej więcej wygląda jak nie masz czujnika zegarowego lub jego namiastki zrobionej ze starej świecy i pręta grinser006.gif

Powodzenia, chyba teraz już to ustawisz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To po co Ci moto bez kierunków

> A co do problemu z ustawieniem zapłonu, to najpierw odkręcasz świecę,

> bierzesz suwmiarkę i wkładasz do cylindra głębokościomierz

> opierając suwmiarkę o głowicę. Krecisz wałem tak, żeby złapać

> odległość tłoka od otworu w głowicy czy tam punktu jaki weźmiesz

> sobie za odniesienie (ten o który opierasz suwmiarkę). Tym

> sposobem znalazłeś gmp. Wyjmujesz delikatnie suwmiarkę, dodajesz

> do wyniku 1,4mm (doczytałem w necie, sorry za wcześniejsze

> wprowadzanie w błąd - w zwykłych simkach ustawiałem zapłon

> sporadycznie) czyli rozsuwasz o te 1,4mm głębokościomierz,

> wkładasz delikatnie do cylindra i cofasz tłok w lewo tak, żeby

> suwmiarka oparła się o głowice tak jak wcześniej - masz teraz

> ustawiony tłok w pozycji 1,4mm przed gmp. Nie tykasz już wału

> żeby nie robić szukania gmp jeszcze raz. Odkręcasz stator

> aparatu i pokręcasz, żeby styki przerywacza się rozwarły

z ta suwmiarka nie pomyslalem smile.gif na tygodniu zasiadam i probuje cos zdzialac zeby.GIF bede Was informowal o postepach lub ich braku wink.gif dzieki

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no cos tam zdzialalem 270635636-JUMP2.gif ale to jeszcze nie to co powinno byc frown.gif platynki zlozylem z dwoch i teraz zaplon ustawia sie bez porownania lepiej smile.gif wymienilem tez dysze od ssania na ta od starego gaznika (jest troche wieksza) mozliwe ze od tego mi wiecej pali?

jest jeszcze jedna opcja przy odpalaniu. musze go odpalac na ssaniu i podtrzymac na wysokich obrotach zeby pozniej wylaczyc ssanie. jesli jest juz zagrzany odpala bez ssania ale jak tylko odpocznie z 10 minut nie chce odpalic w ogole frown.gif musze go pchnac zeby zalapal. czasami zdarza sie ze rzeczywisc ie odpali ale wejdzie na wysokie obroty i zdycha slinka.gif

post-122226-14352493685499_thumb.jpg

Napisano

nie draznij mnie zeby.GIF bo ja swojego SR50 remontuje zeby.GIF jak nie bedzie chodzil jak zegarek to obawiam sie ze spłonie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> nie draznij mnie bo ja swojego SR50 remontuje jak nie bedzie

> chodzil jak zegarek to obawiam sie ze spłonie

przerabiasz ga na 60, 70 czy zostaje 50-tka? jak cos to daj znac, ja swoj tez spale zeby.GIF

Napisano

zostawiam 50. Mialem juz za soba 60ccm i dziekuje takim tjuningom. owszem, chodzilo ale na chwile jedynie. Musisz koniecznie zasotosowac dysze szerszą bo go zatrzesz. To o czym mowisz to jest suma ubogiej mieszanki (grzeje sie) niestety kiepskiej jakosci elementow ( czesci zamienne produkowane Cholera Wie Gdzie). Simek z mojego doswiadczenia chodzi najlepiej na szkopskich czesciach w 50ccm.

Napisano
  • Autor

do gaznika s70 wrzucilem jedynie dysze od ssania od starego gaznika bo jest troche wieksza. daje mu lepsza mieszanke zeby sie nie zatarl za szybko. spalanie nie da sie ukryc wzroslo a simson i tak nie wykorzystuje w pelni wiekszego cylindra hmm.gif

Napisano

Sprawdzałes szczelność "dołu" silnika ?

