Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana charakterystyki drążka zmiany biegów

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z Was przerabiał może drążek zmiany biegów?

Chodzi mi o to, żeby skrócić dźwignię górą, wydłużyć dołem, żeby biegi wbijać krótszym ruchem dźwigni...

Jak jest w takim przypadku z precyzją, bo napewno się pogarsza względem długiego drążka...

Acha, i bardzo proszę o konstruktywne wypowiedzi, a ze SPAMem do wątków Joshiego zlosnik.gif

Napisano

Wszystko pięknie ale czy po skróceniu drążka nie będzie on za nisko... ??

W uniaczku siedzi się wysoko a jak skrócisz kilka cm drążek może być niezbyt wygodnie...

na wzrost precyzji też bym nie liczył...

Napisano

> Wszystko pięknie ale czy po skróceniu drążka nie będzie on za

> nisko... ??

> W uniaczku siedzi się wysoko a jak skrócisz kilka cm drążek może być

> niezbyt wygodnie...

> na wzrost precyzji też bym nie liczył...

Ja mam skrócony do połowy i nie narzekam. palacz.gif

Napisano

> Czy ktoś z Was przerabiał może drążek zmiany biegów?

> Chodzi mi o to, żeby skrócić dźwignię górą, wydłużyć dołem, żeby

> biegi wbijać krótszym ruchem dźwigni...

> Jak jest w takim przypadku z precyzją, bo napewno się pogarsza

> względem długiego drążka...

> Acha, i bardzo proszę o konstruktywne wypowiedzi, a ze SPAMem do

> wątków Joshiego

tzw. short shifter zlosnik.gif

samo skrocenie gory nic nie daje

Napisano
  • Autor

> tzw. short shifter

> samo skrocenie gory nic nie daje

Dlatego trzeba by podnieść osadzenie i wydłużyć dolną część zlosnik.gif

Ale górę też wtedy skrócić, żeby głupio nie wyglądała hehe.gif

Napisano

tylko trzeba wtedy uważać żeby nie być szybszym niż synchronizator

ja mam zrobiony nawet "long shifter", wczoraj go robiłem jakoś tak mi się dużo lepiej wbija biegi, oszczędza synchro i dużo mniejsze rysyko zrobienia missshifta

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Czy ktoś z Was przerabiał może drążek zmiany biegów?

> Chodzi mi o to, żeby skrócić dźwignię górą, wydłużyć dołem, żeby

> biegi wbijać krótszym ruchem dźwigni...

Im bliżej jestem "uszczelnienia" luzów na lewarku (tulejki już idą pocztą), tym bardziej myślę coś zrobić z dźwignią. Wymiana gałki i skracanie pręta odpada bo koszta za duże (za gałkę i miech), no i nie mam półki środkowej. Myślałem nad zmianą skoku, tak jak piszesz. Tyle że w dół lewarka nie opuści bo będzie haczyć (już mi czasem łapie), a wydłużyć go w dół i podnieść do góry też ciężko bo ten patyk co się obraca już jest pod samą podłogą. Muszę jeszcze obadać mechanizm przy skrzyni, za patykami, bo tam też są dźwignie i miejsca coś więcej, na czasie to obadam co i jak.

Napisano

> Acha, i bardzo proszę o konstruktywne wypowiedzi, a ze SPAMem do

> wątków Joshiego

001.gifzlosnik.gif

Napisano

No właśnie.. Ja też przymierzam się do skrócenia drążka. Chodzi o samo przycięcie lewarka bez ingerowania w inne części mechaniczne. Możecie napisać jak się do tego zabrać, co jest potrzebne itp Rozumiem że brzeszczocikiem tnę tak z 40% długości a potem muszę nałożyć jakąś nieseryjną gałkę i pewnie mieszek nie będzie pasował...

Napisano

Ja swoja gałeczke z mieszkiem nabyłem w markecie. skromny.gif

Będziesz musiał nabyć siakiś komplet, bo z seryjnej gałki nic Ci nie zostanie, bo musisz ją rozpitolić, a i mieszek też nie przypasi. palacz.gif

Napisano

Moja koncepcja:

skrócić dźwignię nr 1 zaznaczoną na rysunku, tylko nie wiem czy wtedy nie będą się dotykać patyki pod podłogą, bo się krzyżują. To jest do zbadania. Oczywiście wtedy trzeba będzie wyregulować położenie

Drugi pomysł to wydłużyć dźwignię nr 2, może się wtedy pojawić problem, bo popychanie ramienia 3 będzie pod skosem i może coś klinować, wtedy należało by ramię 3 przegięć ewentualnie przespawać bliżej ściany działowej.

Oczywiście po takich zabiegach trzeba będzie wyregulować położenie luzu na lewarku, żeby stał pionowo, ale to już tylko długości cięgieł więc mały problem.

