Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemnianie szyb - pytanie - gdzie w Łodzi ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Idzie lato wiec pomyślałem ze przyciemnie sobie szybki cool.gif. zastanawiam sie nad przyciemnieniem piecowym. Bo maja przewage nad folią, są trwalsze itp. A jak to jest z przepisami? policial.gif

Gdzie w Łodzi takie coś wykonują?? busted.gif

Napisano

> Witam

> Idzie lato wiec pomyślałem ze przyciemnie sobie szybki . zastanawiam

> sie nad przyciemnieniem piecowym. Bo maja przewage nad folią,

> są trwalsze itp. A jak to jest z przepisami?

Nie spełnią norm. Kiedyś Mar00ha_ sprawdzał i opisywał temat . co do ich przewagi nad folią to bym dyskutował icon_rolleyes.gif

> Gdzie w Łodzi takie coś wykonują??

w Zielonej Górze zlosnik.gif

Napisano

Za tę Łódź, to Cię powinienem wykopać na "Ziemię Obiecaną". zlosnik.gif

Ale że poruszyłeś mojego konika, czyli szyby piecowe, to zarzucę, po raz kolejny, to co napisałem tu w listopadzie 2004.

Wszystko poniżej, to kopia mojego oryginalnego tekstu z Motokącika AD 2004. zlosnik.gif

[kilka miesięcy temu...]

Pod koniec kwietnia tego roku (akurat podczas najazdu antyglobalistów na Warszawę) wybrałem się do Kiełpina pod Zieloną Górę do firmy Technicolor Studio celem przeprowadzenia operacji przyciemnienia szyb tzw. metodą piecową. Jest to, AFAIK, jedyna firma w Polsce świadcząca tego typu usługi.

Operacja przebiegła bezboleśnie, szybki ładnie przyciemnione, wykonanie bez zarzutu, jednym słowem git ok.gif

Otrzymałem stosowną naklejkę na szybę (mowa o oznakowaniu "R43-0308-ISiC" z decyzji Instytutu Szkła i Ceramiki Oddział Zamiejscowy w Krakowie), stosowny certyfikat, kopię świadectwa badań przeprowadzonych przez ISiC i pojechałem do domu szczęśliwy i radosny, że mam w sposób legalny przyciemnione szyby przednie boczne (tył zrobiłem nieco ciemniej).

Świadectwo badań ISiC wygląda tak:

cert.jpg

[dziś...]

Dzięki uprzejmości jednego z naszych kącikowych kolegów i dzięki uprzejmości jednego z jego kolegów udałem się dziś do jednej z warszawskich Stacji Kontroli Pojazdów celem sprawdzenia przepuszczalności szyb przednich bocznych mojego pojazdu celem zaspokojenia mojej i nie tylko mojej ciekawości, jakąż to przepuszczalność światła mają moje szyby przyciemnione metodą napylenia związkami tytanu. Wyniki postawiły mi nieliczne włosy na głowie, spowodowały drżenie rąk i nerwowe pociąganie nosem połączone z przewracaniem oczami na wszystkie strony boje_sie.gif

Oto wyniki badania specjalistycznym urządzeniem pomiarowym do tego przeznaczonym (które nie wiem jak się nazywa, bo co mnie to obchodzi, ważne, że takim urządzeniem mierzą przepuszczalność światła Stacje Kontroli Pojazdów podczas badań okresowych lub po skierowaniu na badanie techniczne przez Policję na przykład), dokonanego na samochodzie marki Skoda Fabia (HB) w wersji Comfort (szyby przyciemnione fabrycznie-takie zielonkawe, wiecie o co chodzi) wyprodukowanym we wrześniu Roku Pańskiego 2003, a zakupionym przeze mnie w początku października tegoż samego Roku Pańskiego 2003:

- szyba przednia boczna lewa (od kierowcy) - wynik badania 46,7% przepuszczalności światła (czyli 53,3% przyciemnienia) busted.gif

- szyba tylna boczna lewa - 34% przepuszczalności światła (czyli 66% przyciemnienia) - luzik, można... palacz.gif

- szyba czołowa (w ogóle nie ruszana) - 70,9% przepuszczalności światła (czyli 29,1% przyciemnienia fabrycznego!!!) - icon_eek.gif

Wnioski: ani fabryczna szyba czołowa, ani boczna przednia mojego pojazdu nie spełniają norm określonych w stosownych przepisach, wg wskazań urządzenia do pomiaru przepuszczalności światła na SKP, w której dokonałem pomiaru. Zatem moje auto porusza się po drogach publicznych niezgodnie z prawem (outlaw zlosnik.gif ).

Pragnę Was zapewnić, że z wyglądu szyby wcale nie są mocno ciemne. Tak na moje oko, to moje przednie boczne szyby są bardzo zbliżone kolorem i jasnością do fabrycznych szyb Peugeota 206, bo mam okazję czasem parkować obok takiego na parkingu w pracy i sobie porównywałem...