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałes szczelność "dołu" silnika ?

uszczelnilem i wyszlo z tego tylko tyle ze nie pluje na culinder a co do osiagow to nie ma rewelacji zolta.gif

Napisano
  • Autor

coś za dużo mi pali mój sprzęt zakrecony.gif jak wygląda sprawa iglicy w gaźniku? blaszki niżej to dostaje więcej paliwa czy mniej? cfaniaczek.gif

Napisano

> coś za dużo mi pali mój sprzęt jak wygląda sprawa iglicy w gaźniku?

> blaszki niżej to dostaje więcej paliwa czy mniej?

Im iglica wchodzi głębiej w swoje gniazdo, tym paliwa mniej, czyli im iglica niżej, tym paliwa mniej, a zatem im blaszka wyżej tym paliwa mniej grinser006.gif Blaszka na pierwszym rowku od góry, mniej paliwa, blaszka na ostatnim rowku od góry paliwa więcej.

We wszystkie strony opisane grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Im iglica wchodzi głębiej w swoje gniazdo, tym paliwa mniej, czyli im

> iglica niżej, tym paliwa mniej, a zatem im blaszka wyżej tym

> paliwa mniej Blaszka na pierwszym rowku od góry, mniej paliwa,

> blaszka na ostatnim rowku od góry paliwa więcej.

> We wszystkie strony opisane

mam nieodparte wrażenie ze jak Ty bys sie zabral za maja maszyne to w koncu chodzilaby tak jak powinna wink.gif

powiedz mi jeszcze dlaczego zalewa mi swiece i jaka powinna byc przerwa na swiecy?

od momentu od kiedy go 'zrobilem' za kazdym razem musze sie go ukopac jak glupi klnie.gif

wczoraj wlewalem do niego wache i przesadzilem z mixolem. wache spuscilem dolalem czystej wachy i mysle ze mieszanka jest juz lepsza ale wlasnie od wczoraj mam klopot z obrotami. odpalam go, zagrzeje sie, spuszczam go na wolne obroty (stoje na luzie) i po chwili mul zdycha a pozniej zeby go odpalic musze pchnac klnie.gif i badz tu madry sciana.gif

Napisano

> mam nieodparte wrażenie ze jak Ty bys sie zabral za maja maszyne to w

> koncu chodzilaby tak jak powinna

> powiedz mi jeszcze dlaczego zalewa mi swiece i jaka powinna byc

> przerwa na swiecy?

> od momentu od kiedy go 'zrobilem' za kazdym razem musze sie go ukopac

> jak glupi

> wczoraj wlewalem do niego wache i przesadzilem z mixolem. wache

> spuscilem dolalem czystej wachy i mysle ze mieszanka jest juz

> lepsza ale wlasnie od wczoraj mam klopot z obrotami. odpalam go,

> zagrzeje sie, spuszczam go na wolne obroty (stoje na luzie) i po

> chwili mul zdycha a pozniej zeby go odpalic musze pchnac i

> badz tu madry

No to mowilem Ci na gadu, zebys przywiozl go do mnie? grinser006.gif Czy mi sie wydaje tylko w pijanym zwidzie? grinser006.gif Przerwa na swiecy 0,4mm ale ja zawsze smigam na cos kolo 1mm albo wiecej. Na oko ustawiam tak, zeby miala mocny luk i przy tym w miare dlugi. Trzeba znalezc zloty srodek, miedzy dlugoscia a gruboscia luku i powinien wtedy smigac. Co do zalewania to moze masz za wysoki poziom paliwa w gazniku albo utopiony plywak? Jak nie zakrecisz paliwa kranikiem, to na postoju przelewa Ci sie paliwo przelewem z komory plywakowej? Jak to wszystko gra, to na Twoim miejscu kupilbym dysze glowna od s51 zwyklego i tyle. Ja przy 60ccm i 4 plukach mialem zwykla dysze do rozwierconej gardzieli gaznika i rwal spod tylka jak trzeba grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No to mowilem Ci na gadu, zebys przywiozl go do mnie? Czy mi sie wydaje tylko w pijanym zwidzie?

