Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknący amortyzator=zgon?

Featured Replies

Napisano

Poci mi się amortyzator przedni-prawy. Lewy jest suchy. Czy to już oznacza jego zgon? Samochód ma 45tys km i podobno amorki były już wymieniane. Czy to takie g...o jest? Jakiej firmy są oryginalnie amorki w seju?

Napisano

> Poci mi się amortyzator przedni-prawy. Lewy jest suchy. Czy to już

> oznacza jego zgon? Samochód ma 45tys km i podobno amorki były

> już wymieniane. Czy to takie g...o jest?

Nie zawsze - mi się poci jeden od jakis 15 kkm, a na przeglądzie wyszło, że mieści się w normie i nie odstaje tłumieniem od drugiego, który się nie poci.

Napisano
  • Autor

Powiem może,że leje. W sobotę wycierałem do sucha, a dzisiaj jest cały mokry.

Napisano

> Powiem może,że leje. W sobotę wycierałem do sucha, a dzisiaj jest

> cały mokry.

jeżeli mocno mokry to należy się zacząć rozglądać za nowymi.

Napisano

> Jeśli już wymieniać, to na jakie?

z tańszych a dobrych no i do normalnej jazdy to moonroo albo delphi czyli to co kładli w oryginale - raczej miękkie. Z żywotnością bywa różnie tzn. są różne opinie ja mam moonroo po 30kkm włożone jamexy teraz mam już w sumie 60kkm i nadal jest bardzo dobrze (oczywiście nie twardo ale jest git myślę że to jest fajny zestaw na co dzień i w miarę uniwersalny smile.gifsmile.gif)

A sporo jeżdżę po dziurach, bo tak mieszkam no i też z racji zainteresowań:D

Stąd nie zdecydowałem się na niewątpliwie lepsze ale droższe rozwiązanie.

Twardsze lepsze, choć nie zawsze bo zależy do czego, to będzie KAYABA albo BILSTEIN ale twardziej smile.gif

aa no i może być PZM ale to jest beton i raczej do krótkich springów smile.gif

aaa no w oryginale nie było monro tylko delphi ale one mi sie rozpadły przy 40kkm i auto zaczęło skakać jak żaba co było mocno nieprzyjemne frown.gif to było jeszcze na seryjnych springach w terenie była tragedia no i waliło jak głupie dodam że 1,5 miesiąca wcześniej miałem przegląd i wyszło że mam koło 70% na przodzie ale 1,5 miesiąca później rozlały sie i była padaka totalna frown.gif

PZDR

Napisano

> O bilsteinie piszą na ogół źle - są bardzo nietrwałe. Wystarczy

> chwilę poszukać w szukajce.

..raczej o podrokach Bilsteina

orginalny bilstein jest dobrym i trwalym amortyzatorem

Napisano

> O faktycznie-szukajka działa

1. gazowo-olejowe

2. kayaba excel-g

3. to że ci wychodzi na badaniu dobra sprawność amorka nie musi oznaczać że działa on tak jak powinien. Widziałem już takie przypadki, że ludzie jechali na badanie z totalnie wylanymi amorkami na których już się ciężko jeździło a wychodziła im sprawność 70-80 procent

4. jeśli chcesz wydać więcej niż na excel-g to kup B6 ale to już drogi gips

To są porządne amorki do bezpiecznej jazdy. B4 może i są dobre ale zbyt łatwo można trafić na jakiś bubel-podróbkę.

Napisano

> Polecacie olejowe, czy gazowe?

Juz pisałem zależy do czego !! i z czym to chcesz ożenić !!

Jeżeli do codziennej jazdy po mieście ew. autem pomyka teściowa lub inny członek rodziny to wystarczy wersja nie super ekonomiczna ale ekonomiczna czyli olejowy delphi ale jak chcesz coś więcej to tu sie zastanów do czego potrzebujesz??

Wtedy np twardszy sensowny będzie Kayeba

Napisano
  • Autor

Żaden sport-100% seria. Moja zona.gif turla się tym do pracy. Delphi właśnie są założone i będzie to druga wymiana przy 45tys. km przebiegu auta. Wychodzi, że starczają na 20 tys. sciana.gif

Napisano

> Żaden sport-100% seria. Moja turla się tym do pracy. Delphi właśnie

> są założone i będzie to druga wymiana przy 45tys. km przebiegu

> auta. Wychodzi, że starczają na 20 tys.

no tak ale sam piszesz, że Twoja luba się tym turla:P

--- mój Tatuś zakupił do CRV nowe fele i opony do 4x4 1 miesiąc temu ale CRV porusza sie mamusia frown.gif no i już na przedniej lewej oponie piękna krawęźnikologia 270751858-jezyk.gif a tu jest sporo gumy 270751858-jezyk.gif

Może czas popracować nad tym by nie przytulała sie do każdej dziury w mieście zeby.GIF

Ja mam moonro olejowe i mimo iż wiele jest nieprzychylnych opinii zrobiłem na nich już 60kkm i odpukać nadal się nie pocą jest wszystko okej a moonro olejowy jest w dobrej cenie smile.gif

Jazda raczej ciężka, dużo rycia w błocie i śniegu, dziury!!

Auto ma takie życie jak by na co dzień w nadleśnictwie pracowało bo w taki teren jeździ co dzień i nie chodzi mi tu o dojazd do domu (choć dojazd ekstremalny 270751858-jezyk.gif )

PZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.