Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lakierowanie całego samochodu - czym to grozi ?

Featured Replies

Napisano

Hej

Podczas poszukiwań samochodu do kupna natrafiłem na egzemplarz Clio, sprowadzonego z Francji.

Samochód był cały lakierowany, co sprzedający przyznał od razu.

Podobno nie jest powypadkowy, jako wytłumaczenie jest podawane to, że padł ofiarą zamieszek wink.gif

Zakładając, że rzeczywiście nie jest powypadkowy - to jest do sprawdzenia u blacharza - czym grozi grozi taka sytuacja ? Czy samochód będzie szybciej rdzewiał, lakier może odpaść albo coś takiego ? cool.gif I co powinno być zrobione przy takim lakierowaniu, żeby operacja była dobrze przeprowadzona ?

jeżeli zdecyduję się na kupno to oczywiście zaciągnę go warsztatu, chciałem podpytać najpierw fachowców z AK zanim wydam PLN na mechaników w realu smile.gif

Autko rocznik 2004, 75kkm, diesel 1,5 Dci za 20 k zł.

pozdrawiam

Napisano

może grozić tym, że zacznie rdzewieć, albo zacznie odpadać lakier, jak było zrobione na odwal się. hmm.gif

Pytanie, czy rzetelnie go polakierowali, czy też na "eksport" niewiem.gif

Napisano

... tak naprawde to pod lakier nie wejdziesz crazy.gif

ale wg mnie to sredni interes , moj kolega kupil tez Clio 1,5 dci , za 20000 tys, tyle ze rok starsze , ale 100% nic nie malowane , wiec po co sie pchac w taką rzeźbę confused.gif

Napisano

> ... tak naprawde to pod lakier nie wejdziesz

> ale wg mnie to sredni interes , moj kolega kupil tez Clio 1,5 dci ,

> za 20000 tys,

Łomatko - tyle kasy za clio...? icon_eek.gif

Napisano

Ja bym się na ten egzemplarz nie zdecydował.

Poszukaj innego.

Napisano

Przyklad: Honda civic po lakierze. 100% bez wypadkowa(sprawdzone w serwisie). Po zimie wyszlo szydlo z worka, rdza wychodzi gdzie tylko to mozliwe confused.gif. Wniski wyciagnij sam

Napisano
  • Autor

ja bym odpuścił zakup takiego egzemplarza - teraz już się nie dowiesz, co się z nim działo.

Napisano

> a wiesz ile kosztuje takie clio nowe?

Pojęcia nie mam - ale jak 5-letnie kosztuje 20000 tys, to nowe pewnie z 50 mln... hmm.gif

rotfl.gif

Napisano

> Pojęcia nie mam - ale jak 5-letnie kosztuje 20000 tys, to nowe pewnie

> z 50 mln...

rozumiem, czepiamy się zlosnik.gif

Napisano

ja kupiłem mojego passata całego malowanego

mam go już prawie rok i jakoś nic złego nie zauważyłem, a malowany był chyba w 2005 roku

jedynie co mnie troche złości to to ze wcześniej był biały a teraz jest niebieski i jak jakiś kamień zrobi odprysk to robi sie biała kropka, ale przecież w niemalowanych ponownie, widać wtedy podkład

Napisano
  • Autor

Problem polega nie na cenie, bo mam na autko przeznaczone nawet więcej kasy, tylko na tym, że po prostu tych Clio nie ma ;-).

Wejdcie sobie np. na allegro, wpisz clio diesel, max 5 lat, max 100 kkm przebiegu i w mazowieckim, i okazuje się, że jest 10 sztuk - 7 po służbowych (białe, z kratką - odpada), a reszta najczęściej sprowadzana po mniejszych i większych przygodach

Ogólnie jest ból z kupnem małego 3-4 letniego diesla - te samochody kosztują w salonie po 50 tys. PLN i nikt nie ma się ochoty pozbywać zadbanego modelu po 3 latach.

p.s. a nie bardzo mam ochotę na wyjazdy po Polsce za samochodem - raz że czasu brak, a dwa że nie miałbym gdzie sprawdzić tego autka. W WA mam zaufanych mechaników.

pzdr

Napisano

> Problem polega nie na cenie, bo mam na autko przeznaczone nawet

> więcej kasy, tylko na tym, że po prostu tych Clio nie ma ;-).

