Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zamierzam sie z zakupem

Featured Replies

Napisano

no więc tak.... chwilowo jest centomaniakiem... ale z racji tego ze ostatnimi czasy robie ponad 300 km dziennie musze kupic inne auto... i tak znalazłem ciekawy objekt czyli opla astre I gen.. z 93 roku z silnikiem 1,8 z przebigiem 183 000 ciekawie wyposażoną.. poduszki elektryka abs wspomaganie itp pierdoły... z racji tego ze lenistwo ogarnia nasz piękny kraj autko jest z automatem.. stad tez moje pytanie... czy mial lub nadal ma ktos takie cos.. czy da się tym jeździć i jak wyglada sprawa z awaryjnoscia...

Napisano

> no więc tak.... chwilowo jest centomaniakiem... ale z racji tego ze

> ostatnimi czasy robie ponad 300 km dziennie musze kupic inne

> auto... i tak znalazłem ciekawy objekt czyli opla astre I gen..

> z 93 roku z silnikiem 1,8 z przebigiem 183 000 ciekawie

> wyposażoną.. poduszki elektryka abs wspomaganie itp pierdoły...

> z racji tego ze lenistwo ogarnia nasz piękny kraj autko jest z

> automatem.. stad tez moje pytanie... czy mial lub nadal ma ktos

> takie cos.. czy da się tym jeździć i jak wyglada sprawa z

> awaryjnoscia...

jest tu kilka egzemplarzy z tym silnikiem...

jak silnik w miarę dobrej kondycji i karoseria nie zeżarta to da się tym jeździć ok.gif

awaryjność?

TU POCZYTAJ

opis stanu mojej asterki przy przebiegu 300000 (licznikowym smirk.gif)

Napisano
  • Autor

jeździłem kiedys vectra B przez jakiś czas.. ale wszystko miało manualna sklrzynke.. a teraz szykuje sie na automat..... lenistwo mnie ogrania i juz sie nie chce wachlowac biegami... stad tez pytanie.... warto automacik ??

Napisano

> jeździłem kiedys vectra B przez jakiś czas.. ale wszystko miało

> manualna sklrzynke.. a teraz szykuje sie na automat.....

> lenistwo mnie ogrania i juz sie nie chce wachlowac biegami...

> stad tez pytanie.... warto automacik ??

nigdy automatem nie jeździłem wink.gif

pewnie warto, ale nie wiem jak z awaryjnością skrzynek

bo jak coś padnie to koszt przewyższy wartość całego auta w tym wypadku zapewne wink.gif

Napisano
  • Autor

> nigdy automatem nie jeździłem

> pewnie warto, ale nie wiem jak z awaryjnością skrzynek

> bo jak coś padnie to koszt przewyższy wartość całego auta w tym

> wypadku zapewne

no nie strasz mnie kolego ze remont skrzyni będzie droższy niz 5t pln

Napisano

Z tego co mi wiadomo to są skrzynie AW, japońskie. smile.gif

Napisano

> no nie strasz mnie kolego ze remont skrzyni będzie droższy niz 5t pln

no, troszkę przesadziłem smile.gif

w astrze F na tym forum automata ma m.in. kolega city900, może się odezwie

poza nim była jeszcze koleżanka molka zdaje się, ale ostatnio jej tu nie widać

miała nawet ten sam silnik, w kombi

Napisano
  • Autor

> no, troszkę przesadziłem

> w astrze F na tym forum automata ma m.in. kolega city900, może się

> odezwie

> poza nim była jeszcze koleżanka molka zdaje się, ale ostatnio jej tu

> nie widać

> miała nawet ten sam silnik, w kombi

ok dzieki.. poczekam jeszcze na opinie posiadaczy tego cuda.... a czy kolega AZJA znalazłby może trochę czasu zeby wrazie gdybym się zdecydował podjechał ze mną obejrzec to cos.. bo widzę, że kolega róweniż z grudziądza...

Napisano

> a czy

> kolega AZJA znalazłby może trochę czasu zeby wrazie gdybym się

> zdecydował podjechał ze mną obejrzec to cos.. bo widzę, że

> kolega róweniż z grudziądza...

jasne ok.gif

kiedy, gdzie, co i jak - pisz na priv

Napisano

Ja bym się zastanowił na twoim miejscu czy naprawdę chcesz kupić 15 letnie auto z automatem ... wygodne zapewne to jest ale jak coś się popsuje to koszt będzie nie mały , a ryzyko że tak będzie w przypadku 15 letniego samochodu jest duże

no ale gdybyś się zdecydował to obowiązkowo leć sprawdzić skrzynie w serwisie specjalizującym się w tego typu sprawach .

bo sam nie mając doświadczenia z tego typu skrzynią możęsz się nie połapapać czy jest ok .