Na niebiesko zaznaczyłem gdzie u mnie są luzy, wiadomo przegub kulisty na patyku, potem tuleja (lata ponad 2 mm) o otwory w popychaczach. (otwory będę zaspawywał i wiercił od nowa, a pręty obspawam i dopiłuję ładnie na okrągło- roboty dużo ale efekt ma być). Na drugim zdjęciu lewarek- u mnie tam nie ma żadnego luzu o dziwo. Jedyny pomysł to skrócić lewarek- podwinąć mieszek do góry, obciąć piłką, skrócić pręta (nie wiem ile) i przyspawać z powrotem lewarek razem z gałką i miechem (można nałożyć rurkę dla pewności jak ktoś zmienia biegi jak w Starze), jeśli się wszystko będzie robić powoli i chłodzić to nie powinno stopić gałki.

Ot taki szybki pomysł, realizacja będzie na wakacjach

280914647-patyki2.jpg

280914647-%B6rodek.JPG

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja dziś wypatroszyłem cały lewarek i przerobiłem. Usunąłem wszystkie luzy, skróciłem lewarek o 3,5cm (w połowie więc mieszek z gałką został taki sam), oraz skróciłem ramię nr 1 (podałem na rysunku w poprzednim poście) o około 1,2cm. Miałem skracać o 1cm ale jakoś mi się na tarczy ruszyło przy cięciu. Nie polecam skracać więcej niż 1cm bo będą problemy (ja miałem ale poradziłem sobie)- skracane ramię będzie zaczepiało o drugi patyk i uniemożliwia zmianę biegów. Efekt........... piorunujący. Luzów zero, lewarek siedzi jak wspawany w podłogę. Skok lewarka (na gałce) od biegu 3 do 4 wynosi 9cm, oryginalnie nie wiem ile ale dużo więcej. Bardzo precyzyjnie można zmieniać biegi i do tego szybko. Dźwignia chodzi jak w aucie sportowym a nie lata po całej kabinie jak w ciężarowym.

Niedługo powstanie jakiś mały opis jak usunąć luzy z lewarka a przy okazji opis jak zmienić skok lewarka.

Napisano
  • Autor

Wow, a dlaczego u Ciebie lewarek chowa się tym przegubem pod blachy podłogi yikes.gif

U mnie idzie wszystko w tunelu tym plastikowym nad podłogą i przechodzi przez gumkę w ścianie grodziowej (wszystko znaczy 1 gruby pręt...)

Napisano

> Wow, a dlaczego u Ciebie lewarek chowa się tym przegubem pod blachy

> podłogi

> U mnie idzie wszystko w tunelu tym plastikowym nad podłogą i

> przechodzi przez gumkę w ścianie grodziowej (wszystko znaczy 1

> gruby pręt...)

inny silnik, inna skrzynia pewnie

Napisano

> Wow, a dlaczego u Ciebie lewarek chowa się tym przegubem pod blachy

> podłogi

> U mnie idzie wszystko w tunelu tym plastikowym nad podłogą i

> przechodzi przez gumkę w ścianie grodziowej (wszystko znaczy 1

> gruby pręt...)

Masz inny system zmiany biegów, bo było 3 z tego co się orientuje. taki jak ja mam, z jednym patykiem i "sierżant' koło skrzyni, oraz linki.

Napisano
  • Autor

> Masz inny system zmiany biegów, bo było 3 z tego co się orientuje.

> taki jak ja mam, z jednym patykiem i "sierżant' koło skrzyni,

> oraz linki.

Jaki sierżant? Wytłumaczta mi smile.gif Wiem, że w kabinie idzie jeden "patyk", a pod maską jest połączony z 2 mniejszymi patyczkami.

Napisano

> Jaki sierżant? Wytłumaczta mi Wiem, że w kabinie idzie jeden

> "patyk", a pod maską jest połączony z 2 mniejszymi patyczkami.

Ty masz zapewne takie coś 280963536-dzwignia.JPG

sierżant to element nr 25,

a ja mam takie coś 280963536-fiat.gif

post-78502-14352494750381_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Ty masz zapewne takie coś

> sierżant to element nr 25,

> a ja mam takie coś

No mnie się wydaje, że mam to pierwsze.

Czyli jeśli przesunę element 13 pod podłogę, to ulegnie zmianie charakterystyka wybierania biegów, tylko czy element 13 zmieści się w tej dziurze w podłodze i czy patyk będzie się dało dalej podłączyć od tego "sierżanta" jak go nazywacie pod maską hmm.gif

Napisano

U ciebie musiałbyś wydłużyć odległość pomiędzy mocowaniem lewarka do podłogi a patykiem który idzie do skrzyni, wtedy skrócisz skok lewarka. Tyle ze wtedy skrócisz też skok na boki czyli między biegami 1-3-5. A wtedy może być ciężko nie pomylić biegów. Możliwe ze można coś przy skrzyni wymodzić, ale z obrazka ciężko wyczytać a nie wiem jak to wygląda na żywo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.