> Wejdcie sobie np. na allegro, wpisz clio diesel, max 5 lat, max 100

> kkm przebiegu i w mazowieckim, i okazuje się, że jest 10 sztuk -

> 7 po służbowych (białe, z kratką - odpada), a reszta najczęściej

> sprowadzana po mniejszych i większych przygodach

> Ogólnie jest ból z kupnem małego 3-4 letniego diesla - te samochody

> kosztują w salonie po 50 tys. PLN i nikt nie ma się ochoty

> pozbywać zadbanego modelu po 3 latach.

> p.s. a nie bardzo mam ochotę na wyjazdy po Polsce za samochodem - raz

> że czasu brak, a dwa że nie miałbym gdzie sprawdzić tego autka.

> W WA mam zaufanych mechaników.

> pzdr

ja po samochód pojechałem ponad 300km i kupiłem z tym ze od kącikowicza i za mniejszą pieniadze niż Ty przeznaczasz.

Z samochodu jestem ogólnie zadowolony i odpukać w niemalowana aby tak dalej. Sprawdzać na warsztacie nie sprawdzałem jedynie oblukałem podłoge choć i do nie do końca.

Jedynie o czym sprzedający mi nie powiedział (choć mozę i on o tym nie wiedział) to to ze ABS nie działa i wywala bezpiecznik od centralnego (prze rok użytkowania nie miałem kiedy tego zrobić ale mozę wreszcie to naprawie).

Napisano

[....]

> p.s. a nie bardzo mam ochotę na wyjazdy po Polsce za samochodem - raz

> że czasu brak, a dwa że nie miałbym gdzie sprawdzić tego autka.

> W WA mam zaufanych mechaników.

> pzdr

Mozesz zamowic sobie inspekcje na otomoto wybranego egzemplarza wink.gif ale ja osobiscie temu bym nie ufał hmm.gif

Napisano

sprawa jest dość prosta

najpierw jeśli się da trzeba usalić czy były naprawiane blachy, albo jakie wcześniej uszkodzenia po zamieszkach posiadał....

jeśli nie za wiele się uda, to trzeba pomierzyć mu lakier co kilka, kilkanaście centymetrów na każdym elemencie i zobaczyć jaka jest jego grubość i czy jest szpachla, a jeśli tak to jak jest jej dużo...

jeśli było samo lakierowanie to nie powinno być problemu, ale jeśli jest szpachla to pytanie ja solidnie wykonana jest naprawa i ile tego nałożono....

im więcej tym większe ryzyko że popęka i odleci...

Napisano

> Przyklad: Honda civic po lakierze. 100% bez wypadkowa(sprawdzone w

> serwisie). Po zimie wyszlo szydlo z worka, rdza wychodzi gdzie

> tylko to mozliwe . Wniski wyciagnij sam

Tak to jest jak lakiernik uczy sie fachu na Twojej furze smile.gif Jesli lakiernik wie co robi, to lakierowanie calego auta nie wplywa na jego trwalosc 9chodzi mi o nadwozie), a wg mnie nawet jest to dla niego lepsze/dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne

Napisano

lakierowanie calego auta nie wplywa na jego trwalosc chodzi mi o nadwozie), a wg mnie nawet jest to dla niego lepsze/dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne

można dodać że przy lakierze nie metalicznym, przy podwójnej warstwie lakieru kolor będzie lepiej wyglądał, a i łatwiej zadbać o połysk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.