Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Geometria

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio zauważyłem, że koła przednie w moim Fiacie nie są ustawione prostopadle do nawierzchni. Górną częścią są skierowane na zewnątrz.

Co może być tego powodem?

Niedawno wymieniane były amortyzatory, ale nie sądzę aby mogło mieć to jakiś wpływ...

Napisano

> Witam,

> Ostatnio zauważyłem, że koła przednie w moim Fiacie nie są ustawione

> prostopadle do nawierzchni. Górną częścią są skierowane na

> zewnątrz.

> Co może być tego powodem?

> Niedawno wymieniane były amortyzatory, ale nie sądzę aby mogło mieć

> to jakiś wpływ...

W Uno ten kąt nie jest regulowany, chyba że ktoś z odpowiednich otworów zrobił "fasolki"

Może po wymianie amorków autko stoi wyżej, a tym samym naturalne jest, że koła tak się układają.

Napisano
  • Autor

> W Uno ten kąt nie jest regulowany, chyba że ktoś z odpowiednich

> otworów zrobił "fasolki"

> Może po wymianie amorków autko stoi wyżej, a tym samym naturalne

> jest, że koła tak się układają.

Myślę, że tak być nie powinno frown.gif

Koła cały czas powinny byc prostopadle do nawierzchni bez względu na wysokość zawieszenia i obciążenie. :-/

Napisano

> Myślę, że tak być nie powinno

> Koła cały czas powinny byc prostopadle do nawierzchni bez względu na

> wysokość zawieszenia i obciążenie. :-/

Tak jest w samochodach z wielowahaczowym (trapezowym) zawieszeniem i mnóstwem drążków reakcyjnych.

Popatrz na zawias w Uno: jeden wahacz, jedna gałka... czego Ty wymagasz?

Napisano

To se ne da grinser006.gifgrinser006.gif

Tak jak Ci SzaryBB napisał - konstrukcja zawieszenia w uno jest taka że kąt się zmienia.

Bardzo prawdopodobne że właśnie przez podwyższenie kąt się zmienił, ale to pół biedy bo ludziom się koła rozchodzą w przeciwnym kierunku i wtedy jest lipka spineyes.gif

A może to kwestia amorków - co to za firma? Może nie trzymają kształtów fabrycznych?

Napisano

Pojedź na ustawienie geometrii bo szkoda opon, u mnie też coś takiego było, otwory w amorkach są okrągłe to koleś zrobił fasolki i ustawił odpowiednio jak powinno być. Niektóre amorki mają jajowate otwory i wtedy samemu ciężko ustawić, co nawet przy okrągłych się rozjeżdża.

Napisano

Potwierdzam. Mialem kola pochylone gorna czescia kola do srodka. Efektem bylo nierownomiernie zjechanie nowych zimowek o okolo 1,5 - 2 mm bieznika. Lasery pokazaly ze te kolo ma odchyl 1st60min. Od razu pojechalem do siebie na warsztat i nafrezowalem mimosrody w amorach. Dzisiaj bylem na poprawce ustawien i wszystko jest jak nalezy. Przy regulacji katow pochylen kola rozchodzi sie zbieznosc i to znacznie!! Sprawdzone!

Napisano

Przy regulacji katow

> pochylen kola rozchodzi sie zbieznosc i to znacznie!!

> Sprawdzone!

Dlatego najpierw robi się geometrię a potem zbieżność, przy pochylaniu koła ciągnie za drążki kierownicze i się rozjeżdża.

Napisano
  • Autor

Amortyzatory to KYB gazowe, więc chyba nie powinno być źle.

Przyjrzę się temu bliżej i być może zrobię tak, jak mówicie - fasolki z otworów okrągłych.

Napisano

> Lasery pokazaly ze te kolo ma odchyl

> 1st60min. hmm.gif

ale czy mi sie zdaje (juz jakiś czas temu szkoły pokończyłem, to mogło się coś zmienić biglaugh.gif), czy też 1stopień i 6o min = 2 stopnie? jakoś tak to było chyba....

Napisano

myślę, że potrafisz sobie wyobrazić ruch wachacza w zawiasie uno.....to nic skomplikowanego.więc teraz już wiesz, że na stałość parametrów zawieszenia podczas jego pracy nie pozwala fizyka. mało tego, wyobraź sobie dodatkowo, że kolejny parametr, jakim jest rozstaw kół z przodu też się zmienia podczas jazdy--oczywiście nie odczujesz tego, ale tak jest. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> myślę, że potrafisz sobie wyobrazić ruch wachacza w zawiasie

> uno.....to nic skomplikowanego.więc teraz już wiesz, że na

> stałość parametrów zawieszenia podczas jego pracy nie pozwala

> fizyka. mało tego, wyobraź sobie dodatkowo, że kolejny

> parametr, jakim jest rozstaw kół z przodu też się zmienia

> podczas jazdy--oczywiście nie odczujesz tego, ale tak jest.

Rozstaw kół - tak... ale geometria? Jakoś nie wydaje mi się aby w tym rodzaju zawieszenie ulegała zmianie wraz z obciążeniem... Chociażby dlatego, że kolumna McPhersona jest ustawiona prostopadle do jezdni. Zwrotnica porusza się w wzdłuż osi tejże kolumny i nie ma możliwości zmiany kąta pomiędzy zwrotnicą a kolumną, zatem nie ma możliwości zmiany kąta pomiędzy podłożem a kołem... Zwrotnica mocowana jest na swożniu, który musi zapewnić pełny zakres ruchów.

Tak mi się wydaje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Rozstaw kół - tak... ale geometria? Jakoś nie wydaje mi się aby w tym

> rodzaju zawieszenie ulegała zmianie wraz z obciążeniem...

> Chociażby dlatego, że kolumna McPhersona jest ustawiona

> prostopadle do jezdni. Zwrotnica porusza się w wzdłuż osi tejże

> kolumny i nie ma możliwości zmiany kąta pomiędzy zwrotnicą a

> kolumną, zatem nie ma możliwości zmiany kąta pomiędzy podłożem a

> kołem... Zwrotnica mocowana jest na swożniu, który musi zapewnić

> pełny zakres ruchów.

> Tak mi się wydaje

otóż to: wachacz gdy się wacha - "zmienia" swoje położenie względem nadwozia. a kolumna mcphersona jest u góry mocowana do nadwozia. i z tej prostej przyczyny w geometrii zawieszenia wszystko się zmienia podczas pracy.

inaczej: weź kawałek gumki (takiej do majtek biglaugh.gif)przymocuj do żyrandola, do karnisza, gdziekolwiek nad głową, drugi koniec trzymaj w dłoni ręki poziomo wyprostowanej w bok: Ty jesteś mocowaniem wachacza, Twoja ręka to wachacz, żyrandol to górne mocowanie amortyzatora a gumka jest odzwieciedleniem amortyzatora właśnie ----teraz poruszaj reką góra-dół jak wachacz i już widzisz, co sie dzieje w zawieszeniu--jak gumka pracuje? zmienia swoje położenie podczas ruchów ręki--dokładnie tak samo to działa w aucie. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.