sam nie pamietam smile.gif sam moglemmiec pijane zwidy zakrecony.gif

> Co do zalewania to moze masz za wysoki poziom paliwa w gazniku albo utopiony plywak?

blaszki na iglicy ustawilem w pozycji srodkowej wiec poziom paliwa powinien byc dobry. z reszta tak jak i plywak bo gaznik jest nowy

> Jak nie zakrecisz paliwa kranikiem, to na postoju przelewa Ci sie paliwo przelewem z komory plywakowej?

chodzi Ci o to czy na postoju (odpalony muł) wylewa mi sie paliwo ta dziurka do odprowadzania nadmiaru? [jak o to chodzi to sie nie wylewa] wink.gif

> Jak to wszystko gra, to na Twoim miejscu kupilbym dysze glowna od s51 zwyklego i tyle.

mam dysze od starego gaznika s50 to na dniach sobie ja dla proby zamienie. Ale czy wtedy nie zatre sprzeta?

> Ja przy 60ccm i 4 plukach mialem zwykla dysze do rozwierconej gardzieli gaznika

co ta sa 4 pluki? niewiem.gif

obcen sobie jaki mam w ogole gaznik bo jest inny niz oryginalny. jest tylko jedna sróbka do regulacji bodajrze obrotow

post-122226-14352494133013_thumb.jpg

Napisano

To, że gaźnik jest nowy nie znaczy, że będzie 100% poprawnie ustawiony. Lepiej sprawdź ten poziom paliwa, to Ci pomoże:

http://img122.imageshack.us/img122/2025/beztytuulr6.jpg

Widzę, że masz tylko śrubę od regulacji składu mieszanki, w takim razie będziesz musiał regulować obroty na jałowym naciągiem linki crazy.gif I nie jest to żaden specjalistyczny gaźnik grinser006.gif Zwykły z serii 16Nx 270751858-jezyk.gif Założenie mniejszej dyszy nie spowoduje zatarcia, spoko grinser006.gif A to, że nie możesz odpalić jak jest ciepły, to by podchodziło pod za wysoki poziom paliwa, bo zwyczajnie go zalewasz, kiedy już nie potrzebuje tyle paliwa. Ew za bardzo odkręciłeś śrubę od składu mieszanki, ale najpierw bym sprawdził pływak. 4 płuki - 4 kanały płuczące - sportowy cylinder cool.gif

Napisano

> sam nie pamietam sam moglemmiec pijane zwidy

> blaszki na iglicy ustawilem w pozycji srodkowej wiec poziom paliwa

> powinien byc dobry. z reszta tak jak i plywak bo gaznik jest

> nowy

> chodzi Ci o to czy na postoju (odpalony muł) wylewa mi sie paliwo ta

> dziurka do odprowadzania nadmiaru? [jak o to chodzi to sie nie

> wylewa]

> mam dysze od starego gaznika s50 to na dniach sobie ja dla proby

> zamienie. Ale czy wtedy nie zatre sprzeta?

> co ta sa 4 pluki?

> obcen sobie jaki mam w ogole gaznik bo jest inny niz

> oryginalny. jest tylko jedna sróbka do regulacji bodajrze

> obrotow

Jak nie pali na cieplo sprawdz czy ma prawidlowa iskre. Czesto takie problemy to padnieta cewka zaplonowa. Jak nie chce odpalic wykrec swiece i zobaczy czy iskra jest wlasciwa, wkladajac ja do fajki i przytykajac do masy gwintem.

Napisano
  • Autor

> Jak nie pali na cieplo sprawdz czy ma prawidlowa iskre. Czesto takie

> problemy to padnieta cewka zaplonowa. Jak nie chce odpalic

> wykrec swiece i zobaczy czy iskra jest wlasciwa, wkladajac ja do

> fajki i przytykajac do masy gwintem.

hehe smile.gif to jak sie sprawdza iskre wie tu chyba kazdy wink.gif powinna byc niebieska tak? pomaranczowa = przestawiony zaplon z tego co slyszalem angryfire.gif

teraz zakupilem iskre 95 i jak narazie smiga bez zarzutu wink.gif

wystapil za to kolejny problem sciana.gif urwal mi sie automat do zmany biegow (ten ktory nachodzi na walek od kopniaka)

kupilem nowy i bez kartera wchodza wszystkie biegi a jak tylko zaloze karter biegi wchodza do 'dwojki' frown.gif co to moze byc?