Po zbadaniu moich szyb, z ciekawości, Diagnosta sprawdził szybę przednią znajomego kierowcy w VW Passacie, przyciemnioną lajtową folijką (naprawdę jasną). Wynik badania: 20% przepuszczalności światła zlosnik.gif

Własne wnioski wyciągnijcie sami ok.gif

mar00ha

Napisano

> Witam

Tylko jedna firma w Polsce, z tego co pamietam, zajmuje sie profesjonalnie piecowym przyciemnianiem, http://www.technicolor.pl/ hmm.gif

Napisano
  • Autor

moj znajomy przyciemnił szybk foilai w "profesjonalnym zakłądzie" wydał ok 600zł Po miesiącu zaczeły pojaiwać sie pecherze. Zareklamowł no i wymienili na nowa no ale teraz też wyszły pęcherze wiec troche sie boje przyciemniania folia wiec stad moje pytanie o technike piecową

Napisano

> moj znajomy przyciemnił szybk foilai w "profesjonalnym zakłądzie"

> wydał ok 600zł Po miesiącu zaczeły pojaiwać sie pecherze.

> Zareklamowł no i wymienili na nowa no ale teraz też wyszły

> pęcherze wiec troche sie boje przyciemniania folia wiec stad

> moje pytanie o technike piecową

tak jak Marooha napisał przyciemnianie piecowe do wartości 30% jest ok. Ale należy pamiętac, ze fabryczne przyciemnienie w wielu autach jest tak spore, ze jest prawie na styk 30% czyli zgodnych z normą. Nie wiem jak dokładnie można sterować przyciemnianiem piecowym, wydaje mi się, ze z niezbyt dużą dokładnoscią zatem przyciemnianie szyb nawet metodą piecową praktycznie nie ma sensu. Oczywiście mówimy tu o przednich bocznych. Oczywiste też jest, ze przed taką operacją zakłąd powinien sprawdzić fabryczne przyciemnienie i uczciwie powiedzieć czy jest sens. Jak widać na przykładzie maroohy, przyciemnienie zostało przestrzelone.

Mierniki miernikami, przepisy przepisami ale jestem przekonany, ze jesli szyba przednia boczna bedzie naprawde minimalnie przyciemniona to na stacji diagnostycznej albo podczas kontroli Policji nie powinno być problemu (wyjątek kiedy ktoś rzeczywiście sie przyczepi). Policjanci czepiają się szyb czarnych jak smola gdzie nie widać co sie dzieje w środku auta i mają racje bo to dla nich pewne niebezpieczeństwo, ale nie słyszałem, zeby ktoś miał problemy z powodu minimalnie przyciemnionych szyb przednich bocznych. Swoją droga niewiele osób przyciemnia minimalnie.

Jeśli kolego chcesz przyciemnić szyby to zrób to folią w dobrym warsztacie, przednie boczne sobie odpuść.

Napisano

> moj znajomy przyciemnił szybk foilai w "profesjonalnym zakłądzie"

> wydał ok 600zł Po miesiącu zaczeły pojaiwać sie pecherze.

> Zareklamowł no i wymienili na nowa no ale teraz też wyszły

> pęcherze wiec troche sie boje przyciemniania folia wiec stad

> moje pytanie o technike piecową

Dziwny to jakiś zakład był.

U mnie szyby są przyciemnione w zakładzie AMS car design...

I przyznam, że zrobili to niemal idealnie.

Niemal, gdyż jedna szyba im nie wyszła i wróciłem wymienić

(sami powiedzieli jak się dwa bąble nie wchłoną to mam wrócić)

I ta, którą wymienili już taka idealna nie była.

Jednak, osoby nie przyglądające się nie zauważą nic...

Przy czym należy zaznaczyć, że pozostałe szyby są nałożone idealnie.

Z drugiej strony kolega też robił u nich i jemu robotę nieco spartolili...

Podejrzewam, że to kwestia ilości klientów jednego dnia oslabiony.gif

Drugi zakład który polecają ludzie,

jeśli o folie chodzi jest na wróblewskiego przy maratońskiej.

PS. Napisałem o foliach gdybyś jednak się zdecydował.

Napisano

> Same tylne daja efekt "wozu piekarza"

co prawda to prawda, poprzednio miałem czarne Punto II FL i przxyciemnione szybki razem z przednimi bocznymi dobrze by wygladały ale przyciemnienie tylko trzech to już średnio - dlatego sobie odpuściłem. Jak dla mnie to przyciemnienie wchodzi w gre tylko w kombi

Napisano

Przyciemnianie tylko tyłu powoduje że auto jest brzydkie cfaniaczek.gif

Napisano

> Przyciemnianie tylko tyłu powoduje że auto jest brzydkie

takie jest moje zdanie, przyciemnianie 3 szyb nie ma sensu

Napisano

> Przyciemnianie tylko tyłu powoduje że auto jest brzydkie

Przyciemnianie tyłu i przodu powoduje, że auto jest niezgodne z przepisami. 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.