Napisano
  • Autor

> jasne

> kiedy, gdzie, co i jak - pisz na priv

super..... podziękowania.... na pewno się odezwe.. bo jakos mi się spodobała... i na dodatek w komisie stoi i pół roku gwarancji dają zeby.GIF zabawne ....

Napisano

> no nie strasz mnie kolego ze remont skrzyni będzie droższy niz 5t pln

Jednak prawdopodobnie będzie. Chyba będzie taniej poszukać na szrocie niż robić. Nie jestem pewny jak się sprawują stare automatyczne skrzynie biegów w F po blisko dwustu tysiącach km i

15 latach pracy, ale niedawno interesowałem się automatami w Vectrze C. Sporo ostatnio jazd po mieście, to faktycznie automat ułatwiłby życie. Jednak po szczegółowym zapoznaniu się z tematem odpuściłem sobie VC automat (będzie manual wink.gif ). Tam po kilku latach pracy (interesują mnie roczniki od 2003 w górę) i stu kilkunastu tysiącach km sprawa ze skrzynią zaczyna wyglądać niezbyt różowo. Oczywiście, dużo zależy od kierowcy i jego umiejętności posługiwania się automatyczną skrzynią biegów (niby proste, a jednak...). Remont skrzyni liczony w tysiącach złotych (od 8 w górę), ewentualnie wymiana skrzyni za 20 tys. przestała mnie rajcować, zwłaszcza, że za sam samochód trzeba wydać trzydzieści parę koła... Do tego większe spalanie (co najmniej litr na setkę).

Oczywiście stare skrzynie sprzed 15 mogą być mniej awaryjne. Mogą...

Napisano

Może to co powiem może się wydawać trochę oklepane, ale "sprawa awaryjności" to jak w każdym 15 letnim aucie. To samo tyczy sie automatu, bo zapewne o jego awaryjność ci chodzi. Teoretycznie silnik powineń byś w lepszym stanie, bo automatem nie "skatujesz" go, ale tu też może być różnie. Mój bierze olej /silnik/ ale to pewnie dlatego że to x16xel, , tak sobie tłumaczę.

Co do samego automatu to radzę jednak dokładnie sprawdzić płyn w skrzyni, czy nie przypalony, czy ma stan,/sprawdza się na dobrze rozgrzanym i pracującym silniku/, czy nie szarpie na ciepłym i na zimnym silniku po wrzuceniu biegu do jazdy i wstecznego, tak samo ze zmianą biegów w czasie jazdy.

W tych skrzyniach teoretycznie /w ASO i instrukcji/ płynu się nie wymienia, pewnie dla tego że filtr jest zabudowany w skrzyni. Ale jednak większość radzi zmienić , ale druga większość mówi "nie". Mowa o samym płynie, bez rozbierania skrzyni.

Znałem astrę z podobnych lat w automacie i wszystko było OK, moja jest młodsza i niedomaga w niej skrzynia.

Wszystko zależy od ceny i od reszty, bo w razie czego zawsze możesz przełożyć na manuala.

ps.

polecam

www.automat.pl a szczególnie to http://www.automat.pl/readarticle.php?article_id=1

i to forum http://automat.pl/forum/index.php

Napisano

Witam.

Ja mam dokładnie takie samo autko. posiadam je od 1,5 roku i spisuje się na 5. ogólnie przec cały czas użytkowania jedyne co zrobiłem to wymieniłem jedna końcówkę drażka i tłumiki (nie licząc czynności serwisowych typu: wymiana oleju, rozrządu, filtrów, przewodów WN i świec).

Oleju w skrzynie podobno się nie wymienia, ponoć olej w skrzyni ma wystarczyć tak długo jak samochód, czyli ok 400.000 - 500.000 km. (informacja z 2 serwisów). No chyba że się skrzynka zepsuje, to podczas naprawy wymienia się olej i filtr (który jest niedostępny bez rozebrania skrzyni). Ja oleju nie wymieniałem poprzedni właściciel też, a przebieg już niemały bo niecałe 200.000 km.

Co do silnika, do do tego samochodu w automacie, jest dość dynamiczny. Lepsze przyśpieszenie ma od 60 - 100 niż od 0 do 60 (to jest zakres pierwszego biegu). Spalanie benzyny po mieście ok 11 l. a lpg 13 l, poza to 7,5 i 9 (jazda dość spokojna).

Ogólne wrażenia: Jestem bardzo zadowolony, jedyne co mnie nurtuje to brak klimy lub choćby szyberdachu.

Pozdrawiam

t9radek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.