Napisano

> hehe to jak sie sprawdza iskre wie tu chyba kazdy powinna byc

> niebieska tak? pomaranczowa = przestawiony zaplon z tego co

> slyszalem

> teraz zakupilem iskre 95 i jak narazie smiga bez zarzutu

> wystapil za to kolejny problem urwal mi sie automat do zmany biegow

> (ten ktory nachodzi na walek od kopniaka)

> kupilem nowy i bez kartera wchodza wszystkie biegi a jak tylko zaloze

> karter biegi wchodza do 'dwojki' co to moze byc?

...swieca w simsonku to 100

kluczyk do regulacji skrzyni masz ?? zlosnik.gif

kolor iskry nie swiadczy o kacie zaplonu tylko o tym ze swieca (uklad zaplonowy) jest nie teges biglaugh.gif

Napisano

Co do biegów to przyuważ dobrze, czy karter nie blokuje tego automatu. Brejdakowi jak sie urwał ten automacik (nie wiem jak Tobie ale pewnie tak samo) to po spawaniu spaw zahaczał o tą tulejkę w karterze która trzyma ośkę kopniaka i ten automacik. Trochę szlifowania i chodzi jak marzenie grinser006.gif Ja bym szedł w kierunku tym właśnie, że kupiłeś rzemiosło i jest dupowato wykonane, skoro bez dekla chodzi wszystko, a po złożeniu kupa.

Napisano
  • Autor

> ...swieca w simsonku to 100

> kluczyk do regulacji skrzyni masz ??

> kolor iskry nie swiadczy o kacie zaplonu tylko o tym ze swieca (uklad

> zaplonowy) jest nie teges

z tego co wiem simsony najlepiej jezdza na championach yay.gif

jak wyglada klucz do regulacji skrzyni? i gdzie sie to reguluje?

to ze nie wchodza mi biegi wydaje mi sie ze jest bardziej mechaniczny problem slinka.gif na starym automacie wszystko smigalo a jest taki sam jak ten co kupilem (mierzyłem suwmiarka ze wszystkich stron i jest to samo)

w zalaczniku umiescilem zdjecie starego automatu, moze ktos mi w koncu podsunie jakis pomysl jak to naprawic smile.gif bo na dwojce nie bede przeciez ciagle smigall klnie.gif

post-122226-14352494271214_thumb.jpg

Napisano

> z tego co wiem simsony najlepiej jezdza na championach

..najlepiej chodzily na czeskich swiecach biglaugh.gif

> jak wyglada klucz do regulacji skrzyni? i gdzie sie to reguluje?

..jak znajde (to nie bedzie proste, motorowera nie mam od ladnych nastu lat biglaugh.gif) to zrobie fote i wrzuce zlosnik.gif

> to ze nie wchodza mi biegi wydaje mi sie ze jest bardziej mechaniczny

> problem na starym automacie wszystko smigalo a jest taki sam

> jak ten co kupilem (mierzyłem suwmiarka ze wszystkich stron i

> jest to samo)

..bo biegi sie wlasnie reguluje

mozesz probowac na oko ustawic ok.gif

> w zalaczniku umiescilem zdjecie starego automatu, moze ktos mi w

> koncu podsunie jakis pomysl jak to naprawic bo na dwojce nie

> bede przeciez ciagle smigall

...no..bez sensu zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

jaka moze byc przyczyna ze spadla mi strasznie moc? predkosc motor utrzymuje ale zbiera sie znacznie gorzej klnie.gif na poczatku myslalem ze zajezdzilem sprzeta aleto chyba nie to na szczescie smile.gif moze to byc wina gaznika?

Napisano

No możliwe, ew zapłon. Ale stawiałbym na gaźnik. A jak przyspieszasz to słychać takie charakterystyczne "buuuuooooo"? To by wskazywało, że go zalewa grinser006.gif Problemów z paleniem nie ma?

Napisano
  • Autor

> No możliwe, ew zapłon. Ale stawiałbym na gaźnik. A jak przyspieszasz

> to słychać takie charakterystyczne "buuuuooooo"? To by

> wskazywało, że go zalewa Problemów z paleniem nie ma?

no jest to charakterystyczne "buuuuooooo" klnie.gif wciskam mu np. pod gorke lekka i czuje ze nie ma sily isc hmm.gif odpala szybko wiec chyba to nie zaplon smile.gif mozliwe ze gaznik sciana.gif swiecy nie kopci wiec spalanie tez chyba moze byc smile.gif myslalem zeby do starego gaznika przelozyc bebechy od nowego ale nie wiem czy jest w tym sens jakis mlot.gif

Napisano

No, jak masz "buuuoooo" grinser006.gif tzn za ma za duzo paliwa i ladnie Ci odpala bo masz extra ssanie grinser006.gif Pokombinuj z gaźnikiem. Aha, ja bym zalozyl caly stary gaznik juz dawno, nie pisales ze go jeszcze masz wink.gif

Napisano

> no jest to charakterystyczne "buuuuooooo"

A jak na tym efektcie podciagniesz ssanie na pelnym gazie to idzie ? jak tak do syf w gazniku i przytkane dysze...

Co do zaplonu to warto zeminic kondensator, to chwila roboty, koszt 5zl a efekt moze byc znaczny.

Trzeba tez pamietac ze kompresja w 2t to nie tylko gora ale tez tak jak pisalem dol silnika - czyli szczelnosc wału (mialem dawno temu takie same problemy z paleniem w mz 250, przyczyna byl wlasnie "zabite" uszczenienia walu, a kompresje jako taka mial. O paliwie i oleju do niego chyba nie musze wspominac

Napisano

..przy wywalonych simmeringach, ne bedziesz mial ani wolnych, ani dolu

motor bedzie szedl tylko gora i ogolnie bedzie gasl

wiem bo mialem tak w ETZ 250ok.gif

Napisano

> no jest to charakterystyczne "buuuuooooo" wciskam mu np. pod gorke

> lekka i czuje ze nie ma sily isc

.to ma 2 konie z niewielkim okladem

to nie rakieta

odpala szybko wiec chyba to

> nie zaplon mozliwe ze gaznik swiecy nie kopci wiec spalanie

> tez chyba moze byc

..skoro nie kopci to spala wszystko (albo ma za sucho, mieszasz 1-50 ??)

wykrec swiece, pokaz jak wyglada (tylko nie czysc jej do zdjecia zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif)

i Ci powiemy co mu lezy na watrabieok.gif

myslalem zeby do starego gaznika przelozyc

> bebechy od nowego ale nie wiem czy jest w tym sens jakis

..zacznij od pokazania swiecy

Napisano

> .to ma 2 konie z niewielkim okladem

> to nie rakieta

a moze kolega ma porownanie z tym jak chodzil wczesniej znaim zaczelo sie to objawiac skromny.gif

Napisano

> .to ma 2 konie z niewielkim okladem

> to nie rakieta

3,6 przy 50ccm, Kolega ma 70ccm grinser006.gif

> myslalem zeby do starego gaznika przelozyc

> ..zacznij od pokazania swiecy

Ze świecą się zgodzę. Ale te wszystkie cyrki, które tu Kolega opisuje łącznie z brakiem mocy przy 70ccm to chyba gaźnik. Prywaciarski, chyba udało się komuś wcisnąć mu rzemieślniczy bubel, zupełnie bez potrzeby.

Napisano
  • Autor

kondensator byl razem z calym aparatem zaplonowym a zw wymienialem go niedawno mysle ze jest jeszcze w dobrym stanie wink.gif

simmeringi tez wymienialem wink.gif a cylinder uszczelniony hermetykiem przy karterze i na wszelki wypadek posmarowalem troche przy glowicy wink.gif

misiek ma racje smile.gif porownuje go ze stanem z przed kilku tygodni wink.gif chociaz szczeze mowiac krotko chodzil tak jak powinien slinka.gif mozliwe ze zle go dotarlem klnie.gif

================

godzine temu zmienilem na stary gaznik ale simson smigal jeszzce gorzej wiec znowu zalozylem stary. Podokrecalem wszystko, odpalil i zgasl. odkrecilem ssanie i chodzil a jak dziure zatykalem palcem znowu gasl. i teraz nie wkreca sie na obroty. musze mu odchylic gume od gaznika zeby zalapal ale o wolnych obrotach nie ma mowy! przed wymiana gaznikow chodzil na wolnych a teraz nie klnie.gif jak tu czlowiek ma byc zdrowy klnie.gif

w zalaczniku wrzucilem zdjecie tej swiecy ale od razu mowie ze wczoraj wygladala inaczej a dzis po tych kombinacjach z gaznikiem troche sie przykopcila :|

post-122226-14352494727784_thumb.jpg

Napisano

> Hm, wiesz co, dawno nie tykałem tematu simsona, ale nie za bardzo mi

> się przypomina, żeby był taki bez akumulatora... Może i będzie

> działał, ale nie tak jak powinien, raczej będzie to jazda

> awaryjna...

Na 100% da sie jechać tylko trzeba wyciągnąć bezpiecznik bo bardzo duży prąd płynie do świateł i pali wszystko po drodze. Oczywiście reflektor działa bo ma własną cewkę pod magnetem.

Co do kondensatora to można zastosować od dużego fiata (ta sama pojemność i napięcie) i można go wyprowadzić poza magneto. Ja u siebie miałem przykręcony do tej blachy co sie przykręca plastiki osłaniające silnik i kable. Kondensator jest podłączony do masy a kabelek idzie do któregoś podłączenia do cewki. Dużo wygodniej i szybciej go można wymienić w razie jego padnięcia.

Napisano

...lekko jakby za mokra... hmm.gif oleju ile nalales ??

Generalnie, skoro chodzic zaczyna jak mu dasz powietrze, to przelany jest...

Napisano
  • Autor

> ...lekko jakby za mokra... oleju ile nalales ??

> Generalnie, skoro chodzic zaczyna jak mu dasz powietrze, to przelany

> jest...

no leciutko ponad setke oleju na 5 litrow czyli mieszanka jak na 70tke chyba odpowiednia, nie?

Napisano

> no leciutko ponad setke oleju na 5 litrow czyli mieszanka jak na

> 70tke chyba odpowiednia, nie?

To jak w dziub 1:50

wiec ten aspekt pomijamy

idac dalej,

mozliwe ze sie przytkala dysza, ale zaczal bym od opuszczenia jeszcze iglicy, i sprawdzenia poziomu paliwka(plywak w gazniku)

Napisano
  • Autor

> sprawdzenia poziomu paliwka(plywak w gazniku)

a w jaki sposob mam to sprawdzic? dostalem kiedys .jpg z ustawieniem plywaka ale patrzac na to jak wyglada to u mnie raczej ta opcja sie nie przyjmie klnie.gif

Napisano

> a w jaki sposob mam to sprawdzic? dostalem kiedys .jpg z ustawieniem

> plywaka ale patrzac na to jak wyglada to u mnie raczej ta opcja

> sie nie przyjmie

Jak to jak ?

mierzysz np. suwmiarka polozenia skrajne plywaka w stosunku do wartosci zalecanych przez producenta

tutaj sporo o tym piszaok.gif (wymagana rejestracja)

Kup moze tez druga nowa swiece, mozliwe ze ta ma jakas wade (zdarzalo sie mi wielokrotnie zlosnik.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.